Geir og Jessica - Flere medaljer

Geir Helgemo tok som kjent bronsemedalje i OPEN PAIRS, og Jessica Larsson sølv i LADIES TEAMS under World Bridge Series i Wroclaw, Polen. Det blir såvidt jeg vet garantert medalje på dem igjen da deres lag MINITER vant sin kvartfinale i MIX LAG på onsdag. På laget spiller også svenske Fredrik Nystrøm (sølv i par med Helgemo) og unge Sanna Clementsson samt Joe Grue og Gillian Miniter (USA). I WBS spilles etter det jeg har fått opplyst ikke broneskamper i lagturneringene, og stemmer det er de sikret bronse ved å være klare for semifinalen. Men den skal jo spilles først, så hvorfor ikke enda edlere metall!

I kvartfinalen møtte MINITER et lag som heter VALUE MEDIA TEAM bestående av flere polske spillere og noen fra Italia og Latvia. Det så ganske komfortabelt ut for MINITER etter halvspilt kamp, men i tredje sett gikk det litt feil vei og de ledet kun med 5 IMP før de siste 14 spillene. Da ble det imidlertid 39-9 rett vei og klar seier til slutt. 

Helt i starten på kvartfinalen havnet Larsson i en knallhard utgang da hun satt øst med dette (giver syd, Ø/V i sonen):

Det gikk tre passer før Jessica åpnet med 1 ruter. Syd meldte inn 1 spar og Geir (vest) doblet. Nord høynet til 2 spar, og det var Jessica sin tur. Hva ville du meldt?

Doblingen er negativ dobling, minst fire hjerter. I riktig gamle dager lærte vi at negativ dobling skulle innebære de to andre fargene, men slik er det ikke (lenger), og slik bør det ikke være heller. Det viser hjerter. Man må kunne doble for å vise hjerteren selv om man ikke har noe særlig i kløver i denne situasjonen. At N/S melder 1 spar (neppe sekskorts siden han har en passet hånd) og nord kun sier 2 spar er litt merkelig og kan antyde noe om vests fordeling, for da har de som regel bare åtte spar til sammen, kanskje ni. Dermed har vest antagelig fire spar så det er ingen garanti for at han har spesielt god tilpasning til en av minorfargene. Det bør jo likevel være en god sjanse for utgang her, øst har gode, stikkgivende kort, og Jessica tok sats: 5 kløver. Geir prefererte til 5 ruter som var høyt nok:

Mot østs 5 ruter spilte syd ut spar ess som ble stjålet og vest sin konge godspilt. Det kostet egentlig ingenting for forsvaret, og det var langt frem til elleve stikk. Men det satt snilt, og melder man hardt bør det gjerne gjøre det samt at det må spilles godt.

Jessica spilte to store kløver og trumfet en kløver. Den satt jo brillefint 3-3. Hun tok for spar konge og kastet en hjerter, så ruter til tieren. Det "eneste" som måtte til nå var at det satt en ruterhonnør dobbel foran (eller begge honnørene foran og 3-2), og som du ser ordnet det seg, kun en trumftaper og en hjertertaper! En meget fet +600 til notering, og da Ø/V ved det andre bordet splilte delkontrakt i ruter med ti stikk (+130) vant MINITER 10 IMP på spillet.

MIX PAR

I denne turneringen har de kommet frem til semifinalene, A og B. Fra B er det som kjent et riktig nåløye å komme seg videre til A-finalen. Fra semifinale A holder det med noe over middels. Og mange norske spiller kom seg inn i semfinale A (håper jeg ikke har overstt noen...): 

Sven Olai Høyland - Sofie Græsholt Sjødal (21.plass), Ranja Sivertsvik - Kåre Bogø (23), Fredrik Helness med engelske Catherine Seale (25), Erik Sælensminde - Ann Karin Fuglestad (37), Tonje Brogeland med engelske Jason Hackett (56) og Vikcy Chediak med nederlandske Eric Laurant (73) er alle uoffisielt klare for semifinale A. Kanskje flere og, for hvor mange som går videre fra kvalifiseringen  avhenger av hvor mange "drop-ins" det blir av de som onsdag ble slått ut av lagturneringen. 

 

 

WORLD BRIDGE SERIES: Klart for kvartfinale i mixlag

Tirsdag var det to utslagskamper i mixlag, Round of 32 og Round of 16.

På lag BLAKSET BIN spilte Jostein Austad og Tonje Brogeland. De møtte råsterke MINITER i R32, et lag bestående omtrent bare av verdensmestere. BLAKSET BIN gjorde det meget bra i den første halvrunden (14 spill), MINITER ledet med kun 1 IMP. Men i andre halvrunde ble laget med stort sett norske og danske spillere utspilt og MINITER gikk greit videre. På MINITER spiller bl.a. Jessica Larsson og Geir Helgemo.

I neste kamp, Round of 16 ble det mer norsk motstand for Larsson-Helgemo, mot lag CROCODILE med bl.a. Kåre Bogø og Ranja Sivertsvik. De gjorde det meget skarpt i R32 da de slo ut storlaget ROSENTHAL som bestod av bare verdenstjerner. Men i Round of 16 ble det full stopp for dem, MINITER ble alt for sterke og gikk enkelt videre til kvartfinalen med nesten 100 IMPs margin. 

Larrson-Helgemo sitt lag seiler opp som en av de store favorittlagene mot slutten av dette mesterskapet. I de to kampene tirsdag spilte de veldig bra, i tre av fire sett var de helt overlegne. Men de var også på riktig side av coin-flip'en i endel spill. Det var en haug med slemmer og MINITER traff best stort sett hele tiden. Her er en av slemmene:

Giver nord, N/S i sonen

Hvilken kontrakt bør det spilles med dette?

Det er ikke så godt å si, sitsen er avgjørende. Det er en bra storeslem. Kløveren må nok ordne seg - en god sjanse. Men å finne ut alt i meldingsforløpet er ikke så greit med slike kort og et vanlig system. Det er med disse kortene man kunne tenkt seg å spille et sterk 1 kløver system med releer og det hele.

Etter pass fra nord åpnet Larsson som øst med 2NT. Om det viser 19-21 eller 20-21 vet jeg ikke, men selv om det er 20-21 er det greit å oppvurdere en slik hånd til 2NT med så god femkorts farge og noen tiere. Dermed var det greit å melde slem, men ikke så greit å finne ut at det var så perfekt i begge de sorte fargene. Både spar dame og kløver dame er helt nødvedige kort for at det skal være bra muligheter i storeslem. De endte i 6NT, en temmelig sikker slem.

Ved det andre bordet stod Bogø-Sivertsvik sine lagkamerater på til storeslem. Det valgte å spille 7 spar som kan ha noen små tilleggsjanser i forhold til 7NT da det kan trumfes ruter hos vest, kanskje et par ruter hvis trumfen (spar) sitter 3-3 og kanskje få godspilt ruterstikk slik at det kan bli tretten stikk selv om kløverfargen ikke sitter jevnt fordelt. Men i 7 spar fikk spillefører seg en meget kjedelig overraskelse da spar dame ble spilt, en sjelden trumfsits med syvkorts tilpasning hvor Ø/V rår over de fem høyeste sparene :

Spillefører hadde tålt 5-1 i trumffargen, men 6-0 sits ble for tøft, og 7 spar gikk en bet. Dermed vant MINITER spillet med 14 IMP i stedet for å tape det om det hadde vært litt snillere sits. 

Det er ikke meningen å si at lag MINITER hadde flaks, men det kan noen ganger virke som at om det spilles skikkelig godt så er man heldige og. Her er enda et slemspill som gikk veien, i dette tilfellet fordi motstanderene meldte feil, godt hjulpet til å feile av Larsson-Helgemo. 

Giver syd, alle i sonen.

Nystrøm-Clemmentsson stoppet i 4 hjerter. Når en ser alle kortene er dette en ganske bra slem, best i kløverkontrakt. I hjerterkontrakt må kløveren ordne seg og i tillegg må det finnes en løsning på en mulig spartaper. I kløverkontrakt er det nok at kløveren ordner seg med kun en taper. Men N/S har kun 27HP til sammen så å melde slem er ganske hardt.

Hvordan melde disse kortene?

Hvis syd åpner med 1NT overfører nord til hjerter. Hvis han så kan si 3 kløver som naturlig krav vil syd støtte hjerteren. Hvis denne situasjonen (overføring fulgt av ny farge) er definert som krav til utgang for paret får syd et valg om han skal si 3 hjerter eller 4 hjerter, hvor 3 hjerter viser bedre kort enn 4 hjerter i en krav til utgang-situasjon. Det er små nyanser her, marginale ting.

Da det kom spar ut mot 4 hjerter noterte Nystrøm-Clemmentsson enkelt +680 slik det satt.

Ved det andre bordet hadde N/S mye større ambisjoner, men de fikk sannelig ikke utvekslet særlig med informasjon.

Syd åpnet med 1 kløver, og Helgemo spratt innpå med 2 ruter. Over nords 2 hjerter meldte Larsson 5 ruter direkte! Sprekt nok vil jeg si, og nokså dyrt hvis de hadde blitt doblet der. Men den agressive sperringen gjorde at N/S gikk seg bort.

Syd hoppet til 6 hjerter som må være i overkant med de kortene. Da nord satt med A-Q i trumf, spar ess og renons i motpartens farge mente han at om syds melding var fornuftig må 7 hjerter stå. Det ble hva han meldte, og personlig har jeg litt sympati for nords vurdering, syd meldte for hard slik jeg ser det.

Slik det så ut var det helt håpløst med 7 hjerter, en bet og 13 IMP til MINITER. 

 

 

 

.  

:

 

World Bridge Series: Klart for sluttspill i mixlag

I Wroclaw har det vært to dager med kvalifisering for mixlag og veteranlag. I mixklassen deltok 57 lag, syv med norsk innslag. Såvidt jeg har fått med meg dalter ingen norske veteraner.

Tre av de "norske" lagene i mix-lag gikk videre. (Hvis jeg har oversett noen norske får jeg vel høre det...)

Denne gangen var det såpass få lag på startstreken at å gå videre til sluttspill var ikke et så trangt nåløye som vanlig da 32 lag av de 57 som startet får spille idet knock-out kampene starter tirsdag. Cut'en ble på noen VP under middels.

De norske lagene med nordmenn er bra og kan gå langt, men personlig har jeg mest tro på MINITER i sluttspillet. For dem spiller Geir Helgemo sammen med Jessica Larsson. De har også med seg det unge, svenske stjerneskuddet Sanna Clementsson som spiller med Fredrik Nystrøm (Sverige) samt og to amerikanske spillere. I siste runde spilte de mot et lag med bla. de franske stjernespilleren Phillipe og Benedicte Cronier og MINITER knuste dem 44-1. Laget kom på 8.plass i kvaliken og skal i Round of 32 møte et annet lag med norske spillere, Jostein Austad og Tonje Brogeland som spiller på lag BLAKSET BIN som i tillegg til de to norske har med flere danske spillere og en engelskemann. BLAKSET BIN kom på 16.plass i kvaliken. Også lag GILLIS gikk videre (Sælensminde, Fuglestad, Harding O.Svendsen og Simon Gillis) på 16.plass, og lag CROCODILE (24.plass), et lag med flere nasjonaliteter, hvor Kåre Bogø og Ranja Sivertsvik spiller.

Hele resultatlisten og kampresultater, samt bulletiner og annet finner du her.

Det var ti kamper i denne kvalifiseringen. I alle første kamp på søndag hadde de ikke spilt lenge før lag GILLIS fikk et riktig gladspill. Syd satt med en litt ekstrem vifte som syd, og Ø/V var i faresonen: 

Nikorts farge, ikke akkurat dagligdags. N/S er i gunstig sone, og den ekstreme langfargen er i spar. Nesten uansett hvordan meldingsforløpet har godt virker det naturlig å melde en gang til. Det er selvsagt ingen garantier for at det vil være en god stamp i sparkontrakt, men ni stikk har i alle fall syd nesten helt sikkert.

Og det skulle vise seg at N/S har kun ni stikk i sparkontrakt, Ø/V hadde fire sikre stikk å ta. Slik så hele spillet ut:

Dessuten var det slik at med sitsen i ruter og hjerter står ikke lilleslem til Ø/V verken i hjerter eller kløverkontrakt, så en stamp i 6 spar er mot en lilleslem som ikke står.

Jeg har ikke fått fatt i meldingene i GILLIS sin kamp, men i alle fall fikk Fuglestad-Sælensminde som N/S spille 5 spar doblet. Det burde blitt -300 om Ø/V tar sine stikk, en god stamp da Ø/V enkelt vinner 5 kløver eller 5 hjerter. Men i 5 spar doblet endte med elleve stikk, +650! Vest må ha håpet på to kløverstikk også om syd (skjulte kort) satt med kløver konge og derfor ikke skiftet til kløver, og så fikk ikke Ø/V noen stikk i den fargen i det hele tatt, syds kløvere forsvant på de røde kongene.

Ved det andre bordet gjetter jeg på at Odin Svendsen og Marianne Harding må ha vært i lilleslem som Ø/V - ikke urimelig - for sluttkontrakten ble 6 spar doblet. Syd har stampet i 6 spar - heller ikke urimelig vil jeg si. Men det er som nevnt en "fantomstamp", og da Harding-Svendsen fikk tak i sine fire stikk ble det tre doblede bet og +500 til Ø/V. Sammen med +650 ved det andre bordet ga dette 15 IMP som kom godt med for å få et anstendig resultat i denne aller første kampen som ble tapt med 10 IMP mot et australsk lag. Deretter vant GILLIS alle av sine kamper den dagen.    

 

Medaljer til "mine" nasjoner

Det var svært hyggelig for undertegnede å følge avslutningen av OPEN PAIRS i World Series of Bridge i Wroclaw, Polen

Som tidligere fortalt ble det en norsk medalje da Geir Helgemo vant bronse sammen med svenske Fredrik Nystrøm. På toppen av det kom mine venner og ofte lagkamerater Michael Whibley (New Zealand) og Nabil Edgtton (Australia) på 2.plass. Og dette var vel ikke noen "sur" andre- og tredjeplass som det kan være om man er veldig nære seier. Til det var polske Buras-Lutostanski for overlegne. 

Pallen fra venstre: Michael Whibley (NZ), Nabil Edgtton (AUS), Krzysztof Buras (POL), Piotr Lutostanski (POL), Geir Helgemo (NOR) og Fredrik Nystrøm (SVE)

Søndag starter mixturneringene og mesterskapene for veteraner. Først er det lagturnering, og det er 57 lag med i mix-lag, syv av dem med norske spillere. I veteranenes lagturnering er det på startlisten ingen norske. 

BRONSE TIL HELGEMO - NYSTRØM!

I World Series i Wroclaw, Polen ble det svensk-norsk medalje i OPEN PAIRS da Fredrik Nystrøm og Geir Helgemo kapret bronse i et jevnt og spennede medaljerace. Klare vinnere ble imidlertid polske Buras-Lutostanski. De var over 4% foran nr. 2 som ble Nabil Edgtton (Australia) - Michael Whibley (New Zealand). Mange par var i bildet i medaljekampen. Helgemo-Nystrøm var kun en halv prosent bak paret fra Down Under, og kun 0,24% foran de som ble nr. 4.

Bronse til Fredrik og Geir!

I lagfinalen ble det favorittseier til NICKELL, USA. Det skjedde imidlertid ikke uten kamp. VENTIN som var finalemostandere ledet med 10 IMP før de siste 14 spillene, men da handlet det mest om NICKELL som til slutt vant ROSENBLUM-finalen med 22 IMP.

Her er et spill fra siste dag i parturneringen.

Giver øst, N/S i sonen

Øst åpner med 3NT - gambling - dvs. gående minorfarge og normalt ikke særlig mye ved siden av. Det går pass rundt og syd skal finne et utspill. Hva ville du spilt ut?

Dette er lærebok-teori; Mot slike 3NT-kontrakter er det farlig å miste initiativet da spillefører normalt har syv stikk i fargen, og hvis ikke motspillerne får tak i stikkene sine med det samme kan det være for sent. Derfor sier teorien at det skal spilles ut et ess hvis man har det, for å fortsatt være inne idet man ser blindemann. Det gjorde Buras for vinnerne, hjerter ess i utspill.

Som du er vil liten hjerter eller liten spar i utspill bli helt feil her. Da vinnes 3NT enkelt, kanskje med overstikk! 

Da Buras fortsatt var inne og så at det ikke var noen særlig fremid for motspillerne i hjerterfargen skiftet han til ruter 2 i andre stikk. Dermed tok de seks ruterstikk i tillegg til hjerter ess, tre bet og +150. Det ga vinnerparet 82% på spillet.

Toppen Ø/V gikk til et par som meldte og vant 6 kløver selv om de mangler to ess. Det var en god del 3NT-kontrakter som føk hjem selv om det der altså er mulighet for tre bet. Det er 5 kløver som alltid står. Et par steder ble 5 kløver doblet.  Både Nystrøm-Helgemo og Edgtton-Whibley satt N/S og så på at Ø/V meldte 5 kløver og tok elleve stiikk. For N/S ga -400 42%. 

 

 

World Bridge Series - FINALER

I ROSENBLUM-finalen (Open Teams) spiller lag VENTIN mot lag NICKELL (USA).

De har spilt halve kampen og avslutter i morgen lørdag etter seks sett, 14 spill i hvert sett. De fleste anser NICKELL som skyhøye favoritter i denne finalen mot det flernasjonale lag VENTIN. Men NICKELL virket ikke helt overbevisende da de nesten rotet det til for seg selv i semifinalen som de til slutt vant med 3 IMP etter tilsynelatende å ha god kontroll tidligere i den kampen.

I finalen startet det med at VENTIN tok ledelsen med 16 IMP etter de første 14 spillene. Det var et veldig uryddig sett hvor lagene utvekslet hele 112 IMP, et snitt på 8 IMP per spill! Og det uten at det ble en eneste slemsving (det eneste slemspillet var uavgjort).

I det spillet vi tar med fra dagens spilling i lagfinalen måtte VENTIN sitt Ø/V-par, Spinkhuizen-Mendes de Leon (Nederland) være veldig nøyaktige i motspill.

 

Om en ser på kun N/S sine kort og vet at ruter konge sitter i saks er det ikke så lett med det samme å se hvordan 4 hjerter skal kunne gå bet. Men kontrakten havnet på nords hånd, og øst spilte ut sin single ruter. Nord stakk over vest sin ruter konge og spilte hjerter 10. Nå måtte øst hoppe på med esset med det samme, og det gjorde han. Så spilte han kløver til vest ess og fikk ruter tilbake til stjeling. Dermed fikk de tak i tre trumfstikk og kløver ess - en bet.

Ved det andre bordet ble syd spillefører i 4 hjerter. Vest spilte ut spar, og da fantes ingen bet lenger. VENTIN 10 IMP.

I OPEN PAIRS, parfinalen deltar 58 par, 52 kvalifisert via semifinale A (47) og B (5), og dessuten drop-ins fra par som fortsatt spilte lag, men røk ut før finalen i den turneringen.

Det har det ikke gått veldig bra for de norske så langt, bortsett fra for Helgemo og Nystrøm (Sverige) som ligger på 11.plass med litt under 55%, ca. 2 % bak topp-3 når de er halvveis i turneringen.

Hoftaniska-Charlsen lå lenge langt under middels, men en meget sterk siste sesjon brakte dem opp på 26.plass med 50,32%.

Høyland-Høyland ligger som nr. 47.

Det er langt igjen, fire sesjoner på lørdag, så det er gode muligheter for å klatre. Og spesielt Helgemo-Nystrøm ligger i en fin posisjon og kan godt ende opp i medaljekampen i morgen. Det kan kanskje Hoftaniska-Charlsen også, men da må det nesten hele lørdagen scores sånn som mot slutten fredag.

Da jeg sto opp tidlig på morgenkvisten (NZ) for å følge med og det var spilt tre av dagens fire sesjoner i parfinalen, ledet nokså overraskende australske Nunn-Dalley. I kvalifiseringen klarte ikke de å komme seg til semifinale A og måtte gjennom nåløyet i semifinale B for å komme seg til finalen! Da fant de tydeligvis formen. Men i fjerde sesjon kom polske Buras-Lutostanski voldsomt og leder turneringen med litt over 62 %, hele 5 % foran neste par.

Spillingen både i lag- og parfinalen overføres på BBO. Da jeg fulgte kom meg for å følge med kom Hoftaniska-Charlsen på BBO i rett periode. De meldte en fin 6NT hvor de fleste spilte 6 hjerter, noen var i 4 hjerter. Det var tolv stikk både i grand og hjerterkontrakt, 86% til det norske paret.

Og i dette spillet ble det enda høyere score:

Giver vest, ingen i sonen

Charlsen satt syd og hørte 1 kløver fra venstre, hopp til 2 hjerter fra makker Hoftaniska (nord). Det er ikke et svakt innhopp for dem, men ca. 14-16 poeng og god sekskorts farge, normalt ensidig hånd. Øst sa 2NT som var overføring til 3 kløver. Charlsen passet, og vest sa 3 kløver. Da doblet Hoftaniska, opplysende dobling. Hva ville du meldt nå med Thomas sine kort?

Doblingen er altså opplysende, og da har han nok 3-3 i sidefargene, 3-6-3-1 fordeling. Thomas har gode kort. Kan det stå utgang her?

Joda, det kan det selvsagt. Thomas vurderte det slik at han er for sterk til å si bare 3 ruter. Han sa 4 kløver som innebærer ruterfarge og bra kort (fikk jeg litt senere vite). Med svakere kort ville han selvsagt meldt på tre-trinnet.

Uten å kjenne avtalene helt ville jeg tenkt at 4 kløver er ruterfarge, kanskje firekorts spar? (4 spar på 4-3 er kanskje en mulighet?), gode kort og sier «jeg vet ikke helt hvor vi skal». Hva ville 4 ruter vist her?

Vel, 4 kløver ble meldingen, og Hoftaniska sa 4 hjerter. Hvis han har veldig sterk hjerterfarge kan godt 4 hjerter være en gullkontrakt, spar ess og ruter konge må være helt supre kort mot makkerens hånd. Slik så hele spillet ut:

Utgangen 4 hjerter var litt i hardeste laget, men langt i fra sjanseløs. Da det kom to ganger kløver stjal Hoftaniska og spilte tre runder hjerter. Med den heldige hjertersitsen var det da elleve «enkle» stikk, +450. Om det kommer sparskift i andre stikk blir det +420 som ville gittt over 90%. Ingen andre kopierte +450, men ett par fikk +500 mot 4 kløver doblet. Så det norske paret fikk 96 % på spillet, noe som jo som kjent er meget STERKT…

World Bridge Series: Uhyre spennende damefinale!

I dameklassen ble lagmesterskapet avsluttet med finale mellom lag BRODY og lag TRI POLAR på torsdag. Begge lagene hadde svenske spillere og de to lagene kjente hverandre godt fra mange tidligere oppgjør, eller som lagvenniner!

Kampen ble veldig jevn. BRODY vant alle de tre første settene første dag, men bare med bitteliten margin så de ledet kampen med 14 IMP halvveis. 

Andre dag startet med 14 IMPs sett-gevinst for TRI POLAR, og dermed stod de helt likt! Men BRODY tok de to siste settene, dog med kun med 6 IMP i de nest siste 14 spillene, og det ble 12-11 i de siste 14. Dermed vant BRODY kampen med 7 IMPs margin.

På vinnerlaget spilte: Joan Brody (US), Brigitta Fisher (Ungarn), Marion Michielsen (Sverige, opprinnelig nederlandsk), Cecilia Rimstedt (Sverige) og Sandra Rimstedt (USA, opprinnelig svensk)

Laget som vant sølv bestod av: Hjordis Eythorsdottir (USA), Janice Seamon-Molson (USA), Nevena Senior (England), Nicola Smith (England), Kathrine Bertheau (Sverige) og Jessica Larsson (Sverige).

Er du blant dem som alltid melder inn 1NT med 15 balanserte poeng, selv om makker har passet først? Eller er du enig med dem som mener at med 15 flate går det an å doble opplysende i stedet, eller kanskje til og med passe hvis makker har passet først, fordi det antagelig ikke står utgang. Ved å gå inn med 1NT risikerer man at makkeren som altså har passet er blank, og man blir straffedoblet. 

Selv er jeg i gruppen som som regel melder inn 1NT selv med 15 og med passet makker, "femten er femten" argumenterer jeg uten å overbevise særlig mange. Det er kanskje feil, men... Og det ene spillet jeg nå forteller fra damefinalen beviser selvsagt ingen ting.

Giver nord, ingen i sonen.

Nord passer, øst åpner med 1 spar og det syd sin tur. Melder du 1NT?

Her er det ingen i sonen som nok gjør det litt mer fristende å melde enn om man er i sone, kanskje ugunstig sone. Mange vil kanskje melde utenfor sonen med dette, men ikke gå inn med 1NT i sonen.

Sandra Rimstedt sa 1NT. Nicola Smith ved det andre bordet passet. Smith hadde på en måte rett i teorien, men ikke i praksis.

Over Rimstedts 1NT sa vest pass og nord overførte til hjerter. Etter 2 hjerter fra syd sa nord 2NT - invitt til utgang. Nå syntes Sandra det så bedre ut med hjerterkontrakt og slo av i 3 hjerter. Med sterkere hånd ville hun sagt 4 hjerter eller 3NT. Kanskje burde de spilt 3 hjerter nå, men nord la på til 4 hjerter. 

Om Ø/V vet kortene blir det en bet i 4 hjerter med to spartapere, en rutertaper og en kløvertaper. Men ingen kan vel klandre vest for at hun spilte ut spar dame, makkerens åpningsfarge? Dermed løste sparen seg med kun en taper. Vest hadde ett ess, men det var ruter ess, så siden kløver ess satt foran kongen ble det kun en kløvertaper og en heldig utgang til notering, BRODY +420.

Ved det andre bordet valgte TRI POLAR sin syd den forsiktige linjen og passet etter pass fra nord og 1 spar fra øst. Vest sa 1NT, og etter at øst meldte 2 kløver og vest prefererte til 2 spar gikk det pass rundt. Den kontrakten gikk etter hvert to bet, TRI POLAR +100.

Spillet ga 8 IMP til vinnerlaget BRODY, og jeg gjentar vinnermarginen deres: 7 IMP. 

 

 

 

 

World Bridge Series: Kan det bli norsk medalje i PAR?

Det gikk bra for tre par med norske spillere i semifinalen for par. 

Til topps i semifinale A gikk svenskene Ola og Mikael Rimstedt etter en enorm andre dag hvor de scoret nesten 65%. De var nesten 3,5 % foran nr. 2 som var Grue-Moss (USA) som var like foran hor Thor Erik Hoftaniska-Thomas Charlsen på 3.plass, og Geir Helgemo og svenske Fredrik Nystrøm på 4.plass. 

Jim og Sven Olai Høyland hadde heller ikke store problemer med å kvalifisere seg og klatret til 12.plass med 55,80 % til slutt. Det var en komfortabel margin til "cut'en" som var på 47.plass, og for å bli på den heldige plasseringen behøvdes 50,3%.

Finalen vil bestå av 52 par. Å kvalifisere seg for finalen via semifinale B er alltid et nåløye siden kun fem av 97 par gikk videre derfra. Semifinale B ble vunnet av Tony Nunn-Paul Dalley fra Australia.

Det har altså vørt god innsats av de norske så langt i parturneringen, men også av spillerne fra Down Under som jeg følger litt ekstra med på. De australske vinnerne av semifinale B får i finalen med seg sine landsmenn Sartaj Hans-Peter Gill som ble nr. 7 i semifinale A og Nabil Edgton som spilte med Michael Whibley fra New Zealand og tok 6.plassen i semifinale A ikke langt bak de beste norske parene..

Alle resultatene finner du her.

Parfinalen spilles over to dager.

Søndag avsluttes altså de ÅPNE mesterskapene. Men World Bridge Series fortsetter hele neste uke. Da blir det MIX par og lag, og VETERAN par og lag.  

ROSENBLUM: BLACK tok nesten enda en skalp

Det ble veldig jevnt i semifinalen i OPEN TEAMS (Rosenblum) da engelsk/svenske TEAM BLACK møtte det amerikanske storlaget NICKELL. TEAM BLACK slo som fortalt i et tidligere innlegg ZIMMERMANN i kvartfinalen.

Etter et jevnt første sett tok NICKELL en stor ledelse halvveis i kampen (53 IMP). Men det var ikke så opplagt at laget fra USA skulle gå videre som mange trodde etter 28 spill. BLACK kom sterkt tilbake og vant begge de to siste 14-spills settene. Til slutt var marginen fattige 3 IMP i favør NICKELL, 118-115. 

I den andre semifinalen, VENTIN - ROBINSON var det også jevnt lenge. Før de siste 14 spillene sto lagene helt likt, 75-75. VENTIN avsluttet med stil og vant til slutt klart og skal altså møte NICKELL i finalen over seks sett, fredag og lørdag. På VENTIN spiller svenske Frederic Wrang. 

Å tape en viktig kamp med noen få IMP er alltid surt, og en kan som regel finne mange spill hvor de IMP'ene kunne vært hentet. Her får du et utspillsproblem i et kostbart spill for TEAM BLACK fra det andre settet som de tapte med hele 13-69 - settets aller første spill:

Simon Hult satt øst og skulle spille ut mot 6 spar. Meldingsforløpet var litt spesielt, men det han visste var:

Syd har åpnet med 1 hjerter, minst femkorts farge. Senere har han vist firekorts spar og en god hånd med tre nøkkelkort med spar som trumf (essene og trumf konge).

Nord har balansert hånd og firekorts spar. Og han ble spillefører i 6 spar.

Hva ville du spilt ut?

Her er det nok noen som sier at de har ett trumfstikk, så det er ikke noe poeng å spille ut sin singelton. Men er det så sikkert? Syd kan godt ha honnør-knekt fjerede i trumf, og i så fall vil østs trumfbeholdning bli fisket opp. Spillefører, med noe sånt som kongen fjerde i spar hos nord og ess-knekt fjerde hos syd har i så fall ikke mer enn en vei å fiske sparen, gjennom øst siden N/S ikke har tieren. Og hvis det er slik, det mulige trumfstikket kommer til å smuldre bort, kan det godt hende at ruter ut er tingen. Hvis vest har esset blir det i så fall bet på direkten med ett ruterstikk og en stjeling. Men at nord meldte 6 spar på svaret tre nøkkelkort tyder vel på at de har alle essene og trumf konge siden nord ikke spurte etter trumf dame. 

Alternativt utspill er nok hjerter. Hvis makker har kongen, og spar dame gir stikk (nord har knekten) kan det være eneste utspill som beter.

Hva blir det til, ruter 7 eller en liten hjerter? Husk det valget du nå tar koster 17 IMP i en viktig semifinale!

Hult spilte ut ruter 7. Slik så hele spillet ut:

Ruterutspillet var ingen suksess. Nå hadde spillefører ingen problemer. Han vant ruterutspillet hos nord, trumfet kløver 10 og spilte spar ess fulgt av spar til finesse. Øst fikk trumfstikket sitt, men det var det eneste Ø/V fikk da en hjerter senere forsvant fra nord på syds fjerde ruter. NICKELL +1430. 

Ved det andre bordet spilte Nickell ut hjerter mot samme kontrakt. Da rakk ikke spillefører å bli kvitt hjertertaperen før øst kunne komme inn og ta beten med hjerter dame. Dermed vant NICKELL hele 17 IMP på spillet, i en semifinale de altså vant med kun 3 IMP.

I den andre semifinalen meldte og vant ROBISON 6 spar etter ruter 7 i utspill fra øst. VENTIN stoppet i utgang.

 

Wroclaw: Nordmenn mot parfinale

Det nærmer seg avslutningen av WORLD BRIDGE SERIES i Wroclaw, Polen. I semifinalene (A og B) i OPEN PAIRS er de halvveis, og hvilke 52 par som skal få spille finale fra fredag blir klart i morgen, torsdag.

Fra semifinale A som består av 112 par går 47 par videre (fem par kommer inn i finalen fra semifinale B). Det ser lovende ut med hensyn til muligheten for norske spillere i finalen.

Etter onsdagens spilling ligger Thor Erik Hoftaniska-Thomas Charlsen på en fin 2.plass med 60,82%, kun 1,1% bak lederparet Grue-Moss (USA). Geir Helgemo (med Fredrik Nystrøm, Sverige) noterte 60,11% og ligger på 5.plass. Veldig mye rart skal skje om ikke det blir plass i finalen for de to parene da rundt 50,5 % totalt trolig holder til topp-47.

Jim og Sven Olai Høyland ligger også bra an etter 54,16% (23.plass). Boye Brogeland-Christian Bakke ligger litt mer utsatt til, men er så langt høyt nok plassert til å kunne komme med i finalen med 51,17% (41.plass).

Jeg følger også med på mine venner fra DOWN UNDER. To av de parene (tre spillere fra Australia, en fra New Zealand) ligger på topp-10 så langt, men jeg er nok mest spent på hvordan New Zealands Ashley Bach vil gjøre det. Han spiller denne gang med argentineren Carlos Pellegrini. Med 55,38 % ligger de på 13.plass så langt. Bach vant parfinalen under bridge OL 2016 som foregikk nettopp i Wroclaw (da sammen med sin faste makker Mike Cornell).

Jeg krysser fingre både for de norske parene, skandinavere som fortsatt er med både i lag (se forrige innlegg) og par, og de fra Down Under.

Samtidig med avslutningen av semifinalene i parturneringen torsdag spilles semifinalene i ROSENBLUM (lag) og lagfinalen for damer.

I damefinalen for lag er det to transnasjonale lag som spiller, TRI POLAR og BRODY. Svenske Jessica Larsson og Kathrine Bertheau spiller på TRI POLAR med amerikanske og engelske lagvenninner. Også lag BRODY har svenske spillere, Marion Michielsen (opprinnelig nederlandsk) samt Sandra og Cecilia Rimstedt. Etter tre av seks finalesett (14 spill per sett) leder BRODY med 14 IMP.

Alle informajson om de forskjellige mesterskapene, resultater, bulletiner osv. finner du på mesterskapssiden, her.

Svensk-engelske lag BLACK slo ut ZIMMERMANN!

I kvartfinalen i ROSENBLUM kom det mange vil kalle en sensasjon da lag ZIMMERMANN røk ut. Det sterke profflaget med sponsoren Zimmermann og italienske Piedra, og to av verdens beste par, nederlandske Brink-Drijver og polske Klukowski-Gawrys har vunnet mye og er definitivt et av verdens beste lag. Kanskje verdens beste lag, men ikke på onsdag.

Motstandere i kvart'en var Team BLACK som består av tre engelske spillere (Andrew McIntosh, Thomas Paske og Andrew Black), de to svenskene Peter Bertheau og Simon Hult og engelsk/svenske Gunnar Hallberg.

STILL GOING STRONG - Veteranen Gunnar Hallberg var med på en herlig seier for sitt lag

Selv synes jeg ikke det er en veldig stor sensasjon at BLACK gikk til semifinalen, dog litt overraskende selvsagt. ZIMMERMANN har vunnet «alt» en periode, men de har sannelig hatt marginene på sin side.

I semifinalen møter BLACK et annet av verdens absolutt topp-rankede lag, NICKELL (USA).

ZIMMERMANN tok oppskriftsmessig ledelsen, men i tredje sett smalt det, 51-4 i favør BLACK! De fikk opp en fin ledelse og holdt unna i det siste settet selv om ZIMMERMANN gikk ut voldsomt i de sist 14 spillene, og midtveis faktisk tok tilbake ledelsen. Men BLACK samlet seg og var best mot slutten av kampen som til slutt vunnet med 17 IMP.

Her er to voldsomme spill fra det tredje settet som la grunnlaget for BLACK sin seier. 

Like før dette spillet hadde Brink-Drijver et elendig spill da de havnet i 6NT hvor de blant annet manglet A-K i kløver. Da kløverutspill ikke var funnet var det en marginal sjanse, men det kollapset. Fire bet og 12 IMP til BLACK da deres par spilte utgang som lett ble vunnet med flere overstikk. Så kom dette:

BLACKs nords hoppet til 6 spar over 5 hjerter! Det kan kanskkje ved første øyekast virke underlig, men uten å kjenne deres systemavtaler tror jeg det går an å forstå hvordan han tenkte. Så jeg spekulerer litt i mangel av å vite sikkert. Hvis nord ikke hadde vist noen ting utenom at han har sparfarge i denne sekvensen, må syd ha en riktig monsterhånd for å gå på med 4 NT direkte over 3 spar, trolig med fire-korts spar? En kan anta at 5 hjerter spurte om trumfdamen. Hvis de har ti spar til sammen skal/kan den som vet det (eller er ganske sikker på det) si «ja, jeg har damen» siden med ti trumf til sammen er det bra nok sjanse for ingen trumftaper med A-K i fargen.

Her var det kun ni trumf til sammen, men med trumfen 2-2 var det ingen problemer. Da øst spilte ut hjerter ble det tretten stikk og BLACK noterte en meget fet +1460.

Som alle vet er akkurat den delen hvor det går 2 kløver – 2 ruter så 3 i minorfarge i det systemet de fleste av oss spiller noe av det dårligste. Det er trangt, vanskelig å få meldt nøyaktig.

Brink-Drijver som satt N/S ved det andre bordet har tydeligvis lagt inn litt mer sofistikerte metoder her, men det hjalp ikke, trolig fordi det ble en misforståelse.

Etter samme start meldte nord 3 hjerter over 3 ruter, og det betyr nok sparfarge. Syd sa 3 spar. Nå kan det hende at nord ikke var sikker på om syd hadde bekreftet sparstøtte (?) med 3 spar, han sa i alle fall 3NT – et forslag? Og syd passet!

Hvis nord definitivt har vist sparfarge med 3 hjerter virker det svært underlig at syd passet på 3NT, men hva som gikk galt her får de ta opp på kammerset selv.

Mot 3NT med nord som spillefører spilte Black ut kløver knekt til Bertheau sin konge, og Ø/V tok fem stikk på mindre enn fem sekunder. En bet, BLACK +100 og 17 IMP!

Kun noen minutter etter kom enda et katastrofespill for Brink-Drijver. Her er kortene og meldingsforløpet der BLACK satt N/S:

Paske-McIntosh meldte seg opp i den fine slemmen 6 kløver. Der ble det ble kun en kløvertaper, BLACK +1370.

Ved det andre bordet satt altså Brink-Drijver N/S, og de fikk ikke melde i fred. Meldingene gikk:

Peter Bertheau (vest) startet det hele med hva en ved kun å se på kortene kunne anta var en 2-ruteråpning av type «Ekrens» (begge major), men det var vel «Multi» (en major) når en ser at N/S sin sluttkontrakt ble 6 spar? Og dessuten, i den nevnte 6NT’en med fire bet litt tidligere åpnet Bertheau også med 2 ruter, da med femkorts spar og en hjerter!

Hva som så skjedde videre i dette meldingsforløpet er uklart, men stjerneparet landet i alle fall i slem på 4-2 tilpasning i vest sin femkorts farge. Om en ser kun på N/S sine kort er ikke 6 spar så forferdelig dårlig selv på 4-2 tilpasning.

Det kom ruter ut ruter mot 6 spar, og hvis sparfargen sitter 4-3 står som regel 6 spar her. Men det ble en bet, BLACK +100 og ytterligere 16 IMP!

BLACK hadde vunnet 45 IMP på noen få spill mot slutten av tredje sett, og plutselig var de i ledelsen med 44 IMP som ble for mye for ZIMMERMAN å ta igjen i det siste settet.

"Han holdt dem lenge inne i kampen"

Da Lag LEBOWITZ med Geir Helgemo og hans svenske makker Fredrik Nystrøm tapte Round of 16 i ROSENBLUM TEAMS var det som tidligere nevnt i det andre settet den største skaden skjedde, i de 14 spillene det norsk/svenske paret ikke spilte.

Min gjennomgang av den kampen viser at nordmannens innsats var meget god (som vanlig...), og på sett og vis holdt han lenge laget inne i kampen.

Her er et av de siste spillene i første sett da lag LEBOWITZ tok ledelsen:

Nystrøm-Helgemo fant som N/S frem til en storeslem og vant den mens det andre lagets N/S-par spilte utgang!

N/S fant etter hvert rutertilpasningen. Geir (syd) hoppet på et tidspunkt til 5 hjerter som var Exclusion Blackwood, dvs. han spurte om det han ville vite, om hvor mange ess nord har i de andre fargene utenom hjerter. Da nord kunne fortelle om to ess (nøkkelkort) visste syd at det var ruter- og kløver ess, og da ble 7 ruter meldt.

Helgemo hadde ingen problemer med å vinne tretten stikk slik det satt, 16 IMP inn.

Geir Helgemo flankert av to av sine lagkamerater, makkeren svenske Fredrik Nystrøm (t.v.) og Dennis Bilde fra Danmark 

Mot slutten av kampen måtte lag LEBOWITZ få til noen gladspill for å forsøke å ta igjen motpartens ledelse. Her et spill hvor Helgemo fikk til en flott spilleføring som kommentatorene på BBO ikke forutså selv med åpne kort:

Mot 3NT spilt av syd på begge bord kom hjerter 4 i utspill, og syd vant første stikk med knekten.

Ved det andre bordet spilte syd i andre stikk liten kløver mot bordet og la knekten. Øst stakk over med den single kongen. Derfra var det ikke til å unngå å gå bet, og spillefører gjorde det egentlig bra da han skrapte sammen til åtte stikk.

Det mangler for mye i denne kløverfargen til at det kan være noen mulighet for fire kløverstikk med mindre en av motstanderne har KQ- dobbel i fargen.

I andre stikk spilte Helgemo kløver ess og felte østs konge, så kløver mot knekten. Hvis vest nå legger nieren eller tieren i tempo kan det være fristende å legge liten i håp om KQ-dobbel hos øst, det gir jo fire kløverstikk. Men gjøres det blir det helt galt.

Vest hoppet imidlertid på med kløver dame. I andre kløverrunde kastet øst en hjerter og viste med det sin gjenværende fordeling i fargen, så vest kunne spille hjerter konge som tok med seg syds dame. Hjerter konge ble lasjert, så nok en hjerter til esset, kløveravkast fra syd.

Kommentatoren på BBO hadde liten tro på denne kontrakten, men så spurte han liksom om det med åpne kort (double dummy) muligens var en sjanse?

Hvis spar hadde vært fordelt 3-3 ville spar til tieren vært tingen nå (eller spar til damen om øst har kongen tredje). Men inne på hjerter ess fulgte nøkkeltrekket, Geir spilte liten spar til syveren! På BBO begynte en kommentator å se hvor dette bar og utbrøt:

 

At spar sitter 2-4 er ikke sikkert i denne situasjonen, men vest har allerede vist fire hjerter og fire kløver, så at han har dobbelton spar og øst har fire spar er vel nest sannsynlig? Derfor tok Geir en dyp finesse i håp om at han med sparlengden hadde både knekten og nieren. Den fargebehandlingen måtte til for å få tre sparstikk!

Vest tok hjerterstikket sitt og fra nord forsvant en ruter. Fra syd kastet han en kløver. Nå så tilskuerne at det faktisk var i ferd med å ordne seg i denne utgangen. En imponert kommentator konstaterte:

Etter å ha tatt hjerterstikket sitt spilte vest kløver til bordets knekt. Så fulgte spar til tieren, spar dame, og to ruterstikk + spar ess ga ni stikk i alt (3+2+2+2=9). Det ga 12 IMP til lag LEBOWITZ som ble holdt inne i kampen, men det hjalp ikke. Kampen ble tapt likevel.

World Bridge Series i Wroclaw - Parturnering

I ROSENBLUM (Open Teams) ble det over og ut for Geir Helgemo sitt lag LEBOWITZ da de tapte i Round of 16 mot det polske laget WRATISLAVA. Dermed er det ingen norske spillere med lenger idet kvartfinalene skal spilles på onsdag. 

I dameklassen deltok kun 10 lag og der har de kommet frem til finalen allerede. 

De fleste av de som ikke lenger henger med i lagturneringene spiller nå parturnering. I OPEN PAIRS startet 214 par, og de har spilt kvalifisering over to dager før det blir semifinale. Der deles parene inn i semifinale A og B. I A skal 112 par spille og 47 av dem går til finalen. Fra semifinale B vil de fem beste kvalfisere seg for finalen.

Hvor mange av de 214 parene i kvaliken som får spille semifinale A er forelpig litt uklart, for de som tirsdag røk ut i Round of 16 i lagturneringen har rett til å gå direkte inn i semifinale A. Det er maks 32 par som kan velge å være "drop-ins", men alle vil helt sikkert ikke gjøre det. Rundt 100 par fra kvalfisering til semi-A bør det antagelig bli, og de 80 beste er altså sikret. Noen norske par ligger på vippen etter plasseringer på 90-tallet. To norske par gjorde det skarpt i kvalifiseringen:

Siv Thoresen - Jo-Arne Ovesen kom på 6.plass med 57,81 %. På 10.plass finner vi Boye Brogeland-Chrstian Bakke som scoret 57,43. Med 59,79% vant franske Thomas Bessis - Cedric Lorentzini kvalfiseringen.

Det polske laget Helgemo sitt lag møtte i R-16 ble altså for sterke. Nordmannens lag LEBOWITZ tok dog ledelsen med 21 IMP etter det første av fire sett. Det var vel i andre sett det skar seg, og da spilte ikke Helgemo-Nystrøm. De 14 spillene endte med 11-54, og etter det klarte ikke LEBOWITZ å knappe særlig inn på den polske ledelsen. Til stutt var vinnermarginen 34 IMP.

I et spill ganske tidlig i kampen synes jeg den polske vest vurderte mye bedre enn Helgemo sin lagkamerat, Lebowitz. Ved begge bord åpnet øst med 2 spar, femkorts spar og en minorfarge, under åpningsstyrke. Hva ville du gjort med disse kortene?

Lebowitz sa 2NT, spørsmål. Da fikk han 3 kløver som jeg antar betyr minimum og kløver som sidefarge. Nå meldte han 3 spar og det gikk pass rundt. Det ble som du får se om litt ikke beste sluttkontrakt.

Sobsczak ved det andre bordet hadde helt andre ambisjoner. Direkte over østs 2 spar meldte han 4 hjerter! Det har mye for seg. Hvorfor spille på 5-2 tilpasning i spar når man har en så sterk hjerterfarge?

Selv om øst ikke hadde noe å hjelpe til med i hjerter var 4 hjerter en fin kontrakt:

Med den skjeve trumfsitsen endte 3 spar med en bet, WRATISLAVA +50.

I 4 hjerter var det ikke noe det norsk/svenske paret kunne gjøre i motspillet. Spar 2 kom i utspill, men N/S fikk ikke engang tak i sparstikk da nord hadde begge hjerterhonnørene, men bare en spar. Etter at trumfen var blitt tatt ut forsvant vests spar 6 på den trettende kløveren siden den fargen satt 3-3. WRATISLAVA +450 og 11 IMP. 

Mer fra Wroclaw: DET SER SÅ ENKELT UT... (endret)

Vi tar med et spill fra Round of 32, kampen der Geir Helgemo sitt lag LEBOWITZ enkelt gikk videre til Round of 16 i deres kamp mot det koreanske laget SEOUL.


Der Helgemo satt syd gikk meldingene slik:

Nord hadde bare akkurat til 3 hjerter, men med litt verdier er det greit å støtte, en strekker seg gjerne litt for å følge regelen "støtt med støtte". Og fire trumf i støtte er alltid bra.

Mot 4 hjerter kom kløver 3 i utspill. Normalt er denne kløverkombinasjonen et valg, men med utspill i fargen er det normalt riktig å spille på at utspillet er fra damen, ikke fra esset. Hvis utspilleren har vært kreativ og funnet utspill unna esset mot trumfkontrakt får det bare være.

Så du legger liten kløver og øst bruker nieren så du vinner stikket med kløver 10. Hva nå?

La oss før vi ser på Helgemos spilleplan se hva som skjedde ved det andre bordet med SEOUL sin spillefører i samme kontrakt. (Det tas i fortsettelsen forebehold om at "recordingen" av spillets gang på BBO er korrekt.) 

Starten var den samme som mot Helgemo, koreanerens kløver 10 vant første stikk. Nå spilte han mer kløver til knekten og esset. Øst (Madala) skiftet til ruter konge som syd stakk. Han spilte så spar til damen og hjerter 9 som fikk seile idet øst la liten. Nieren sto, og vest kastet en kløver. Nå fortsatte spillefører med hjerter, men da var det en bet:

Idet spillefører ved det andre bordet prøvde en andre gang hjerter fra nord for å løse trumfen med en taper satte Madala i hjerter dame. Syd stakk og spilte mer hjerter til østs konge. Derfra kom ruter til damen og ruter til stjeling med østs siste trumf - en bet. 

Du ser vel hvilken feil spillefører gjorde? 

Han glemte å ta kløverstikket og kaste en ruter. Gjør han det og så spiller hjerter tapes kun ett stikk i fargene hjerter, ruter og kløver. Ingen ruterstjeling.

Så egentlig gjorde vel Madala (øst) en feil også. Idet spillefører var inne på spar dame og glemte å ta for kløver konge med ruteravkast, men istedet spillet hjerter 9 hadde han spilt bort utgangen. Men da ga Madala spilleføreren en ekstra sjanse til å bli kvitt en ruter hos syd da han la liten hjerter på nieren som vant stikket. Det er normalt greit å legge liten i første trumfrunde fra en sånn trumf som øst her har i dette tilfellet, men det ga daltså syd en siste mulighet til å vinne kontrakten han hadde spilt bort en gang. Så spilte han den bort en gang til...  

Denne kontrakten bør vinnes, det er flere måter å gjøre det på.

Vi har sett det uttalige ganger før når det gjelder Geir Helgemo, det kommer en spilleføring som ser så så såre enkel ut, og kontrakten er vunnet på sekunder. Jeg vet ikke helt hvordan han tenkte her, men prøver meg på litt gjetting.

Denne hjerterkombinasjonen spilles normalt ved enten å ta for esset (hvis det haster), men bedre ved å ta dobbelfinesse. Tas en finesse og den ryker, blir det et dilemma andre gang, var det singel honnør bak og honnør tredje foran, eller KQ-dobbel bak? Men å spille opp mot AJ10 og ta finesse tar med seg KQx(x) foran. Dette er hjerterfargen isolert sett. Mange ting påvirker valget av fargebehandling, meldingene, hvordan det er med hensyn til overganger osv.

I andre stikk spilte imidlertid Helgemo hjerter knekt fra hånden, en uvanlig måte å angripe en slik farge på. Isolert sett, uten å vite noe om resten av kortene kan det være feil, for eksempel kan øst ha singel honnør. Men her er det nok pga. meldingene slik at vest er kort i hjerter, lengden hos øst. Uansett, spillet var nå i realiteten over. Øst stakk og spilte ruter konge til esset. Spar til damen ble fulgt av gjentatte hjerterfinesser, og han tapte kun ett trumfrstikk, til ruter dame og kløver ess - 10 stikk og 10 IMP til LEBOWITZ.

Det ser så enkelt ut...

Ved nærmere ettertanke, etter at første versjon av dette innlegget ble lagt ut (og med litt hjelp fra "klagenemda")

Ja, som raskt påpekt av en av mine årvåkne lesere er det en 100% variant å spille hjerter knekt i den konteksten spillet foregikk ved Helgemo sitt bord. Og slikt ser alltid Helgemo...:

Sålenge vests 3 kløver-melding må innebære minst fem kløver (åpningen kan jo være med tre kløver) må østs fordeling være en av disse, 4S 4H 2R 3K, 3-4-3-3, eller 4-3-3-3. Følgelig har vest maks en hjerter. Dermed er det helt trygt å spille hjerter knekt for å unngå mer enn en trumftaper, samme hvor trumfhonnørene befinner seg!

Dette utgangen burde vel være ganske enkelt å vinne på flere måter for mange, og ikke det aller mest spektakulære vi har sett fra den kanten, men det skjedde annerledes enn spillet gikk ved de fleste bordene. Og nesten halvparten av N/S-parene gikk bet, noen av dem bet i 3 hjerter (!), og enkelte gikk to bet i 4 hjerter (for eks. de bommet trumfen med esset først, og bommet også kløveren). 

 

ROSENBLUM - LAST MAN STANDING: HELGEMO

Mandag ble Round of 32 spilt i ROSENBLUM (OPEN TEAMS) under World Bridge Series i Wroclaw, Polen.

Det var fortsatt med flere lag med norske spillere, bla. de to helnorske lagene WORLD BRIDGE TOUR (Charlsen, T.Helness, Hoftaniska og Andresen) og ECF HOLDING (Aaseng, Svendsen, Thoresen, Ovesen).

Førstnevnte lag fikk bank av Israel, og etter tre av fire sett ga de norske seg idet de lå nesten 100 IMP under.

Også ECF HOLDING kom skjevt ut i sin kamp og lå lenge mye under, men de vant det tredje og fjerde settet og knappet kraftig inn på ledelsen. Til slutt var de likevel slått ut av lag VENTIN, men røk med fattige 9 IMP.

SOUTH SWEDEN med en nordmann (T.E. Grude) ble også slått ut.

Dermed er det kun en nordmann med i feltet - "Last (Norwegian) man standing" - Geir Helgemo på lag LEBOWITZ som skal spille R of 16 på tirsdag. De vant komfortabelt mot lag SEOUL og skal i neste kamp opp mot et sterkt polsk lag som kaller seg AZS WRATISLAVIA (som visstnok betyr Wroclaw på latin?). 

Det er verd å merke seg at en av turneringens favoritter, ZIMMERMANN kom seg videre med veldig liten margin. 3 IMP! Dessuten velger jeg å nevne mine venner og ofte lagkamerater fra Austrlaia, lag HANS som gikk komfortabelt til R16 ved å slå CANADA klart. Det skjedde etter at de tre australerne og en "kiwi" snek seg inn i R32 på 30.plass i kvalifiseringen, kun tiendeler fra å bli slått ut.

For ECF HOLDING startet R 32 med en av disse irriterende (etter min mening) svingspillene hvor det er ren 50-50, og når mynten faller ned på feil side koster det flesk. 

Hvordan bør disse kortene meldes med øst som giver (og han passer) og N/S i faresonen, og motparten gir ikke lyd fra seg i meldingsforløpet?

Spørsmål 2: Ville du likt å være i slem, og i så fall i hvilken slem?

Det ser naturlig ut å havne i sparkontrakt etter syds åpning. Hvis det skal spilles slem er vel 6 ruter spilt av syd best. Da er kløver konge gardert. Hvis ruter sitter 3-2 kan sparfargen fumgere som avkast for kløver hos nord. Men det koker ned til at hjerter konge må sitte i saks uansett, for om de tar for kløver ess kan ikke mer enn to hjerter kastes fra nord på spar. Men i ruterkontrakt kan det kanskje bli tolv stikk selv om hjerter konge sitter bak, hvis Ø/V ikke får fatt i kløver ess med det samme.

I 6 spar er det umulig å vinne tolv stikk om ikke hjerter konge sitter hos vest. Altså er dette en ren "coin flip". 

ECF HOLDING holdt seg unna slem og spilte 4 spar. Lag VENTIN meldte 6 spar. Slik så hele spillet ut:

Ouch, hjerter konge satt hos vest.

Dermed ble det en 26 IMPs sving i en utslagskamp som det norske laget tapte med kun 9 IMP, 13 IMP ut i stedet for 13 inn om hjerter konge bytter plass til øst. 

I lag LEBOWITZ (Helgemo) sin kamp var 6 spar med +1430 uavgjort spill, og det samme skjedde i SOUTHSWEDEN (Grude) sin kamp,. WORLD BRIDGE TOUR fikk dog i dette spillet samme sure skjebne som det andre helnorske laget, 26 IMP i sving da deres N/S-par spilte utgang, motsandernes N/S meldte og vant slemmen.

 

  

ROSENBLUM - Nordmenn videre (men ikke alle...)

World Bridge Series, Wroclaw, Polen:

Søndag ble kvalifiseringen i ROSENBLUM (Open Teams) avsluttet. Etter ti kamper handlet det mest av alt om å være nr. 32 eller høyere, og dermed kvalifisert for Round of 32. Med færre lag med i turneringen enn tidligere år (78) måtte ca. 105 VP til for å klare "kutten" (middels 100 VP), men å spille over middels i dette sterke feltet er ikke så lett. Det fikk bl.a. et av favorittlagene ROSENTHAL føle, laget med bl.a Boye Brogeland-Christian Bakke. Smått sensasjonelt røk de ut på 40.plass. 

Mye bedre gikk det for Geir Helgemo sitt lag LEBOWITZ som gikk helt til topps i kvalifiseringen. Helgemo spiller med svenske Fredrik Nystrøm.

Tor Eivind Grude spiller med svenske Peter Fredin på SOUTH SWEDEN (Sør Afrika og Sverige, pluss en nordmann). De ble nr. 10 og gikk komfortabelt videre. 

To helnorske lag gikk også videre. ECF HOLDING med Lasse Aaseng, Jan Petter Svendsen, Siv Thoresen og Jo-Arne Ovesen ble nr. 18. WORLD BRIDGE TOUR med Martin Andresen, Tor Helness, Thomas Charlsen og Tor Erik Hoftaniska er også kvalifisert for R32 etter 19.plass. 

Utslagskampene starter mandag med R32. 

Alle resultatene og mye annen interessant informasjon finner du her.

Tor Evind Grude ble satt press på både i meldingene og spilleføringen i dette spillet fra en kamp hvor Grude og Fredin møtte svenske kamerater, Hallberg-Hult. Ved det andre bordet satt også en velkjent svenske på Fredins plass (nord). Grude satt syd med øst som giver og N/S i sonen.

Øst (Simon Hult) åpnet med 4 hjerter. Hva ville du meldt nå?

Det er sannelig høyt og luftig dette, og N/S er i ugunstig sone. 

Tja, hva kan man gjøre, her er det vel bare å legge hodet på blokka og melde. Tor Eivind sa 4 spar, og håpet det ikke gikk dobler bak med pass rundt etterfulgt av at makkeren legger ned en helt fattig blindemann, kanskje omtrent uten uten spar også. Vel, sånn er det når motparten sperrer. Men Fredin hadde det som skulle til:

Ved det andre bordet åpnet øst med 3 hjerter. Da fikk N/S melde litt mer kontrollert og syd meldte inn 3 spar før Bertheu (nord) avsluttet med 3NT. Det er ganske normal kontrakt med 25 HP til sammen, kun en 5-2 tilpasning i en major, og dessuten to stoppere i motpartens farge. Men her var det ikke tingen.

Hjerter kom ut mot Bertheau sin 3NT. Nord vant med kongen og spilte spar til liten damen og kongen. Mer hjerter tikk til esset. Spillefører kunne ikke komme til ni stikk uten å utnytte sparfargen, men da det var øst som hadde spar ess kom han inn til alle de godspilte hjerterstikkene. Det ble tre sonebet, SOUTH SWEDEN +300.

Hvordan tror du det gikk i nordmannens 4 spar?

Tor Eivind fikk hjerter ut og stakk hos nord fulgt av spar mot hånden. Øst la liten og spar dame krevde kongen. Mer hjerter tikk til syds ess. Han spilte nå ruter til esset og mer spar mot hånden. Esset kom på luft, så nå var det på et vis kun to spartapere. Men øst spilte hjerter som forfremmet vests gjenværende spar 9-x bak J-10-x.

Tor Eivind stjal høyt og tok den andre store trumfen. Da fikk han se at vest hadde krav på ett trumfstikk til. Det var altså tre spartapere, og det ser ut som en uungåelig kløvertaper også. Men nei, det ordnet seg.

Han spilte sine ståstikk i ruter, og før den siste ruteren så det slik ut:

Merk at Grude har avblokkert ruteren så ruter 8 er størst. Det betyr at han er inne hos syd om han får det stikket.

Syd spiller ruter 8, og vest er ferdig samme hva han gjør. Om han trumfer må han spille kløver unna kongen. Om han utsetter pinen og kaster en kløver blir han i neste stikk innspilt på trumfnieren og må avslutte til kombinert saks unna K-J i kløver, ti stikk. Det ga +620 til SOUTH SWEDEN, og spillet ga dermed hele 14 IMP.

 

 

Lag Gillis slo lag Zimmermann

GILLIS med de svenske tvillingbrødrene Rimstedt og norske Ole Berset, Erik Sælensminde og Odin Svendsen ligger akkurat på vippen etter halvspilt Rosenblum-kvalik, noen få VP bak en topp-32 plassering som de selvsagt ønsker etter morgendagens spilling.

De fikk en fin skalp da de slo ZIMMERMANN som er en av turneringens store forhåndsfavoritter. Det svensk-norske laget vant kampen med 26-15 (13,72 VP) til tross for at ZIMMERMANNs Ø/V par hadde fru Fortuna på sin side i dette spillet:

Hva er beste kontrakt her?

Det ser ut som en utgangskontrakt i hjerter. Eller kanskje kløverkontrakt.

Er det en bra slem?

Nei, på ingen måte!

Kløverslem er kanskje litt bedre, men du tenker kanskje at det er en noe som er litt sært med mitt spørsmål? Og det er det, for legg merke til at N/S har 12 spar til sammen. Da blir det sjelden et stille og rolig spill:

Mye avhenger av nords valg av åoningsmelding, og selvsagt hvordan meldingene videre går. Det er nødt til å bli en heftig kamp om kontrakten. 

Berset-Sælensminde fikk spille 5 hjerter spilt av øst, og den ble vunnet med elleve stikk, +450.

Zimmmermann-Piedra var i 6 hjerter. Som du ser kan den lett betes med kløver ess og mer kløver til stjeling. Det motspillet er imidlertid med åpne kort og ble ikke funnet. Uansett er 6 hjerter en hårreseinde slem. Hjerterfargen må ordne seg uten taper, og i tillegg må ruter dame sitter hos nord! Og alt det etter å ha unngått kløverstjelingen. Men slemmen føk hjem, og +980 ga 11 av de 15 IMP'ene ZIMMERMANN fikk i kampen. 

Det skal sies at flaks/uflaks jevnet seg litt ut da samme par var i en annen for hardmeldt lilleslem som gikk bet, 10 IMP til de norsk/svenske. 

I spillet jeg her fortalte ble det naturlig nok mange forskjellige scorer. De varierte fra +590 N/S for 4 spar doblet med ti stikk til 6 kløver doblet med hjemgang, +1090 til Ø/V. 

 

 

 

ROSENBLUM - Halvspilt kvalifisering

I Wroclaw, Polen hvor World Bridge Series  (Åpent VM) er spillingen i gang, og lørdag gjorde lagene unna halve grunnspillet (kvalifisering). Det deltar 79 lag i ROSENBLUM (Open Teams). Det er klart færre en normalt, men likevel et ganske bra antall med tanke på etterdønningen av pandemien, for ikke å snakke om at det foregår i Polen ikke så veldig langt unna Ukraina og Russland - ikke akkurat et fristende område å befinne seg i akkurat nå. 

I Åpen klasse har ingen av de "norske" lagene spilt seg bort den første dagen hvis en tenker på muligheten for avansement til sluttspillet. Nåløyet for å gå videre til utslagskamper er nemlig mer overkommelig enn normalt siden "kun" 79 lag deltar, og 32 lag går videre til første utslagskamp på mandag. Da blir det blir vinn eller forsvinn. Det skal spilles ti kamper i grunnspillet, og det behøves neppe så mye over middels for å bli blant de som får fortsette med lagspilling etter to dagers kvalik. Min antagelse er at mellom 105 og 110 VP er nok til å gå videre.

De fleste lagene med norsk innslag er transnasjonale lag med spillere fra flere nasjoner. Helnorske ECF Holding (Thoresen, Ovesen, Aaseng og Svendsen) startet bra. De ligger etter fem av ti kamper på 11.plass.

Mesterskapssiden med link til resultatene, bulletiner og det hele finner du her.

Her er et spill hvor utspillet var avgjørende, men noen dyttet på utgang selv om utspillet som ble valgt ga dem en sjanse til å ta beten. 

Du sitter med syds kort:

Et ganske vanlig meldingsforløp var 1 hjerter fra vest, 1 spar fra øst før vest støttet til 3 spar og øst løftet til utgangen 4 spar. Hva ville du spilt ut om meldignene gikk slik?

Om ikke hjerter var meldt av vest kunne hjerterutspill vært et alternativ. Siden du vet det er femkorts farge i hjerter (noen få steder kun minst fire hjerter) må det velges mellom et offensivt utspill i en minorfarge, eller trumfutspill. Selv hater jeg trumfutspill med singelton. Dermed er kanskje kløverutspill det beste? Det er uansett et skudd i mørket, alt kan blir feil, alt kan bli riktig.

Slik så hele spillet ut:

Vests andre melding er enten 2 spar, eller 3 spar. Jeg liker 3 spar, men det er liksom bare til 2,5 spar. I teorien var å nøye seg med 2 spar riktig, for utgang står ikke, og  en mer optimsitsk 3 spar er nesten øst nødt til å løfte til utgang.

Noen steder gikk sikkert nord innpå med 2 ruter. Mange turneringsspillere synes det er nokså standard å melde inn med slikt. I moderne bridge er de fleste internasjonale toppspillere generelt sett ganske aggressive. Men akkurat når det gjelder innmelding på to-trinnet i sonen (her var det sogar ugunstig sone) er det ganske vanlig å ha en litt mer konstruktiv stil. Det bør være sekskorts farge hvis man har bare en liten åpningshånd eller litt mindre. Kanskje må man likevel kunne melde inn med god femkorts farge hvis det er noen flere honnørpoeng enn her? 

Hjerterutspill mot 4 spar er skivebom, da blir det nok elleve stikk siden østs to rutere forsvinner på hjerteren. Med minorfarge i utspill kan forsvaret ta fire minorstikk med det samme. De kritiske stikkene de må få tak tvert i er imidlertid ruterstikkene, for om det ikke hentes to kløverstikk forsvinner ikke kløveren der øst har femkorts farge. 

De som spilte ut trumf eller hjerter måtte notere utgang til Ø/V. De fleste av de som spilte kløver ut fikk tak i fire stikk. Noen dyttet imidlertid på 4 spar likevel da nord fortsatte med kløver i andre stikk, og syd kom inn på kongen. Da bør han nok spille ruter ess. Nord legger kongen for å fortelle om KQ, og syd fortsetter med ruter - en bet. Men noen "glemte" å cashe ruter ess, for de tenkte kanskje det var god sjanse med en tredje runde kløver for å forfremme nords trumf. Det var det ikke, i stedet ble det pådyttet utgang.

Syd bør ta mye av skylden om 4 spar vinnes etter at  mottspillet klikker på den måten, men nord bør dele litt på skylden. Han bør nok ikke fortsette med kløver, men legge ned ruter konge i andre stikk, for han bør kunne se for seg makkerens problem i tredje stikk, og nord ser selv at han ikke har trumf god nok til at den kan forfremmes.  

Omtrent 40% av Ø/V parene meldte og vant utgang, 40% gikk bet i utgang, og resten spilte delkontrakt i spar med 9 eller flere stikk.

I mange kamper ble utslaget 10 IMP med utgang vunnet ved ett bord, en bet ved det andre. I ECF HOLDING sin kamp ble det 5 IMP inn for det norske laget da Ovesen-Thoresen stoppet i 2 spar og fikk ni stikk 

Lasse Aaseng - Jan Petter Svendsen fikk fatt i beten mot 4 spar etter kløver 8 i utspill. 

 

 

 

 

WORLD BRIDGE SERIES: Stille før stormen

I Wroclaw, Polen starter spillingen i World Bridge Series lørdag morgen.

STILLE FØR STORMEN i Centennial Hall i Wroclaw, Polen før 16th World Bridge Series starter

De første turneringene er for lag, ROSENBLUM (Open Teams) og MC DONNEL CUP (Ladies). Spillestart for kvalifiseringen er lørdfag kl. 10.

I World Series som har VM status er det mulig å stille med transjansjonale lag (spillere fra flere nasjoner på samme lag), og man må ikke være kvalifisert for å være med sånn som for eksempel i Bermuda Bowl og Venice Cup. Dessuten er nåløyet for å komme seg videre til sluttspillet ikke så trangt. I OPEN TEAMS går 32 lag videre til utslagskamper etter kvalifiseringen som spilles over to dager.

I OPEN TEAMS er det påmeldt 78 lag, 404 spillere fra 42 nasjoner. Syv av de lagene har norske spillere i oppstillingen, og to av dem er helnorske lag. 

Jeg vil følge med så godt jeg kan her fra "langt hold" (New Zealand) selv om mye foregår på natten her jeg er, og vil forsøke å gi mange rapporter her i bloggen både med resultater, nyheter og spill.

All informasjon om World Series kan du finne her hvor du også finner en link til siden med deltakere og resultater etter at spillingen har kommet i gang.

 

Klart for WROCLAW!

16th World Bridge Series starter nå til helgen i Wroclaw, Polen.

Dette er transnationnale mesterskap. Lag og parsammensetninger behøver altså ikke være med spillere fra samme nasjon, og spillerene behøver ikke kvalifisere forut for mesterskapene i World Bridge Series. Siden alle kan delta er dette en massemønstring, men eliten vil selvsagt også være på plass. De forskjellige turneringene har VM-status. 

Det braker løs lørdag med kvalifisering i ROSENBLUM (Open) og MC CONNELL CUP (Ladies) etter at det vil være åpningssermoni fredag. Senere blir det parturninger, foruten i åpen klasse for damer, mixed og veteraner.

Uten å ha oversikt over deltakere på dette tidspunkt er det klart at en hel rekke nordmenn vil være på plass i Wroclaw. Selv fikk jeg ikke anledning til å dra dit denne gangen, men det stod ikke på lysten til å dra. Vi spilte i denne polske byen for noen få år siden, og det fristet til gjentagelse. Så de som skal dit og ikke har vært der før kan glede seg, Wroclaw er en fin by.

Mestersakpssiden finner du her. (informasjon)

Deltakerliste, resultater, bulletiner osv. (etter hvert) finner du her.