Seriemesterskapet - siste spilledag (2)

Kl. 09.50

Vi følger kamp 10, 2.halvrunde

Det startet bra for HOGSTAD som ikke fikk et eneste IMP i første halvrunde i kampen mot CHARLSEN.

Allerede i første spill (13) fant Bergheim-Frydenberg en 5 kløverkontrakt (+600) hvor lagkameratene deres fikk spille 4 spar med to bet (-200), redusering i kampen med 9 IMP.

Ikke lenge etterpå kom dette:

NORD

La oss si du vet makkeren din har omkring 19-20 poeng og balansert hånd. Bruker du Stayman?

Hvis makker kan ha femkorts spar kan det være en mulighet å spørre, og gå for 4 spar om det er 5-4 tilpasning. Hvis ikke satses på 3NT fremfor en eventuell 4-4 tilpasning i spar. Men å spørre og grave gjør at du forteller mer om din makkers hånd også, og det er unødvendig om det likvel blir 3NT.

Selvsagt kan både 3NT og 4S være beste kontrakt om det er 4-4 tilpasning også, men en ganske vanlig strategi er å satse på grandkontrakt med 4333 hender hos svarånden mot grandmeldinger.

Hoftaniska sa 3NT uten å undersøke om det vantes spartilpasning.

Hogstad-Øberg havnet i 4 spar etter åpning 1 kløver og svarhånden (nord) viste sparfarge.

Helgemo-Andresen fikk fatt i beten mot 4 spar etter trumfutspill. Inne på kløver ess skiftet vest til hjerter 6, og da både hjerter konge og ruter ess satt feil ble det en taper i hjerter og kløver samt to tapere i ruter.

3NT gikk imidlertid bra da vest ikke unaturlig spilte ut ruter 10. Uten ruter ut blir det verre, men Charlsen-Hoftaniska noterte +600 og 12 IMP.

CHARLSEN holder fortsatt sin ledelse i 1.divisjon. I skrivende stund (omtrent midtveis i halvrunden) er det 7 VP ned til Rogaland/HAUGE. Men både de og et par andre lag kan forbedre sin VP-fangst i kamp 10 med en god avslutning på kampen, og i så fall knappe inn på ledelsen.

Seriemesterskapet 2021/22 - siste spilledag (1)

Søndag, kl. 9.19

Vi følger serieinnspurten og skal først se på hvordan det utvikler seg i siste halvrunde kamp 10, og deretter den siste kampen i sesongens seriemesterskapet for de to øverste divisjonene.

Det er jo slik at det ikke lenger lagene nødvendigvis har lokal tilknytning. Det spiller trønder på Rogaland, østlendinger og bergensere på lag fra trøndelag osv. For oversiktens skyld ser du her lagoppstillingene i 1.divisjon:


Det er 2 x Berg her, og brødrene er begge med i medaljekampen. På Rogland/HAUGE er det Erik, for Nord-Trøndelag/KIPPE spiller Ivar.

Lagoppstillingene i 2.divisjonspuljene finner du her.

Live oppdatering av resultater, her.

BBO kampen er runde 10, 2.halvrunde er oppgjøret mellom Hordaland/CHARLSEN og Telemark/Hogstad. Der fikk førstnevnte som leder turneringen opp en veldig stor ledelse etter de tolv første spillen i går kveld, 48-0. Dermed kan ikke CHARLSEN få så mange flere VP fra denne kampen, men de kan tape noen poeng i andre halvrunde og gi forfølgerne en sjanse til å knappe inn på ledeselen. Og HOGSTAD må forsøke å vinne tilbake litt, hvis ikke kan de rote seg inn i nedrykkskampen. 

Kampene har nettopp startet, og vi kommer med nyheter og spill om litt.

"LIVE" blogging fra avslutningen av serien

Seriemesterskapet er kanskje den mest prestisjetunge lagturneringen i Norge, muligens ved siden av Lagfinalen (finalen i NM for klubblag) som også har en veldig høy status.

Avslutningen av seriemesterskapet er nesten alltid spennende. Toppdivisjonen i Norge er jevn, det er mange lag som kan kjempe i toppen, men på litt mer uheldige dager kan de samme lagene være i fare for nedrykk.

Denne sesongens 1.divisjon er ikke noe unntak. Det kan bli en svært spennende avslutning søndag både når det gjelder hvem som skal bli seriemestre, medaljefordelingen og hvem som må ta turen ned i 2 divisjon. Og selvsagt også hvem som tar turen opp (vinnerne i hver av de tre 2.divisjonspuljene).

Undertegnede har tenkt å følge med hele veien i dag, fra det starter klokken 09.00 til siste kort er lagt klokken 14.15. Derfor blir det blogging underveis. Om ikke helt live så vil både resultateter, stillingen og spill komme ganske kjapt underveis. Vi ser også på utviklingen i 2.divisjon - hvem rykker opp? Du kan også følge med på en kamp fra 1.divisjon som overføres på BBO.

Før siste dag har lagene spilt ni hele kamper og en halvrunde i kamp 10. I de resultatlistene som ligger ute har lagene fått tildelt VP for kamp 10 i henhold til stillingen i den halv-kampen. Så med tolv spill til å spille der kan det kamperesultet endre seg mye, og det er altså 24 spill til etter det. Men her er hvordan det ser ut før de siste 36 spillene i alle puljene:

1.divisjon

Både CHARLSEN og HAUGE leder stort i den kampen som er halvspilt og kan ikke få veldig mange VP til før siste kamp. Lagene som forsøker å nærme seg lederlaget har dog muligheten til å øke på litt i siste halvrunde i kamp 10. I nedrykkstriden er det trolig slutt for HØYLAND, men både ELLINGSEN og særlig SKOGLUND har mulighet for å berge plassen med en sterk avslutning. 

2.divisjon avd. A

Det ser ganske grønt ut for Oslo/THORESEN, et lag som ofte har kjempet i toppen i 1.divisjon tidligere. Men det er nok VP til at det kan bli spenning om hvem som får spille i det gjeveste selskapet neste sesong. Og i siste kamp møtes THORESEN og Midt Trøndelag/TØSSE som er den hardeste utfordreren, så der blir det dobbeltsving så en grei seier til trønderne kan være nok til at de smetter forbi hvis de er nært nok etter kamp 10 er ferdigspilt. 

2.divisjon avd. B

Buskerud/SMITH er et annet lag med lang fartstid i toppserien, og nå kan de komme seg tilbake dit etter et opphold på andre nivå. Men to lag ligger nært nok til at det kan bli spenning her og.

2.divisjon avd. C

I flere tiår har Midt-Trøndelag/Grøtheim vært i toppen i norsk bridge, og medaljeskapet er fullt. Det er nesten merkelig å se det laget spiller i 2.divisjon. Nå kan de komme seg tilbake til toppserien, men Rogland/AUSTAD står foreløpig i veien for det, og det laget har en joker i ermet, selveste Boye Brogeland.

1.divisjon - kamp 9 (av 11)

I runde 8 tok Hordaland/CHARLSEN ledelsen i turneringen, men utfordrerne var mange og et par dårlige spill i neste kamp, runde 9 kunne endre stillingen dramatisk.

Da møtte lederlaget en av hovedutfordrerne, Nord Trøndelag/KIPPE.

Trønderne tok ledelsen 31-12 ved halvtid. For å vise hvor jevnt det var på dette tidspunktet i turneringen falt CHARLSEN på et tidspunkt underveis i kampen til 4.plass. KIPPE lå da som nr. 2, mens Rogaland/HAUGE hadde overtatt ledelsen. Mellom disse lagene lå også Møre og Romsdal/KINDSBEKKEN på omtrent samme poengsum, og et par andre lag var også på skuddhold.

Med andre ord, helt åpent!

Så kom CHARLSEN sterkt i andre halvrunde og snudde kampen mot KIPPE. Et av spillene som kom godt med var dette:

Det som mangler i det meldedigrammet er at vest åpnet med 1 kløver etter pass fra syd. Og det som kanskje også mangler er en melding fra nord, men Kippe valgte å passe i disse soneforholdene. Så det gikk 1 kløver (vest) - P - 1 hjerter - P, så 2 ruter revers fra vest og fortsatt pass fra nord. Resten ser du, og da Helgemo mente 5 kløver kunne være en bedre kontrakt enn 3NT og sa 5 kløver, la Andresen på til lilleslem da han definitivt hadde en god del ekstra. Logisk og greit!

Det bør vel strengt sett gå an å vinne syv trekk i kløverkontrakt. Å være i slem var godt nok da Midt Trøndelag/KIPPE sitt Ø/V-par spilte 4 hjerter med fem trekk, CHARLSEN 10 IMP.

Sluttresultatet i denne kampen ble 57-48 i favør av Hordaland/CHARLSEN (12.12 - 7-88 VP) og da samme lag startet veldig bra i kamp 10 vil de være i førersetet før siste dag, fulgt av Rogaland/HAUGE.

Undertegnede ser helt klart at det som så ofte tidligere drar seg mot en spennende innspurt i toppserien. Derfor vil andre halvrunde i kamp 10 i morgen tidlig, og deretter mesterskapets siste kamp blir fulgt nøye med noen rapporter her i bloggen utover dagen. Da vil vi også følge med på nedrykksstriden, og hvordan det går i kampen for opprykk i de tre puljene i 2.divisjon.

SERIEMESTERSKAPET, lørdag formiddag

Lørdag morgen fortsatte kamp 7 med andre halvrunde.

I BBO kampen fra 1.divisjon spilte Hordaland/CHARLSEN mot Midt-Trøndelag/JOHANSEN, og førstnevnte lag ledet 26-12 etter fredagens spilling.

Sperremelding?

Det ble jevnt og tett før Helgemo gjorde noe litt uvanlig som fungerte godt.

Hva åpner du med om du har fått utlevert denne hånden med i føreste hånd med ingen i sonen?

Det blir 1 ruter, eller 1NT.

Hvis du åpner med 1 ruter må du vurdere om hånden i andre melderunde skal vises som en 18-19 grand (hopp til 2NT), eller du kan hoppe til 3 ruter. Helgemo åpnet med 1NT, Grude med 1 ruter.

Etter Helgemo sin grandåpning som allerede sperrer mer enn 1 ruter gikk det pass-pass før nord doblet. Det viste enten en minor, eller begge major. Flertydige meldinger er populære forsvarsmeldinger, og det har mye for seg fordi man da får meldt med flere håndtyper. Men det er en svakhet, hvis motparten melder igjen vet ikke alltid makkeren til den som avga den flertydige meldingen om de har tilpasning. Og det har selvsagt Helgemo forstått, og derfor la han en liten sperremelding til: 2NT!

Meget sjelden, 1NT er doblet (riktignok ikke straff), men grandmelderen høyner et hakk!

Nå gikk det pass rundt, og slik var altså det uvanlige meldingsforløpet:

Og slik så hele spillet ut:

Dette var en blink, Ø/V fikk kjøpt kontrakten lavt og det var akkurat åtte stikk med seks i ruter og to ess, CHARLSEN +120.

Etter åpningen 1 ruter ved det andre bordet kom N/S med på en annen mpte, og til slutt ble Grude spillefører i 5 ruter udoblet. Der ble det tre bet, CHARLSEN +150.

Spillet ga 7 IMP til CHARLSEN.

N/S har kun tre tapere i hjerterkontrakt med den snille sparsitsen, men Ø/V kan holde hjerterkontrakt på ni stikk med helt perfekt motspill. Øst må, for eksempel etter ruter ess i utspill skifte til spar, og vest må ligge unna med esset en gang. Da kan Ø/V få komme inn på trumfesset og fortsatt ha overgang med spar til esset slik at øst får en stjeling i tredje spar-runde. Men N/S vil normalt kun spille delkontrakt, +140 eller kanskje mer sannsynlig +170.

Litt senere kom et skummelt spill hvor øst satt med:

 

Hva åpner du med om du sitter med disse kortene i første hånd, gunstig sone?

I disse soneforholdene er det vanlig i moderne bridge å klinke til med 3 melding med sekskorts farge. Det sperrer klart mer enn 2 spar (eller Multi), og kan kun bli feil om makkeren har sterke kort og det kanskje finnes bedre kontrakt(er) enn sparkontrakt. Ved begge bord åpnet øst med 3 spar, og denne gangen var det nettopp slik at det ble vanskelig for svarhånden da kortene imot sperrehånden så slik ut:

Her var det tretten toppstikk i grand og hjerterkontrakt med 3+5+4+1=13. I sparkontrakt er det kun tolv stikk siden det er en spartaper.

Å finne frem til riktig storeslem er i praksis veldig vanskelig, kanksje umulig etter 3 sparåpning, spesielt hvis stilen er slik de fleste topp-par spiller, åpning på tre-trinnet i gunstig kan være temmelig tynt, kanskje tynnere enn dette.

Ved begge bord ble det altså åpnet med 3 spar, og begge Ø/V-parene havnet i spar med tolv stikk, uavgjort spill. Selv om øst bruker Key-Card og finner ut om K-Q i spar er det vanskelig fordi han ikke vet om hjertertilpasningen, og i om han vet om K-D i spar er det heller en fare for å havne i 7 spar som ikke er så dårlig, men ville gått bet på Hamar i dag.

I de fire puljene, både 1. og 2.divisjon var det en rekke med 6 spar-kontrakter. Det var også noen som hadde funnet 7 hjerter eller 7 grand, men like mange som hadde meldt 7 spar og gått bet.

Hordaland/Charlsen fikk etter hvert bra grep på denne kampen og økte sin ledelse en god del. Til slutt vant de med 35 IMP, 16,51 – 3,49 VP.

ROGALAND/HAUGE leder etter syv kamper, men bare med 3,5 VP foran Hedmark og Opland/Bogø. Det er kun ca. 10 VP mellom 1. og 6.plass!

I kampen om å beholde plassen er det meget jevnt, og i øyeblikket ser det ut til at fem lag kjemper om to plasser i 1.divisjon neste sesong.

Resultater med løpende oppdateringm i 1.divisjon, her.

Resultatet for alle fire puljer inkludert de tre puljene i 2.divisjon, her.

Det skal spilles to hele (2 x 12 spill) og en halv kamp til i dag før det avsluttes med en og en halv kamp i morgen, søndag.

Jevnt i serieavsutningen (fredag)

På Hamar (det ble av meg beklageligvis skrevet Lillehammer tidligere) pågår siste helg i seriemesterskapet 2021-22 både i 1. og 2.divisjon. Fredag ble andre halvrunde av kamp 6 spilt samt en halvrunde i kamp 7. Det fortsettes lørdag og søndag til alle har spilt mot alle, elleve kamper.

I den sjette kampen hvor en halvrunde var spilt den første spillehelgen merker vi at Møre og Romsdal/Kindsbakken snudde fra å ligge under til stor seier i sin kamp og meldte seg på i medaljekampen. Etter halvspilt kamp 7 leder Rogaland/Hauge mesterskapet. Det er imidlertid mindre enn 9 VP ned til laget på 5.plass.

Vi vil følge utviklingen og rapportere litt her i bloggen. Du kan også følge med selv, for det overføres i hver runde en kamp fra 1.divisjon på BBO. Resultatoppdatering finner du her.

I runde 7 møtes Hordaland 1/Charlsen og Midt Trøndelag 1/Johansen. Førstnevnte fikk opp en ledelse på 15 IMP etter de første tolv spillene, mye takket være de to spillene du skal få servert her. Giver syd. Ø/V i sonen

Hva vil du ønsket å spille med disse kortene?

Svaret avhenger vel av hvor kløver dame befinner seg. Det er en uungåelig hjertertaper, og lilleslem i ruter avhenger av at kløveren løses uten taper. Så om 5 ruter eller 6 ruter er riktig vet man ikke, men det må normalt sitte jevnt i kløver også i tillegg til damen i saksen, så lilleslem er litt for hardt selv om det er noen 4-1 sitser hvor det ordner seg (tieren singel eller damen singel hos øst).

Bakke-Grude stoppet i 5 ruter. Da de viste seg at det måtte bli kløvertaper så det ut som om de hadde gjort det riktige, et mulig gevinstspill hvis motpartens N/S presset på for hardt? Dessuten kan det jo være mulig å havne i 3NT også, og den går bet med hjerterutspill.

Men hvis du ser nederst til venstre under diagrammet står det 6RU N =. Det betyr at slemnen ble meldt og vunnet ved det andre bordet.

Hva i alle dager?

Hoftaniska-Charlsen var i 6 ruter med førstnevnte som spillefører (nord). Spar dame kom i utspill. Hvis en skal tro BBO rapportering ble det en gedigen pådytt av slemmen, i alle fall for oss som ser alle kortene. En skal dog huske at verken vest eller øst visste særlig mye om nords kort annet enn at han hadde åpnet med 1 ruter og var veldig sterk.

Hoftaniska vant sparutspillet med esset. Han tok underveis ut trumfen, kløver ess og den andre sparhonnøren og stjal nords tredje spar før det ble spilt hjerter mot den skjulete, single damen. Med åpne kort ser en at vest kunne gjort det enkelt ved å gå opp med hjerter konge for å spille kløver, men vest ser som sagt ikke nords kort. Så han la liten og øst måtte stikke hjerter dame med esset. Han ante lite om kløver- og hjertersitsen. Han kan selvsagt bare fortsette med hjerter, men hva om nord har KQx i den fargen? Han kan faktisk også fortsette med spar til dobbeltrenons i dette tilfellet, for spillefører har jo 4-4 tilpass i kløver og vil fortsatt ha en kløvertaper selv om han kan stjele sparspill fra øst med avkast fra den andre siden. Det eneste øst ikke kan spille kløver...

Hoftaniska vant tolv stikk, +920 som var verd 11 IMP.

Av 48 lag i 1. og 2.divisjon var det kun ett som noterte +920. Det var en lang rekke utganger, noen i toppkontrakten 5 ruter, men mange i 3NT som kan gå bet om de får tatt fem hjerterstikk. De fleste vant 3NT spilt av nord (spar dame i utspill), og kun fire par gikk bet i 3NT etter hjerterutspill. Tre par gikk bet i 6 ruter

_________________________

Giver nord, N/S i sonen

Hva ville du åpnet med om du satt med disse kortene, gitt at du spiller et standard norsk system med sterke grander?

Det er populært å oppvurdere 14-poengere til 15, og en del par har etter hvert (mer eller mindre) omdefinert styrken til 14-16 (17). Dette er litt smak og behag, og jeg kan ikke se at det er noen beviser for at en stil fungerer noe særlig bedre enn en annen på dette, men det er klart det føles vel ofte godt å få startet med 1NT?

Hoftaniska åpnet med 1NT, og da ble det lett å finne utgang. Hvor god utgangen er kan imidlertid diskuteres, men det satt snilt og det var ingen problemer med å vinne ti eller elleve stikk:

Det er en bra utgang som godt kan stå selv om trumfen sitter 3-1.

Det fleste fikk elleve stikk i denne hjerterkontrakten, enten ved å tippe kløveren (liten fra syd, så liten fra begge hender), eller ved å eliminere spar og ruter før det spilles trumfesset og en til. Da blir vest innspilt om han da ikke lgger trumfkongen under esset.

Hoftaniska-Charlsen noterte + 650, og da N/S ved det andre bordet stoppet i delkontrakt ble det 10 IMP.

Etter åpning 1 i minor (vanligvis 1 kløver), hjertermelding fra syd og støtte fra nord har syd sånn akkurat på grensen til å invitere til utgang. Han har kun 10 poeng mot maks ca. 14, men han har femkorts farge. Det blir nok litt touch-and-go, kanskje. Om syd inviterer tar nord selvsagt i mot og melder utgang. Omtrent halvparten av N/S parene i de fire puljene (1.div + tre 2.div puljer) var i utgang.

Grand- eller trumfkontrakt?

Av og til er det litt for mye gambling på 3NT i stedet for minorkontrakt, og i noen tilfeller i stedet for majorkontrakt også. Det er ofte i parturnering hvor det lille ekstra grandkontrakt gir i poeng er gullkantet, hvis de kan få samme antall stikk som i trumfkontrakt.

Men også i lagkamp kan det være fornuftig å prøve 3NT i stedet for 4 hjerter eller 4 spar hvis begge hendene er balanserte, og det ikke er noe ekstra trumfstikk å få ved å trumfe en taper på den ene hånden.

En ser ofte toppspillere melder 3NT direkte som svar på makkerens grandåpning, og ikke tar (om)veien om Stayman hvis svarhånden har 4-3-3-3 fordeling. Sannsynligheten for at det er riktig er stor, men det er ingen garanti, for hvis de har åttekorts trumftilpasning og grandåpneren har litt fordeling (dobbelton) kan trumfkontrakt være riktig. I det lange løp lønner det seg nok å satse på grandkontrakt i slike tilfeller hvor svarhånden er helt "flat" mot grandåpning, tror jeg, for det er et annet moment også, det kan være lettere å skrape sammen til ni stikk enn ti.

Så er det hender hvor man har minortilpasning. Da satses ofte på grand, men det går jo galt av og til om man mangler stopper i en farge. Likevel, å prøve 3NT er populært hvis alternativet er å spille 5 i minor hvor du må fa tak i hele elleve stikk for å vinne utgang. 

En av verdens beste spillere gjennom tidene, Bob Hamman har en del "rules" han opp gjennom årene har kommet med (eller noe han bare har sagt, og andre har gjort det til "rules), og jeg tror det er han som sa: "When in doubt, bid 3NT".

I dette spillet fra World Bridge Tour på BBO var det naturlig å komme i 3NT hvis ikke motparten ga lyd fra seg. 

Giver øst. N/S i sonen

Paret har 28 hp til sammen, men i teorien er delkontrakt det de kan vinne om ikke det finnes en av to mirakelsitser i kløver. Veldig sjelden kan nok 5 ruter vinnes, men bare om nord har kongen singel i kløver (liten fra vest tar med kongen, så finesse over syds knekt gir null kløvertaper), eller syd har singel kløver knekt (da må damen spilles og fargen rulles opp).

At det ikke står utgang er fordi de 3 poengene de har i spar er verdiløse om ikke motspillerne gjør feil. Det skjer imidlertid ofte med denne kombinasjonen, han ene spiller ut fargen og makkeren legger i en nier eller tier over bordets Q-x eller Jx. 

Men alle melder selvsagt utgang.

Hvis øst åpner med 1 ruter har vest til omvendt minor (2 ruter som krav). Etter det er det for mange stoppervisning for å finne ut om 3NT er bra, men med slike kort som øst har bør han si 2NT etter min mening, selv med knekten dobbel i spar. Da blir det 3NT ut av det. Om de starter med 1 ruter-2 ruter og tenker for mye (er litt for "clever") kan de rote seg i 5 ruter. Men som du ser står ikke verken 3NT eller 5 ruter denne gangen om da ikke det er en av miraklesitsene i kløver, og det gjettes på hvilken. At det ikke står i 3NT er i teorien. I praksis står mye oftere 3NT enn 5 ruter! For eksempel er det ikke sikkert han som skal spille ut har et opplagt sparutspill.

Merk at om en av motspillerne melder inn spar blir det ikke lett å komme til 3NT, og da er det neppe bra heller, for da kommer det sparutspill.

Lasse Aaseng (øst) åpnet med 1 kløver, Tom Johansen sa 1 ruter, og åpneren sa 1NT for å vise hånden sin, en balansert 12-14 grand. Vest avsluttet med 3NT.

Slik det var kunne ikke syd vite at han skulle spille ut spar. Med hjerter 10 i utspill var det bare å ta ni sikre stikk, +400.

Ved det andre bordet meldte Ø/V 5 ruter og tapte to sparstikk og ett stikk i kløver, +50 til SKEIDAR, 10 IMP.

I puljen som bestod av åtte lag gikk tre lag bet i utgang, resten noterte utgangsbonus i grandkontrakt,

Avslutning, seriemesterskapet

På Lillehammer skal seriemesterskapets 1. og 2.divisjon avsluttes til helgen. 

I toppserien blir det et rotterace. Det er svært jevnt etter 5,5 kamper (akkurat halvveis), og lederlaget (Kippe) ligger kun 16 VP foran nr. 7 på listen!

Det er som kjent tolv lag med i 1.divisjon, og de tre nederste på listen etter 11 kamper (alle mot alle) rykker ned i 2.divisjon. Så her har veldig mange lag ambisjoner om å ta medalje, kanskje vinne, men flere av de samme lagene kan i stedet havne i nedrykksstriden om det ikke går så bra til helgen.

I 2.divisjon er det tre puljer, og vinnerne i hver pulje får plass i neste sesongs 1.divisjon.

Enkelte av de norske toppspillerne har denne uken deltatt i WBT (World Bridge Tour) Champions Cup III på BBO - en knallsterk turnering. De norske deltok såvidt jeg har fått med meg med blandet hell denne gangen, men fin trening var det nok forut for avslutningen av sesongens seriemesterskap.

Vi tar med et spill fra en av kampene i WBT denne uken.

Hvilken kontrakt er korrekt med disse kortene?

N/S har åtte spar og åtte ruter til sammen. Da spilles gjerne majorkontrakt.

Hvordan bør det meldes med øst som giver, og han passer?

Etter 2-over-1 systemet (2/1 er utgangskrav) går det 1 spar-2 ruter, 2 spar. Nå kan nord komfortabelt si 2NT (krav), og syd kan vise trekorts ruterstøtte. Da kan den gode ruterslemmen finnes.

Lilleslem er bra både i spar- og ruterkontrakt. Ruterkontrakt er nok best, den kan stå selv om sparfargen sitter skjevt (4-1) og den som har sparlengden sitter bak AKJ. 

Storeslem? 

Da må det sitte snilt. Men det er klart at om det behøves poeng for eksempel mot slutten av en utslagskamp kan 7 ruter være en brukbar sats. Det er nok likevel lilleslem i ruter som er den korrekte kontrakten i det lange løp med disse kortene.

Og 6 ruter ble hva Farstad-Svendsen (Skeidar) meldte. Slik det satt var det greit å vinne tretten stikk, nesten uansett hvordan det ble spilt.

Fire av tolv lag stoppet i utgang. Tre par spilte 7 ruter og noterte en fet +2140 for det. Resten spilte lilleslem, alle i ruterkontrakt!

 

 

 

London: nordmann til topps i lagturneringen også!

Etter at det ble norsk seier i parturneringen under EBU London Easter Festival fulgte Erik "Silla" Sælensminde opp med seier i lagturneringen på lag Crouch. Han spilte med Simon Gillis, og på laget deres var Peter Crouch og Zia Mahmoud. 

Vinnerlaget var til slutt helt likt i VP med et engelsk lag, men laget som Silla spilte på ble tildelt seieren pga. af flere antall seiere.

Det var endel andre norske med i London også. Hoftaniska ble nr. 5 med lag de Botton.  Fredrik Helness kom på 9.plass sammen med tre engelske damer. Og noen flere norske spilte også og gjorde det greit uten å nå helt opp. 

Her er en ganske vanlig meldesituasjon fra denne lagturneringen, og selv om den er vanlig er det mange forskjellige oppfatninger om hva som er best å gjøre.

Med øst som giver og N/S i sonen satt vest med:

Makker åpner med 2 kløver - utgangskrav, eller en veldig sterk 2NT hånd. Syd sier pass og det er din tur.

Hvordan er din og makkeren din sin avtale for denne meldesituasjonen?

Noen sier omtrent alltid 2 ruter som svar på 2 kløver.

Andre har lov å svare positivt i farge, men stiller høye krav til fargekvalitet for å gjøre det. Mange bruker minst to topphonnører i femkortsfarge, eller minst en topphonnør i sekskortsfare som regel.

Grunnen til at de ikke ønsker å svare 2 hjerter, og enda verre 2 spar eller 3 i minorfarge er at det tar bort mye plass for den sterke hånden som gjerne vil beskrive den. Det er egentlig en ganske fornuftig tanke det der, men personlig synes jeg mange går for langt i dette. Det kan godt være gull å få vist svarhånden også!

Jeg er tilhenger av å gjøre det enkelt her, naturlig positivt svar med hjerterfarge. Men det er kanskje ikke noe poeng å svare positivt med tynne femkortsfarger, og spesielt med 5332 hender da de som regel enklere kan meldes i neste melderunde. Dessuten er det god informasjon for den sterke hånden at han får vite om en bra farge.

I dette spillet gjør et enkelt, naturlig fargesvar 2 hjerter det ganske enkelt for Ø/V:

 

Sælensminde (vest) svarte 2 hjerter. Gillis sa 3 hjerter, og nå kunne vest si 4 ruter som viste kortfarge. Etter denne starten tok øst naturlig nok paret til 7 hjerter som i praksis var nedlegg. 

Ved det andre bordet startet det med 2 kløver - 2 ruter. Da er det litt ekkelt for den sterke hånden med denne håndtypen. Å si 3 ruter vil gjøre det vanskelig mot mange svarhender hvor han ikke har femkorts farge.

Men Ø/V ved det bordet hadde konvensjon, og en god konvensjon og!

Øst hoppet til 3 hjerter som viste firekorts hjerter og minst femkorts ruter. Det er en bra variant for å løse de hendene med firekorts major og lang ruterfarge (3 spar ville vist eksakt fire spar og minst femkorts ruter).

Det var en god start, men så ble hvordan avtalene for hvordan fortsettelsen var glemt (eller misforstått?), og paret stoppet i 4 hjerter!

Et stort paradoks, for de hadde en bra systemvariant som burde gjort det enkelt, men var blant ikke så mange Ø/V- par som stoppet kun i utgang hvor det var tretten toppstikk. De fleste Ø/V-parene var i slem, men ganske mange i lilleslem. 

Spillet ga 14 IMP til vinnerlaget. 

 

 

Påskenøtt nr. 3 - Løsning

Den forrige påskenøtten her i bloggen var ganske komplisert. Hvis du er en av dem som slet litt med det nokså tekniske innholdet der vil du kanskje finne dagens nøtt mer overkommelig?

Merk at i disse "nøttene" her i bloggen er det ikke noen 100% løsning en skal frem til, men det handler om finne den spilleplanen som er den beste.

Giver øst. Ingen i sonen.

 

Syd er spillefører i 3NT uten at motparten har latt høre fra seg i meldingene. Vest spiller ut spar 5, norsk fordeling.

Spilleplan?

___________________ 

Det ser ut som om sparfargen sitter 5-3, og mest sannsynlig er det at han som spilte ut spar har femkorts farge.Sitter spar 4-4 er det ingen problemer, forsvaret kan i så fall ikke få mer enn to sparstikk, hjerter ess og eventuelt ruter konge.

Det ser naturlig ut å ta en ruterfinesse her. Går den så har du også tid til å presse ut hjerter ess, for selv om rutefinessen går og det er fire ruterstikk er det fortsatt kun åtte sikre utenm hjerteren (2+0+4+2).

Poenget er dog at om ruter konge sitter i saksen er det ingen problemer i dette spillet.

Hva om ruterfinessen ikke lykkes?

Riktig rekkefølge

Med kun tre stikk i ruter er det kun syv stikk utenom hjerteren. Spillet handler om hva som må gjøres først. Da spillet forekom var det flere som stakk seg inn i spar og tok ruterfinessen. Da den røk og det kom spar tilbake ble de avhenige av at hjerter ess satt sammen med kun tre spar (en sparrunde kan lasjeres for å bryte forbindelsen i den fargen). Siden den med fem spar hadde hjerter ess ble det bet:

Løsningen finnes ved å spørre seg "hva skjer etterpå". Dvs. hva skjer om jeg tar ruterfinesse først, og den ryker. Det som skjer er at den andre sparstopperen blir slått vekk, og du må innom hjerter ess for å få nok stikk, med bet som resultat slik det sitter. 

Derfor bør det spilles hjerter først. Esset blir presset ut. Det kommer mer spar som lasjeres, og da har ikke øst flere spar. Så tas ruterfinessen, og om den går bra er det jo bare is og brus. Men selv om det sitter som i diagrammet går det bra, øst får for ruter konge, men vest sitter bare og ser på de godspilte sparstikkene sine. Spillefører får 2+3-3-2 = 10, og ville fått ni stikk selv om hjerter hadde vært fordelt 4-2. 

Påskenøtt nr. 3

Den forrige påskenøtten her i bloggen var ganske komplisert. Hvis du er en av dem som slet litt med det nokså tekniske innholdet der vil du kanskje finne dagens nøtt mer overkommelig?

Merk at i disse "nøttene" her i bloggen er det ikke noen 100% løsning en skal frem til, men det handler om finne den spilleplanen som er den beste. 

Giver øst. Ingen i sonen.

Syd er spillefører i 3NT uten at motparten har latt høre fra seg i meldingene. Vest spiller ut spar 5, norsk fordeling.

Spilleplan?

Løsningen får du i morgen.

 

Hoftaniska - Naas Olsen vant i London

Det pågår påskebridge i London, og påskeaften var det parturnering under EBU Easter Festival. Det deltok noen norske par, og helt til topps gikk Thor Erik Hoftaniska-Svein Aril Naas Olsen.

Kåre Bogø-Anne Bi Fossum fulgte godt opp med 4.plass.

Detaljer om EBUs påskemesterskap hvor det også er lagturnering finner du her. 

Her er et spill fra mesterskapet, av typen hvor det kanskje blir litt tilfeldig hvor poengene havner:

Giver nord, N/S i sonen. 

Det er vel nokså naturlig å havne i slem her? Er det en god slem?

Ja, spilt av øst er 6 hjerter bra. Kommer det spar ut fra syd er det tolv enkle stikk. Med annet utspill er det to sjanser. Kløveren kan av og til godspilles for to ekstra stikk, men da må Q-J være i en trekortsfarge. Det er den lille tilleggsjansen som bør prøves før primærsjansen som er å tippe sparen. Det må enten spilles på at nord har damen, eller esset. I utgangspunktet en ren 50% sjanse, men det kan jo komme spar i utspill så en slipper å gjette. Så å være i 6 hjerter her er greit.

Ved noen få bord meldte syd inn 1 spar over østs åpning 1 hjerter. Da er slem ikke så bra, større sjanse for at både esset og damen i spar er bak østs K-J. Men N/S er i ugunstig sone så de fleste sa pass med syds kort.

Som du ser ble det ingen suksess i kløverspillingen for de som korrekt forsøkte det før de måtte gjette i spar. Og da ble det dette coin-flip valget, liten til finesse eller liten til kongen. Spillefører bør dra tieren fra bordet, det kan friste nord til å dekke med damen, og i så fall er alt over.

Ett Ø/V-par hadde antagelig en Blackwood-misforståelse (det er utrolig hvor ofte det skjer), for de spilte 7 hjerter selv om de mangler ett ess - en bet etter spar ess i utspill.

Litt over halvparten av Ø/V-parene meldte slem. Kun tre av dem gikk bet (bl.a. mot vinnerparet).

En på østs plass fikk kun elleve stikk i 4 hjerter og noterte bare noen strøpoeng mer enn de som gikk bet i slem.

Å spille utgang med tolv stikk ga 34 % til Ø/V.

Av de som meldte og vant slem (bl.a. Blågestad-Lunna) fikk omtrent halvparten spar ess i utspill, resten tippet sparen senere.

Å notere +980 var verd 77%. 

 

 

 

 

Påskenøtt nr. 2 - Løsning

Dette spillet mener jeg å ha sett på internett tidligere, men tar det med likevel. Typisk "nøtt" med et litt listig poeng.

Du har havnet i 6 spar med disse kortene:

Meldingene har gått slik:

Vest spiller ut hjerter dame.

Du kan telle 7+2+1+1= 11 stikk. Hvor kan det tolvte komme fra? Hvis du stiller de riktige forutsetningene for å fa tak i det tolvte, hvordan må du spille for å få det til?

___________________________

Løsning

Her er det ingen muligheter for å etablere noe ekstra stikk i noen sidefarge. Det kunne det vært i hjerter om en ser kun på N/S sine kort og ikke vet at hjerteren sitter skjevt pga. østs åpning 1 hjerter. Uten meldinger fra motparten kunne hjerterfargen ha vært fordelt 3-3 og gitt ett ekstra stikk.

Men at du vet at øst er alene om hjerterholdet gjør at å tenke på en skvis er mulig. For om du har ett stikk for lite, men en motspiller må holde to farger, kan han bli utsatt for en skvis.

Her er det faktisk ganske sannsynlig at øst har omtrent alt i begge minorfargene, for han åpnet jo. Og om han har K-Q i ruter kan ruter knekt bli en trussel mot han. Så vi kan se for oss at hele spillet ser omtrent sånn ut:

Fordelingen kan være litt annerledes, men forutsetningen er altså at øst har K-Q i ruter.

Da har vi lagt noen nødvendige forutsetninger, så er det om å gjøre å få til en utvikling hvor skvisen fungerer. Merk at det må bli ruter og hjerter øst blir skviset, for vest har også kløverstopper, men vest kan ikke slå ruter knekt.

Det er også noen forutsetninger som må til for at en skvis skal fungere selv om du vet noenlunde hvordan kortene sitter fordelt.

Du må normalt ha tempoet i orden som det heter (rectify the count), dvs. du må ha gitt bort det antall stikk du skal gi bort før skvisprosessen skjer, og i dette tilfellet ett stikk må gis bort. Dessuten må en trussel mot han som skal skvises være plassert bak han. Det er i orden her, ruter knekt er jo plassert bak øst.

Men så er det det med å gi bort ett stikk. Hvis du vinner utspillet og tar ut trumfen må du altså få gitt vekk ett stikk (rectify the count) før det skal skvises. Det kan skje ved at du dukker en hjerter, men da blir det trøbbel med overgangene hvis øst spiller en tredje runde hjerter.

En enkel og elegant løsning baserer seg i at det utspilte kortet er hjerter dame. Det er jo den høyeste hjerteren utenom dine hjerterhonnører. Det ser litt unaturlig ut, men hvorfor ikke la han få for hjerter dame i første stikk?

Gjøres det er tempoet for en skvis i orden, og vest kan ikke fortsette fargen og lage trøbbel med forbindelsene. Samme hva han skifter til nå vil det gå ganske greit å skvise øst.

La oss si vest skifter til kløver etter for han overraskende å ha fått for hjerter dame i første stikk (det spiller ingen rolle hva han spiller i andre stikk). Du tar noen runder trumf, så innkasser du ruter ess. Det er et såkalt Vienna Coup som gjør det enkelt for spillefører å følge med mot slutten, og det gjør at det blir ingen problemer med overganger.

Etter dette tas alle trumfene (og kløver ess hvis det ikke kom kløverskift), og det ser slik ut før den siste trumfen:

Merk at øst må ha kastet en ruterhonnør allerede for å holde hjerteren.

På spar 7 er øst ferdig. Kaster han ruter konge tar du simpelthen for ruter knekt og to hjerterstikk til slutt. Hvis øst holder på ruter konge må han kvitte seg med en hjerter, og hjerteren din går.

Hvis spillet er lagt opp slik, er det eneste spillefører må følge med på om øst kaster den andre ruterhonnøren sin. Hvis ikke den ruterhonnøren blir kastet prøves hjerteren, og den går i så fall om forutsetningene for skvisen var til stede.

 

Påskenøtt nr. 2

Vi tar med en nøtt til nå på langfredag. Dette spillet mener jeg å ha sett på internett tidligere, men tar det med likevel. Typisk "nøtt" med et litt listig poeng.

Du har havnet i 6 spar med disse kortene:

Meldingene har gått slik:

Vest spiller ut hjerter dame.

Du kan telle 7+2+1+1= 11 stikk. Hvor kan det tolvte komme fra?

Hvis du stiller de riktige forutsetningene for å fa tak i det tolvte, hvordan må du spille for å få det til?

Løsningen kommer i morgen.

 

Påskenøtt - Løsning

Dette er ikke en påskebridgenøtt av type komplisert problem hvor det er en 100% løsning. Det er et spill med en praktisk løsning hvor du skal finne beste spilleplan, den som tar med mest sjanser. Men med visse forutsetninger blir det en helt sikker variant til slutt, hvis du ser den! 

 

Du har havnet i 6 kløver uten at motparten har meldt. Vest spiller ut spar knekt.

Litt hjelp på veien for de ferskeste:

Første analyse er vel at ruterfinessen kan gå, da kan det ikke bli mer enn en taper i dette spillet.

En annen ting å se på er hjerterfargen. Lange farger kan jo av og til godspilles.

Hvordan bør det legges opp for å få til det? Hva om hjerterfargen sitter skjevt fordelt hos Ø/V?

Planlegg spillet og bestem deg for hva du vil gjøre etter hvert som du får vite mer om sitsen.

_______________________________ 

LØSNING

Planen bør være å utnytte hjerterfargen. Det er klart at om hjerterfargen sitter 4-3 bør det være grei sak å vinne slem her, og med litt god timing er det med snill hjertersits muligheter for tretten stikk om ruter konge sitter i saksen i tillegg.

Fordi planen blir å godspille den femte hjerteren (som gir ett ruteravkast) bør det tenkes på overganger med det samme, slik at en eventuell godspilt hjerterkvist kan hentes senere. Derfor stikkes rutinemessig med spar ess på hånden i første stikk for å bevare spar konge som ett ekstra inntak til nord senere. Trumfhonnørene er to inntak til.

Det beste er å gå i gang med hjerteren med det samme, i stikk to. Hjerter til esset og hjerter til høy stjeling. Begge følger. Så spilles trumf til nord og nok en hjerter stjeles. Hvis fargen sitter 4-3 er det nok inntak i til å stjele en hjerter til og senere hente den godspilte femte hjerteren. I så fall spilles for overstikket ved å prøve ruterfinessen til slutt.

Hvis øst har fem hjerter blir det vanskeligere. Det kan med slik sits ende opp med at ruter konge må sitte i saks, men kanskje med en viss mulighet hvis man kan få innspilt vest. Mest sannsynlig må ruterfinessen gå hvis hjerter sitter slik.

Hvis derimot vest har fem hjerter er det sikkert spill så lenge trumfen sitter 2-1, selv om det ikke blir ekstra hjerterstikk. Den femte hjerteren kan utnyttes likevel, som et innspillskort!

La oss si det sitter slik:

Prosessen med å forsøke godspilling av hjerter startes med det samme. Idet det trumfes hjerter i tredje hjerterrunde følger ikke øst farge, så sitsen i fargen er klar. Da legges opp til et 100% innspill mot vest. Bordet spilles inn igjen i trumf og en tredje hjerterstjeling tas. Nå har nord igjen kun en hjerter, men vest har en høyere hjerter. Den andre sparhonnøren spilles og etter alt dette ser det slik ut:

Inne på bordet spilles den femte hjerteren som altså ikke er en vinner, og på den kastes syds ruter 8. Vest kommer inn på hjerter dame og må spille ruter til A-Q saksen, eller spar som blir til dobbeltrenons og trumfes hos nord mens ruter dame forsvinner.

PÅSKENØTT

Dette er ikke en påskebridgenøtt av type komplisert problem hvor det er en 100% løsning. Det er et spill med en praktisk løsning hvor du skal finne beste spilleplan, den som tar med mest sjanser. Men med visse forutsetninger blir det en helt sikker variant til slutt, hvis du ser den!

Løsningen får du i det neste innlegget her i bloggen, i kveld eller i morgen tidlig.

Du har havnet i 6 kløver uten at motparten har meldt.

Vest spiller ut spar knekt.

Litt hjelp på veien for de ferskeste:

Første analyse er vel at ruterfinessen kan gå, da kan det ikke bli mer enn en taper i dette spillet.

En annen ting å se på er hjerterfargen. Lange farger kan jo av og til godspilles. Hvordan bør det legges opp for å få til det?

Hva om hjerterfargen sitter skjevt fordelt hos Ø/V?

Planlegg spillet og bestem deg for hva du vil gjøre etter hvert som du får vite mer om sitsen.

 

Bridgelegenden Eddie Kantar

Levende legender i bridgen finnes, men naturlig nok forlater de oss etter hvert.

Tidligere denne måneden døde amerikaneren Edwin B. (Eddie) Kantar som var en meget sterk spiller med bl.a to VM-titler, men han var kanskje enda mer kjent og respektert som analytiker og bridgeskribent. Han ble 89 år.

Eddie Kantar

Kantar har i alle år, helt siden jeg begynte å abbonere på bridgemagasinet The Bridge World på 70-tallet vært en av mine absolutte favorittskribenter når det gjelder bridge. Hans artikler er alltid instruktive og logiske og passer godt for vanlige turneringsspillere. Noen av poengene er imidlertid slikt som selv toppspillere bommer på og av og til.

Jeg tar med et spill som ble publisert i bulletinen under det amerikanske vårmesterskapet forrige måned hvor som vanlig Kantar hadde et fint spill i bulletinen hver dag. Her har du og makker havnet i en steinhard utgang med kun 19 poeng til sammen. Det skjer av og til, som oftest om motparten har sperremeldt så det ikke blir så lett å finne ut om den samlede styrken.

Giver vest, Ø/V i sonen

Vest åpnet med svake 2 spar. Etter to passer valgte syd å balansere med 3 hjerter, og nord kan vel ikke lastes for at han høynet til 4 hjerter selv om paret denne gangen manglet mange HP for utgang. Men kortene sitter godt sammen, så den knallharde utgangen har sjanser. 

Vest spiller ut spar konge. Øst stikker over med esset og spiller mer spar til vests dame før han fortsetter med en tredje runde spar.

Hva nå?

Dette spillet handler mest om å spille med oddsen.  Det er to muligheter:

1. Trumfe med knekten og du er hjemme om vest har hjerter dame. Det går selvsagt galt om øst som nesten garantert har startet med dobbelton spar kan trumfe over med damen, for deretter er det en uungåelig rutertaper også.

2. Trumfe med kongen og forsøke å løse trumfen uten taper. Da blir det etter at trumf konge gir stikk å spille hjerter knekt å la den løpe, Det blir feil om vest har hjerter dame.

Hva er best?

Her er det soleklart best å trumfe med kongen og seile trumfknekten. Og det er vel også noe mange spillere intuitivt føler er riktig å gjøre her, men...

Hvorfor er det så soleklart best?

Vest har åpnet med svake 2 spar og har vist KQJ i spar allerede. Det er selvsagt plass til hjerter dame hos han, men det er mye mer sannsynlig at han ikke har de 2 poengene i tillegg.

Det er et annet godt poeng her som handler om de såkalte "vacent spaces", ledige plasser.

Vest har seks spar og dermed syv kort utenom sparfargen (ledige plasser). Øst har to spar og følgelig elleve kort utenom spar. Den som har flest "ledige plasser" er favoritt til å ha et bestemt kort du leter etter, her hjerter dame.

Det er ingen garanti her, men om du trumfer høyt og seiler hjerter knekt fortjener du på en måte at sitter det ofte omtrent slik:

Hvis du spiller slik og vest tryller frem hjerter dame som da gir stikk, kanskje for singel dame, får du ta det med fatning. Du har spilt med oddsen, og i det lange løp er det det som gir poeng!

MERK: Å velge den beste spilleplanen i følge prosentsjansene lykkes i dette tilfellet også om øst har alle fire uteværende trumf, og vest altså er renons i hjerter. Du trumfer altså med kongen og seiler hjerter knekt, Den står, men vest er altså renons. Da tar du en finesse til, men så er du fri for trumf hos nord og kan ikke ta enda en finesse. Og øst har fortsatt hjerter dame dobbel som derfor ser ut som må gi stikk. Da må en trumfreduksjon til!

Så la oss si øst har damen fjerde i trumf (flytt hjerter 5 i diagrammet over til øst og en kløver eller ruter over til vest).

Etter hjerter konge vinner tredje stikk og hjerter knekt blir spilt og tar det fjerde stikket (vest er renons i første hjerterrunde) spilles hjerter til åtteren. Deretter spilles to store kløver og en kløver til stjeling, Du har fortsatt en trumf mer enn øst, og for at en slik trumfreduksjon skal kunne virke må du komme deg ned på samme trumflengde som motspilleren. Så etter dette spilles ruter til esset og nords fjerde kløvere som trumfes. Dermed er du nede på kun A-10 i trumf, øst har igjen Q-x. Syd har igjen kun de to trumfene og en ruter. Den ruteren frir han seg med, og simsalbim, med to kort igjen må forsvaret spille noe, og samme hva de spiller blir østs mulige trumfstikk sakset opp.

Jevne VM-finaler

Det ble atlså ingen bronsefinale, WBF avlyste alt unntatt finalekampene i de fire klassene.

I Bermuda Bowl spiller Nederland finale mot Sveits. Etter fire av seks sett og 32 spill igjen leder Sveits med 14.4 IMP. 

I damefinalen ledet Sverige nokså klart, men Tyrkia kom noe tilbake, og det så ut til å jevne seg ut i det fjerde settet. Men svenskene avsluttet det settet skarpt og leder med 30 IMP.

Svakt?

I Bermuda Bowl-finalens første sett kom et spill hvor det ikke ikke akkurat var topp kvalitet ved noen av bordene.

Dette ser ut som er ganske hard, men normal 6 NT for N/S med 32 HP til sammen og flere bra firekorts farger. Det er imidlertid ingen ting å si på om det stoppes i utgang.

Brink-Drijver (Sveits) var i 6NT. 

Øst lurte seg innpå med 2 hjerter etter starten 2 kløver (syd) - 2 ruter, og vest spilte ut hjerter 7 mot 6NT.

Brink stakk med hjerter konge og spilte kløver til damen som stod, så ruter til knekten som ble stukket med damen. Øst spilte kløver.

Som vi ser er det nå tre stikk å hente i ruter, og spillefører har med det 3+2+3+3= 11 stikk. 

Det tolvte stikket kan komme ved hjelp av en relativt automatisk skvis i hjerter og kløver mot øst. Det eneste spillefører må passe på er å ha overgang mellom hendene.

Det gjorde ikke Brink og flere kommentatorer på BBO var overrasket over at en spiller av hans kailber ikke fikk til dette. Sluttposisjonen kan for eksempel se slik ut etter at spillefører tar for det tredje kløverstikket, innkasserer A-K i spar og spiller de tre ruterstikkene:

På spar dame er øst skviset i hjerter og kløver, Kaster han hjerter forsvinner syds kløver 8 og A-6 i hjerter tar de to siste stikkene. Om øst kaster kløver 10 forsvinner hjerter 6,  og sa tar hjerter ess + kløver 8 de to siste stikkene. 

Men Brink gikk bet.

Det merkelige er at om han hadde vunnet 6NT, alts¨å ved hjelp av en skvis så ville han likevel tapt 14 IMP på spillet!

Meldingsforløpet ved det andre bordet ble slik:

Øst sin 2 hjerter viste femkorts hjerter og minst firekorts minor, under åpning. 

Dette var ikke akkurat noen god reklame for den konvensjonen. Det sveitsiske Ø/V-paret spilte 3 kløver doblet, og da røyken hadde lagt seg hadde spillefører fått ett stikk. Åtte doblede bet er selv utenfor sonen grusomme -2000. Sammen med beten for en bet i 6NT vant Nederland 19 IMP på spillet. 

Følg Norge i bronsefinalen!

Det blir streaming med kommentatorer fra bronsefinalen mellom USA 1 eller Sveits og Norge i dag. 

Det tredje og siste settet for dagen som starter kl 18.25 vil bli overført via Yourube med Christer Kristoffersen og Kristoffer Hegge som kommentatorer. Informasjon om dette finner du her.

Både VM-finalen og bronsefinalen går over seks sett og avsluttes i morgen.

Norge kjemper altså om bronse igjen som ble sluttresultatet i 2019 i Wuhan. 

Kampen mot USA 1 i dag skjer etter at Norge i går i semifinalen ble mer eller mindre feid av banen mot Nederland som blir min klare favoritt i finalen.

Kampene startet kl 10.00

VM SEMIFINALE - Norge sliter

I VM-semifinalen har Nederland fått opp en god ledelse mot Norge. I det fjerde av i alt seks 16-spills sett (etter seks spill) ligger Norge 69 IMP under etter at det tredje settet ikke var bra for de norske. Det endte med 16-54 IMP. 

Ledelsen synes stor ut mot et solid og velspillende Nederland. Det er imidlertid langt fra en umulig oppgave, men da må det komme noen gladspill nå mot slutten, eller så må Norge knappe inn på ledelsen deres i det femte og nest siste settet som spilles i kveld. Semifinalen blir avgjort i morgen med de 16 siste spillene. 

Det er alt for tidlig å gi opp, og det vet jeg helt sikkert de norske spillerne ikke gjør. Vi krysser fingre.

Heia Norge