Meldeprøve

Her er et spill fra KM Veteran-Dame-Junior par i Østerdal krets forleden. Vinnere ble Stig Vestveit - Steffen Brynhildsvoll (Rena/Glåmos).

Øst er giver og N/S i sonen. Du sitter nord med disse fine kortene:

Det går tre passer til deg. Hva åpner du med?

Noen liker å åpne med 1 spar med slikt og argumentet er ofte at "det går ikke pass rundt uansett". Vel, det kan det gjøre, men ikke i dette tilfellet. Makker høyner til 2 spar. Men uansett hva som skjer etter en veldig "overvektig" 1 spar i åpning blir det nord som må ta stilling til det meste uansett, makkeren vil aldri kunne finne ut at nord har alt dette. 

Jeg liker 2 kløver med sånne kort. Noen mener det ikke er bra å åpne med 2 kløver med tofargede hender, men problemet med det er mer hvis man har lang minorfarge og for eksempel firekorts majorfarge ved siden av. Med dette blir det nokså greit å melde etter åpning med 2 kløver, spar først og kløver etterpå hvis ikke makker støtter sparen.

Hvis du åpner med 2 kløver som i prinsippet er utgangskrav svarer syd 2 ruter hvis man spiller med det som "waiting", en negativ hånd eller det kan være positiv balansert hånd også (ingen god lang farge). Over 2 ruter sier du 2 spar og nå blir det ganske komfortabelt om makker støtter sparen. Og gjør han det bør 3 spar over 2 spar være sterkere enn 4 spar (utgangskrav er etablert).

Syd støtter til 3 spar. Hva melder du nå?

Her kan det være fristende å klinke til med Exclusion Key Card Blackwood. Klassisk Exclusion er hopp til femtrinnet i renonsfarge for å spørre om antall nøkkelkort utenom den fargen. Og det er det du er ute etter her - hjerter ess. Har makker det kan det være storeslem på gang! 

Husk at man ikke må bli overivrig å bruke Exclusion bare fordi man har en renons og ser optimistisk på slemmulighetene. Det kan ikke gjøres med kort hvor det er "hull" over alt. Exclusion er til for å brukes når man har monsterkort!

Det kan innvendes at selv om makker har hjerter ess behøver ikke storslem være veldig god hvis syd for eksempel har tre små spar og ikke hjerter dame. Med kun trekorts spar hos syd og ingen hjelp i kløver kan det til og med være en jobb å vinne tolv stikk selv om makkeren har hjerter ess. 

Hvis du er optimistisk prøver du Exclusion 5 ruter, det er ikke så ofte en har sjansen til å bruke den konvensjonen. 

Hvordan har du og makker avtalt svarene på Exclusion Key Card? 

Mange avtaler for enkelhets skyld "samme svar som på vanlig Key Card 4NT", dvs. 1430 eller 0314 osv., men det er egenltig litt meningsløst, og litt latskap. For Exclusion kan ikke brukes uten at den som spør har en monsterhånd. Det er en melding på femtrinnet, og som regel handler det om lille- eller storeslem, så den som spør kan neppe mangle 3 eller 4 nøkkelkort!

En anbefalt svarskala for Exclusion er: 

1 step: 0 nøkkelkort (da er svaret så lavt at en som regel kan bråbremse i 5 i trumffargen) 

2.step: 1 nøkkelkort

3. step: 1 + trumf dame

4. step: 2

5. step: 2 + trumf dame

En må alltid tenke seg om før man slår til med Exclusion for å forsikre seg at man tåler de svarene man kan få! 

Hvis nord prøver seg med Exclusion med disse kortene får han 0 nøkkelkort i fargene spar, hjerter og kløver. Da avslutter nord med 6 spar. Slik så hele spillet ut:

Lilleslem var bra denne gangen. Syd hadde det riktige; kløver knekt var et godt kort å se hos blindemann, og A-K i ruter gjør at det ikke blir noe hjertervalg siden de to ruterstikkene gir to avkast hos nord så 6 spar avhenger normalt av at sparefargen ikke gir taper, 3-2 sits eller knekten singel er nok. Lilleslemmen kunne godt ha vært mye dårligere.

Så alt dette "tåkepratet" om Exclusion var vel litt i overkant, men nord bør nok satse på slem. Jeg har egentlig ingenting i mot disse eller lignende meldingsforløp med slike kort:

1spar  -  2 spar

6 spar - pass


Eller:

2 kløver - 2 ruter

2 spar - 3 spar 

6 spar - pass

 

Litt primitivt, men det er greit å avgi paraktiske meldinger når det er litt for mye å finne ut av uansett. 

I det nevnte kretsmesterskapet meldte litt over halvparten 6 spar, resten spilte utgang. 

 

Instruktivt

Vi tar med et spill fra en turnering i helgen.

Etter et litt optimistisk slemforsøk bråbremser N/S i 5 spar med syd som spillefører. Vest spiller ut kløver dame. Spilleplan?

Det første man ser på er antall tapere, og mulige tapere. Her kan det bli en spartaper, og i så fall er kontrakten i fare. For det kan bli to hjertertapere om det bommes på hvem som har hjerter knekt. 

Sparfargen er altså en eller ingen taper. Hvordan bør en slik farge spilles? Finesse eller toppe for å felle singel konge?

Du mangler kun K-6-3 i spar. Det korrekte er å ta finessen, men det er fargen isolert sett. Finessen gir null taper i fargen om vest har K-6, K-3, eller K-6-3 som er tre tilfeller. Å toppe blir riktig kun i ett enkelt tilfelle, singel konge bak og 6-3 foran. 

Det er imidlertid ikke nok å kunne sin fargebehandling. Man må må også se fargebehandlingen i spillets kontekst. Her er det om å gjøre å unngå tre tapere for å ikke risikere bet, det viktigste når det spilles lagkamp.

Du tåler en spartaper, men ønsker å spille slik at det ikke blir et valg om hvor hjerter knekt er plassert som avgjør kontraktens skjebne. I 4 spar, eller om det hadde dreid seg om parturnering ville sparfinessen vært beste spilleføring da i 4 spar er ikke kontraten i fare, og da spilles for maks som også jo er veldig viktig i parturnering. Men her ønsker du først og fremst å sikre deg utgangsbonusen.

Det er et nesten sikkert innspill her. Du vinner kløverutspillet med esset og stjeler en kløver. Så spar dame. Vest følger med liten. Om du nå tar finessen og den ryker har du kun en 50-50 sjanse igjen, hjerter knekt må lokaliseres. Hvis du derimot spiller spar ess og øst følger farge med liten spar er kontrakten sikker (og faller kongen handler det om overstikk). Hvis begge følger med liten spar har enten vest eller øst ett sparstikk, men de har kun den ene sparen (kongen). Etter spar ess spilles tre runder ruter. Så frir du deg med trumf, og samme hvem som kommer inn er det safe da dette er igjen:

Om det er vest eller øst som har spar konge får han for den før han må spille hjerter som løser den fargen med kun en taper, eller minorfarge til dobbeltrenons som trumfes hos syd med hjerteravkast fra nord - kun en hjertertaper, intet valg. 

Den eneste gangen denne spilleplanen går galt er om vest har alle de uteværende trumfene, altså kongen tredje i spar. I så fall får han et frikort med sin tredje trumf, og du blir avhengig av hjertervalget mens du altså kunne spilt sparen for null taper. Men 3-0 sits på en bestemt side er kun 11% (hvis øst har kongen tredje er det ikke noe du kan gjøre, han vil alltid ha ett frikort og hjerteren må i så fall tippes).  

 

Over og ut for de norske i USA

I Vanderbilt - hovedturneringen i det amerikanske vårmesterskapet i New Orleans - spilles i skrivende stund finalen mellom WOLFSON - et amerikansk lag med en engelskmann (Gold) og BERNAL, en USA-Italia kombinasjon.

De norske spillerne røk ut tidligere enn vi har vært vant til. ROSENTHAL med Bakke-Brogeland tapte på en ekstra sur måte i Round of 16. De måtte ut i tiebreak, åtte spill ekstra etter at lagene stod likt etter fire sett. Det tiebreaket startet glimrende for det "norske" laget som gikk opp i 18-0 etter fire spill! Så snudde det, men de ledet fortsatt med 3 IMP før det siste spillet. Det så slik ut med Bakke-Brogelands lagkamerater som Ø/V:

  

Det er ikke så mange HP til sammen, men utgangen 4 hjerter er ikke dårlig. Og det presset Willenken-Jansma seg opp i med vest som spillefører etter grandåpning og overføring til hjerter fra øst. 

Hvis hjerterfinessen går og ttrumfen sitter 3-2 er det nesten over, og om det er en hjertertaper samt en taper i hver minorfarge er det fortsatt sjanse for å unngå spartaper. Og akkurat sparen ordnet seg med det samme da nord spilte ut spar 7 til åtteren, damen og esset. På et tidspunkt tok spillefører to hjerterfinesser, men da det viste seg at syd hadde kongen fjerde i trumf var kontrakten i fare. Slik så hele spillet ut:

Sparen ordnet seg altså i første stikk. Vest spilte kløver knekt som nord stakk og spilte mer spar til østs konge. Så hjerter dame som stod rundt fulgt av hjerter til nieren som nord kastet kløver på. En tredje runde spar ble spilt, men syd stjal og fridde seg med sin siste trumf til esset. En ruter kunne kastes på den fjerde sparen, men slik det satt ble det to rutertapere til slutt og en bet. 

Det kan se ut som om spillefører kanskje kunne vunnet denne kontrakten etter å ha fått løst sparen tidlig hvis han får stjålet ruter hos vest. Men det blir vanskelig likevel da han kanskje ikke får tatt sparstikkene, og dessuten kan bli kortet i trumf hos øst så det blir to trumftapere. Analysen av de forskjellige måtene spillet kan gå på kan du pusle litt med selv, men å satse på trumffinessen og 3-2 sits i hjerter som Jansma gjorde er neppe noen dårlig plan.

Ved det andre bordet spilte Ø/V delkontrakt i hjerter med ni stikk, 140. Det sammen med 50 for en bet ga 5 IMP ut for ROSENTHAL på dette siste spillet, og kampen ble tapt med 2 IMP, 131-133!

 

SENSASJONER (I US SPRING NATIONALS)

Akkurat nå spilles det amerikanske "Vårmesterskapet" - Spring Nationals - i New Orleans i USA. Som vanlig er noen norske på plass, og vi kommer mer tilbake til det utover uken. Vi vet imidlertid at Boye Brogeland og Chrstian Bakke sitt lag ROSENTHAL gikk videre i hovedturneringen som er Vanderbilt Teams, en utslagsturnering. Vi vet også at Erik Berg er i New Orleans, men hans lag (Dyson) tapte i Round of 32 mot lag Zimmermann. Berg sitt lag snuste dog på en sensjon da de ledet den kampen med 1 IMP før det siste settet (av fire). 

I den turneringen ble det dog noen sensasjoner i Round of 32 da lag seedet som nr. 3, 4, 5 og 8 røk ut, blant dem storlaget NICKELL. 

Vi her "Down Under" følger litt ekstra med på australiere og kiwier (NZ) som spiller der borte. Et lag (lag HANS) bestående av Gill, Hans (av og til skribent i BIN), Edgtton fra Australia og Whibley fra New Zealand møtte 7.seedede FLEICHER (USA, Irland, Frankrike). Hvem som ville vinne den kampen ville ikke være noen sensasjon selv om Fleicher på forhånd nok var litt favoritt i de flestes øyne. Det ble en jevn kamp som laget fra "Down Under" til slutt tapte med 6 IMP.

Fleicher var veldig treffsikre i slemspillene, og her er ett spill hvor lag HANS tapte med 10 IMP.

Øst er giver og Ø/V i sonen.

Øst passer som giver, og Ø/V er deretter tause i hele meldingsforløpet. 

La oss si du åpner med 1 ruter selv om det kun er 11 poeng. Din makker svarer 1 hjerter. Hva melder du nå?

Jeg må innrømme jeg ville gjenmeldt 1NT heller enn 2 kløver med denne hånden. Og det gjorde Gill (syd) også. Hvis makkeren så krever med for eksempel XY-2 ruter (kunstig utgangskrav), hva ville du meldt da? Nå er det tid for å fortelle at du ikke har helt typisk grandhånd likevel, du har tross alt ni kort i to farger. Jeg synes 3 kløver over utgangskravet 2 ruter bør vise fem ruter og fire kløver, typisk 2-2 i majorfargene. 

Vel, det er lett etterpå når en vet hva makkeren helst burde få vite om for å finne riktig kontrakt. Slik så hele spillet ut:

Vi ser syd meldte 1NT og 2NT etterpå. Jeg vet ikke sikkert hva den meldingen betyr i deres system, men 1 ruter er i alle fall ifølge Presisjonskløver så det viste ikke ruterfarge. Så det ser litt ut som om syd ikke fortalte mye om kortene sine, han har tross alt ni kort i minorfargene. Men mine kommentarer om dette er altså med forbehold da jeg ikke kjenner deres system i detalj.

Det er ingen tapere i ruterkontrakt. En hjerter hos syd kan kastes i tredje runde spar. Men det er nok ingen god storeslem selv om det ikke er noen soleklar taper. Lilleslem er korrekt da det blir en god del arbeid for å få tak i tretten stikk. Tolv stikk går som regel greit med dette. Da FLEICHER sitt N/S-par meldte 6 ruter og vant tretten stikk ble det 10 IMP til dem siden Hans-Gill som du ser stoppet i 3NT. 

Et spill å tenke på når man har tapt en utslagskamp med 6 IMP...

 

 

NM for damer: Bare is og brus for IS OG BRUS

Lag IS OG BRUS vant nok en gang NM for damelag da mesterskapet ble arrangert i helgen. På årets vinnerlag spilte Tove Haugen, Torild Heskje, Ann Karin Fuglestad og Marianne Harding.

GULL til Heskje, Haugen, Fuglestad og Harding!

Hele resultatlisten finner du her. 

I vetaran NM for lag vant lag ASTRID med Astrid Steen Lybæk, Erik Bølviken, Jostein Sørvoll og Sverre Koch. Resultater fra det mesterskapet finner du her.

Her er et spill hvor det handlet om slem, men den ikke sikker hvis motparten fant beste utspill.

 

Idet syd (som er giver) i andre melderunde viser 18 -19 grand og nord finner ut at de har 5-3 tilpasning i spar blir nord sleminterresert. Og det er en god lilleslem i spar- eller kløverkontrakt.

Men la oss si du spiller 6 spar og får hjerter i utspill. Da forsvinner esset og det blir hjertertaper om forsvaret kommer inn i trumf. Hvordan spiller du trumfen?

Uten noen indikasjoner er esset fulgt av finesse korrekt spill med en slik farge. Det tar med seg damen fjerde hos vest i tillegg til 3-2 sits. Men spilles slik etter hjerterutspill mot slem blir det bet: 

Vinnerlaget spilte 6 spar med syd som spillefører, og da kom naturlig nok singel kløver i utspill. Tolv enkle stikk, +1430. Ved det andre bordet ble heller ikke det truende hjerterutspillet funnet - uavgjort spill. 

Ni par meldte og vant lilleslem i NM damer og NM veteran samlet. Like mange var kun i utgang, og seks par gikk en sur bet etter at motparten fant hjerterutspillet mot slem.

 

Tradisjonsrik PÅSKEBRIDGE på Hamar

Det nærmer seg påske, og i påsken arrangeres alltid PÅSKEBRIDGE en rekke steder i landet. 

I veldig mange år var påskebridgen på Olrud utenfor Hamar et populært arrangement. Påskebridgen på Hamar skal i år for første gang arrangeres i Hamar sentrum, nærmere bestemt Scandic Hamar.

Det skal spilles åpnngsturnering fredag 31.3. for de som ankommer tidlig, før det blir to dager med lag- og to dager med parturnering. En kan delta alle dagene, eller i en av turneringene hvis det passer bedre. 

Mer informasjon om Påskebridgen 2023 på Hamar kan fås ved å ta kontakt med Vegard Brekke eller Finn Brandsnes, eller klikke her for å se innbydelsen med all informasjon.

Påmelding kan gjøres på NBF sin side, eller ved å ta kontakt med Brekke.

 

 

SLEM?

Her er et spill fra en parturnering i helgen hvor det dreide seg om slem, eller ikke. Spørsmålet er om det er en god slem, eller om man bør holde seg i utgang?

Før du tar stilling til det og spilleprøven som du får i 4 eller 6 spar kan du vurdere syds kort slik meldingene utvikler seg.

Vest er giver og alle i faresonen.

             SYD

Vest passer, og nord åpner med 1 kløver etter standard metoder, enten 2+ eller 3+ kløver. Øst passer og syd viser sparfargen ved å si 1 spar (eller 1 hjerter som viser 4+ spar om man spiller med kløverføringer). Over 1 spar sier makker 1NT. Hva melder du nå med syds kort?

Selv med lite honnørpoeng kan det stå slem her fordi syd har en fantastisk fordelingshånd. Du har til rådighet checkback, la oss si såkalt dobbel checkback (XY) hvor 2 ruter er utgangskrav. Hvis du spiller med XY er 2 kløver meldingen som ber om 2 ruter hvoretter svarhånden passer, eller en melding til er i så fall utgangsinvitt. Med det systemet bør hopp til 3 spar over 1NT spilles som utgangskrav som fastsetter trumfen og ber om cuebids, en mulighet med disse kortene.

Å bruke Splinter (kortfarge) er ikke ideelt med to singeltoner, men hopp til 4 i minor i denne situasjonen bør spilles som Splinter med egen farge som trumf, og det ville vært en god melding hvis syd hadde hatt for eksempel 7-2-1-3 fordeling, og det ville gitt nord en god mulighet til å vurdere sine kort på en bra måte da alle nords honnører i så fall er gode i de andre fargene enn kortfargen.

Hvis du melder 2 ruter – utgangskrav – dobler (kanskje) vest for utspill, og nord viser tre spar. Er du optimistisk med denne hånden eller kan det være for hardt med slem?

Syd har ikke så mange honnørpoeng, men det betyr ikke noe her hvor syd har så få tapere og flust med stikk. Hvor nord har noen «dumme» ruterhonnører som for eksempel K-J, Q-J eller K-Q, eller også bare en honnør som ikke er esset kan det dog bli litt for lite i de andre fargene. På den annen side, hvis nord har ess og konger i spar, hjerter og kløver kan det være nesten nedlegg tolv stikk. På en eller måte må syd få tatt med nord på råd med en sleminvitt, og nord bør i denne konteksten vite at selv med 12-13 poeng så er det hva slags honnører han har som er det viktige. Nord vet at makkeren inviterer til slem vel vitende om at nord har kun 12-14. En «skarp» minimums åpningshånd (topphonnører, ess og konger) vil gi gode muligheter for slem her.

Hva enten du havner i 4 eller 6 spar er det ingen garanti for suksess i dette spillet, det vil avhenge av spilleføringen. Ved å bytte ett kort fra øst til vest ville resultatlisten på spillet blitt snudd omtrent på hodet.

Hvordan spiller du 6 spar (eller 4 spar) etter ruter dame ut fra vest, eller liten ruter fra øst hvis nord er spillefører?

Elleve eller tolv stikk ser ut til å være avhengig av hjertervalget - hvor er hjerter dame? Om det er eneste sjanse er det en ren 50-50 slem, men det er en ekstra sjanse her i kløverfargen. Hvis du kan få fatt i to kløverstikk vil de stikkene gi avkast for to hjertere fra syd og Ø/V får kun ett kløverstikk, og noe hjertervalg er ikke nødvendig. Så kløver bør vel spilles tidlig. Hvis vest tar for esset, har du ett kløverstikk. En kløver trumfes, for om kongen gir stikk og kløver dame er plassert i en tre-korts farge vil også tieren bli godspilt, og to hjertere kan kastes fra syd på kløverstikkene.

Idet kontrakten spilles vil du underveis oppdage at vest er renons i trumf og øst har tre. Betyr det noe for hjertervalget? Vel, du vet ingen ting om ruter- og kløverfordelingen, men får kanskje vite mer om det idet du jobber med kløveren for å se om den gir to stikk. Et eventuelt hjertervalg bør utsettes til slutt. Men at en motspiller har ingen spar og den andre tre gir flere såkalte ledige plasser (vacant spaces) hos den med renons i spar (vest) som derfor blir litt favoritt til å ha et bestemt kort i de andre fargene.

Du får ikke vite noe bestemt om kløver og ruterfordelingen denne gangen, og kløveren gir ikke to stikk, men kongen står siden vest tar for esset idet kløver knekt spilles. Så hjerteren må tippes, og vest er alså hårfin favoritt til å ha det kortet pga. det du vet om «ledige plasser». Likevel spilte alle unntatt noen veldig få spilleførere på at øst hadde hjerter dame. Og det var riktig valg – tolv stikk.

Som du ser kunne kanskje vest meldt ruter underveis, og gjorde sikkert det noen steder. I så fall forandres det med ledige plasser fordi selv om øst har tre spar og vest ingen, har vest i så fall flere rutere enn øst. Det jevner seg ut med hensyn til ledige plasser, og hjertervalget blir en ren 50-50 variant. Men kløver konge gir ett avkast for hjerter, så med 3-3 gjenværende i hjerter blir det ren tipping. At vest i så fall hadde meldt i faresonen ville dog indikert flere honnørpoeng der. Så derfor var det litt overraskende at hjertervalget ble riktig stort sett over alt.

Kun ved ett bord fant spillefører en fin spilleføring som slik det satt gjorde at noe hjertervalg ikke behøvdes, men han var kun i 4 spar.

Det er et eliminasjons-mønster her. Ruterutspillet ble stukket, så ruter til stjeling fulgt av spar konge. At trumfen sitter 3-0 gjør at en ikke kan få til en full eliminasjon av ruteren og også ta ut øst sine tre trumf før innspillet, for da blir det ikke igjen trumf hos nord etter tre runder spar. Men det er noe som heter partiell eliminasjon.

Etter en ruterstjeling og spar konge spilles spar til nieren og nok en ruter til stjeling. Nå kan øst få beholde sin siste trumf litt til slik at nord fortsatt har igjen spar ess idet kløver knekt spilles. Vest fyker på med esset ,og dette er igjen:

Merk at øst fortsatt har en trumf, men det betyr ingen ting. Vest er inne på kløver ess og må spille noe. Hjerter fra vest løser problemet. Hvis vest spiller ruter er det til dobbeltrenons som stjeles hos nord med hjerteravkast fra syd hvoretter kløver konge gir avkast for en hjerter til – intet hjertervalg nødvendig.

Så vest må spille kløver. Da kan spillefører gratis prøve tieren. Slik det satt vinner kløver 10 stikk, og to hjertere forsvinner fra syd på kløverstikkene. Tolv stikk uten å måtte gjette i hjerter. '

Dette var en fin måte å få tolv stikk på uten å måtte gjette hjerteren, men det ga likevel ikke godt betalt fordi som nevnt spilte nesten alle på hjerter dame hos øst og fikk tolv stikk. Så 4 spar med tolv stikk ga under middels (40%) fordi det mange meldte og vant slem. Om hjerter dame flyttes over til vest og ett annet kort over til øst ville det blitt veldig god betaling for +680 etter partiell eliminasjon og innspill, for i så fall ville de fleste andre gått bet i slem, eller fått kun elleve stikk i 4 spar etter å ha tapt ett stikk i hjerter og ett i kløver.

"Norsk" suksess i England

CAMROSE er en tradisjonsrik lagturnering hvor England, Irland, Nord-Irland, Wales og Skottland deltar. I tillegg får arrangøren med ett lag ekstra, så denne gangen var det Irland hvor turneringen ble spilt som hadde med to lag.

England har vunnet de fleste gangene i de 79 årene turneringen har blitt arrangert. Årets mesterskap er akkurat ferdig. England vant i år også. På Englands lag spilte tre spillere som vi alltid velger å kalle nordmenn når de gjør det bra (og det gjør de ofte): Thor Erik Hoftaniska, Espen Erichsen og Arthur Malinowski.

Alle tre er bosatt i England, men de er velkjente bridgeskikkelser i Norge. På årets vinnerlag spilte også Janet De Botton, David Bakshi og Tom Townsend.

Englands vinnerlag, fv. Hoftaniska, De Botton, Bakshi, Malinowski, Townsend, Erichsen og NPS Peter Hasenson

Hoftaniska (kanskje bedre kjent som Hoffa) spilte med Espen Erichsen, en ny kombinasjon. En prat med Hoffa ga meg dette interessante spillet. Jeg synes det gjorde det bra her, men som så ofte før når en spør gode spillere om spill etter at de har vunnet forteller de noe interessant hvor det ble tapsspill.

Vest var giver, Ø/V i sonen og kortene så slik ut:

Meldingene gikk slik:

Hoffa var enig med meg at i denne situasjonen (over nords 1NT andre gangen) ville det vært gunstig å ha til rådighet meldingen 3 spar som «suit set», dvs. den meldingen fastsetter trumfen og er sleminvitt. Derfra blir alt fra nord cuebid, spar er alltid trumffargen, og 3NT fra nord vil være avslag med dårlig hånd/få kontroller.

Men denne varianten hadde de ikke avtalt. Så syds 2 ruter var utgangskrav (XY), og 3 ruter var naturlig melding og viste 2-2-4-5, eller noen ganger 1-3-4-5 hvis hånden innebar et gjenmeldingsproblem som det absolutt var denne gangen. Da nord sa 3NT over syds 3 spar som viste minst sekskorts farge var det ikke lett å vite hva som er riktig med syds kort. Det kan stå slem, men det kan også være to hjertertapere fra start.

Syd sa 4 hjerter, en intelligent melding som logisk må bety en sterk sleminvitt med spar som trumf. Syd kan jo ikke ha hjerterfarge, da ville han meldt den over nords 3 ruter. Nord var med på notene med en kontrollmelding, og med andre kort ville han sagt 4 spar – avslag. De endte i 6 spar.

Glimrende, ikke sant?

Ja, dette var god bridge. Kløver konge gardert, mer enn nok med stikk. Men det var ikke helt optimalt slik kortene satt i mot. For sekunder senere var 6 spar gått en bet.

Vest fant kløver ess i utspill og spilte nok en kløver som øst kunne stjele. Trist, for med et hvilket som annet utspill er det tretten stikk fra taket, og kløver konge er jo som sagt beskyttet om det da ikke sitter 5-1 i den fargen. Surt.

Å spille 6NT med syd som spillefører er det optimale, men nokså umulig å finne frem til i praksis?

Alle de andre parene unntatt ett par var i kun i utgang med spar som trumf, og alle vant tretten stikk. England spilte mot Skottland som var et av lagene med +510 til N/S, 11 IMP til skottene.

Kun superveteranene Rees-Salisbury (Salisbury har spilt 45 av de 79 Camrose-turneringene!) fra Wales fant det som var godt nok denne gangen, 6NT spilt av nord! Øst hadde jo ingen grunn til å spille ut sin singelton mot grandkontrakt, det var tross alt nords farge. Etter hjerter dame i utspill ble det tretten stikk på sekunder, N/S +1020.

Hvordan skjedde det? (Fra RealBridge Online lag 2023)

NBFs turnering ReaBridge Online lag pågår nå og fortsetter til april.

Her et artig spill hvor man kan stusse på hvordan det gikk til at utgangen 4 hjerter ble vunnet. Det ble to bet i samme kontrakt ved det andre bordet. 

Begge bord var altså i 4 hjerter. Det ser ut til å være fire klare tapere, en i trumf, to i ruter og minst en i spar. Ved det ene bordet ble det spilt spar til tieren i håp om Q-J-x foran, en grei plan. For om det sitter singel honnør bak slik at det senere kan tas finesse med tieren vil det bli en spartaper likevel etterpå, og i så fall kan ikke 4 hjerter vinnes. Men ved å prøve den sjansen som var der ble det to spartapere og to bet. 

Ved det andre bordet gikk meldingene 1 kløver fra syd, 1 hjerter fra nord og 4 hjerter fra syd. Øst spilte ut ruter konge som han fikk for. Nå valgte øst å skifte til spar. Det spiller ingen rolle, sier du? Det blir jo uansett en spartaper, to tapere i ruter og en i hjerter?

Vel, øst skiftet til spar 9 i andre stikk. Det ble kostbart!

Spillefører stakk med esset og knekten kom på fra vest. Spillefører tok to store trumf, innkasserte tre runder kløver og spilte seg fri med ruter. Øst var inne og dette var igjen:

Merk at spillefører kunne selv løst sparen med null taper etter spar 9 i skift, men han må gjette om vest startet med singel knekt eller Q-J dobbel. Det kan nemlig etter denne starten tas dobbelfinesse over Q-8-3. Spar 8 og 9 var verdifulle kort, og det kostet kontrakten å bruke ett av de kortene i andre stikk.

Dobbelfinessen behøvde imidlertid ikke å bli tatt også slik det ble spilt, for nå var øst inne. Spiller han liten spar kan den få rusle rundt til syveren. Spiller øst spar 8 stikkes med tieren, så hjerter over til nords åtter fulgt av nok en sparfinesse. Men da øst i diagramsituasjonen tok for hjerter dame gjorde spillefører en feil da han glemte å avblokkerte hjerter 9! Dermed så det slik ut:

Øst må spille spar, for ruter er til dobbeltrenons. Men nå kunne øst spilt spar 8. Spillefører vinner med spar 10, men så er han låst inne hos syd og kommer seg ikke over for å fiske opp østs siste sparstopper.

Hvis spillefører følger med hjerter 9 fra syd idet øst tar for trumfdamen er det ingenting forsvaret kan gjøre lenger. Om øst i så fall spiller spar 8 vinnes med tieren, og det er overgang til nord med hjerter 6 til hjerter 8 slik at sparfinesse til slutt kan tas med K-6 over østs gjenværende Q-3! 

Litt synd for spillefører, men så ble han reddet av en feil av øst som med disse fire gjenværende kortene spilte ruter til dobbeltrenons. Spillefører stjal hos nord og kastet spar 6 fra syd før han spilte spar til finesse med K-10 gjenværende.

Spillet ga N/S 11 IMP for +420 sammen med lagkameratenes +100 fra det andre bordet, men de tapte likevel kampen med 2 IMP. 

 

 

Mer om tenkepauser, etikk og PÅ EGET ANSVAR

I forrige innlegg (Fordeling fra gjenværende) her i bloggen fortalte vi om et motspillproblem som muligens ble løst pga. spilleførers lange tenkepause før første stikk, og kanskje hans kroppsspråk. Å spille på det gjøres på eget ansvar, man kan ikke om det blir galt skylde på at «han så ut som han hadde det eller det». I det spillet var det var også et poeng med at motspilleren som spilte tilbake i stikk to muligens tenkte før han spilte den opplagte fargen (dette ble avkreftet av de involverte), og med den andre av de to mulige kombinasjonene han kunne hatt ville han automatisk spilt det bestemte kortet. Tenkepause kan indikere at han ikke har den opplagte kombinasjonen. Og bevisst å legge inn en sånn tenkepause for å vekke makker er uetisk, men man må jo få lov å tenke og, hvis det er et problem. 

For å gjøre det helt klart. Det er lov å tenke i bridge. Hvis ikke gir ikke spillet en mening. Men det kan oppstå situasjoner, typisk i motspill hvor enkelte uetiske spillere tenker for å fortelle makkeren at de ikke har akkurat det som ser opplagt ut, for å vekke makkeren. Det er uetisk, ja det er egentlig juks hvis det er bevisst og nærmest satt i system. Dessverre er de flere enn man skulle tro som er litt rustne når det gjelder slikt.

For å gjøre en ting klar, man må ikke bli helt paranoid når det gjelder slikt. Om man må i alle fall ikke være for strenge med ferske spillere! De som er ferske har en haug med ting å tenke på som er opplagte for mer erfarne spillere. Derfor vil det være veldig feil å hyle på turneringsleder og sånn om en uerfaren spiller har tenkt og kanskje dermed «lurt» deg, uten at det var noe å tenke på for en mer erfaren spiller. Ikke skrem de ferske! Men når de blir mer erfarne kan det være grunn til å forklare ting. Kanskje kan en liten forelesning i klubben være tingen for å «utdanne» spillere i dette med etisk og ren spilling, heller enn å gjøre atmosfæren ved bordet ubehagelig.

Jeg tar med et spill til fra Australia forleden hvor det handlet om å ta en marginal avgjørelse, og influert av det som skjedde ble det en slik «på eget ansvar» avgjørelse. Dette skjedde i siste sesjon i parturneringen hvor makker Liam Milne og jeg kjempet hardt for å være med i kampen om seieren. Det gikk ikke, det manglet litt til slutt. I dette spillet følte jeg meg litt lurt, men det er vanskelig i et enkelt tilfelle å påstå at motspilleren gjorde det som «lurte» meg med hensikt.

Du har som øst åpnet med 1 hjerter etter pass fra nord. Syd meldte inn 2 ruter. Makker viste hjerterstøtte og minst 10 poeng, og nord støttet ruteren. Da jeg var i 4 hjerter, tenkte syd lenge før han endelig passet og det gikk pass rundt. Hva tenkte syd på? Syd var en meget rutinert spiller, og dette var tross alt i A-finalen i parturneringen.

Motparten har to ess og må få ett sparstikk (en spar kastes fra øst på ruter konge). Trumfen må løses uten taper for å vinne denne utgangen. Det er klart at syds tenkepause over 4 hjerter betyr noe. Hvis han har kongen dobbel i hjerter og tenkte på å doble 4 hjerter er det ingen ting som kan gjøres, det blir en bet og en kan i så fall være glad for at syd ikke doblet. Men utgangen vinnes om trumfen sitter 1-1 eller nord har kongen dobbel, hvis det gjettes riktig. Det må enten spilles hjerter ess som feller kongen, eller tas finesse om nord har kongen dobbel og syd er renons i trumf.

Tror du syd – hvis du tar i betrakting at han tenkte lenge over 4 hjerter – har hjerter konge singel, eller er han renons i hjerter?

Hvis han er renons er det vel mye mer sannsynlig han vurderte å stampe i 5 ruter enn om han har singel konge som ofte er motspillstikk. Merk at N/S er i sonen, så for å stampe på fem-trinnet bør man i så fall ha skikkelig god fordeling så det ikke blir for kostbart.

Da trumfknekten ble spilt fra vest fulgte nord med åtteren, så syd har ikke kongen dobbel og har vurdert å doble. Nord er en toppspiller og ville aldri dekket med K-8 dobbel i denne konteksten.

Jeg trodde syd var renons i hjerter og at hans tenking da 4 hjerter var meldt handlet om muligens å stampe, men så slo han det fra seg. Så jeg tok hjerterfinessen – på eget ansvar som det heter – men den røk til syds single konge – en bet. Det ga 18%, vunnet utgang ville gitt 70%.

Jeg var litt skuffet og oppgitt, men sa ingenting. Det interessante er at nord, en meget god og hyggelig australsk veteran reagerte og sa: «Hva tenkte du så lenge på makker? Du kan ikke ha tenkt på å stampe med det der i faresonen?». Da våknet min makker som så ganske opprørt ut og sa: «Jeg tenkte også at du vurderte å stampe». Syd svarte, tydelig litt forlegen: «Nei, jeg tenkte bare på hele meldingsforløpet og hva jeg skulle spille ut og sånn».

Å si det er nok sånt som man må regne med å høre hvis det dreier seg om en uerfaren spiller, men ikke fra en av de mest erfarne. Så nå klarte jeg ikke holde meg helt heller og sa, uten å være for sur: «Hvis du tenker på utspillet kan du vel bare passe først og så tenke. Alle trodde vel du vurderte og stampe og det var derfor jeg spilte trumfen på den måten».

Det er mange sånne situasjoner som ikke er soleklare, og det er flere gråsoner. Og merk: Når en spiller sånn som jeg gjorde i det spillet er det nytteløst å protestere. Du tar en sånn avgjørelse basert i motpartens oppførsel på eget ansvar. Da får man bare godta det når det blir galt, for oftere får man plusspoeng ved å benytte seg av den typen «table feeling». Men det er også klart at man gjør seg et mentalt notat om akkurat den spilleren. Hvis slikt skjer flere ganger, eller ofte, er det grunn til å rapportere det, for da er det sannsynligvis en spiller som bevisst er uetisk.

Fordeling fra gjenværende

De fleste bruker både styrke/svakhetskast, fordelingskast og i gitte situasjoner Lavinthal/fargeskiftsignal. Utfordringen er å skille posisjonene. Om det ikke er helt klart hva som er best i den gitte situasjonen er det viktig at begge i makkerparet tenker likt om situasjonen. Å fravike sine egne hovedregler kan bli feil! Dette er ikke så lett så selv er jeg tilhenger av enkle metoder, klare avtaler og ikke for mye av det der med «vi legger styrke-svakhet/fordeling/Lavinthal, men det som vi tror makker trenger i dette spillet». Et relativt opplegg i hovedsak basert i styrke og svakhet er best tror jeg. Men det er klart at vi av og til trenger de andre signalene også.

Når det gjelder fordelingskast er min oppfatning at det kanskje mest nyttige er å få vist lengden i den fargen makker spilte ut - fordeling fra gjenværende. Klargjøres det og kombineres med hva man allerede vet og raskt får vite om spilleførers fordeling er av og til hele fordelingen ganske klar.

De vanligste er å bruke norsk fordeling fra gjenværende, dvs. vinnes det for eksempel med en honnør spilles det mellomste kortet tilbake fra opprinnelig tre-korts farge, for eksempel A-9-2; du vinner med esset og spiller nieren tilbake fra 9-2 gjenværende. Men du spiller det laveste kortet tilbake fra opprinnelig fire-korts farge i andre stikk; for eksempel med A-9-7-2 vinnes med esset fulgt av toeren. Også med andre fargekombinasjoner er det andre kortet som spilles/legges i den fargen fordeling fra gjenværende beholdning.

Det er likevel noen situasjoner dette må fravikes, for eksempel mot grandkontrakt siden det laveste kortet tilbake fra opprinnelig firekorts farge noen ganger kan blokkere fargen om makkeren har femkorts farge. Problemet er at om man ikke spiller det laveste fra tre gjenværende kan det hende makkeren «leser» fargelengden feil.

Her er et eksempel på en vanskelig situasjon fra en finalekamp i en lagturnering forleden.

Giver øst, N/S i sonen.

Vinnerlagets par satt N/S og du kan nå ta nords plass. Etter pass fra øst og syd hører du vest åpne med 14-16 NT. Øst bruker Stayman, vest benekter majorfarge, og øst avslutter med 3NT. Du spiller ut en liten hjerter, og dette er hva du får se hos blindemann:

NORD, MOTSPILLER

                                               ØST, BLINDEMANN

På den utspilte lille hjerteren fra nord tenker spillefører lenge og vel før han legger på fra øst, men det behøver ikke ha å gjøre med hjerterfargen. Det kan være han tenker på hele spillet og forsøker å planlegge det. Så forlanger han liten fra blindemann (øst) og makker (syd) vinner med damen. Spillefører (vest) følger med hjerter 4. Så kommer hjerter 9 fra syd og spillefører legger knekten. Hvordan tror du det sitter, og hva blir den videre planen i dette motspillet?

Det ser unektelig ut som om syd hadde Q-9-x fra start, og følgelig vest J-10-4 fra start. Han kan jo like gjerne legge knekten som tieren andre gangen fra gjenværende J-10 dobbel. I så fall så fargen slik ut fra start:

Hvis det sitter slik, bør nord legge liten i andre hjerterrunde. Spillefører har jo ett stikk i fargen uansett, og det spiller ingen rolle om vi gir han det stikket for kongen må eller tieren i tredje runde av fargen. Men ved å dukke får syd beholde en hjerter, en vital overgang til nords ess om syd skulle komme inn. Da får N/S fire hjerterstikk. Stikkes med esset i andre stikk får de kun to hjerterstikk!

Ved å telle opp honnørpoengene vet nord at syd kan ha opp til 7 honnørpoeng og dermed godt kan ha et inntak. Hvis nord vinner med hjerter ess og spiller mer hjerter brenner han inne med hjerterstikkene sine.

Men hva om hjerteren ser slik ut?

Er det slik blir det veldig galt å legge liten fra nord i andre stikk! Da har N/S fem hjerterstikk direkte hvis nord stikker med esset nå, siden spillefører bommet valget i stikk 1. Syd har i så fall spilt nieren tilbake for å avblokkere, for om han spiller etter opplegget med fordeling fra gjenværende, hjerter 5 i andre stikk vil fargen blokkeres og nord får ikke for den femte hjerteren.

Men burde ikke heller syd spilt tieren tilbake med dette?

Jeg synes det, men det kan kanskje diskuteres?

(Jeg tar fordbehold om at det kan hende det var tieren som ble spilt og at det var vu-graph operatøren på BBO som klikket hjerter 9 i stedet for hjerter 10)

Jeg mener det er riktig å spille tieren hvis man ikke spiller tilbake det laveste kortet. Det er dog klart at om syd spiller tieren tilbake kan det også sett fra nords side være fra trekorts farge, Q-10-x, og da har spillefører J-9-x fra start og kan godt ha lagt knekten andre gangen (nieren er med tieren fra syd i stikk 2 like stor som knekten), nettopp for å få nord til å stikke og blokkere fargen. Likevel, jeg tror det bør avtales slik at om fordeling fra gjenværende fravikes for å unngå blokkering i fargen må det spilles det høyeste kortet fra likeverdige mellomkort. I dette tilfellet vil i så fall nieren tilbake benekte tieren, så den har i så fall vest! Tieren tilbake er som oftest fra tre kort opprinnelig, men kan noen sjeldne ganger være et forsøk på å avblokkere med for eksempel Q-10-9-x.

Så dette er ikke noen lett avgjørelse for nord i andre stikk. Han stakk imidlertid med esset med fare for å ødelegge N/S sin overgang i fargen ved hjelp av en mulig tredje hjerter hos syd. Men slik så hele spillet ut:

Det gikk altså liten hjrter ut ut fra nord til liten og damen fulgt av nieren til esset. Dermed kunne de ta fem stikk med liten fra nord til tieren i tredje stikk, så femmeren som nord stakk over og tok det femte stikket.

Merk at etter at vest hadde bommet valget i stikk en var det ikke mulig å vinne 3NT om da ikke N/S forærer spillefører ett stikk i hjerter. 

Det er uklart hvordan nord fant ut av dette, og for uinnvidde litt smått paranoide kan man kanskje lure på om syd spilte en «slow» hjerte 9 tilbake. Med såkalt "slow nier" menes at han tenkte seg vel og lenge om før han spilte nieren. Hva er forskjellen? Jo, hvis syd hadde hatt kun Q-9-x ville nieren blitt spilt i andre stikk vært helt automatisk spilling, ingen tenking. Men tenker han først har han noe å tenke på og har ikke den enkle kombinasjonen D-9-x. Å gjøre slikt med vilje er selvsagt ulovling og uetisk, men samtidig er det jo lov å tenke i bridge…

Det skjedde ikke slik, ikke noe uetisk forekom. Slikt blir bare uansett spekulasjon, men flere stusset litt da de så spillet på BBO; hvordan klarte nord den prøven? 

Jeg har fått vite av spilleføreren som gikk bet at det ikke var noen «slow» hjerter 9 i andre stikk, det kortet kom ganske kjapt.

Spilleføreren mente selv han avslørte seg ved å tenke alt for lenge før han la på fra blindemann i første stikk. Det kombinert med et mulig kroppsspråk (?) – han så kanskje ut som en mann som hadde et veldig vanskelig valg, og da han bommet og la liten fra øst og syd stakk med damen så vest kanskje ut som en som hadde bommet et kritisk valg? Om nord fikk slik hjelp hadde han lov til å benytte seg av det, det har å gjøre med «table feeling», men motspilleren gjør i så fall det på eget ansvar.

Kontrakten 3NT kan alltid vinnes uansett utspill. Ved det andre bordet spilte de kun delkontrakt i grand som selvsagt ble vunnet, og vinnerlaget vant 6 IMP for å få fatt i beten i 3NT -  viktige IMP i en jevn kamp.

Hvis øst spiller 3NT er det litt bedre siden hjerter kongen er beskyttet og man slipper det valget i stikk en. Og da blir automatisk ni stikk om syd spiller hjerter ut. Hvis det kommer stor kløver er det to måter å spille på for å forsøke å vinne det niende stikket etter å ha oppdaget det er åtte sikre stikk fra topp. En kan på et tidspunkt lukke øynene å spille hjerter til kongen som gir det niende stikket her, men med betelass som resultat om syd har hjerter ess og spillefører forsøker hjerter tidlig. Alternativt kan spillefører lasjere første kløver og stikke den andre, så ta for A-K i spar og fem ruterstikk før det spilles kløver som spiller inn syd. Om syd har kun to spar, fire kløver og hjerter ess blir han i så fall innspilt og må gi øst for hjerter konge til slutt. Men det er altså hvis syd har hjerter ess og kun fire kløvere, så det går galt her siden syd får kløverstikken og spiller hjerter til nords ess idet han har godspilte ståstikk i spar.

Meldeprøve

Gold Coast Congress ble avsluttet i helgen med finalen i lagturneringen. Det deltok 316 lag i alle klasser, 144 i OPEN. Tallen for deltakere var bra i år, dog noe ned fra før pandemien.

Et sterkt amerikansk lag med bl.a. vinnerparet fra parturneringen vant kvalifiseringen over tre dager. Det viktigste i denne lagturneringen er å bli på topp-6, aller helst topp-2 som gir direkte kvalik til semifinalen. De fra nr. 3. til 6. spiller Round of 4 om retten til å spille semifinale mot de to beste i kvaliken. Mitt lag ble nr. 3, men tapte i Round of 4. Det amerikanske laget røk også ut, og det ble et australsk lag mot en NZ/AUS kombinasjon som fikk spille finale. Den vant det australske laget, men de tapte dette spillet som var finalekampens siste: 

Det første spørsmålet er ikke noen meldeprøve, mer et stilspørsmål; ville du åpnet med dette?

Noen åpner med alle 11 poengere, andre åpner ikke med mindre de har minst 12 poeng. Den siste litt passive gruppen blir mindre og mindre i moderne bridge. Kortvurdering er viktig i denne sammenheng. Noen 12-poengere som alle åpner med er elendige, for eksempel 3-3-4-3 fordeling og kanskje med "løse" spredte honnører. Hender med to farger, selv 4-4-3-2 er bedre, og spesielt hvis honnørene er i fargene. God farger gir stikk! En bra femkorts farge er også et godt argument for å åpne hvis man er i tvil. Som sagt flere ganger: bridge handler ikke om antall HP, men antall stikk!

De fleste vil vel åpne med 1 kløver med dette etter standard system. Åpning gjør det litt enklere i dette spillet, men det er likevel en utfording å finne frem til toppkontrakten. Og hvilken kontrakt er toppkontrakten?

Slik det sitter er det tolv enkle stikk i kløver- og ruterkontrakt. Å melde slem er dog i overkant, og fargene bør helst sitte jevnt fordelt, eller knekten singel, for det er en direkte hjertertaper og to mulige spartapere om det må avgis minorstikk.

Vinnerlaget bommet i dette spillet. Vest åpnet med 1NT, "minigrand" som viste 10-12, og øst sa 3NT. Nord spilte ut hjerter, og forsvaret tok fem stikk med det samme. Laget som tapte finalen avsluttet godt da Ø/V med et underlig, kunstig meldesystem fant frem til 6 kløver og noterte +920 - 14 IMP. 

Etter vanlig system går det vel 1 kløver - 1 ruter før vest sier 1NT. Det er nå man i systemet bør ha et opplegg for å dekke det jeg tror vinnerlagets Ø/V egentlig har over 1NT åpningen som viste 10-12. Situasjonen etter gjenmelding 1NT etter standard metoder er den samme, og det gjelder kanskje å ikke ha hastverk med å melde 3NT. Jeg foreslår denne starten på meldingsforløpet:

VEST       ØST

1K            1R

1NT          3H 

Hvor 3 hjerter viser singelton. Med hjerterfarge kan jo øst simpelthen si 2 hjerter - revers fra svarhånden - som naturlig kravmelding.

Å få vist kortfarge mot makkers balanserte hånd er ofte bra så kan den med grandhånden vurdere på en god måte hva som er riktig, grand- eller trumfkontrakt. Da unngås slike elendige 3NT-kontrakter, og noen ganger kan det føre til fine slemmer. I dette tilfellet er det vel greit nok om man klarer å unngå 3NT og finner frem til 5 i minorfarge. 

SNUSTE PÅ GULL PÅ GULLKYSTEN

Gold Coast Bridge Congress i Australia pågår denne uken og varer i åtte dager. Denne bridgekongressen foregår i det populære feriestedet Broadbeach er en av de største i verden. I helgen spilte nesten 500 par i parturneringen i tillegg til omtrent 100 par i sideturneringer.

Som tidligere nevnt er dette et arrangement som kan passe godt for norske bridgespillere som en del av en eventuell drømmeferie mens det er vinter i Norge og full sommer Down Under. I årets kongress deltar foruten australiere og en stor flokk fra New Zealand spillere fra en rekke andre nasjoner i hele verden, også europeere og amerikanere. Spesielt interesserte finner mer om denne fine bridgefestivalen her.

Det er deilig å være norsk...på Gullkysten

De første tre dagene ble BOBBY RICHMAN PAIRS spilt med litt under 194 par i den sterkeste klassen, OPEN. Undertegnede spilte med Liam Milne som bor i Australia (opprinnelig fra New Zealand), en meget god spiller og en av de mest profilerte spillerne her nede. Det er alltid litt ekstra spennende med nye makkerpar, men ofte går det bra - det er kanskje «honymoon-effekten» som enkelte kaller det.

Og det gikk greit for oss selv om det til slutt blitt litt sånn «nesten».

Den første dagen ble det spilt kvalifisering for å dele inn parene i finalene som består av grupper fra A til G som spiller alle mot alle de to finaledagene. Det er alltid et nåløye å kvalifisere seg til A-finalen som består av kun 28 par. Det gikk imidlertid ganske greit for oss denne gangen.

Selv om nivået generelt nok er noe lavere her i Australia enn for eksempel i Norge blir akkurat det finalefeltet alltid ganske sterkt med de 28 beste parene i kvaliken.

Til topps gikk to unge amerikanere, Finn Kolesnik og Adam Kaplan som begge allerede har gjort seg bemerket med gode resultater både i USA og internasjonalt. Milne og jeg jaktet imidlertid på dem i siste sesjon etter at vi hadde mistet vår knepne ledelse før siste sesjon.

I tredje siste runde møtte vi lederparet som så langt hadde en voldsom sesjon. I det første spillet fikk vi +730 for å vinne 3 spar doblet – ren topp. Så kom et interessant spill hvor det kunne blitt en ny topp på oss, eller nesten bunn alt etter motspillet. Med to topper kunne det blitt en knivskarp kamp om seieren i de to siste rundene.

Forsøk deg selv for å se om du ville sørget for topp nr. 2.

Du åpner som vest med 1 kløver og hører makker svare 1 ruter. Kolesnik (syd) hoppet til 2NT som ble forklart som begge major. Du dobler for å vise sterke kort, og etter pass fra nord sier makker 3 kløver. Nå melder syd 3 spar, og du sier vel som Milne 3NT. Etter to passer melder så syd 4 spar. Det var da voldsomt tenker du sikkert, men kan vel ikke gjøre noe annet enn å doble. Du vet imidlertid at syd må ha en syk fordelingshånd, noe sånt som 7-5 i majorfargene. Det får så være, du dobler i alle fall og skal så finne et utspill.

Forslag?

La oss si du spiller ut en stor ruter. Da får du se disse kortene på bordet (nord):

 

Det trumfesset bak deg liker du ikke noe særlig. Den utspilte ruterhonnørene vinner første stikk, og makker legger syveren. Motspills-avtalene er små som styrke, svensk fordeling og Lavinthal i opplagte posisjoner (hva nå det er…).

Nå handler det altså om fortsatt ha sjansen til å vinne Gull på Gullkysten. Hva spiller du i andre stikk?

Milne spilte en stor ruter til, men da syd stjal var spillet over på sekunder:

Sparfinessen ble tatt og da kongen satt dobbel i saks ble det ikke spartaper. Etter å ha tatt ut trumfen ga spillefører oss to hjerterstikk og noterte ti stikk, N/S +790.

Ser du motspillet som beter 4 spar?

Vest må skifte til liten hjerter i andre stikk. Øst vinner med kongen og spiller hjerter tilbake til esset. En tredje runde hjerter er drepen for spillefører. Øst har ikke større trumf en bordets lille trumf, men hvis ikke spillefører trumfer med spar 6 får jo øst trumfstikk. Altså må spillefører trumfe hos nord og da blir det spar ess singel tilbake. Vest må da få for trumfkongen, en bet og topp til Ø/V.

Burde betemotspillet blitt funnet?

Vel, det er vanskelig. Milne selv mente etterpå han burde funnet liten hjerter i skift. Fordelingen er nokså tegnet, og kanskje må det være slik for å bete denne kontrakten? 

Da runden altså jevnet seg ut (det var et spill til) beholdt amerikanerne ledelsen, og de to siste rundene ble det ikke så stor sving så vi måtte bare innse at de var vinnerparet. For sikkerhets skyld kom et par til med en sterk innspurt og snek seg forbi oss. Tredjeplass er ok, men det føltes litt surt med det samme siden vi kort tid før slutt trodde vi hadde en gullsjanse.

Storeslem begge veier!

Vi tar med et spill fra Realbridge Online Lag hvor resultatet var veldig sjelden. Naturlig nok blir det svingspill med slike kort, men det kan gå flere år melllom hver gang det blir så stor sving som i dette tilfellet.

Der Finn Brandvold (vest) - Trond Wiborg satt Ø/V gikk meldingene slik:

Storelem i spar var glimrende, kun avhengig av at kløveren ikke satt 3-0. Da den ikke gjorde det noterte Ø/V -2210, et resultat som neppe ville bli slått, kun 7 spar doblet kan slå det.

Men det ble ikke kontrakten ved det andre bordet. Der gikk meldingene slik med Runar Lillevik (nord) - Øyvind Ludvigsen som N/S:

Denne storeslemmen kan selvsagt gå bet, men det må kløver ut. Da kan de få tak i to bet i 7 hjerter, ett kløverstikk samt en ruter til stjeling. Det ville likevel gitt kun +500 til Ø/V, småtteri mot +2210 til Ø/V ved det andre bordet. Men det skulle bli verre for dem som lot N/S spille 7 hjerter doblet, for øst valgte å spille ut spar. Spillefører stjal, tok ut trumfen og satt opp ruterfargen med en stjeling. Dermed ble det vunnet storeslem ved det bordet også, men der altså til N/S som noterte seg for +1770. Den søte dobbelscoren +3980 ga uvanlige 23 IMP på ett spill.

 

Auksjonsturneringen - PRO AM

Auksjonsturneringen ble spilt på søndag med et stort antall velkjente bridgestjerner på starlisten. De var altså auksjonert bort, og de som fikk tilslaget på de meste kjente fikk seg en makker i verdensklasse. Alt etter hvor mye proffene kostet ble de inndelt i puljer, og de 24 mest kostbare spillerne og deres makker spilte i a-klassen, SUPERFINALEN.

Den ble vunnet av to nederlendere, og hele resultlisten samt all informasjon om pro-am turneringen finner du på Helgeland Juniorbridgeklubbs side, her. 

Fra turneringen tar vi med et typisk parturneringsspill.

Hva melder du over nords åpning 3 ruter? 

Dette er en situasjon hvor uttrykket "det er farlig å stå opp om morran også" gjelder... Det er farlig å passe, farlig å doble og den mest normale meldingen med disse kortene - 3NT - er farlig det og. Men å si 3NT er nok det beste selv om det er litt usikkert med bare en ruterstopper, og om makker er blank og syd er sterk kan det bli riktig ille i 3NT, antagelig doblet. 

Men nord hadde ikke til 3 ruter, han var for sterk til det. Så nord åpnet med 1 ruter, og da er innmeldingen 1NT opplagt. I så fall vil vest undersøke litt da hans kort tilsier annen kontrakt enn grand. Men det blir ikke fred å gå, nord melder mer:

Nord åpner altså med 1 ruter, og etter 1NT fra øst og 2 kløver - Stayman - fra vest sier nord 2 eller 3 ruter. Nå er det ikke så sikkert at 3NT er kontrakten, og flere par havnet i trumfkontrakter. Noen spilte 4 spar, andre var i 5 kløver. Men som det ofte er i parturnering var det kontrakten 3NT som var vinnende bridge.

Det er ni sikre stikk i grand med tre ess og seks kløverstikk. Siden nord har insistert på ruter kommer ruter ut mot østs 3NT. Vi som ser alle kortene vet at spar konge sitter i saks. Og pga. nords åpning blir det alt for feigt i parturnering og ta sine ni i frykt for at sparfinessen kanskje ryker og du drukner i ruterstikk.

Noen par spilte 5 kløver med elleve stikk, +400, og ett par noterte samme score, +400 i 3NT. Det ga kun 25% til Ø/V. De som fikk ti stikk i 3NT fikk ca. 65%, og tre par fikk tak i elleve stikk og noterte seg for nesten 90%. De elleve stikkene kan komme fordi nord kommer under et voldsomt press idet alle kløverstikkene tas, og han kan risikere å bli skvisinnspilt og måtte spille unna spar konge til slutt. Nord må jo holde tre spar, for hvis han går ned på kongen dobbel gir spar til knekten fulgt av esset fire sparstikk siden i så fall kongen faller under esset.

Vinnerparet fikk strø over middels da de spilte motspill mot 4 spar hvor det ble ti stikk. 

 

Nybegynnersimultan

Forleden arrangerte NBF simultanturnering for nybegynnere. Det deltok spillere fra klubber over hele landet. Til topps på landsbasis gikk Johanne Svihus - Bjørn Johannessen (Nesodden) men storfine 69,6%.

Resultater finner du her. (det mangler visstnok fortsatt et par puljer)

Deltakerne har fått et hefte med en gjennomgang av spillene. Fra det tar vi med kommentarene til det aller siste spillet, et ikke alt for vanskelig spill kanskje, men med noen poeng både i meldinger og spilleføring.

 

//

MELDINGENE

Vest har ikke helt nok til en svake-2 åpning i spar så etter pass fra vest åpner nord med 1 hjerter. Øst bør melde inn 2 kløver, eller kanskje hoppe til 3 kløver. Et hopp til 3 kløver som innmelding er på samme måte som åpning med 3 kløver en sperremelding, under åpnings styrke og normalt syv-korts farge. Øst har kun seks kort i fargen, men en veldig god farge. Og å sperre gjør det ofte vanskelig for motparten, det er nettopp hensikten med sperremeldinger! Men «bok-meldingen» med østs kort er nok innmeldingen 2 kløver.

Syd vet ved å legge sammen det han vet om makkerens kort (åpningsstyrke) og egne kort at de har styrke nok til utgang til sammen. Han kan støtte hjerteren direkte med kun tre-korts, men hvis åpneren etter systemet kan ha kun fire kort i hjerter (noen bruker femkorts majoråpninger) kan syd i stedet svare 2 ruter. Ny farge som svar er kravmelding og på to-trinnet (2-over-1) lover det minst 10 HP og er ubegrenset oppad. Åpneren må derfor melde en gang til. Støttes hjerteren direkte må en huske på at å støtte til for eksempel 2 hjerter ikke er krav, det er kun en enkel høyning som viser 6-10 poeng. Og å støtte med hopp til 3 hjerter er utgangsinvitt som viser ca. 11-12. Hvis syd starter med å svare med ny farge, 2 ruter, vil nord melde hjerteren en gang til for å fortelle om ekstra lengde i fargen. Da kan syd avslutte med å melde utgangen 4 hjerter.

SPILLET

Det kan bli elleve stikk i 4 hjerter med riktig spill. Øst spiller ut en stor kløver og bør skynde seg å ta det andre kløverstikket også. Hvis hun ikke gjør det, kan spillefører få kastet en kløver hos nord i tredje runde spar. De to kløverstikkene er alt Ø/V bør få hvis spillefører kjenner igjen den muligheten denne ruterfargen gir. Etter å ha tatt ut motpartens trumf kan en ruterfinesse forsøkes. Det gjøres ved å spille ruter fra syd til knekten, eller spille ruter 10 (eller dame) fra syd og legge liten om ikke vest dekker med kongen. Dekker vest med kongen stikkes med ruter ess og det tapes ikke ruterstikk. Hvis vest legger liten legges liten fra nord også, og ruter konge blir sittende på mellomhånd – det kortet fiskes effektivt opp. Merk at om spillefører starter ruterspillingen fra nord må vest få ett stikk for ruter konge. Finesse som en mulighet for ett ekstra stikk er avhengig av at et nøkkelkortet i fargen, i dette tilfellet ruter konge sitter plassert foran, eller som vi sier i saks (her hos vest). De som avslutter turneringen med å spille 4 hjerter med elleve stikk bør være veldig fornøyde - godt meldt og spilt! Og de som sitter Ø/V, men som kanskje spiller mot noen som klarer elleve stikk i 4 hjerter bør ta det med fatning selv om de ikke får så mange turneringspoeng på spillet. De har i alle fall sett på god bridge og noe de kan lære av selv! Andre som ikke fikk full klaff i dette eller andre spill i turneringen bør ikke bekymre seg så mye. Bedre spilling og mer klaff i meldingene kommer med mer erfaring!

//

Det er interssant å se hva de i forskjellig grad ferske spillerne gjorde på spillene og sammenligne med kommentarene som var laget på forhånd. Her er hva som skjedde på spill 24:

Over halvparten av N/S-parene fant frem til 4 hjerter. De aller fleste av dem fikk elleve stikk og fikk for det et pent pluss-spill. Toppen gikk imidlertid til et par som spilte 3NT som N/S og fikk elleve stikk, +460. En morsom topp, men selvsagt er det feil kontrakt da Ø/V kan ta seks kløverstikk på direkten. Så det må være lov å si det er flaks, men flaks er det lov å ha i bridge! Og det var syd som spilte 3NT. Hvis nord hadde vært spillefører i grandkontrakt ville nok øst funnet kløverutspillet.  Siden vest ikke spilte kløver ut er det grunn til å tro at øst ikke hadde meldt fargen. Nyttig lærdom, for sånne farger bør man si fra om!

Ekspertpåspill

Idag søndag 19.2.23 spilles PRO-AM Auksjonsturneringen som er til inntekt for juniorbridge. Du finner alt av informasjon her. Der finnes også link for å kunne se på spillingen hvis du ikke deltar som auksjonsobjekt, eller har kjøpt deg en proff for dagen. Det går også an å delta for andre enn de makkerparene som ble dannet som følge av auksjonen.

Mens dette pågår spiller vi som er på den andre siden av kloden Gold Coast Congress i Australia. I helgen og mandag spilles OPEN PAIRS. I aller først spill kom en situasjon hvor et såkalt ekspertpåspill ble utført uten at det var nødvendig, men det kostet heller ingen ting. Det var imidlertid et par sekunder senere spillefører "stjal" sitt kontraktstikk av han som hadde utført ekspertpåspillet.

Varianten det snakkes om her kan være nyttig, men den utføres litt for automatisk av mange, og kan av og til koste stikk og. Varianten ser omtrent slik ut:

Makker (syd) spiller ut en liten hjerter mot østs grandkontrakt. Det heter jo høyt for makker, så å stikke med esset og spille damen tilbake går greit som oftest. Men det kan sitte slik:

Er det slik, og nord er den som har inntakene (hvis syd har stort sett ingenting utenom hjerteren) er det godt motspill å bruke damen i første stikk. Hvis spillefører stikker med kongen og nord er den som litt senere kommer inn spiller han esset og en til, og hjerterfargen gir overgang til syd så de får fatt i fire hjerterstikk. Hvis derimot nord vinner med esset og spiller damen kan øst lasjere, og idet nord senere kommer inn har han ikke flere hjerter - syd sitter og ser på sine to hjerterstikk som han aldri får for. 

Men øst kan lasjere også om nord legger damen i første stikk også, sier du?

Ja, det er riktig. Men det er temmelig farlig og blir fryktelig lang nese for øst om det sitter slik som dette, en sits som er langt i fra er umulig:

Her legger nord damen på liten hjerter i utspill, og om øst tror nord har utført "ekspertpåspillet" fra A-Q-x og lasjerer med kongen kommer hjerter gjennom i andre stikk og forsvaret tar de fem første stikkene - spillefører får ikke hjerterstikk i det hele tatt!

Som nevnt gjøres dette påspillet litt for automatisk av mange. Hvis den med A-Q-x ikke har noe inntak selv er det ofte bedre å gjøre det enkelt med å gå opp med esset med det samme og spille damen tilbake. Det gjør det hele soleklart for makker, og dessuten kan det en sjelden kan være slik at spillefører har singel konge også!

Her er spillet fra første runde i GOLD COAST 2023 (par):

Jeg (øst) spilte ut hjerter dame mot nords 3NT. Nord hadde åpnet med 1NT så den lange ruterfargen var skjult. 

På hjerter dame i utspill la vest liten - ekspertpåspillet - og nord stakk med kongen. Siden nord her hadde kongen dobbel var det ikke nødvendig å legge liten fra vest, for nord med dobbelton har ikke mulighet for å lasjere om esset spilles fulgt av damen, og vest beholder uansett en overgang til øst med den tredje hjerteren sin. Men om nord hadde hatt K-x-x og øst kun fire hjerter ville liten fra vest vært best slik at Ø/V kan få fatt i østs fjerde hjerter. 

Alt dette er i teorien irrellevant denne gangen, og spillet ble ikke avgjort i første stikk. Spillefører har kun det ene hjerterstikket, seks ruterstikk og og kløver ess = 8, altså en bet. Men så er det det med å være våken, og kanskje var det ikke så enkelt heller for vest da det i andre stikk ble spilt liten ruter til damen og liten spar fra syd. Husk vest ser ikke nords kort, og vet ikke om den lange ruterfargen. Vest har jo kontroll på kløveren også. Da vest la liten spar sa spillefører "ja, takk", han fikk "stjålet" seg ett sparstikk og forlangte raskt alle ruterstikkene og kløver ess - ni stikk totalt og vunnet utgang. Det ga 82% til N/S, mens om vest hadde føket opp med spar ess og spilt hjerter ess og mer hjerter ville det blitt en bet og 75% til Ø/V i stedet for usle 18%

 

Hvem sa små mellomkort?

I en treningssesjon for bra spillere forleden forekom dette interessante og morsomme spillet:

 

Syd ble spillefører I 6 hjerter, og vest spilte ut spar konge til esset. Hva tenker du om mulighetene i denne fine slemmen?

Ruterfargen kan selvsagt sitte 3-2, og det er jo en bra sjanse bare det (68%). Da blir det kun ett ruterstikk til forsvaret. Men her er det muligheter selv om ruteren sitter 4-1, de tilsynelatende små mellomkortene i fargen er ikke så små som de ser ut!

Kortmønsteret her er typisk for eliminasjon og innspill. Det skal dog et trenet øye til for å se hvordan det slår ut med denne ruterkombinasjonen.

Spillefører vinner altså med spar ess. Trumfen blir tatt ut i to runder, og underveis elimineres sparen ved å trumfe to spar samt at de to kløverstikkene blir tatt. Da blir dette igjen:

Du mangler altså disse fem ruterne: Q-J-10-9-5.

Nå spilles ruter fra syd, og om vest legger femmeren tas finessen med syveren! Merk at om ruter sitter fordelt 3-2 må det avgis ett stikk i fargen uansett, så hvorfor ikke gi bort det stikket i fargens første runde i stedet for etter at A-K er spilt?

Poenget er at om ikke en motstander har alle de fire store uteværende ruterne (Q-J-10-9) vil denne varianten (etter å ha eliminert alt annet) løse fargen også om den sitter 4-1! Hvis en motspiller har Q-J-10-9 vinner han simpelthen første ruter og spiller ruter tilbake, og da må det bli en rutertaper til. Men om en motspiller har ruter 9, 10, J eller Q singel går det bra!

Slik så hele spillet ut:

Idet syd spilte liten ruter i innspillspossen og vest fulgte med femmeren la nord ruter 7. Øst vant litt overrasket stikket, men var innspilt. Tilbakespill av en sort farge er til dobbeltrenons, og da trumfes på den ene siden mens rutertaperen forsvinner fra den andre siden - tolv stikk!

Det eneste utspillet som beter 6 hjerter er ruter 5! Ruter 10 i utspill løser fargen nesten direkte for spillefører; liten fra nord, knekten kommer på fra øst og kongen vinner stikket. Senere spilles liten ruter mot K-7-x gjenværende. og vest blir sittende i mellom og får kun ett stikk med Q-9-5 gjenværende. Hvis han fra det legger femmeren er det safe å ta finesse med syveren. Ryker den finnesen sitter fargen 3-2, men her vinner syveren stikk. Og legger vest på ruter 9 (fra Q-9-5 gjenværende) dekkes med kongen, og etter det er kun damen større en spilleførers gjenværende rutere.

Men femmeren i utspill beter. Da får ikke spillefører til det der med å dukke rundt en ruter i den perfekte innspillsituasjonen. En spiller som hadde funnet det utspillet med KQJ i en annen farge tror jeg dog neppe du finner.

Hva om ruteren sitter annerledes (og 4-1)?

Selv om vest har denne ruteren (øst singel nier) og ikke spiller ut ruter, men legger i en stor en i innspillsposisjonen går det bra. Da kan spillefører la det kortet (for eksempel ruter 10) beholde stikket. Nieren kommer på, og i neste stikk må vest spille sort til dobbeltrenons, eller spille ruter fra QJ5, A-7-4 på bordet og K-8-6 hos syd. Samme hvilken kort vest spiller da løser fargen for spillefører. Hvis vest med den kombinasjonen følger med femmeren legges syveren fra nord, og øst vinner forbløffet stikk for ruter 9 bare for å innse at han er innspilt og må spille til dobbeltrenons! 

Hvis det med slik ruter i mot (og ikke ruterutspill), og det går liten ruter fra syd i innspillspossen som vest legger i en stor en, kan spillefører stikke med kongen også. Idet nieren singel kommer på fra øst (eller en hivlken som helst annen "stor" singelton", er det duket for et fint innspill mot vest med liten fra nord til åtteren fra K-8-6. Vest vinner stikket, men har i så fall kun igjen en stor ruter som han må spille unna til spillefører sakskombinasjon 7-2 mot K-6! 

Med denne ruteren ville kanskje vest spilt ut ruter, men det hadde nok blitt damen. Da går det liten fra nord, nieren kommer på og kongen vinner. Igjen kommer vests gjenværende rutere på mellomhånd senere, gjenværende J105 med K7x bak og syd har 8xx. Da er det safe med liten til syveren. Om vest setter i stor ruter ruter i den possen stikkes med kongen, og vest har bare en stor ruter igjen. Ett stikk til forsvaret!

Men med den sistnevnte kombinasjonen betes 6 hjerter med ruter 5 i utspill! Lykke til med å finne det utspillet fra Q-J-10-5! Fjerde høyeste, liksom...ha ha ha!

La os si det sitter slik:

Hvis vest ikke spiller ut ruter blir det også med denne sitsen greit å få det til i innspillsituasjonen. Alt er eliminert (se innspillsdiagrammet tidligere i artikkelen), trumf på begge sider, og spillefører starter ruterspillet med liten mot nord. Vest legger knekten som han får for! I neste stikk må han spille til dobbeltrenons og en rutertaper forsvinner.

Hva om øst stikker over knekten med damen?

Da er han innspilt og må spille ruter fra 10-9-5 (nord har A74 og syd K85) som løser fargen uten taper, eller sort farge til dobbeltrenons sim gir stjeling med ruteravkast.

Denne siste ruterkombinasjonen er kanskje den som lettest beter 6 hjerter med "riktig" utspill, for å spille ut ruter knekt - en singelton - er selvsagt et aktuelt utspill. Da er spillefører sjanseløs.

 

 

AUKSJONSTURNERINGEN - Auksjonsresultat og annen informasjon

MSIBT PRO-AM AUKSJONSTURNERING (online) skal spilles søndag 19.februar. 

Auksjonen av internasjonale og nasjonale toppspillere som den som bød høyest på får spille med i pro-am turneringen har pågått siden 28.januar og er når ferdig. Totalt kom det inn hele kr. 132.757!

Høyest bud kom på populære Zia Mahmood (kr. 12.500,-). Vi merker at 15-årige Nicolai Heiberg Evenstad også var et populært auksjonsobjekt og er høyt på den listen, han gikk for kr. 4.000,- Hele listen finner du her, og der finnes også annen informasjon om arrangementet. 

Etter hvor mye de forskjellige objektene gikk for blir de inndelt i puljer fra A (superfinale) til D. I pulje D kan for øvrig hvem som helst melde seg og delta på søndag.  

Uvanlig stampemelding

Å stampe skjer som oftest når man har en fin trumftilpasning, bra fordeling og ellers ikke så sterke kort. Man melder over motpartens utgang (stamper) som en tror står i håp om at noen doblede bet blir billigere enn å måtte notere soneutgang i motparten kolonne. Det er selvsagt ikke alltid så lett å vite, kanskje står ikke motpartens utgang - det kalles "fantomstamp" (Phantom sacrifice). Dessuten kan det hende det noen ganger blir for mange bet og følgelig for kostbart å stampe.

Fra kampen om å holde seg i 1.divisjon tar vi med et spill til fra samme kamp som vi forleden fortalte om et fint skvisinnspill i motspill.

I dette spillet forekom en nokså uvanlig stampemelding.

Øst åpnet med 1 hjerter og Lasse Aaseng (Oslo 1) meldte inn 2 ruter. Det er nok en innmelding ikke alle er enige i faresonen, men han hadde i alle fall en hånd som ganske sannsynlig vil produsere mange stikk om makkeren melder mye i tro på at innmelderen har noe mer. Det er dessuten mindre fare for å bli doblet når man har en så lang og god farge enn man melder inn med for eksempel 11-12 poeng og kun femkorts farge og slikt, hender som mange melder inn nokså automatisk med.

Naturlig nok tenkte nord (Tom Johansen) at utgang måtte ha gode sjanser, og han sa 3NT direkte. Øst ville ikke gi seg og sa 4 kløver. Etter pass fra syd sa vest 4 hjerter. Nå ble plutselig nord ikke så sikker på om det var egen side eller Ø/V som hadde utgang. Øst har sikkert ti-elleve kort i de to fargene, og nord regner med at hjerter konge sitter i saks. N/S har neppe mange ruterstikk å hente i motspill. Så Johansen fant ut det kanskje ville være riktig å stampe i 4NT selv om N/S er i ugunstig sone! Han regnet med å gå en bet eller to, men kanskje udoblet, og det ville være greit om motparten faktisk har 4 hjerter i kortene. 

Det hadde de ikke, det blir ikke mer enn ni stikk i hjerterkontrakt. Det kan vel fort bli bare åtte og. 

Så dette var altså en mislykket stamp, en såkalt famtomstamp?

Nei, faktisk ikke. Det viste seg å ikke være en stampemelding i det hele tatt!

Kløver ess kom ut fulgt av skift til ruter dame. Johansen så det var bare åtte sikre stikk, og bestemte seg for å sette opp ett kløverstikk ved sett fra hans synsvinkel trolig gi bort til både kløver konge og knekt hos øst. Men da kløver knekt kom på fra vest (om han ikke dekker tieren blir det to kløverstikk til spillefører for Q-8) var ett stikk i fargen godspilt uten at Ø/V fikk beten med tre kløverstikk pluss hjerter ess. Da spar dame viste seg å sitte dobbel ble det tre stikk i den fargen og totalt ti stikk, 4NT meldt og vunnet. Da en desillusjonert motspiller forsaket seg ble det ett ekstra overstikk for kløver 2 i sluttpossen, elleve stikk og +660.

Sammen med 140 fra lagkameratenes 3 hjerter med ni stikk ga spillet 13 IMP til Oslo 1 som trengte poengene for å holde seg i toppserien. Det greide de til slutt, men med liten margin.