BRIDGE FOR ALLE - Tenerife

Ja, det er fortsatt pandemi, men stadig flere kommer seg ut på tur likevel. Og det er jo kjempbra!

I perioden 10.-29. januar arrangerer BRIDGE FOR ALLE sin (en av to slike arrangement i året) populære bridgeferie på Tenerife. Det er massevis av aktiviteter, quiz, hjernetrim, golf, undervisning og andre ting. Men først og fremst bridge hver dag i to puljer. For å delta i B er det visse kriterier med hensyn til antall mesterpoeng og slikt for paret.

De første dagene har det vært med rundt 60 par totalt, og onsdag startet en hovedturnering hvor det deltar 54 par i A og 19 par i B.

Resultater fra bridgen på Tenerife kan du finne på Bridge for Alle sin hjemmeside under resultater, her. 

Som vanlig er det på Paradise Park Fun Lifestyle Hotel deltakerne koser seg

Vi tar med et spill fra onsdagens spilling.

Her var det ikke lett å finne frem til toppkontrakten som er 7 kløver Ø/V.

Spilleføringen bør være en formalitet i kløverkontrakt, tretten nokså opplagte stikk. Men noen fikk tolv.

Enkleste måte å se på det (analysere) i slike trumfkontrakter med mange trumf på hver hånd er å se på en hånd som hovedhånd - den hånden du forsøker å godspille. En behøver jo ikke godspille begge hendene! Her er det vests hånd som har færrest "hull", tapere som må dekkes opp. Det spiller ingen rolle hvem som er spillefører!

Eneste bekymring er vests andre ruter. Men etter å ha trumfet to runder spilles hjerter, og det kastes ruter fra øst ned til singelton ess. Deretter er det bare å trumfe en ruter, og vests hånd står. 

Det var bra nok å melde lilleslem. De som spilte det og fikk de opplagte tretten stikkene noterte hele +18 av 26 oppnåelige.

Noen steder åpnet sikkert nord med 2 spar - Tartan - spar og en minor. Da vil syd sperre videre. Vest melder seg på med en eller annen melding, men det blir ikke enkelt å få kontroll på det etter en slik start. Likevel kan agresssive meldinger fra N/S føre til at Ø/V på en måte snubler seg ut i slem.

Slem bør imidlertid Ø/V melde kontrollert om de får melde i fred. Å melde storeslem er imidlertid ikke enkelt med slike kort.

Kanskje kan de gå an om Ø/V får etablert et utgangskrav/sleminvitt med kløverstøtte, og vest kan få brukt Exclusion Blackwood i spar. Hvis han får vite om de to essene øst har, og kanskje også hjerter konge ved hjelp av et konge spørsmål kan vest se stikkene de har til sammen. Men dette vil være forbeholdt et særdeles samspilt makkerpar med et særdeles godt system. Så lilleslem er absolutt greit nok meldt det.

Selv i et VM ville det vært veldig få som fant frem til storeslem med disse kortene.

GUNSTIG SONE - da er det vel det meste nokså ufarlig?

Spiller du med Ekrens 2 ruter?

Det er en konvensjon som ble oppfunnet på 90-tallet, og Bjørn Olav Ekren fikk den versjonen av 2 ruteråpning oppkalt etter seg. Ekrens 2 ruter viser begge major og under åpnings styrke.

Da Ekrens 2 ruter kom var den veldig effektiv for oss som brukte den. Det med å få åpnet på to-trinnet med svake kort setter press på motparten. Raskt å få vist begge major (de høyeste rangerte fargene) er veldig gunstig, og det er som regel også ok for egen side om svarhånden er sterk. Men årsaken til suksessen den første tiden var nok først og fremst at motparten ikke visste hvordan de skulle gjøre det når motparten åpnet med 2 ruter.

Senere fant mange ut av hvordan de best kunne takle Ekrens. De (vi) som brukte Ekrens fikk noe oftere dårlige spill, og noen katastrofespill også. Konvensjonen mistet etter hvert noe av populariteten. Mange begynte å stille litt mer trygge krav til hva man åpnet med 2 ruter med, spesielt i sonen, og noen stilte mer krav til fargelengde som i begynnelsen var minst 4-4 i spar og hjerter. Men da falt frekvensen for åpningen.

Det som er helt klart er at Ekrens 2 ruter skaper sving. En del par, også internasjonalt bruker fortsatt «Ekrens», men mange av dem begrenser seg til å bruke konvensjonen utenfor sonen, eller i gunstig sone. Og de som bruker den i alle soneforhold stiller større krav til fordeling (for eksempel minst 5-5) hvis de er i sonen.

Hvor farlig er det å bruke Ekrens?

Det kan bli kostbart om motparten vet hva de driver med og makkeren til den som sier 2 ruter ikke har tilpasning. Men utenfor sonen er det ganske sjelden kostbare spill oppstår.

Under OBSERVASJONSTURNERINGEN for damer i helgen oppstod «Ekrens» noen ganger for paret som scoret best i turneringen, Ann Karin Fuglestad og Marianne Harding.

Her er den første hånden som vel er bortimot perfekt for Ekrens 2 ruter, og de var i gunstig sone. Da kan det vel ikke være særlig farlig?

Giver nord. Ø/V i sonen

      NORD

Med dette må man så klart åpne med 2 ruter hvis det er hva 2 ruter betyr i parets system. Hvis en ikke gjør det er det meningsløst å ha konvensjonen på systemkortet. Og idet du melder 2 ruter føler du deg vel ganske trygg på at dette ikke kan bli så galt, det er tross alt gunstig sone for deg og makker?

Ø/V var det yngste paret i dametroppen, Sofie G. Sjødal-Agnethe Kjensli. De spilte bra i helgen og noterte en hyggelig pluss-score totalt. Dette paret vil nok snart være svært aktuelt for det norske damelandslaget og de kan bli et fint par for Norge Damer i flere tiår fremover!

Nord åpnet altså med 2 ruter. Øst doblet, og syd sa pass som normalt betyr at hun ikke har tilpasning til noen majorfarge og har egen, lang ruterfarge. Dermed gikk det lynraskt pass rundt. Slik så hele spillet ut, og kontrakten ble altså 2 ruter doblet spilt av nord (!):

Nitrist kontrakt.

Ø/V fant ikke det helt perfekte motspillet selv om de startet med å ta ut trumfen (!). Spillefører fikk til slutt ett stikk som hun ikke skulle hatt, likevel syv doblede bet, Ø/V +1700.

Merk at Ø/V kan ta alle stikkene i egen kontrakt, i grand-, hjerter- eller ruterkontrakt). Hadde de gjort det i motspill mot 2 ruter doblet ville det altså blitt null stikk og Ø/V +2000 – en sjeldenhet.

Det er ikke slik at Ø/V egentlig har noen slem som kan meldes i dette spillet, det har de ikke ressurser til. Merk at både spar- og kløverfinessen går bra, og i egen kontrakt må hjerter dame lokaliseres for å få alle stikkene. Normalt er dette en vanlig utgang, mest sannsynlig 3NT.

Marianne Harding fortalte meg at hun selvsagt ser komikken i spillet, men mener dette burde vært unngått. Hun (syd) sier hun burde nok hatt mer ruter for å passe på østs dobling, og med disse kortene kunne hun sagt 2 hjerter. Hvis den ikke blir doblet er det greit, ikke farlig å gå en god del bet udoblet bet utenfor sonen. Hvis motparten dobler 2 hjerter kan hun forsøke seg med 2NT for å vise begge minor. Da kan de buklande i 3 kløver (eventuelt doblet) i dette tilfellet. Det ville heller ikke blitt noen fest, men billigere, om da ikke Ø/V rett og slett melder utgangen sin.

Dette var kanskje ingen god reklame for Ekrens 2 ruter, men det er som sagt en konvensjon som gir sving i begge retninger. Her er et annet eksempel med Ann Karin og Marianne som Ø/V. Du kan forsøke deg på meldeproblemet syd fikk.

Giver nord. Ingen i sonen.

     SYD

Nord passet, og øst åpnet med 2 ruter. Hva ville du meldt nå? Pass ser vel nokså normalt ut, men faremomentet når en spiller mot denne konvensjonen Ø/V her bruker er at du kan bli utmeldt selv om makker ikke hadde til åpning.

Alternativene til pass er ikke mange og gode med disse kortene. Noen bruker at dobler simpelthen viser en god åpningshånd, og at 2NT viser en sterk grandhånd med majorstoppere. Selv liker jeg å bruke at å melde 2 hjerter eller 2 spar mot en slik åpning er naturlig selv om åpneren har vist begge major. Det gjør at man kommer seg med i meldingene (ikke blir utmeldt), og det kan være slik at egen side har majorkontrakt selv om åpneren har vist minst fire kort i den fargen. Men sparfargen er ikke akkurat så sterk, spesielt når du vet øst har minst fire spar. Og å melde i andre hånd er dog ikke uten fare. Hvis makker har null og nada og/eller vi ikke har tilpasning i noen farge, og nestemann har «alt» kan det bli kostbart. Det er det som er slike åpningers fortrinn, usikkerheten det skaper for motparten.

Å melde inn 2 spar som naturlig melding har kanksje noe for seg, men du skulle som sagt gjerne hatt noe bedre spar for å gjøre det.

Syd passet. Da gikk det lynraskt pass rundt på 2 ruter. Du har en litt ekkel følelse nå, ikke sant?

Og ja, N/S var utmeldt. Å si at syd burde meldt er nok lettere med fasit i hånd, og det blir bare dumt å hevde at nord kunne gjort noe som helst. 

Fuglestad-Harding spilte 2 ruter og vant den akkurat, Ø/V +90.

N/S har en bra utgang i 4 spar. Slik det sitter går det ganske greit å få minst ti stikk, og det er elleve mulige stikk i sparkontrakt.

Ved de andre bordene ble 4 spar meldt og vunnet etter pass fra øst og åpning fra syd.

Ekrens 2 ruter - Annen mer "standard" bridge: 1-1

OBSERVASJONSTURNERING

I helgen ble det spilt en OBSERVASJONSTURNERING for spillere på damelandslaget og andre aktuelle par for internasjonal representasjon. Seks par deltok.

Dette var et interessant spill, spesielt i meldingene.

Giver vest, N/S i sonen 

Torild Heskje åpnet med 1 spar som vest, og Gunn Tove Vist sa 2 hjerter, naturlig utgangskrav. Vest sa 2 spar som her ikke viser seks spar i deres system, men kan være diverse minimumshender med fem spar. Øst kunne nå løfte 3 spar som krav (sterkere enn 4 spar) fordi utgangskravet allerede var etablert. Vest meldte 3NT som såkalt «non-serious» (i forhold til en eventuell slem), dvs. hun annonserer en grei hånd, men for å kontrollmelde direkte over makkerens støttemelding i denne situasjonen må hun ha sterkere kort. Med absolutt minimum ville hun løftet til 4 spar.

Det kom et par kontrollmeldinger før øst spurte med 4NT, Key Card Blackwood. Vest viste 0 eller 3 nøkkelkort (det måtte være 3) med 5 ruter, og øst spurte om trumfdamen med 5 hjerter. Vest sa 5 spar: «nei, jeg har ikke trumf dame». Hvordan bør øst tenke nå?

Gunn Tove Vist meldte 6 hjerter som et forslag. Det synes jeg har mye for seg da hun vet makkeren har spar konge, kanskje femte (og hun behøvde ikke ha knekten) og altså helt sikker ikke har spar dame. Øst kan se at kløver ess vil gi avkast for en spar på hennes egen hånd i hjerterkontrakt, så det kan godt være 6 hjerter er en bedre kontrakt enn 6 spar hvis sparfargen sitter skjevt fordelt.

Hva vest kan forvente med hensyn til hvor god hjerter øst må ha for det forslaget, og med hvilke kort vest bør passe på 6 hjerter og når hun skal plukke ut i 6 spar er kanskje litt mer uklart?

Heskje passet på 6 hjerter, og hele meldingsforløpet ble altså slik:

Slik hele spillet så ut var både 6 hjerter og 6 spar bra kontrakter:

Vist fikk ruter 2 i utspill fra syd til nords dame og esset mot 6 hjerter. Da er antagelig beste spilleplan å gi bort ett stikk i ruter, så stjele en ruter hos vest og etterpå ta ut trumfen. Det kan vel bli feil om det er en trumftaper (hjerter) siden å gi bort ruterstikket i så fall fører til en sikker bet (i så fall en trumftaper, men her satt jo trumfen greit). Og kanskje sitter det slik at hun kunne blitt kvitt to ruter og tapt kun ett hjerterstikk.

Vist spilte imidlertid på at hjerteren var uten taper (en veldig bra sjanse) og trumfet en ruter hos vest. En spar kan kastes på kløver ess senere, to «prove a point». Men her faller jo spar dame og det er ingen problemer verken i 6 spar eller 6 hjerter.

Ved et annet bord var Bodil Nyheim Øigarden-Liv Marit Grude i 6 spar. Førstnevnte tok alle tretten stikkene da spar dame falt under esset, og da kunne syds sparbeholding fiskes opp.

En kan finne ut det meste om resultatene og spillene som har blitt spilt på RealBridge, men etter denne turneringen var det litt vanskelig å finne sammenlagtresultater. Vi har imidlertid funnet ut at Ann Karin Fuglestad-Marianne Harding hadde best IMP-snitt over hele helgen.

I neste innlegg skal du få se en av det parets konvensjoner i bruk i to spill hvor det en var stor suksess, det andre fiasko.

BK MISSKLIKK med initiativ

MATCHE JUNIORER/UNGDOM MED TOPPSPILLERE

Mange fant det inspirerende å få spille med internasjonale proffer, eller andre toppspillere i PRO-AM turneringen som ble spilt rett over nyttår.

Nå kommer BK Missklikk med et initiativ for å matche ungdom/juniorspillere med elitespillere.

Den nye klubben har skapt en arena på RealBridge hvor det spilles Monradturneringer fem kvelder i uken. I høst var det mellom 25 og 50 par. Nå i omikrontider er det mellom 60 og 100 par!

Initiativtakerne melder om utrolig mange hyggelige tilbakemeldinger, og klubben har allerede fått mer enn 100 medlemmer. De som leder klubben spør seg nå: «Hva kan vi bruke dette til utover det å ha et kjærkomment sted å spille bridge?»

De tenker nå på å forsøke og matche juniorer/ungdom med toppspillere. Det forutsetter at elitespillere er med på et slikt opplegg.

Selv kan jeg underskrive på hvor inspirerende det er for en ung spiller å få spille med etablerte toppspillere. Da jeg var tenåring, var jeg så heldig å få spille med noen av de aller beste spillerne i Trondheim. Det ga en rask utvikling i starten.

For spillere som ønsker utvikling er det svært gunstig å spille både mot og med gode spillere. Derfor synes jeg dette er et meget interessant initiativ.

Så godt som alle er jo enige i at det bør satses på barn/ungdom/juniorer. Noen gjør utrolig mye, og det jobbes veldig både fra NBF sin side og andre idealister. Det ville det vært flott om flere toppspillere bidrar også. Gjennom dette initiativet kan de gjøre det ved å sette av (litt) tid og spille med en ung spiller. Det behøver ikke å være så ofte, men å bidra i alle fall av og til med sin erfaring vil være supert for unge spillere.

Kommende uke vil BK Missklikk hevende seg til en rekke landslagspillere, stormestere og noen andre for å se om eliten er villig til å gå foran og vise vei. Å være med vil for de forespurte være helt uforpliktende og BK Missklikk vil ta seg av alt det praktiske.

BRIDGENS DAG - 3.september

NBF legger opp til en STOR dag for å promotere bridge, BRIDGENS DAG som vil bli arrangert til høsten.

Det legges ned mye arbeid i dette, og HELE bridge Norge bør og vil delta. Du kan lese mer om dette i et innlegg på NBF sin side, her, og også oppdateringer om hva som skjer med dette i innlegg på Facebook, både på Facebridge og Norsk Bridgeforbunds facebookside. 

Vi kommer selvsagt mer tilbake til dette også her i bloggen.

 

Downperioder

I noen perioder virker det helt håpløst å spille bridge. Det har alltid vært sånn, perioder hvor det meste går på skinner blir avløst av turneringer hvor nesten alt går galt. Det skyldes nok rett og slett at man spiller svakt i de periodene, men det føles ikke alltid sånn. Man får uglid, som de sier. Det virker som om når det gjøres mange feil blir de spillene avløst av spill hvor man har uflaks. Det er ingen logisk grunn til at det er slik. Om du har en 70-80% sjanse så er det da samme sjanse selv om du har spilt dårlig i forrige spill? Likevel, når du er inne i downperioden så går det galt selv om oddsen var på din side. Sånn er det bare...

Etter å ha fått grisebank i auskjonsturneringen rett etter nyttår prøvde vi oss i en treningskamp forleden. Den miserable glien fortsatte, og joda, det innrømmes at mange feil ble gjort. Så kom dette spillet hvor vi nok klønet det litt til i meldingene, men sluttkontrakten var ikke dårlig. 

Jeg åpnet med 1NT. Hva ville du meldt som syd? 

Jeg tror bestemt at å smelle til med 3NT er en bra sats med dette. Det kan gå galt, men veldig ofte blir det greit. Og hvis 3NT direkte er meldingen slipper du ikke innpå motparten, for eksempel om øst vil melde seg på for å indikere et utspill.

Min makker valgte uvisst av hvilken grunn å si 2 spar, såkalt "Rangefinder" (invitthånd). Det viser enten en vanlig invitthånd (som andre vil løfte til 2NT med), eller kløverfarge, svakt eller sterkt. Åpneren sier 2NT med minimum, 3 kløver med maks. Og svareren kan si 3 kløver over 2NT (Eller passe på 3K) for å spille der, eller melde en høyere melding enn 3 kløver med sterke kort og kløverfarge. 

Vel og bra med system, men hånden er for god til å invitere til utgang. Og 2 spar gir for eksempel vest sjansen til å doble for sparutspill om han har god sparfarge. Den får han i så fall ikke fortalt om hvis syd melder 3NT direkte. 

Her hadde ikke vest spar, og jeg ville ha sagt 2NT - mimimum - om vest hadde passet. Hva syd ville gjort da vet jeg ikke.

Men vest meldte inn 3 hjerter, ganske friskt vil jeg si. Jeg tenkte på å doble, men behøver det være riktig om makker har ingenting og seks-syv små kløver?

Jeg passet.

Da det kom tilbake til makker sa hun 4 kløver. Diskusjonen etterpå (alle fire ved bordet spiller samme system) endte med at vi ble enige om at dobler fra syd viser invitthånden, og at det overlates til åpneren å gjøre hva han vil. I så fall ville jeg passet ut doblingen. 

Over 4 kløver var jeg helt rådvill, visste ikke engang om syd var sterk eller bare konkurrerte med 4 kløver. Jeg turde ikke annet enn å si 4NT, forslag til å spille der. Det gikk pass rundt.

Det var foråsvidt blink, selv om 3Nt selvsagt er bedre. Hjerter knekt gjør at det er to stoppere i fargen etter østs utspill hjerter 8. Om kløverfargen gir full uttelling er det bare å godspille stikk i ruter/hjerter, og Ø/V kan ikke få mer enn tre stikk. 

Hvordan spilles kløverfargen?

Ja, jeg var ikke i tvil. Men seks hjerter hos vest og kun en hos øst er det skyhøy prosentsjanse for at øst har kløverlengde. Så jeg spilte kløver ess (begge fulgte med småkort) og fortsatte med kløver 10 som fikk løpe da øst fulgte med liten en gang til. Men nei, i downperioder går ting galt:

Vest vant for kløver dame, og kontrakten kunne ikke lenger vinnes. En bet og -50.

Ved det andre bordet var de i 3NT. Øst spilte ut liten spar. Spar 9 ville vært bedre.

Nå er det ikke unaturlig å prøve tieren som er gull om utspillet er fra A-J, men spillefører la merkelig nok liten. Vest kom på med knekten, og spillefører hadde ingen problemer lenger, nå med nok en sparstopper. Hvis det hadde gått liten i utspill, tieren fra syd og knekten fra vest er det verre. Da må spillefører lasjere i første sparrunde, og det går også bra siden spar sitter 6-2, og øst ikke har noe inntak. Etter den fine starten fikk spillefører ti stikk, +430. 

"Sånn går no dagan"

Rundspilt

I auksjonsturneringen møtte man i nesten hver runde en nasjonal eller internasjonal toppspiller. Auksjonsobjektene spilte riktignok i de fleste tilfellene med for dem ukjente makkere, men mange av dem som hadde kjøpt seg en toppspiller i auksjonen var også meget gode spillere. Derfor ble det (for meg og makker i alle fall) mange dårlige spill. De rundspilte oss gang etter gang, og om en ikke får med seg alle stikkene sine i egne kontrakter og motspill heller blir det brutalt. 

Her er et eksempel på en av våre nitriste scorer denne kvelden (midt på natten for meg), en turnering det var hyggelig å spille likevel. Alt gikk til et meget godt formål, og det var moro å treffe mange kjente i den formen for online bridge (RealBridge) som er nærmest det å spille "face to face".

Dette er en normal utgang i hjerter, og ikke en helt håpløs lilleslem heller, men da må det sitte snilt. Omtrent en tredjedel av parene var i slem, men kun to par noterte +980.

Mot oss spilte de 4 hjerter. Der er det nokså greit å vinne elleve stikk, men det er en måte å få tolv stikk på også. I alle fall med kløver i utspill fra øst som jeg spilte. 

Det vinnes med kløver ess i første stikk. Fortsettelsen som gir tolv stikk er hjerter til esset som feller damen, hjerter til knekten, en ubesværet finesse med hjerter 9 før vests fjerde trumf tas ut. Hvis øst kaster en ruter underveis blir det kun en rutertaper.

Nå er det en mulighet å spille på ruter konge hos øst da knekten i så fall blir et vitalt inntak til syd slik at kløveren kan utnyttes. Og at øst har endel å passe på får nok spillefører en klar følelse av idet øst må kaste på de tre siste trumfrundene.

Med kun en trumf igjen må spillefører være nøyaktig. Etter fire runder trumf må han spille liten ruter mot knekten. Det blir selvsagt veldig feil om vest har ruter konge singel eller dobbel, men bullseye når øst har K-10-x-x. 

Idet det spilles liten ruter fra nord blir øst utsatt for en såkalt "Mortons Fork". Det betyr at hvis han tar ruterstikket med kongen forærer han spillefører hele rutererboka. Hvis han ikke tar stikket får han ikke for kongen, for spillefører skifter fot.

Altså:

Hvis øst går opp med ruter konge står resten av ruteren, tolv stikk.

Så øst må legge liten ruter. Da vinnes stikket for ruter knekt og det spilles stor kløver. Vest legger en honnør, og nord stjeler. Så spar til kongen og stor kløver som foræres til vest (nord har ikke flere trumf) mens en ruter forsvinner fra nord. To kløverstikk står nå hos syd. Dette gir totalt to sparstikk, fem hjerterstikk, to (!) ruterstikk og tre kløverstikk = 12. 

GIB analysen (åpne kort) sier det kun skal være mulig å vinne elleve stikk. Det tror jeg er om øst spiller ut spar. Da blir det et slags tempo/overgangsproblem som gjør at spillefører ikke får det til. Men med hjerter, kløver eller ruter ut er det mulig å få tolv stikk.

Å notere +480 ga +54 av 80 mulige plusspoeng (i utregningen overall), og det er over 80%. De som fikk elleve stikk og +450 fikk seg et middelsspill.

 

 

 

Rettelse: Feil navn på vinner

I forrige innlegg her i bloggen ble vinnerne i Auksjonsturneringen (overall) nevnt, og da snek det seg inn en trykkfeil. Jan Aril Olsen heter den ene spilleren i vinnerparet, ikke Jørn. Beklager.

Det er rettet i innlegget "Flott auksjonsturnering", og det riktige er altså:

Til topps "overall" gikk Jan Aril Olsen-Tor Birkeland (Arendal/Grimstad), og de vant overlegent med 8% mer enn neste par. Meget sterkt.

Flott auksjonsturnering

Helgeland Juniorbridgeklubb sin auksjonsturnering gikk av stabelen søndag kveld med fire puljer. I A, B og C spilte 24 par, og i A (Superfinalen) spilte de 24 spillerne (+makkere) som fikk høyest bud i auksjonen. I Pulje D spilte også noen spillere som var auksjonert, men der kunne alle melde seg på. Det ble derfor totalt hele 162 par!

Hele prosjektet med denne auksjonsturneringen til inntekt for juniorbridgen ble en stor suksess,. Det ble imidlertid ikke akkurat noen suksess i selve turneringen for mange velkjente navn, og vi finner flere verdens- og europamestere helt i bunnsjiktet av listene. Det gikk også helt "i skålen" for undertegnede og makker, men det betyr lite denne gangen. 

I superfinalen ble det Tor Eivind Grude (Sømna BK) og Bjarte Midtvedt (Bergen Akademiske) som gikk til topps med 60,56%. Like bak kom Zia (USA) sammen med Elisabeth Sjødal (Nesodden), og på tredjeplass kom Jonas Andersson (Sverige) og Åsmund Stokkeland (Fredrikstad). 

Resultatene for Superfinalen og alle de andre puljene finner du her.

Det ble også laget en utregning for alle puljene samlet. Grude-Midtvedt ble nr. 3 på den listen. Til topps "overall" gikk Jan Aril Olsen-Tor Birkeland (Arendal/Grimstad), og de vant overlegent med 8% mer enn neste par. Meget sterkt. På 2.plass fulgte Mark Thiele (Nederland)-Kristin Olafsson (Lørenskog).

I denne turneringen ble det spilt parturnering, så det kostet flesk og gi motparten mulighet for ekstrastikk med så mange toppspillere som motspillere. Her er et typisk parturneringsspill hvor Tor Eivind Grude lurte til seg ett ekstra stikk mot verdensmester for par for noen år siden, Roy Welland og hans makker.

Det var standard med 3NT over alt, som regel spilt av øst etter åpning med 1NT. Og det var like standard med liten spar i utspill fra syd. Det er greit å prøve tieren, av og til har utspilleren valgt liten i utspill fra Q-J-x-x slik at tieren står. Men nord dekket med knekten. Utspillet (spar 2) tydet på 4-4 i spar, spesielt der N/S brukte fjerde høyeste mot grand. Mange lasjerte likevel første spar (også Grude) og vant andre runde spar med kongen. Så ruter mot hånden. Mot Grude la nord liten og ruter konge vant stikket. Sånn startet det ved mange bord. De fleste fortsatte med ruter til nords ess, og derfra kom mer spar til esset. Nå blir det ni stikk, og idet det niende godspilles kommer syd inn på hjerter ess og tar ett sparstikk (fire motspillstikk). Så de fleste tok stikkene sine og endte opp med akkurat de ni stikkene, og det ga litt under middels til Ø/V. 

Men Grude fant et frekt spill etter første gang ruter. Han var nok ganske sikker på at spar satt 4-4, så det kunne nesten ikke koste å prøve seg med hjerter før ruteren ble godspilt. Så etter en runde ruter spilte han hjerter dame fra hånden. Da blir det også ni stikk om syd tar for esset og spiller spar. Men syd gikk i fella og la liten hjerter. Etter hjerter dame hadde vunnet stikk spilte Grude ruter til nords ess, og han spilte mer spar til østs ess. Mot slutten "sniffet" spillefører hvordan det satt og tok sjansen på kløverfinesse gjennom nord. Da ble dett 2+1+4+3 = 10 stikk, og +630 til Ø/V ga 90,9% i Superfinalen. 

 

Røverhistorie om aktiv meldestil

Jeg fikk et julebrev fra trønderen Markus Lund med et par morsomme spill. Og her kommer raskt en advarsel. Markus påpeker selv at om dette er suksesshistorier så var det som skjedde veldig heldig, og spesielt det ene spillet inneholder en aksjon som på ingen måte er å anbefale. Samtidig viser begge spillene at å være aktiv i meldingene ofte kan gi resultater fordi det gjør det vanskelig for motparten.

En aktiv, eller skal vi si overaktiv stil kan dog være et tveegget sverd. Det er fordi det skaper usikkerhet for makker også, og spesielt om han har gode kort vet han ikke hva han skal satse på. Har sperremelderen det han forteller om, eller prøver han bare å gjøre det vanskelig for motparten? En veldig aktiv sperrestil fører nødvendigvis til at det blir et stort intervall for hva det beste en sperremelding kan inneholde, og det verste. Det kan føre til at makkeren til sperremelderen blir usikker og ikke tør være så aktiv selv i det spillet, og i en del tilfeller tør han derfor ikke å tråkke til for å sperre enda mer når han har tilpasning og kunne gjort det. Paradokset blir at makkerparet i de spillene ikke blir aktivt nok fordi en vanlig sperrehånd og åpning ikke blir fulgt opp! Dessuten skaper en «overaktiv» stil nesten alltid sving - begge veier. Man gjør om bridgen til "bingo".

Det jeg prøver å si er IKKE at man skal være passiv. Det jeg mener er at det må være en slags fornuft i «galskapen».

Vel, over til Markus sine historier som han innrømmer er litt preget av at han fortsatt er juniorspiller, og mange juniorspillere har som kjent en tendens til å være litt overaktive – på godt og vondt.

Det første spillet hvor Markus satt N/S spilte han med pappa Børre. Spillet er fra NM Monrad Lag i 2021.

Det startet med svake 2 hjerter fra vest. Nords 3 kløver er ikke helt opplagt, men mange melder inn med slikt selv på tre-trinnet. Hvis det er makker som er sterk i stedet for øst, kan de hende han melder for mye fordi han noe mer for nords innmleding. Så for en innmelding så høyt ville det vært ideelt å ha litt mer. For om makker for eksempel sier 3NT så må man ha stikk hvis hånden ikke har så mange honnørpoeng. Dessuten er det alltid en viss fare for å bli straffedoblet.

Men nord har i alle fall en god kløverfarge, og om det var for eksempel spar ess ved siden av i stedet for Q-J ville 3 kløver vært mer opplagt. Men det "problemet" er kun et problem om makker har gode kort! Hvis det er motparten som har kortene er det fint å få meldt seg på i meldingene med en god farge. Og her var det det Ø/V som egentlig «eide» spillet, men de fikk sannelig ikke melde i fred.

Østs 5 kløver var Exclusion Key Card Blackwood, dvs. han spurte om antall nøkkelkort utenom kløver (fastsetter samtidig hjerter som trumf).

Børre Lund (syd) er ikke juniorspiller, men forstår godt når det lønner seg å være med å melde aktivt! Her sa han 5 ruter, og det var mest for å «ødelegge» for deres Exclusion-opplegg. Samtidig er 5 ruter utspillsdirigerende, og han har en bra plan B, si 6 kløver som trolig er en god stamp. Motparten har i alle fall utgang her, og sannsynligvis slem.

Ø/V var to sterke spillere, men ikke et samspilt makkerpar. Og det var trolig litt uklart hva vests pass som svar på Exclusion betød nå, etter syds melding. Da nord var med en gang til og løftet rutermeldingen (det skal meldes...) ett hakk ble alt bare gjetting for Ø/V.

Det endte med at N/S fikk spille 7 kløver doblet som er en god stamp mot 6 spar/6hjerter, -1100 mot minst 1430 (her 1460). Og som du ser står faktisk storeslem i begge majorfargene med seks stikk i hver majorfarge samt ruter ess.

Siden lagkameratene meldte og vant 7 hjerter ble det et meget pent gevinstspill (+13 IMP).

Er storeslem bra med disse Ø/V-kortene?

Den er ikke elendig, men litt for hardt meldt hvis en vet både øst og vest sine kort. For sparen må jo løse seg.

Beste kontrakt er nok 6 spar eller 6 hjerter spilt av øst slik at ruteren er beskyttet. Det står i 6 hjerter spilt av øst selv om det er en spartaper fordi sparfargen i så fall godspilles og gir avkast for ruter. Og i 6 spar blir det tolv stikk selv med 3-1 i spar, en trumftaper, og hjerteren gir avkast for to ruter hos øst.

I 6 hjerter spilt av vest vil ruter i utspill bete slemmen om sparen sitter slik at det blir en taper (siden ruter konge sitter bak). Men her stod det altså tretten stikk uansett hvem som spiller hva, selv uten noe valg i spar.

Den neste historien er mer av det morsomme slaget. Vel, noen synes kanskje ikke det er så morsomt, og jeg er litt i den gruppen selv om jeg må innrømme jeg er litt delt om det, og trekker på smilebåndet av slikt.

Der og da, spesielt fordi det var i en litt uhøytidelig turnering (romjulsbridge) skapte garantert det som skjedde latter. Likevel, dette er absolutt ikke noe som anbefales selv om det faller litt inn i kategorien «aktive melding skaper trøbbel for motparten». Det er dog så spinnvilt at det burde være 18 årsgrense for denne historien (eller kanskje 25 års grense sånn at kreative juniorspillere ikke får noen flere ville ideer).

Markus forteller at makker var Kristoffer Hegge, også en relativt ung spiller. De var enige om en aktiv stil. Men Hegge er en erfaren spilller, og jeg vet han egentlig generelt sett melder solid, dog uten å være «boring».

Markus forteller:

Giver nord, Ø/V i sonen

Jeg plukket opp denne hånda i 1.hånd, gunstig sone. Dette er en vassekte Yarborough om jeg ikke tar feil. Selv med en aktiv stil er dette selvsagt en hånd man ikke melder noe uansett stil. Fristelsen ble imidlertid for stor, og uten å tenke meg for mye om åpnet jeg.

3 ruter lå i disken foran meg! (Om det skulle bli feil, så kunne jeg unnskylde meg med at jeg må bruke opp junioralderen for det den er verd).

Nestemann doblet, og Hegge løftet til 4 ruter. Nå ville jula være brått over hvis det kom en dobling og pass rundt, tenkte jeg. Og dobling kom fra vest, men da øst tok ut i 4 spar kunne jeg puste lettet ut, det var fortsatt romjul.

Og det ble et riktig gavespill for oss siden det gikk pass rundt på 4 spar og hele spillet så slik ut:

Det stod enkelt i 7 kløver Ø/V, og også lilleslem i spar eller grand er nedlegg. Så dette var en god porsjon flaks.

_____________________________________ 

Dette var to spill med aktive meldinger hvor det gikk bra. Og det er riktig at å være aktiv i meldingene kan gi resultater, men spesielt det siste eksempelet er selvsagt helt hinsides. Anbefalingene herfra er å aldri finne på slikt om det spilles seriøs bridge, det blir for mye «bingo».

Det er dog en hårfin balansegang når det gjelder å finne den beste stilen, mellom det å spille solid, korrekt bridge og det å være aktiv. Hvis man er god i bridge vil det i det lange løp lønne seg å melde og spille solid, det holder. Å finne på ting hele tiden kan kanskje være moro, men da blir det alt for tilfeldig hva som skjer.

Men husk, solid betyr ikke passiv!

Spille safe - alltid? (Fargebehandling)

I disse juletider er det vel for mange som vanlig mye god mat og drikke, mye familie osv., men for bridgespillere også julecup!

Her i Auckland NZ hvor jeg bor er det en tradisjonell julecup over tre kvelder mellom jul og nyttår. Den første spillekvelden kom et spill hvor et typisk dilemma oppstod for de som kjente igjen en klassisk safevariant. Spørsmålet er imidlertid om det alltid er riktig å spille safe?

Å spille en kontrakt helt safe mot de fleste eller alle tenkelige sitser anses som god, fine og edel bridge selv om safespillingen kanskje koster et overstikk. I robber eller lagkamp er det også svært fornuftig å ta med seg slike safevarianter, for da gjelder det mest å sikre seg kontrakten og de store scorene, spesielt i slemmer og utganger. 

På mandag kveld fikk flere av de på øst sin plass denne spilleprøven i slemmen 6NT. (Det ble spilt parturnering):

La oss si du som øst får spar 9 i utspill mot 6NT. Spilleplan?

Det ser veldig lovende ut. Først telles sikre stikk. Du har 4+1+3+2= 10 stikk, og det er jo er jo et godt stykke unna nok. Men fargen som du normalt enkelt får ekstra stikk i er kløver. Denne kløverfargen gir som regel fire eller fem stikk. Og om kløverfargen er gående er det tretten enkle stikk.Hvis du må avgi ett stikk i fargen er det fortsatt fire kløverstikk og nok til å notere vunnet slem.

Hva er beste fargebehandling med slik kløver?

Det spørs om man går for maks uttelling (fem kløverstikk), eller bare forsøker å sikre seg fire.

Kongen først og så liten til knekten er litt bedre enn å spille konge-ess (toppe).

Å spille de to store (toppe) blir riktig hvis damen sitter dobbel bak, men å ta finessen andre gangen blir riktig med damen tredje foran. N/S rår over Q-10-7-5-4. Damen tredje er flere kombinasjoner enn damen dobbel. Syd kan ha Q-10-7, Q-10-5. Q-10-4, Q-7-5. Q-7-4 og Q-5-4, altså seks kombinasjoner. Damen dobbel hos nord består av disse kombinasjonene Q-10, Q-7, Q-5, Q-4, altså kun fire. Med andre ord er det 3 mot 2 i favør finessen (60-40%). 

Dette har mang lært seg som en hovedregel; ta finesse etter damen med åtte kort til sammen, toppe med ni kort til sammen.

Men her kan å legge ned kongen koste kontrakten noen ganger. Det er klart at om kløveren sitter 3-2 er det null problemer med å vinne 6NT, du kan ikke tape mer enn ett stikk i fargen. Det eneste som betyr noe da er om det blir tolv eller tretten stikik. Men hva om kløveren sitter 4-1?

Hvis fargen sitter 4-1 kan den for eksempel sitte slik fordelt:

Diagram 1

Eller slik:

Diagram 2

Det er en måte å spille fargen på som gjør at man garderer seg mot alle 4-1 sitser for å sikre seg fire stikk (safespilling) hvis man ikke bryr seg om det mulige overstikket (hvis altså fire stikk i fargen er nok til vunnet kontrakt).

Om det sitter som i diagram 1 kan man selvsagt spille liten til åtteren i fargens første runde, det blir riktig her. Men det kan bli veldig feil. Åtteren kan jo bli stukket med syds single tier, og så får du en taper etterpå. Og hvis tieren sitter singel på en av sidene er det jo ingen problemer med å få fire kløverstikk hvis det startes med en honnør først.

Og å starte med en honnør er riktig spill om man safespiller. Men hvilken honnør først?

Det er klart at det går galt om kongen spilles først og nord har fire kløver som i diagram 1, nord får to stoppere.

Løsningen er å starte med esset først! La oss si begge følger med småkort. Så spilles liten fra vest. Om øst legger i tier eller dame er det ingen problemer, så nord må med det han har i diagram 1 legge liten og håpe øst bruker kongen slik at Q-10-x-x gir to stikk. Men idet nord følger med syveren legges elegant åtteren fra øst.

Hva om den ryker til tieren, sier du?

Vel, da er det syds andre kløver og fargen sitter følgelig 3-2. Senere tar du kongen og resten av kløveren står, fire stikk i fargen. Her er det imidlertid helt gull å spille slik, åtteren står i andre kløverrunde! Så ned med kløver konge, over på vest sin hånd og gi bort ett stikk til kløver dame - en kløvertaper og vunnet kontrakt.

Hva om syd har fire kløver som i diagram 2?

Vel, du startet altså med esset og spilte liten fra vest i den hensikt å legge åtteren om nord fulgte på med liten. Hvis syd er den som har fire har ikke nord kløver andre gangen så du vet plutselig sitsen. Da gås opp med kløver konge fulgt av liten mot knekten tredje gjenværende hos vest. Syd har igjen kun Q-10 og kan ikke få mer enn ett stikk.

Slik satt det mandag kveld:

Her var safespilling av kløverfargen nødvendig (selv om 6NT kan vinnes med åpne kort selv om kløveren bommes, fordi hjerteren kan gi tre stikk).

Spørsmålet er om man i parturnering tør ta sjansen på å safespille og risikere å ikke få overstikket hvis kløveren sitter snilt (for eksempel damen dobbel hos syd).

Den avgjørelsen bør baseres i hvor mange du tror er i 6NT og om de fleste andre ikke "ser" safespillingen. Og safespiller du som en av veldig få, og det satt snilt og var tretten enkle stikk blir det nistrist score for 6NT med tolv. På den annen, om du tror at ikke så mange er i 6NT bør det safespilles hvis du ser teknikken. Og i lagkamp er det best å spille safe så ofte som mulig.  

 

FLOTT INITIATIV AV BK MISSKLIKK!

BK MISSKLIKK

Den nye bridgeklubben Misklikk startet opp i sommer og er medlem i NBF. Som navnet antyder er det online bridge det er snakk om.

De fleste av oss som pga. Covid har blitt tvunget til å spille en del online de siste par årene har vel opplevd å klikke feil på tastaturet (missklikk) og dermed spille et kort som virker helt på jordet. Jeg har i alle fall gjort det.

Vi gjør jo feil av mange årsaker, men missklikk i online bridge er ekstra irriterende.

Iniatiativtakerne til denne bridgeklubben - Thor Simonsen, Iwona Larssen og Magnus Bruun Larssen - hadde som formål at klubben skulle være et alternativ for alle de som av ulike årsaker ikke kan spille i klubben. Det kan være mange ting, for eksempel hindringer pga. den fysiske eller psykiske helsen, omsorgsoppgaver i hjemmet, langt til nærmeste klubb, eller rett og slett mangel på makker eller mangel på trivsel i aktuell klubb. I tillegg ønsker BK Missklikk å være et supplement for spillere som ønsker å spille mer enn den lokale klubben kan tilby av spilling.

Initiativtakerne er klare på at de ikke ønsker å være konkurrent til live-bridgen og at klubbspilling er norsk bridges hjørnesten.

MISSKLIKK STØTTER JUNIORBRIDGEN

I forbindelse med Auksjonen forut for pro-am turneringen som skal spilles 2.januar kjøpte BK Missklikk flere spillere. Inntektene fra auksjonen går jo til et godt formål, juniorbridgen.

BK Missklikk lyktes altså i å kjøpe flere, og bla. sikret de seg retten til å spille med to av de aller største stjernene, Tor Helness og Zia Mahmood!

Noen av spillerne Missklikk kjøpte har blitt loddet ut, men de to nevnte superstjernene har det blitt spilt om i en serieturnering hvor premiene altså er retten til å spille med Tor eller Zia. I skrivende stund vet jeg ikke hvem som har vunnet (eller vinner) de premiene, men det får vi snart se. Turneringen spilles jo rett over nyttår.

DELTA I AUKSJONSTURNERINGEN (2.januar)!

Turneringen har fått navnet Marit Sveaas IBT PRO AM. Arrangør er Helgeland Juniorbridgeklubb.

Jeg har faktisk hørt noen si de ikke skal spille fordi de tror (trodde) de ikke kan være med siden de ikke fikk tilslaget på noen av auksjonsobjektene. Det er feil, alle kan spille!

Det er bare å melde seg på, og turneringsavgiften er kun kr. 200 per par. De som melder seg på med sin faste makker (eller andre) behøver ikke å ha deltatt i auksjonen, også de som kanskje ikke fikk tilslaget på den/de de bød på).

Informasjon om turneringen som vil foregå på RealBridge (der kan det også meldes på) finner du her.

Alle som har mulighet for å stille bør gjøre det! Det vil garantert bli en morsom turnering hvor du får møte mange kjente bridgenavn ved bordet. De fleste av dem har helt ukjent makker, og det øker sjansen for å få seg noen gladspill mot de forskjellige stjernerspillerne som det uansett kan være inspirerende å prøve seg mot.

Auksjonen: Første gang, andre gang....siste gang?

Siden fristen for å by ble forlenget, og forlenget igjen hver gang nye bud kom inn, og det tok de flere timer etter den opprinnelige fristen før auksjonen ble avsluttet. Og det er bra, for da ble det mer penger til juniorarbeidet!

Jeg vil si gratulerer med vellykket auksjon! Jeg så noen litt sutrete kommentarer på en internasjonal bridge side om det med avslutningen og forlengelsene, ikke auskjons-teknisk korrekt blah blah, og "this will go on for ever" osv, men der er jeg uenig. Må jo se på hva som var formålet med det hele, å få inn mest mulig penger til det glimrende formålet!

Og det ble en god slump. Sofie Græsholt Sjødal har skrevet om det i et innlegg på NBF sin side, her.

Selve turneringen hvor de auksjonerte skal spille med de som "kjøpte" dem foregår altså på RealBridge 2.januar med spillestart kl. 16. For undertengede blir det nattbridge, start klokka 4 på natta. Det er lyd på RealBridge, så hvis noen av dere hører snorkelyder kommer de sikkert fra den andre siden av kloden...

Parene blir delt inn i puljer alt etter hvor mye de auksjonerte gikk for. Selv i C-puljen blir det en haug med glimrende spillere. I B vil det spille flere verdens- og europamestre. Nå har jeg ikke sett den endelige listen, men i A vil nesten alle være spillere som har vunnet edleste gull eller medaljer i store internasjonale mesterskap, og svært mange av dem er verdensmestre.

Så dette blir morsomt. Husk at de som ikke fikk tilslag på noen av auksjonsobjektene kan spille likevel med sin vanlige makker (eller med hvem som helst andre, selvsagt). 

 

TOPP ELLER BUNN (tilfeldigheter?)

Av og til får vi bunn fordi vi har gjort noe dumt. Eller vi får en topp fordi vi har gjort noe bra. Andre ganger er det mer tilfeldig.

Alle kjenner vi den elendige følelsen etter vi har fått en bunn uten å ha gjort noe galt. Ett korts plassering, eller en farges fordeling førte kanskje til bunn, mens om det kortet satt hos han andre, eller den fargen var annerledes fordelt ville det blitt topp.

Sånn er bridgen, og det er vel derfor det kalles «et spill». Slikt jevner seg nok ut over tid. Vi får noen elendige spill pga. uflaks, mens andre ganger blir det topp hvor vi godt kunne fått bunn. Vi husker gjerne bedre de spillene vi ufortjent fikk dårlig score...

Ett enkelt «uflaks-spill» kan godt avgjøre en kamp eller til og med en turnering.

Det er i mange tilfeller ingen fasit i bridge, selv om det i andre spill kan være nokså soleklart hva som er riktig og galt. Men det er ingen tvil om at i noen tilfeller avgjøres scoren av tilfeldigheter.

Men det er også klart at det ikke alltid er tilfeldig selv det føles sånn!

Vi kan ha blitt påført en bunn som føles urettferdig, men et mer kritisk blikk på hva som skjedde kan kanskje tilsi at vi burde gjort noe med det. Her er et sånt spill fra en av NBF sine simultanturneringer på RealBridge.

Giver nord. Ingen i sonen.

 

Etter to passer åpnet syd med 1 kløver, og nord sa 1 ruter som viste minst fire hjerter (kløverføringer). Nå slengte øst innpå 2 ruter. Syd sa 2 hjerter, men han har nesten til 3 hjerter med den fine fordelingen. Det er på grensen, så å si 2 hjerter er ikke feil.

Vest støttet ruteren, og nord meldte 4 hjerter. Nå sa øst 5 ruter, en meget sprek avgjørelse, spesielt fordi det er lik sone (ingen). Deretter gikk det pass rundt. Den kontrakten burde vært doblet.

Hvem burde doblet?

Kanskje begge.

Kan syd ha ment at pass var krav her?

Det er mulig, og i så fall er passen en invitt som antyder at de kanskje skal gå på en gang til og melde 5 hjerter, men overlater til makkeren å avgjøre det. Dobler vil i så fall være en advarsel, ikke meld mer makker!

Det er imidlertid slik at om man bruker kravpass (av den første av oss som skal melde) i situasjoner hvor vi har meldt utgang selv, så må hvilke situasjoner det dreier seg om være helt avklart for makkerparet. Det er mange meldingsforløp hvor vi er i utgang, motparten melder over, så vet vi ikke med sikkerhet hvem som «eier» hånden, om de stamper eller vi gjør det. I så fall er det ikke kravpass. Vi kan ikke doble alltid i slike spill, det vil føre til at motparten noterer for mange doblede utganger med hjemgang i lengden.

Jeg liker å avtale at vi må ha avgitt et soleklart utgangskrav tidligere i meldingsforløpet for at pass skal kunne være krav (inviterende). Og om det ikke er en kravpass-posisjon viser dobler ekstra - han tror på bet. Dobleren har gode kort, men vet ikke sikkert om det er riktig å melde over dem. Så om situasjonen er avtalt slik i makkerparet kunne/burde syd doblet.

Men det kunne nord gjort og.

Det er lett å se hvordan nord tenker, at ruter konge kanskje er verdiløs (foran rutermelderen), og da har han sannelig ikke mye i motspill. Likevel, motparten er på fem-trinnet, og de har maks 17-18 poeng til sammen. Deres melding er en stamp. Står 5 ruter er det trolig at N/S får et elendig spill uansett.

Det er imidlertid ikke så lett bestandig å tenke sånn ved bordet. Og kanskje står 5 ruter på en uheldig dag i dette tilfellet og.

Å passe rundt på 5 ruter svingte fra topp for N/S hvis de hadde doblet til bunn på spillet siden de ikke gjorde det.

Ø/V hadde egentlig gjort feil (å stampe), men det visste de selvsagt ikke da de gjorde det. Det kunne jo vært ni eller ti stikk i ruterkontrakt. Men det kunne noen ganger vært bet i 4 hjerter også, i så fall ville 5 ruter vært en såkalt "fantomstamp" (stamp mot utgang som ville gått bet).. Så at øst meldte 5 ruter må kunne sies å ha vært en gambling, og Ø/V var egentlig i ferd med å få seg en bunn. Men de fikk i stedet topp!

I 5 ruter er det tre bet, to tapere i spar og to i ruter samt at N/S må få et kløverstikk også. Pluss 150 til N/S ga ikke ett eneste matchpoint!

Det var en rekke utganger meldt og vunnet N/S, noen fikk elleve stikk. Selv de to-tre parene som spilte delkontrakt i hjerter fikk bedre score (+170).

Pluss 500 for å spille mot 5 ruter doblet ville tronet alene øverst på listen -  ren topp!

PRO AM AUKSJONEN - siste frist er mandag kveld

Det er fortsatt et par dager dager igjen av pro-am auksjonen som gjelder turneringen Helgeland Juniorbridgeklubb arrangerer 2.januar på RealBridge. Der skal et stort antall kjente internasjonale og nasjonale navn spille med de som får tilslaget på de som auksjoneres.

Inntektene går til juniorarbeidet, inkludert junior camp og flere andre tiltak.

En rekke internasjonale og norske toppspillere har sagt seg villige til å stille opp. Den siste som har kommet med på den topp-tunge listen er selveste Zia.

Her er det muligheter for å kjøpe seg en ønskemakker som du altså får spille en turnering med, og pengene du eventuelt bruker går til et meget godt formål. Mange av de som auksjoneres bort - meget gode spillere - står fortsatt til latterlig lave priser. Så hvis du ikke har lagt inn bud (eller selv om du har gjort det og håper å vinne den makkeren for å spille med selv), kan du fortsatt by på en eller flere spillere. Hvis du får tilslaget på flere kan du gi bort en spiller i julegave til en bridgevenn!

Auksjonen finner du her.

Benytt sjansen! Fristen er mandag kl. 20.

Norsk REAL CUP, siste spillekveld

Helgeland Juniorbridgeklubbs NORSK REAL CUP (på RealBridge) ble fredag kveld arrangert for siste gang i år. Den har pågått hver fredag siden begynnelsen av september med mulighet for delta enkeltkvelder, eller delta mange ganger og være med i kampen om sammenlagtseieren.

Overskuddet går til Norsk Skolemesterskap 2022.

Det ble jevnt siste spillekveld, og vinnere ble Anne-Britt Andreassen-Sølvi Nicolaisen med i underkant av 60%. 

Så vidt vi kan se er det Ståle Frøyland som vinner sammenlagt, men det er uoffisielt nå like etter siste spillekveld. Like bak følger Hallgeir Gåsø og Magnus Staven. 

Sammenlagtlisten finner du her.

Vi tar med et interessant spill fra fredagens spilling.

Dette er en bra storeslem i hjerter. Skulle hjerteren sitte slik at det blir en taper i fargen er det uheldig, og 3-2 sits er jo en 68% sjanse. Fargen kan i praksis løses med 4-1 sits også om syd har knekten fjerde. Men selv om hjerteren er uten taper må det litt mer til.

Det er forskjellige spilleplaner som kan funke her for å få alle tretten stikkene. Den enkleste er å spille A-K i ruter og trumfe en ruter før den siste trumfen er tatt ut. Faremomentet er at ruter sitter 5-2 og at den med dobbelton kan trumfe. En ruterstjeling gir ett ekstra trumfstikk (stjeling på den korte trumfhånden). Slik det satt ble det tretten stikk for de tre parene som var i 7 hjerter, og de som var i lilleslem fikk også tretten.

Det er som sagt mange mulige spilleplaner i 7H, for eksempel forsøke å godspille kløver (som ikke går bra), og hva som er beste plan blir en komplisert matematisk kalkulasjon. Men selv om man ikke går for det enkle, ruterstjeling, går det an å vinne 7 hjerter om ikke overgangene klønes til, for det står faktisk 7NT også. Det var imidlertid to par som prøvde den ambisiøse kontrakten 7NT, og begge gikk bet.

I gandkontrakt er det tolv toppstikk, og det trettende må komme ved hjelp av en skvis. Det er noen forskjellige muligheter. En dobbelskvis kan fungere om nord og syd holder hver sin minorfarge. Da klarer ingen av dem å holde spar til slutt.

Her er det en enkel skvis som skal til, mot nord i spar og ruter. La oss si hjerter kommer i utspill (utspillet spiller ingen rolle).

Toppstikk tas og overganger mellom hendene må passes på, men det er jo alltid overgang til vest i ruter idet skviskortet eventuelt tas fra øst. Sluttposisjonen kan for eksempel bli slik, etter også å ha tatt for begge sparhonnørene:

Idet kløver ess spilles er nord ferdig og må enten gi opp ruterholdet eller sparstopperen sin. Fra vest kastes spar 3 på kløverstikket. Øst er fortsatt inne og kan ta for spar 10 hvis nord kaster spar dame, og om han kaster ruter i stedet står ruteren!

 

100%?

Noen toppspillere er faktisk mer ydmyke enn spillere på lavere nivå når det gjelder å innrømme feil. For mange er dette vanskelig, det er liksom ikke så morsomt å innrømme at man har vært litt dum. Jeg kjenner imidlertid flere meget gode spillere som nesten alltid forteller spill hvor de burde gjort det bedre. Det er en fin egenskap. Selvsagt skal man glede seg over bra spilling og, men å være ærlig med seg selv og innrømme hva som kunne/burde blitt gjort er det som skal til for ytterligere fremgang. 

Torsdag kveld var det Kristoffer Hegge som tok kontakt og ville fortelle om en kontrakt han hadde spilt bort. Han var ikke engang ferdig med å spille den kampen han deltok i før jeg hadde fått et screenshot av spilldiagrammet. Det er en fin løsning på spillet, og om ikke den er 100% er den nokså sikker.

Prøv deg selv i denne utgangen:

Nord spilte ut ruter 6 mot vests 4 spar. Hegge la tieren, og syd fulgte med ruter 8. Det ser naturlig ut å spille trumf mot kongen, og derfor stakk Hegge over med ruter knekt. Men her kan du ta over, hva gjør du nå?

_______________ 

Hegge stakk altså med ruter knekt i første stikk og spilte spar til nords dame, kongen og esset. Fra syd kom en kløver. Hva gjør du nå?

Hvis sparen sitter 3-1 og syd startet med A-J-9 er det tre trumftapere. Tas kløverfinessen nå blir det i så fall bet. Men det er jo mulighet for å kunne kaste en kløver fra øst på ruter. Så det ble til at spillefører la kløver ess og spilte stor ruter. Men da ble det skikkelig lang nese siden syd trumfet allerede i andre ruterrrunde og tok for kløver konge!

En nitrist bet må det være lov å si, tre trumftapere og en kløvertaper! Ved det andre bordet ble 4 spar vunnet enkelt etter kløver ut fra nord, det ble kun tre trumftapere. Spillet kostet følgelig 12 IMP for Hegge sitt lag.

Det er lett å si med åpne kort at kontrakten stod, det var jo bare å ta kløverfinessen. Men kløver konge kunne godt ha vært hos nord, så akkurat det, å ikke ta finessen er vel ikke en feil direkte. Men det var et annet poeng som var oversett.

Merk at om ruter hadde vært fordelt 5-2 ville andre store ruter stått, så kunne han spilt en tredje runde ruter med kløveravkast. Da gjør det ikke noe at syd trumfer, for mer enn tre trumfstikk får ikke forsvaret. 

Det - at han må rekke å få spilt en tredje runde ruter - setter deg kanskje på løsningen?

Det handlet om å se for seg hva som kunne skje i tredje stikk, idet syd hadde stukket over spar konge med esset og spilte kløver. Hvis spillefører planlegger og ser for seg det problemet, og bestemmer seg tidlig for at å ta kløverfinssen kan bli feil, bør det startes annerledes.

Etter å ha vunnet første ruter kan han fortsette med ruter med det samme! Hvis andre ruter står kan han kanskje spille spar mot kongen først, for om sparspillet går sånn som det gjorde vil han etter allerede å ha tatt to runder ruter kunne hoppet opp med kløver ess og spilt en tredje ruter. I dette tilfellet trumfer imidlertid syd allerede andre gang ruter. Men nå er spillefører ett trekk foran forsvaret.

Syd trumfer altså andre ruter og spiller kløver. Opp med esset og stor ruter med kløveravkast, og forsvaret får kun tre trumfstikk.

PS. En annen løsning Hegge nevnte når han valgte å spille spar i andre stikk er å legge liten på nords spar dame. Da er det også safe slik det her sitter. Men syd kunne hatt A-Q-J i spar, og i så fall kommer han inn og det ubehagelige kløverskiftet kommer fra syd. Derfor er nok beste plan å spille mer ruter i andre stikk.

  

SPILLEPRØVE

Under de amerkanske mesterskapene skriver daglig Edwin B. Kantar et spill i bulletinen. Amerikaneren Kantar er en av mine absolutte favorittskribenter når det gjelder bridge. Spillene er alltid veldig instruktive og logiske. Her er et spill han skrev om forleden, en spilleprøve du kan prøve deg på selv.

Du er i 4 spar uten at motparten har latt høre fra seg i meldingene. Vest spiller ut ruter dame til østs ess. Tilbake kommer en liten ruter som du trumfer. Trumfen tas ut, og det viser seg at vest hadde en trumf og øst to. Hvordan spiller du videre i denne utgangen?'

_______________________________ 

Løsning:

I slike og lignende spill handler det om å se hva som er den farlige fargen og hva som kan gjøres for å unngå det verste som kan skje. Hva kan gå galt her?

Hjerterfargen er jo sårbar og det kan bli tre hjertertapere hvis esset sitter bak kongen. Etter å ha tapt ett stikk i ruter blir det i så fall bet. Kløverfargen gir imidlertid en mulighet for fire stikk og dermed gi et avkast for en hjerter. 

Hvordan bør en slik kløverfarge spilles? 

Det kan være ganske hipp som happ om det bør spilles fra topp med slik farge, eller om det bør tas A-Q og så liten til finesse med K-10. Tre store kløver gir fire stikk om knekten faller. Å spille ess-dame og så liten kløver til tieren lykkes om vest har knekten fjerde fra start. 

Hvordan tror du kløveren sitter?

At vest startet med singel trumf og øst to gjør at det en såkalt ledig plass mer hos vest for kløver. Men dette utgjør en veldig marginal forskjell, så kløveren kan godt stitte 3-3. 

Poenget i spillet er at du har en måte å spille kløveren på som er 100% når det gjelder å vinne kontrakten. Som så ofte kan man ikke se blindt på en fargekombinasjon og tenke fargebehandling isolert sett, men se fargen i spillets kontekst.

Hele spillet kan se ut som i ett av disse to diagrammene:

Variant 1:

Variant 2

Løasningen etter å ha blitt kvitt ruterne og tatt ut trumfen er å spille A-Q i kløver fulgt av kløver til tieren. Og det eer uansett om sitsen er som i variant 1 eller variant 2!

Hvorfor det?

Da tapes jo stikk til kløver knekt om det sitter som i variant 2, sier du?

Ja, det er riktig, men det spiller ingen rolle!

Hvis øst vinner for kløver knekt i tredje runde av fargen kan han ikke ha annet enn hjerter og ruter å spille. Spiller han hjerter får du for kongen og kan kaste en hjerter på den fjerde kløveren. Du får ti stikk med en hjertertaper, en rutertaper og en kløvertaper (!). Og om øst inne på kløver knekt spiller ruter trumfes hos nord mens en hjerter forsvinner hos syd. En hjerter til forsvinner på kløver konge - også ti stikk. 

Hva om det sitter som i variant 1?

Da lykkes finessen med tieren, og på den fjerde kløveren kastes en hjerter. Du prøver senere hjerter til kongen for overstikket, men siden øst har esset blir også da ti stikk med to hjertertapere i tillegg til ruterstikket du tapte i starten.

Men merk hva som skjer hvis du spiller kløver A-Q og liten til kongen og vest har knekten fjerde (variant 1). Da må det bli tre hjertertapere, og sammen med ruterstikket du tapte i starten blir det en bet. 

Om vest hadde hatt kun to kløver og ikke fulgt farge tredje gang stikkes med kongen hos nord. Så kløver 10 som øst i så fall kan dekke, og da overlates stikket generøst til øst. Han må spille hjerter som gir stikk for kongen, eller ruter til dobbeltrenons som trumfes hos nord med avkast av nok en hjerter hos syd. Merk også at 4 spar kunne/ville gått bet med for eksempel hjerter 10 i utspill, men vest kan selvsagt ikke klandres for at han ikke fant det siden han har den ruteren der.

Den morsomme konklusjonen i dette spillet er at du har en farge som det kan være riktig å ta en finesse med, eller toppe, men idet du har spilt to store kløver og liten mot K-10 og vest følger farge er det riktig å ta finessen uansett om finessen lykkes eller om den ryker!

AUKSJONEN - frist MANDAG KVELD

Fristen for å legge inn bud i Helgeland Juniorbridgeklubbs auksjon er forlenget til MANDAG 20.12 KLOKKEN 20.00 

Det dreier seg altså om auksjonering av både kjente verdensstjerner og nasjonale toppspillere som den som får tilslaget får spille med i en turnering på RealBridge 2.januar.

Inntektene går til det viktige juniorarbeidet som HJBK gjør. Mer informasjon om opplegget finner du i forrige innlegg her i bloggen, og for å gå direkte inn på auksjonen klikker du her.

Opprinnelig var auksjonen ment å vare til tirsdag 15.12, men det er altså forlenget. Så de som ikke har lagt inn bud, eller de som ønsker å by over andre kan fortsatt gjøre det helt frem til mandag kveld. 

Det du får for pengene er en "ønskemakker". Det blir en flott turnering hvor du får møte mange kjente bridgenavn. Og husk pengene går til et meget godt formål! 

Auksjon til inntekt for juniorarbeid - LØP OG KJØP!

I år som i fjor arrangerer Helgeland Juniorbridgeklubb en auksjonsturnering hvor inntektene går til det formidable juniorarbeidet de gjør, inkludert junior camp. Den juniorcampen (på Lovund) ble jo en dundrende suksess sist, noe som vakte internasjonal oppsikt.

Selve auksjonsturneingen vil skje 2.januar på RealBridge. Der kan altså de som ønsker å støtte det viktige arbeidet med bridge for barn og unge kjøpe seg en kjent spiller som makker.

Objektene i auksjonen er en rekke internasjonale stjernespillere som har sagt seg villige til å stille opp. Det er mange helproffe, noen halvproffe og en god del andre meget gode spillere å velge mellom om man ønsker å gi bud, selvsagt til forskjellige priser. Ønsker du å få spille med en Bilde eller en Helgemo må du nok grave ganske dypt i lommeboka, men det kan kanskje være verd det? Det er mange andre fine spillere som vil gi deg en hyggelig turnering hvis ditt bud holder. Og viktigst av alt, du støtter noe veldig bra! 

Auksjonen varer til onsdag 15.desember kl.14 (CET), så her er det fortsatt muligheter for et røverkjøp. Det er mange objekter som fortsatt står med latterlig lave bud. Så sjekk dette og gi et bud!

Hvis du ikke kan spille den dagen, eller om du allerede har gitt bud på noen og tror du vinner med budet ditt, kan du likevel kjøpe deg en spiller (eller enda en) og gi han/hun bort i julegave til en bridgevenn.

LØP OG KJØP!

Hvordan det ligger an i auksjonen som allerede har pågått en stund nå finner du her.