Siste mesterskap på bridgefestivalen - NM MONRAD LAG

Bridgefestivalen ble avsluttet med NM Monrad Lag på lørdag. Lag Ole vant. Lagnavnet henspeiler nok på velkjente Ole Berset, men han var på tråden fra Sopot, Polen i går og fortalte blant annet at: "Jeg var ikke med i monraden, altså". Til bridgefestivalen i Sopot dro før helgen en gjeng reiseglade bridgespillere. Det er mange som er kjempefornøyde med at de nå til en viss grad kan reise, spille bridge og føle litt på normalt liv (vel normalt er kanskje ikke riktig ord i dette tilfellet...).

Vel, tilbake til NM Monrad lag: På vinnerlaget (Ole) spilte Tor Eivind Grude, Christian Bakke, Kjell Gaute Fyrun, Harald Eide og Bjørn Olav Ekren.

Sølv gikk til lag DUBB med Sjur Arne Bøe, Erik Berg, David Ueland-Stig Henning Dybdahl. Bronsen gikk til fire av landslagsspillerne på Norge Damer, Ann Karin Fuglestad, Marianne Harding, Torild Heskje og Gunn Tove Vist.

Hele resultatlisten (50 lag) finner du her.

Her meldte vinnerlagets Ø/V tøffere enn de gjorde ved det andre bordet:

Hvordan bør det meldes?

Det er selvsagt litt avhengig av system, men hva er beste kontrakt?

Utgang er jo opplagt, men er det en bra slem?

Vinnerlaget OLE hadde en solid margin ned til laget som ble nr. 2, over 10 VP. Men vi journalister har anledning til å se på alle mulige scenarier, ofte ikke er mer enn «dum» teori, for å lage historier. Kunne det være noen enkeltspill som svingte så mye at det ville vært jevnere i gullkampen?

Ja, det fant jeg, selv om det betyr annen sits og selvsagt uten å endre noe i noen andre spill. Så det er bare ganske «dum» teoretisering, lag OLE vant gull helt fortjent! Likevel…

I toppkampen mellom OLE og sølvlaget åpnet øst for lag DUBB med 1 kløver, og vest svarte 1 ruter. Øst kunne nå ha hoppet til 2 hjerter, stålrevers, men valgte å si 1 hjerter. Å hopp-reversere med tre farger er ikke helt komfortabelt, og øst mente nok at han hadde bedre forutsetninger for å få vist kortene i neste melderunde etter denne innledningen.

Vest sa 2 kløver som jeg ikke helt vet hva betyr, det kan jo ha vært ment som støtte, men jeg tror heller de bruker XYZ og at meldingen ba makkeren si 2 ruter som han i så fall kunne passet på. Det meldte selvsagt ikke øst med dette, fordi han var så sterk så brøt han XYZ sekvensen og viste en sterk hånd med 2 spar. (Om 2 kløver var simpelthen støtemelding viser også 2 spar sterke kort, ellers ville han passet på 2 kløver). Idet vest nå viste preferanse til kløver kunne kanskje øst vært litt mer optimist enn han var, men ikke urimelig foreslo han 3NT som ble kontrakten. Der fikk han elleve stikk, +660.

Ved det andre bordet åpnet som du ser lag OLE sin øst (Harald Eide) med 1 kløver og fikk 1 spar fra vest (Kjell Gaute Fyrun). De spiller med såkalte «kløverføringer», så 1 ruter og 1 hjerter i svar viser henholdsvis hjerter og spar. Svaret 1 spar viser enten et 1 grand-svar (1NT direkte er 10-12), eller ruterfarge. Øst reverserte med 2 hjerter. Vest forsøkte å vise hånden sin med 3 ruter, og øst gikk videre med 3 spar. Da var vest sin hånd blitt god i kløverkontrakt, og han sa 4 kløver. Det var nok for Eide som satset på slem.

Lilleslem i kløver er ikke opplagt, men har bra sjanser. Syds ruterutspill ble vunnet med esset og en spar forsvant fra øst. Så to store spar og spar til stjeling. Hvis sparfargen sitter 5-2 kan en av dem trumfe, men det kan jo da godt være med originalstikk i trumf siden han med to spar er favoritt til å ha kløverlengden. Men ingen kunne stjele i tredje sparrunde, og det fulgte hjerter konge, hjerter til esset og hjerter 9 i den hensikt å trumfe det kortet. Nå kunne syd trumfe inn med kløver knekt, men siden det var originalstikket hans i trumf ble det ikke mer til forsvaret, +1370 og 12 IMP til vinnerlaget.

De 12 impene var det eneste IMP’en OLE fikk i toppkampen som de tapte 12-17, eller 7,82-12,18 i VP. Når det er så jevne kamper over kun syv spill kan ett slemspill (dobbel)svinge enormt mye. Det ville vært langt i fra nok for DUBB å melde slem her. De måtte for å få til en enorm dobbelsving være i utgang og de andre i slem slik det skjedde, og så måtte 6 kløver ha gått bet. Det ville den om det for eksempel hadde vært to kløvertapere. I så fall ville spillet gitt 13 IMP andre veien (660+100), 13 IMP og kampresultatet 0-30 i IMP som er 6,51 VP mer til toerne, 6,51 VP ned for vinnerne. Matten i forhold til det kan du gjøre selv. Men altså, dette var bare tankespinn, og igjen; lag OLE vant en klar seier i dette mesterskapet!

To par var i 6NT og gikk bet, ett par i 7 kløver med en helt opplagt bet. Foruten en trist 2 ruterkontrakt Ø/V med bet var det så en lang rekke utganger. Fjorten av de 50 Ø/V-parene meldte og vant 6 kløver.

Ved noen bord gikk syd innpå med 1 ruter med litt for tynne kort for innmelding i sonen. Det gikk ikke bra. Vest passet, og øst kom tilbake med en opplysende dobling. Vest passet fornøyd, og 1 ruter doblet ble kontrakten. Det kostet hele 1100, men syd kunne jo etter det blodbadet prøve seg med «men de har jo slem i kortene». Det er ofte en halvdårlig unnskyldning i slike tilfeller, men her er det for så vidt riktig, forutsatt at lagkameratene har et maksresultat. Det hadde de ikke da det var paret som sprengte kortene litt og gikk bet i 7 kløver. Så i den kampen kom det største utslaget i dette spillet,  -1100 og -100, -15 IMP.

ECF HOLDING vant Patton

PATTON ble vunnet av ECF Holding som bestod av Jo Arne Ovesen-Siv Thoresen og Espen C. Fasting-Terje Lie.

Hele resultatlisten (50 lag) finner du her. 

Av de forskjellige turneringsformene er PATTON min favoritt, men dessverre spilles det ikke Patton særlig ofte. Poengberegningen stiller krav til det meste siden det er en kombinasjon av Board-A-Match som har mye av parturneringselementet innbakt, lagkamp hvor system og meldeteknikk spiller stor rolle, og selv om ekstra stikk teller mye (BAM delen) kan man ikke ta store sjanser med hensyn til doblinger fordi totalscore er også et element. Du kan liksom ikke bare doble en delkontrakt i håp om +200 mot din egen sannsynlige delkontraktscore, for fyker den doblede kontrakten hjem tapes ikke bare BAM poenget, men totalscoren bli også svekket og gir tapte poeng. Patton blir pga. av alt dette (kanskje) den mest intense formen for turneringsbridge. 

Her er et spill fra torsdagens Patton. Hvor god er lilleslem i spar her?

Om det meldes slem avhenger hva øst åpner med etter pass fra nord. Noen velger 2 spar - svake to - eller for noen 8-10 med seks spar. Hvis det viser 8-10 er det vel greit, men denne hånden er vel litt for sterk til en vanlig svake 2? Slike 6-4 hender, og særlig om honnørene er i fargene er veldig spillesterke. Hvis en bruker Kaplan-Rubens hand evalutor får en til svar at denne øst-hånden er verd ca. 12 poeng! Taperberegning (Losing trick count) tilsier at øst har kun seks tapere, og en vanlig åpningshånd har normalt 7. 

Det er imidlertid ingen garantier samme hva man gjør.

Det er trolig at det ved den del bord ble åpnet med 1 spar. Det kan dog godt bli feil om de ikke har tilpasning og vest går på til 3NT med bare en vanlig åpningshånd. 

Det er ingen dårlig slem, og akkurat hvor god den er i % får noen andre regne ut. 

Først og fremst må det unngås mer enn en trumftaper. Normalt spill er esset og en til. Det går bra om spar sitter 2-2, eller om syd har singel spar - kun et taper. 

Hvis en har veldig tro på at syd har sparlengde og kongen kan det være en variant å spille spar dame. Da ordner det seg om nord har singel tier eller knekt, noe som vil gi to tapere om esset spilles først. Det blir imidlertid grusomt spilt om syd har singel konge, eller nord har KJx eller K10x. Man må altså tippe, men klart beste sjanse er esset først om ikke noen spesifikk informasjon tilsier noe annet. 

Idet sparen er løst med en taper (den satt 2-2) er det enda litt som skal til. Det kan være mulig å godspille den femte ruteren. Det går greit om fargen sitter 4-3 (to stjelinger). Da gir ruter konge ett avkast for kløver, den femte ruteren gir parkering for en kløver til. Hvis ruter sitter helt fælt er det en bitte liten mulighet at dame-knekt sitter dobbel i kløver. Og det kan også oppstå en skvis, om samme motstander har fem ruter og fire kløver. Alt i alt bra er det bra sjanser for at minorfargene skal kunne løses uten taper, men det er altså en del arbeid som skal til før slem står. 

Slik det satt var det ingen problemer med å få tolv stikk. Spar satt som sagt 2-2, og ruter satt 4-3 (for sikkerhet skyld Q-J tredje så kun en ruterstjeling var nødvendig for å godspille fargen). 

Ca. en fjerdedel av Ø/V parene meldte og vant 6 spar. De aller fleste andre hadde +480 for 4 spar med tolv, noen få rotet bort det tolvte stikket. Og noen veldig få "BAM-haier" forsøkte 3NT, men der var det kun elleve stikk. 

Regnskapsfeil i veteran NM - Bakke og Farstad vant gull

På grunn av en regnskapsfeil i NM Veteran par blir det en endring i medaljerekkefølgen. Nye norgesmestre er Tor Bakke (Bergen AK) – Arve Farstad (TopBridge Oslo). Nye sølvvinnere er Jan Mikkelsen – Jon-Egil Furunes og nye bronsemedaljører er Harald Nordby – Jan Trollvik.

Det medførte noen endringer lenger ned på resultatlisten også. Komplett resultatliste finner du her.

 

Tre mesterskap avsluttet på onsdag

Onsdag ble tre nye par kåret som NM-vinnere, i klassene NM Monrad Par, Damer og Veteran.

I Monrad Par spilte 82 par. Tor Eivind Grude-Christian Bakke (Sømna/Bergen AK) vant. Disse kom på pallen:

I dameklassen spilte 37 par og det ble Åse Langeland-Marianne Harding (Stavanger/Farsund) som gikk til topps. Disse tre parene tok medaljene:

I veteranklassen (38 par) gikk gullmedaljene til Harald Nordby-Jan Trollvik (Topbridge, Oslo/Tromsø). Pallen bestod av disse tre:

Samtidig med NM-turneringene pågår det hver dag (og kveld) sideturneringer, Festivalhandikap og Kveldskos. Detaljerte resultater for alle turneringene finner du her. 

Mot slutten av NM Monrad par kom det et spill hvor resultatene varierte veldig. Mye ble kanskje avgjort av hva nord valgte som sin åpningsmelding.

Er dette en sperrehånd, eller det for gode kort til det. Hvis svaret er at dette er for sterke (spillesterke) kort til å sperre med i din stil blir det vel åpning 1 ruter. 

Begge deler kan fungere. Mange vil si at i ugunstig sone må man ha noe sånt for åpning på tre-trinnet 3 ruter, men jeg vedder på at de samme spillerne med så god syvkorts farge også åpner med 3 ruter selv om de mangler kløver konge. Problemet med å åpne med sperremelding med en litt vid "range" av håndtyper gjør det vanskelig for makkeren å vite hvor høyt de skal. Samtidig blir åpning med 1 ruter feil hvis det er motparten som har kortene, de får melde seg på og kommunisere på et lavt trinn. Det er nok slik at begge deler kan være riktig, men begge deler kan også bli feil. De fleste åpnet antagelig med 3 ruter. Uansett var kortene plassering av stor betydning hvor høyt N/S kunne tåle å melde. Slik så hele spillet ut:

Siden ruter konge sitter hos vest er det bøttevis med stikk til N/S. Om spar konge gir stikk blir det tolv enkle både i grand- og ruterkontrakt. Hvis det ikke kommer spar ut (for eksempel hjerter dame) må spillefører etter at han har tatt en vellykket ruterfinesse gjette om han skal ta kløverfinesse, eller spille på spar ess foran for å få tolv stikk. Etter hjerter ut kan det bli tretten stikk siden øst kan skviset i kløver (lengden) og spar. 

Ved noen bord der nord åpnet med 1 ruter var øst med i meldingene. De som var i utgang i grand fikk stort sett tak i tolv stikk, noen tok alle stikkene. Hvis du er i 3NT og får spar ut kan det bli bet i utgang om ruterfinessen går galt, mens det står i 6NT hvis den finessen lykkes!

Å vinne tretten stikk i 3NT (+720) ga +24, og det var vinnerparets resultat på spillet.

Tre par var i 6 ruter og noterte +1370. Det ga +32. Tre par delte toppen N/S for spenstige 6NT med tolv stikk, +1440. De noterte seg for +38.

Fra meldt og vunnet slem for seks N/S-par varierte resultatene via en rekke utganger til fire N/S-par som var i delkontrakt i ruter. Det ga lite, men ville ikke blitt så galt om ruter konge satt bak (og kanskje spar ess bak kongen også...).

 

NM MIXLAG - Eides språksjov til topps

Vinnere i NM Mixlag ble EIDES SPRÅKSJOV med Harald Eide, Stine Holmøy, Atle Sæterdal og Maja Rom Anjer.

Sølvmedaljer gikk til ABISCO med Kåre Bogø, Anne Birgitte Fossum, Bodil Nyheim Øigarden og Steffen Fredrik Simonsen, mens l KULTUR med Tom Høiland, Ranja Sivertsvik, Haldor Sunde og Tina Ovenstad, kapret bronsemedaljene.

Det deltok 50 lag, og hele resultatlisten finner du her.

Etter en sesjon i NM Monrad Par leder Kåre Bogø og Allan Livgård. Det mesterskapet avsluttes onsdag.

Medaljegrossistene i familien Helness (lag UTUR) var kanskje den største favoritten i mixlag, men det manglet litt på å vinne medalje denne gangen. Formen når det gjelder slemmer har imidlertid vært god. Her meldte Gunn og Fredrik Helness enkelt og logisk.

Nords 2 NT i andre melderunde er tvetydig, enten 12-14 eller 18-19, en variant som kan brukes når 2-over-1 svar er utgangskrav. Det gjør det lettere for svarer siden det blir mer rom til å melde nøyaktig. Idet syd viste sparstøtten kom et par kontrollmeldinger før nord spurte etter nøkkelkort. Så kom 5NT som bekrefter at alle nøkkelkortene er på plass, og storeslem er mulig. Normalt vil makkeren si fra om en konge over 5NT, men med mye ekstra og/eller stikkpotensiale som makkeren ikke kan se kan svareren gå rett i storeslem, som her. Gunn foreslo 7 hjerter som kunne vært en bedre kontrakt enn 7 spar om nord hadde hatt kun A-Q tynt femte (i så fall avhengig av 3-2 sits i spar). Fredrik korrigerte til 7 spar.

Syd vet altså at nord har A-Q i spar, ruteress og kløver ess, og da kan hun telle tretten stikk. Å ha kløver konge er ikke nødvendig, det kan telles 5+5+2+1= 13 stikk. Det står i 7NT også, men da må det sett fra syds synspunkt være fem hjerterstikk, noe som ikke er 100% sikkert om nord har to små hjerter. I sparkontrakt kan en kløverstjeling gi det trettende selv om det kun er fire hjerterstikk.

Spillet forekom i kampen mot lederlaget etter første dag, Nicolais fanclub. De ramlet til 6.plass til slutt, blant annet pga. et stort tap i kampen mot UTUR.

Ved det andre bordet oppvurderte nord til 20-21 NT, ikke urimelig med 19 og god femkorts farge. Pussig nok ble det vanskeligere å finne storeslem etter 2NT i åpning enn etter 1 spar. De endte i 6NT, så spillet kostet 12 IMP.

Litt over halvparten av lagene meldte og vant storeslem, hele 18 av dem 7NT! Resten var i lilleslem unntatt to par som var i overkant forsiktige og stoppet i utgang. I vinnerlagets kamp ble 6NT med tretten stikk uavgjort spill.

NM MIX LAG - Nicolai i tet!

NICOLAIS FANCLUB leder før mesterskapet avsluttes tirsdag. Lagnavnet henspeiler på unge, talentfulle Nicolai Heiberg-Evenstad som spiller med Birgit Iren Nygård. Sammen med seg på laget har de Espen Larsen og Stine Elstad. Resultatene så langt finner du her.

I siste runde kom et spill hvor makkerskapenes avtaler måtte være bra:

Storeslem i kløver er glimrende. Etter starten 2 kløver fra vest ville det vært nokså greit uten avtaler om øst hadde svart 2 ruter, men å vise sparfargen er normalt og i de fleste tilfeller den beste meldingen med østs kort. Så kommer 3 hjerter fra vest. Hva er hva da? Er 4 i minor fra svarhånden naturlig? Han kan jo ha en tofarget hånd. Eller er 4 i minor kontrollmelding som fastsetter hjerter som trumf? Det er det øst har lyst til å gjøre her, men...

Høiland gjorde det enkelt mot lederlaget og gikk rett i 4NT - Key Card Blackwood med hjerter som trumf. Svaret 5NT var det uvanlige "5 nøkkelkort og trumf dame", og øst meldte storeslem!' Godt meldt, og spilleføringen var en formalitet, + 2140.

Ved det andre bordet satt lederlagets Nygård (vest) - Evenstad, og der gikk meldingene slik:

 

Øst sa 4 ruter som var kontrollmelding med støtte i hjerter. Ved det bordet var det vest som spurte med 4NT, og over svaret "0 nøkkelkort" sa vest 5NT som bekreftet at alle nøkkelkortene inkludert trumf dame var på plass (storeslemsinvitt). Det var nok for Evenstad som melde 7 hjerter. Han så at sparfargen måtte kunne gi uttelling, og slik var det. Pluss 2140 og uavgjort spill. 

God bridge i den kampen altså, og i svært mange andre kamper ga spillet utslag. Litt mindre enn halvparten av Ø/V-parene var i storeslem. Resten, unntatt noen svært få som kun var i utgang spilte lilleslem. Ett par forsøkte den farlige kontrakten 7NT. Det er ikke noen direkte dårlig 7NT, men når 7 kløver er så godt som nedlegg er det sprekt å melde 7NT i lagkamp. 

Som du ser står 7NT enkelt, men det er med åpne kort. Det kan jo simpelthen tas en sparfinesse og det er 15 stikk! Men spillefører gikk bet, og det gjorde han/hun etter å ha spilt riktig. Sparfinessen er eksakt 50%. Å forsøke å toppe sparen først for å se om damen faller er en bra sjanse i seg selv, og om det ikke lykkes kan kløverfinessen gå som siste sjanse. Kombinerte sjanser gir mye større sjanse enn en enkel finesse. Men her ble det nitrist å spille med oddsen siden kløverfinessen røk. 

NM MIX-PAR: Gull til Håkon og Anne Irene Bogen!

I NM for mix-par tok etter hvert Håkon og Anne Irene Bogen kommandoen og vant til slutt med 118 poeng (en topp var +63), eller vinnermarginen av på litt over 1%.

Sølv gikk til Haldor Sunde-Stine Holmøy, Stryn/Lillehammer mens bronsen gikk til Øyvind Saur-Liv Marit Grude, Vikersund/Studentenes.

Resultatlisten og spill med alle enkeltresultater finner du her.

Idet dette ble skrevet kom allerede bulletin nr. 3. Bulletinene finner du her. Det er fyldige og interessante bulletiner og godt lesestoff som Vegar Næss og Elisabeth Grosseth er ansvarlige for, med bidrag fra enkelte andre.

I siste sesjon NM mix-par var en del spill hvor det typiske med moderne bridge kom tydelig frem, aktive og aggressive meldinger, gjerne hoppmeldinger. Her er ett sånt spill fra tidlig i siste sesjon:

Hopp og sprett (1)

Du sitter altså på vests plass, og la oss si nord åpner med 3 hjerter. Øst dobler, syd passer, og det er din tur. Hva melder du?

Ok, det var situasjonen for noen, mens andre så 3 hjerter fra nord, dobler fra makker og 4 hjerter fra syd. Gjør det noen forskjell, og i så fall hva melder du nå?

Dette er vanskelig. Du har så gode verdier at det godt kan stå slem, men to små hjerter gjør det litt skummelt. Det kan jo være to hjertertapere fra start. Hvis syd høyner makkerens sperremelding til 4 hjerter er det større sjanse for at makker har singel hjerter, og da er det kanskje en bedre sats å melde slem (6 spar)?

Hva med 5 spar som en sleminvitt?

Uansett, det er ikke så enkelt dette. Slik så hele spillet ut:

Det er tolv enkle stikk i sparkontrakt, kun en hjertertaper. Vests lille kløver kan kastes på den fjerde ruteren.

Det var ikke alle som åpnet med 3 hjerter, og ved noen veldig få bord ble det spilt noen litt merkelige delkontrakter.

Å notere +680 for utgang i spar som Ø/V ga - 6, de måtte komme seg i slem for å få over middels.

Spillet er referert i bulletinen også. Der forteller Vegar Næss at en av de som fant meldingen 6 spar etter 3hjerter-dobler-4hjerter var Ingunn Uran.

Ti av Ø/V parene (65 bord) hadde +1430 på blokka, og det ga hele +52.

Parturnering!

Det er utrolig mange poeng å hente på et bitte lite ekstrastikk i parturnering. I et så stort felt er det alltid noen spesielle scorer, og to par fikk tretten stikk i sparkontrakt i spill 61. Det var mer verdifullt for den som fikk overstikket i 4 spar! En kan undre seg over hvordan det gikk til, hvor det trettende stikket kom fra. Er det mulig spillefører fikk for hjerter konge, men det er helt usannsynlig, for den single kongen lå jo på bordet.

Ved de to bordene hvor det ble tretten stikk kom imidlertid kløver 6 i utspill. Spillefører dekker med åtteren, syd med tieren og vest vinner. Etter to ruter trumf kan spillefører så fiske opp syds kløver dame, men den fjerde kløveren blir ikke god av den grunn. Så det bør bli bare tolv stikk, kun en hjerter forsvinner på ruteren.

Det som må ha skjedd (?) er at etter kløver 6 ut som tok med seg syds tier ble det etter å ha tatt ut trumfen spilt kløver knekt fra øst. Om syd ikke dekker blir det fortsatt kun tolv stikk, men hvis knekten blir dekket med damen blir det fire kløverstikk. Kongen vinner etter knekt- dame, og syveren/femmeren er plutselig blitt stikk! Dermed er det fire kløverstikk, og den fargen gir ett avkast for hjerter, og på den fjerde ruteren forsvinner vests andre hjerter – tretten stikk.

Hvorfor er dette så viktig?

Fordi det var parturnering! Som nevnt ga +680 under middels (-6), mens det paret som fikk med seg det trettende stikket i sparutgang, +710 ble det hele +41 - hele 47 poeng ekstra for overstikket!

Toppen Ø/V gikk til Marianne Harding-Svein Gunnar Karlberg for +1460, ett overstikk i 6 spar. Det ga +63, men det var kun 11 poeng mer enn om de hadde fått tolv stikk.

Hopp og sprett (2) - fra dag 1 i mixen

En aktiv meldestil er ganske vanlig. Det tenkte jeg ikke så mye på da jeg i går skrev om dette spillet fra en av de første rundene på lørdag.

Her i bloggen ble det fundert på hvordan N/S kan melde med styring til den vakre storeslemmen i kløver. Da hadde jeg oversett at øst har en hånd som det absolutt er helt greit å melde inn med utenfor sonen!

Så etter 1 ruter fra nord meldte øst inn 1 spar flere steder. Syd dobler for å vise hjerter, og vest med sin fin sparstøtte og bra fordeling kan sperremelde, for eksempel med 3 spar. Dette er god bridge, det gjelder å melde når man har god tilpasning!

Det er ikke fred å få...

En slik start gjør det selvsagt mye vanskeligere for N/S, og du kan jo diskutere med din makker hvordan best mulig melde som N/S etter den starten.

 

MIX NM: Rasmussen-Bjørlo fører, men fotsatt åpent!

I NM for mixpar har de spilt 60 av 90 spill, og mesterskapet avsluttes søndag. Arild Rasmussen og Hilde Bjørlo har tatt ledelsen med nesten 100 poeng, men med +63 eller -63 som mulig score på ett spill er det selvsagt fortsatt muligheter for mange andre. Resultater og spillstensiler finner du her.

Dette er jo en parturnering, så alle spill teller likt. Likevel ser man gjerne mest på de store spillene. Tidlig i sesjonen kom et spill som stilte krav til både makkerparenes system og deres vurderinger.

N/S har en helt glimrende storeslem i kløver. Det må tas to sparstjelinger hos nord fordi ruteren sitter 5-1. Da vinnes 1+2+4+6 (inkludert to stjelinger hos nord) = 13 stikk.

Det er ikke alltid enkelt å melde slem med 4-4 tilpasning i minorfarge, og spesielt vanskelig å finne slike silke storeslemmer som dette.

Det eneste paret som fant frem til 7 kløver var mor og sønn Gunn og Fredrik Helness. Et kanonspill og ren topp, men et av favorittparenei turneringen sliter likevel i turneringen så langt. Men her var de gode.

Meldingene starter normalt slik:

Nord            Syd

1R               1H

2C                ?


Nå bør syd etablere ett utgangskrav så hun kan undersøke slemmuligheter etterpå. Det gjøres ved hjelp av fjerde farge (kunstig) krav, her 2 spar. Nord melder da 3 hjerter og har vist omtrent hele hånden sin hva angår fordeling i alle fall. Videre er det litt avhengig av avtaler.

Nord                    Syd

1R                        1H

2C                        2S

3H                         ?

Over 3 hjerter kan jo hjerter være trumf noen ganger om syd har en annen hånd, men den som melder fjerde farge bør ha en mulighet til å støtte hvilken som helst av fargene åpneren har vist, og også sleminvitere om støtten i hjerter gjør at den fargen er bra som trumf.

Følgelig er 4 kløver og 4 ruter naturlige meldinger her, sleminvitt.

Om syd har flere hjerter og vil gå videre med den fargen som trumf må hun melde 3 spar over 3 hjerter, og/eller kanskje 4NT kan være definert som Key-Card med hjerter som trumf. Hvis syd i denne sekvensen sier 4 kløver og det fastsetter trumfen (over 3 hjerter), og paret er på bølgelende er de på god vei til riktig kontrakt. 

Mange fant ut av det med kløverkontrakt, men stoppet i lilleslem. Pluss 2140 for 7 kløver med tretten var det som sagt kun ett par som noterte.

Hva er det maksimale som kan oppnås i dette spillet? 

Jeg advarer ofte mot såkalte double dummy analyser utført av computerprogran, selv om de er korrekte. GIB og lignende analyser viser hva som kan oppnås med helt åpne kort, ikke nødvendigvis med riktig spill, eller spill (med oddsen) og meldinger som vil gi best resultat i det lange løp. Dette har ofte ikke så mye verdi når det er snakk om praktisk bridge. Likevel ser vi på disse tallene som ofte presenteres finnes på spillstensiler og resultatsidene...

 

Par på spillet (det maksimale som kan oppnås er +2000 til N/S, noe de kan få om Ø/V stamper i 7 spar som selvsagt dobles. Å oppnå parscore, det optimale, som er at Ø/V går 2000 i bet (ingen hadde det), ville imidlertid gitt nest bunn for Ø/V i mix-NM.

Nest topp gikk til ett par som var i 6NT med tolv stikk, +1470. Den kontrakten ser vanskelig ut med spar ut siden ruter sitter 5-1. Det er bare elleve sikre stikk, men det oppstår en slags avansert dobbelsqueeze som gjør at det fortsatt blir tolv stikk om det spilles korrekt. 

To par spilte den spennnende slemmen 6 hjerter som ble vunnet, og belønningen var hele +58.

De som var i 6 kløver med tretten (+1390) noterte +43!

Noen par var i 6 kløver, men slurvet (tok ikke to sparstjelinger) og fikk kun tolv stikk, +1370 som likevel ga +25.  

 

 

 

BRIDGEFESTIVALEN: "Dårlig kort, men likevel..."

Festivalen er i gang!

Fredag kveld var det åpningsturnering hvor 29 par deltok. Vinnere ble Erik Berg-Sjur Arne Bøe. Resultatene finner du her. 

Den første bulletinen er også publisert, og den finner du her.

Mange har gledet seg i ukesvis før årets festival, og noen av dem ble vel litt skuffet da de tok opp disse elendige kortene som N/S i aller første spill:

"Er det dette vi har gledet oss til?", tenkte kanskje noen. Men det var kun ett spill, det kommer mange flere sjanser i en lang bridgeuke! Kanskje kom tonene fra en gammel Åge sang i hodet deres, litt omskrevet, "Dårlig kort, men likevel, mang ei hærlig stund".

Ja, med slike kort blir man ofte avhengig av hva motparten finner på med sine sterke kort. Og det var et interessant spill for Ø/V, både i meldingene og spilleføringen:

Det er ganske naturlig å havne i 6 spar etter at Ø/V finner spartilpasningen. De vil med noe system på repertoaret finne ut at spar konge mangler (Key Card Blackwood) og unngår dermed storeslemmen i spar hvor det er en sikker spartaper pga. at N/S rår over tieren og nieren i fargen. Men hvis de funderer på storeslem kan det idet de finner ut det normalt er en spartaper gå an å satse på 6NT siden det er parturnering. Og med 35 HP til sammen er det slik kortene ser ut for Ø/V faktisk best å være i grandkontrakt - hvis man vet alle kortene, ja! Det kan jo godt bli to spartapere i sparkontrakt noen ganger med skjev sits, og i så fall blir det bet i 6 spar! Men i 6NT er det minst tolv enkle stikk. Så 6NT var tingen i dette tilfellet. 

I sparkontrakt er det altså en uungåelig spartaper.

I grandkontrakt er det mulig å vinne alle stikkene med kun to stikk i spar. Spillefører har to sparstikk med finesse, tre stikk i hjerter, fire toppstikk i ruter og tre i kløver, totalt tolv stikk. Det trettende kunne kommet ved at hjerter satt 3-3. Det kan imidlertid fort bli tretten stikk selv med 4-2 i hjerter, for det er gode skvissjanser her.

Enten kan fire hjerter sitte sammen med fire/fem kløver som vil bli for mye å passe på for en motstander. Eller en av dem kan ha tre spar og fire hjerter, eller tre spar og fire kløver. Hvis det er slik (en motstander har to av holdene) kan det bli litt gjetting for spillefører med hensyn til timingen, men siden syd i dette tilfellet har alt, tre spar, fire hjerter og også er alene om kløverholdet blir det voldsomt pustebesvær for han tidlig i spillet. Nord blir sittende bare å se på og kan ikke hjelpe makkeren med noe som helst. 

Uansett utspill tar spillefører en sparfinesse ganske tidlig. Så nok en spar, og syd blir sittende en spar og alene om sparholdet. Så innkasseres ruter knekt, hjerter over til vest og ruterstikkene tas. Allerede i tredje ruterrunde er syd ferdig mann, samme hva han kaster gir han opp spar-, hjerter- eller kløverholdet sitt. 

Kun ett par stoppet i utgang. Det var en lang rekke med +980 for 6 spar med tolv stikk som ga -2 til Ø/V for å melde og vinne slem. Tre par var i 6NT. Ett av dem fikk ikke med seg skvisen og noterte +990, likevel +9 av 13 oppnåelige poeng.

To par, den ene var vinnerparet, meldte 6NT og vant tretten stikk, +1020 og delt topp.   

Festivalen fortsetter lørdag med mix NM for par. 

 

THE DECISION IS LILYHAMMER!

Da braker det snart løs, for "the decision" for ei uke eller så er så definitivt Lillehammer for det norske bridgefolket. 

Veldig mange gleder seg masse til festivalen. Det blir mye bridge, men også en god del annet morsomt vil eg tro.

Alt du trenger å vite om festivalen, inkludert smittevernregler og diverse tips, samt sosialt program og etter hvert resultater fra turneringenen finner du her.  

Huske noen "festivalvett-regler", noen velmente råd som har blitt utviklet gjennom årene det har vært arrangert bridgefestivaler:

- Det meste foregår vel på hotellet, men husk at det er litt skummelt i den skråninga bortenfor hotellet der. Å surre rundt der i mørket behøver ikke gå så bra. Å snuble i en trerot og ramle nedover der gjør vondt, det viser all erfaring. Og særlig hvis det kommer noen ramlende bak deg og lander på deg i tillegg... 

- Vær snill med makker og motspillere! Bridgefestival er nettopp det, fest, og da er man snill! (men det er fortsatt lov å ta mange stikk!)

- Det er nok av toaletter...og de bør være enkle å finne.

Og husk at her "fra langt hold" vil undertegnede følge med på det meste med argusøyne. Kanskje nettopp du havner i bloggen! Men jeg liker minst å skrive om "egging", så tips meg gjerne om artige spill, gode spill, og/eller gode historier.

Det er sannelig vel fortjent at bridgefolket får dra på festival nå etter et par (snart) merkelige år. Men covid eksisterer fortsatt, så "følg regla". 

KOS DERE!

 

Stol på makker, eller...?

En amerikansk damespiller (opprinnelig tysk) - Geeske Joel - har sammen med ektemannen flyttet til New Zealand, og hun ønsker å re-starte bridgen sin her. Hun har i USA meget kompetente proff-mentorer (Steve Weinstein, Danielle von Arnhim) og spiller mye online med dem. Men nå ville hun prøve seg i face-to-face bridge som det en periode har vært lite av i USA, men som vi i New Zealand er så heldige å få lov til å spille selv i disse covid-tider.

I går var jeg så heldig å få spille en turnering med Geeske, og det var en hyggelig opplevelse. I det spillet du her skal få se viste hun god kortvurdering, men jeg var likevel ikke helt sikker på hvor høyt jeg skulle satse. Det blir alltid små nyanser i slike kortvurderinger hvor motparten melder og makker avgir en slags sleminvitt. Slik så mine kort ut:

NORD

Giver VEST. Ingen i sonen.

Vest åpnet med 2 spar, og jeg meldte inn 3 ruter. Øst sa 3 spar, og da meldte Geeske 4 spar. Hvordan tolker du den meldingen?

Det er sleminvitt med ruterstøtte, og siden du selv har fire spar er det nokså sannsynlig syd er renons i spar. Men hvor mye har hun ved siden av?

Nord har ikke så fantastiske kort, men sparen bør som nevnt være under kontroll. Siden syd ikke har en eneste ruterhonnør må hun ha meget sterke kort i kløver og hjerter. Det kan godt være nedlegg i 6 ruter, kanskje står det 7 ruter!

Syd har trolig renons i spar og for eksempel hjerter ess og kløver ess, eller hjerter ess og kløver K-Q, eller kanskje noe sånt som KQ, KJ i hjerter og A-K i kløver. Slem er faktisk ganske sannsynlig her. Men vi hadde gått bet i en bra slem i forrige runde siden motspilleren vår fant en nydelig utspill. Hvor høyt bør det satse nå?

Jeg valgte å stole på makker i dette lynferske makkerskapet og sa 6 ruter. Øst doblet! Oooops....dette ble kanskje feil?

Neida, det var ingenting å frykte.

Øst syntes nok var nok idet N/S var i slem, men selv med sin meget sterke hånd kunne han ikke forhindre tolv stikk i den doblede ruterslemmen.

Om det kommer kløver ut må kløverfinessen gå. Med andre utspill gir hjerter konge avkast for en kløver, og hjerterfargen kan enkelt godspilles slik at en spar eller to kan kastes. Ved bordet spilte øst ut hjerter ess. 

Merk at det ikke kan trumfes fire spar hos syd siden trumfen sitter 2-0 og øst har dobbelton spar. Hvis det forsøkes må det gjøres før trumfen er tatt ut, hvis ikke blir det kun tre trumf igjen hos syd (kun tre stjelinger), og om øst har igjen trumftieren kan hun få trumfstikk i tredje sparrunde. Det skjedde ved noen bord i kontrakten 5 ruter, og de fikk kun elleve stikk. Men det går helt greit å ta ut to runder trumf og godspille hjerterfargen og skulle ikke det gå bra er kløverfinessen i reserve sind øst ikke skiftet til kløver i stikk to. Gjør han det må det gjettes litt, men det går nok bra.

Pluss 1090 var ren topp. 

Hva mener du om Ø/V sine meldinger?

Åpningen 2 spar er alt for tam etter min smak. Dette her er nok til 3 spar, og i så fall er det mye vanskeligere for N/S.

 

 

Feil i "enkle" spill

Dette spillet fra en treningskamp er ikke komplisert eller spektakulært på noen måte. Det er likevel mulig å gjøre feil hvis man er for rask på labben. Det er faktisk utrolig mange poeng som spilles bort av ganske bra spillere i løpet av året, selv i såkalt enkle spill!

Vest havner i 3NT og nord spiller ut hjerter knekt. Planlegg spillet.

Dette er vel for oppvarming å regne, eller?

Da spillet forekom gikk en bra spiller på vest sin plass i baret da han spilte til første stikk momentant, så begynte han å tenke.

For sent…

Det er ikke vanskelig å se toppstikkene, og ganske greit å se hvor det muligvis kan bli ekstra stikk også.

Det er to sparstikk, to hjerterstikk, tre ruterstikk og kløver ess = åtte sikre stikk.

Ekstra stikk kan oppnås i spar (3-3 sits), eller i ruter.

Det kan være det virke naturlig å gi bort ett sparstikk tidlig, for om ruteren går så går den, eller?

Nei, det er riktig å spille ruter først. Det er fordi ikke bare 3-3 sits i ruter gir fire stikk, men ruter knekt dobbel (4-2) eller singel (5-1) gir også fire stikk i fargensiden tieren blir god idet tieren faller.

Hvis knekten sitter singel er det enkelt, den kommer på i første ruterrunde og du kan ta for tieren i fargens andre runde og ha en tredje ruter hos øst til å spille seg over til vest.

Hvis knekten sitter dobbel er det imidlertid litt verre med denne kombinasjonen, for etter A-K i ruter - knekten faller - må det tredje ruterstikket tas med tieren hvoretter øst er fri for fargen.

For å få fatt i den fjerde ruteren må det med slik sits være inntak til vest etter du har tatt det tredje ruterstikket med tieren.

Slik satt det da spillet forekom:

Å tenke gjennom det med mulig rutersits, og huske på den sitsen det var her må gjøres FØR det spilles på til første stikk!

Da spillet forekom sa vår antihelt på vests plass "takk, makker" da blindemann kom ned, og så slapp han momentant den utspilte hjerterknekten til håndens ess. Dermed var kontrakten bortspilt, og det var for sent å tenke etter første stikk.

Utspillet bør stikkes med kongen. Så spilles to store ruter. Hvis ikke knekten kommer på kan du stoppe ruterspillet for en stund, for da må ruteren sitte 3-3 for at du skal kunne få fire stikk i fargen. Og gjør den det (3-3) gjør den det senere og. Så om de begge følger med småkort i de to første ruterrundene kan du i neste stikk gi bort et sparstikk for å ha en mulighet i den fargen også. Idet du kommer inn igjen kan så både spar og ruter prøves for det niende stikket. Om du prøver en tredje ruterrunde før du gir bort et sparstikk blir det egentlig det samme.

Men slik det satt vil ruter knekt komme på i andre ruterrunde. Da tas for ruter 10 for å unngå blokkeringen. Hvis spillefører ikke gjorde den unødvendige feilen i første stikk er hjerter ess fortsatt i behold som inntak til vest, så den fjerde ruteren vil gi stikk. Med fire ruterstikk i boks er det ni sikre.

Etter ruter 10 er innkassert dukkes en spar til motparten for å få med muligheten for ett overstikk. Denne gangen blir det kun med de ni toppstikken, men det er bra nok!

HONNØRPOENG ER IKKE ALT!

Det gleder en bridgetrener når en ser flott utvikling hos dem man forsøker å hjelpe. I en treningsgruppe jeg har ansvaret for her i Auckland er det noen spillere som har vist en enorm fremgang de siste året. De var nærmest begynnere for mindre enn to år siden, men nå får de stadig gode resultater i de turneringene hvor de antatt sterkeste og mest erfarne spillerne deltar. Jeg tar ikke æren for det, det er mest fordi de har en voldsom entusiasme, treningsiver og en solid dose talent.

En av dem – en ganske ung dame - viste talentet sitt både i meldingene og spilleføringen i det spillet du her får beskrevet.

Et poeng i min trening er å sette søkelys på spill og motspill mer enn på system og konvensjoner. Meldingen er viktige de også, man må komme seg i bra kontrakter så ofte som mulig. Hvis ikke blir det lite med poeng. Men når alt kommer til alt blir resultatet på et bridgespill avgjort av hvor mange stikk man får!

Det - stikk - er det også viktig å tenke på i meldingene. Honnørpoeng er en rettesnor, men stikkpotensiale er et viktig moment å ha i bakhodet. Man må ikke bli for rigid og kun tenke på HP!

Dette er meldeprøven dagens heltine fikk:

Dette er "kun" 14 poeng. Men det er ikke 14 poeng i denne konteksten, hånden er helt klart verd mer.

Sparfargen er verd soleklart mer enn 6 HP når du vet han foran din spar har sparfarge. Denne sparkombinasjonen gir i denne konteksten som oftest tre sparstikk, noen ganger fire stikk også om makker har tre-korts spar.

For å sammenligne ville A-K-2 i spar vært å regne for 7 HP mot 6 for den sparen vi her har, og med de / poengene i spar ville alle meldt inn 1NT med sine 15 poeng. Men A-K-2 kan ikke bli mer enn to stikk. Med ett eller to sparstikk mer med den kombinasjonen nord har her er det klart at hånden må oppvurderes. Du får som sagt uhyre ofte tre sparstikk med dette, og du ville ikke fått mer enn tre stikk med A-K-Q i spar heller, og det er jo 9 HP!

Nord meldte inn 1NT.

Slik så hele spillet ut:

Syd vurderte også bra, synes jeg. Det er ikke alltid man bør satse på utgang med 9 «flate» mot 15-17 grand, men det har noe for seg å være litt mer optimistisk når motparten har åpnet. Det er fordi det fort kan være lettere å finne riktig spilleplan, og å plassere kortene godt med den informasjonen man har pga. åpningen deres.

Syd overførte til hjerter og meldte så 3NT som ble kontrakten. Så de var i utgang helt bevisst meldt hvor det kun var 23 poeng til sammen! Og 3NT var det ingen problemer med å vinne!

Øst spilte ut spar, normalt utspill, og dermed var den første finessen i fargen ordnet. Det er imidlertid alltid tre sparstikk å hente uansett utspill, spillefører må bare passe på å få tatt to finesser over vest. Etter spar ut kan enkelt en finesse til tas senere, og da har de forventede tre sparstikkene vi snakket om i vurderingen av kortene allerede ordnet seg.

Vest la liten spar på utspillet, nord vant billig, og så gikk hun på kløveren. Det er jo enkelt å etablere to stikk i kløver pga. 10-9 i fargen, også de mellomkortene et pluss i vurderingen av nords hånd selv om 10-9 ikke regnes som honnørpoeng.

Med to stikk i kløver og de tre sparstikkene har spillefører tre i spar, ett i hjerter (godspilles enkelt på et tidspunkt), tre i ruter og to i kløver, dvs. ni stikk totalt. Inne på kløver kom litt hjelp fra motparten, men ikke nødvendig for å få tak i ni stikk, de spilte nok en runde spar rett opp i den skjule saksen.

Nå viste spillefører en ekstra hunger etter maks med stikk, noe som er veldig verdifullt i partnering. Det ville vært gull verd selv om det var delkontrakt i grand hun var i!

Inne hos syd i kløver spilte hun hjerter mot nord. Vest la liten, og kongen vant stikk. Nå ble ruterstikkene innkassert, og før den siste kløveren så det slik ut:

På dette tidspunkt hadde spillefører full telling. Vest hadde fem spar fra start, tre ruter, tre kløver og følgelig kun to hjerter. Et innspill i hjerter var helt safe.

I diagramsituasjonen er kløver 10 det åttende stikket, spar ess det niende. Men det niende stikket for spar ess lot hun være å ta for, og etter kløver 10 som vest kastet en spar på ble det spilt hjerter til vests ess. Avslutningen var at vest måtte spille spar fra K-J til en tredje finesse for spillefører, og hun vant dermed fire sparstikk og ti stikk i alt!

Pluss 430 for 3NT med ett overstikk med 23 HP til sammen og ingen nyttig langfarge ville vært vanskelig å slå for alle, selv om det hadde dreid seg om en VM-finale!

TIPS/ADVARSEL: Dette så jo veldig fint ut. Men det er vel grunn til å advare litt. Ikke bli for ivrig med oppjusteringer og slikt, spesielt ikke om du spiller parturnering. Det kan bli for mye møllers tran og… Men å være bevisst på at noen fargekombinasjoner i en bestemt kontekst er mer verd en de poengene man normalt regner for de honnørene er fornuftig! 

Snart klart for festival!

Om vel en uke og ei uke fremover fra det innvaderer norske bridgespillere Lillehammer. Norsk Bridgefestival går av stabelen til tross for covid. På grunn av pandemien blir det smittevernregler og diverse restriksjoner. NBF fikk en vanskelig oppgave for å legge opp det hele og holde seg innefor de gjeldende regler. Men godvilje og et stort ønske om å få til festival for den store norske bridgefamilen var tilstede, og om intet uforutsett skulle skje nå så braker det løs lørdag 31.juli.

Snart fylles spillelokalene på Lillehammer!

Siden det er visse regler som gjør at festivalen ikke blir helt sånn som i vanlige år kom det noe kritikk fra enkelte hold. Det har stilnet. Jeg tror de fleste innser at man skal være veldig glade for at det i det hele tatt blir festival. Mitt inntrykk er at veldige mange gleder seg vilt til å møte gamle og nye bridgevenner på festivalen.

Et av få andre land som i år vil arrangere bridgefestival med "face-to-face" bridge er New Zealand hvor jeg befinner meg. Hvis det fortsetter som nå, med nesten null covid her i landet, blir det NZ-Bridge Congress i september.

Selv skulle jeg som har deltatt i en haug med norske bridgfestivaler (og alltid har stortrivdes) selvsagt ønsket å være tilstede på Lillehammer. For å sitere forfatteren Hans Bjørli (Vise fra Tømmerskogen):

 

Det skjer ikke i år for mitt vedkommende, og jeg var der heller ikke i fjor. Men det skal komme en dag... 

Norske bridgespillere er heldige. I veldig mange andre land kan de ikke, eller tør de ikke satse på slike store arrangement. I Danmark ble årets festival spilt på nettet. Det ble fine turneringer/mesterskap rapporteres det, men å kalle det festival er nesten å dra det litt langt.

Bridgefestival inneholder jo mye mer enn selve turneringene! Det sosiale er i høysetet.

Vinnerlaget fra Quiz'en under fjorårets bridgefestival

All info om det sosiale programmet på årets bridgefestival finner du her.

Og informasjon om turneringene, påmeling og alt annet finner du her.

Det er jo tross alt bridgeturneringene som er årsaken til at hele bridgefamilien samles!

Vi tar med et spill fra fjorårets festival. Det skjedde i NM Monrad lag. 

N/S har 25 HP til sammen, god kløverfarge og skikkelige stoppere i alle fargene. Stikk over alt, liksom. Likevel gikk nesten en tredel av spilleførerne bet i 3NT.

Hvordan gikk det til?

Jeg har ikke forsøkt å innhente informasjon om hva som skjedde der det ble bet i 3NT, men forsøker meg med litt kvalifisert (?) gjetting.

Noen av dem som ikke fikk hjem 3NT spilte den som nord etter at vest hadde vært med i meldingene med hjerterfarge. Øst spilte da ut hjerter ess og fortsatte fargen da han så damen dobbel hos syd. Det var ganske effektivt, for syd har ikke flere inntak til kløverfargen.

Men det er jo bare å gi bort ett stikk i kløver, sier du?

Ja, det er enkelt når man ser alle kortene. Men la oss si spillefører etter å ha vunnet for hjerter dame spiller ruter til nord og tar kløverfinessen. Det kan jo godt være fem kløverstikk her! Og hvis vest tar det stikket er det mer enn nok stikk med fire kløverstikk. Men hva om vest ligger unna i riktig tempo? Med åpne kort spilles da simplethen kløver til esset som feller kongen, ikke sant? Men uten å vite at det sitter slik er det ikke noe å si på at en kløverfinesse tas. Idet den ryker til kongen er syds hånd som en øde ørken, og med kun ett (!) kløverstikk blir det nitrist. ET ping-pong spille mellom Ø/V og nord sine kort ender med minst en bet. 

Noen gikk bet med kløver ut fra øst. Da er hjerter dame i behold, men spillefører vet ikke at det er et inntak til syd, vest kan jo ha hjerter ess.

Kløverfinessen tas i første stikk. Beste motspill nå er faktisk å fortsette med kløver. Det er fire kløverstikk og tre ruterstikk, og selvsagt mulig å få (minst) to stikk i majorfargene. Men hvis spillefører som ikke vet han har et inntaki hjerter til syd senere tar kløverstikkene blir det fryktelig vanskelig å finne tre avkast fra nord på de tre siste kløverrundene. Han skviser seg selv! Mot slutten kan det bli også da bli ping-pong spille mellom motspillerene og nord, sepsielt hvis det spilles spar til knekten.

Kontrakten var 3 NT ved alle bordene unntatt to. Ved de to bordene ble det spilt hjerterkontrakter, en med N/S sine kort, og en med Ø/V sine kort! Det festilgste resultatet noterte Gunnar Nordby-Even Morken seg for da de var i kontrakten 1 hjerter redoblet spilt av syd (!). Den ble vunnet akkurat og ga scoren +520 for kontrakt på ett-trinnet.  

LYKKE TIL BÅDE MED BRIDGEN OG DET SOSIALE PÅ NORSK BRIDGEFESTIVAL 2021!

 

 

   

ODDS ELLER PSYKOLOGI?

Mange kontrakter fyker hjem selv om det egentlig ikke er noen vinnersjanse i teorien. Det er fordi motspillerne ikke ser mer enn sine egne og blindemanns kort, og det er av og til mulig å spille slik at de får et feilaktig bilde av hvordan det egentlig er.

Å spille på psykologiske sjanser og kanskje litt mot oddsen er stilig hvis det funker. Men det er noen ganger sånn at man i så fall må velge bort den reelle sjansen som er der.

Noen spiller så godt som alltid med oddsen, andre er litt tøffere i trynet og backer opp sitt syn på at den reelle sjansen ikke vil fungere og forsøker en lurevariant. Det kan se skikkeølig dumt ut om kontrakten stod hvis man hadde spilt med oddsen i stedet. Her er et spill fra en lagturnering hvor et slikt valg for spillefører oppstod.

 

 

Syd havnet i 4 hjerter etter grandåpning og en overføringssekvens. N/S har nesten nok honnørpoeng og det er ikke unaturlig å komme i utgang med 24 HP og 6-3 tilpasning. Men utgangen er dårlig, litt fordi de tre poengene i spar er verdiløse. Forsvaret har tre toppstikk i de sorte fargen, så teoretisk sett må trumffargen løses uten taper for å vinne 4 hjerter. For at det skal gå bra må det sitte på en av to måter, enten slik:

 

Hvis dette er sitsen må det spilles hjerter ess, og idet kongen kommer på fra øst tas finessen over vests knekt. Merk at det hjelper ikke om vest har kongen singel da øst i så fall har sikkert trumfstikk med knekten tredje. Eller det kan sitte slik:

 

Om dette er trumfsitsen må hjerter dame spilles fra nord. Forsvaret kan i så fall intet gjøre, det blir ikke hjerterstikk på dem. Denne siste varianten er litt bedre i praksis da det noen ganger skjer at øst glemmer å dekke med kongen dobbel, og å si fall får de ikke trumfstikk selv om de i teorien hadde sikkert stikk for knekt dobbel hos vest og konge dobbel hos øst.

Om man må gjette på hvilken av de to variantene det skal spilles på handler det om å tippe hvem som mest sannsynlig har singel hjerter.

Denne analysen gjelder for såvidt i dagens spill, det handler egentlig om trumfen. Men i praksis er det ikke bestandig slik at den teoretiske sjansen er den eneste. Forsvaret må jo spille ut noe og.

Da spillet forekom spilte vest ut ruter knekt. Spillefører antar det må være singelton eller dobbelton. Hvis vest har to ruter kan spillefører stikke og fortsette med ruter som vest følger på, så en tredje ruter. Vest må sette i en trumf for at ikke en spar skal forsvinne. Da trumfes over hos nord, så trumf til esset og enda en ruter. Som oftest vil vest som har trumfet en gang og fulgt farge på esset ha igjen kun hjerter konge (hvis ikke øst kom på med singel konge), og da er kontrakten i orden. Hvis vest stjeler med kognen kastes spar. Det kan senere kastes en kløver på den femte ruteren, og det tapes kun ett stikk i kløver, ett i spar samt og for trumfkongen.

Men det er en hake ved dette prosjektet. Hva om vest startet med singel ruter som vel er mer sannsynlig enn at han spilte ut knekten fra knekten dobbel? Da stjeler han i andre ruterrunde, og de tar de tre stikkene i de sorte fargene. Skjer det kan det hende du har spilt bort kontrakten fordi trumfen satt slik at den kunne blitt løst uten taper.

Spillefører må altså velge.

Hvis vest startet med dobbel ruter må syd kjøre på med ruter og vinner fort kontrakten. Hvis vests ruter knekt var singel må spillefører satse på å løse trumfen. Siden vest i så fall har kun en ruter og øst fem er øst favoritt til å ha singel hjerter. Derfor spilles esset i håp om den førstnevnte sitsen i våre eksempler på løsbare hjertersitser som gir null hjertertaper, kongen singel hos øst.

Det er et psykologisk aspekt her. Hvor fort kom det der ruterutspillet?

Syd har åpnet med en sterk grand. Det er ikke ofte de lynhurtig spiller ut knekten fra knekten dobbel i sånne situasjoner, det er ofte et dårlig utspill, faktisk. Men med knekten singel kommer utspillet som oftest mye raskere, og bridgespillere er bare mennesker. Å velge spilleplan basert i sånne betraktninger gjøres selvsagt på eget ansvar.

La oss si du tror utspillet er singelton. Er det da noen annen mulighet enn å satse på at trumfen ikke gir taper?

Ja, det går kanskje an å lure vest. Husk han ser ikke syds ruferfarge.

På den utspilte knekten la øst sekseren. Det er ikke sikkert vest kan lese at det er svakhet. Hvis du velger å spille på å fortsette med ruter kan det være en fin variant å stikke med ruter ess og spille liten ruter mot tieren! Hvis vest har for eksempel kongen dobbel i trumf er det ikke sikkert han trumfer nå. Det vil jo være dumt å trumfe og bli sittende med singel konge etterpå hvis øst kan stikke ruter 10. Slik det satt var denne lurevarianten vinnende selv om vest kunne betet kontrakten. Den teoretisk korrekte spilleplanen (satse på null trumftaper) ville gått galt.

 

Utspillet ble stukket med esset, så liten ruter mot tieren. Husk vest ser ikke syd sine kort. For vest så det altså slik ut idet han skulle legge på et kort i andre stikk da syd spilte ruter mot tieren:

 

Det er vel litt menneskelig å ikke trumfe den andre ruteren?

Hvis vest ikke trumfer i andre stikk vinner ruter 10 det stikket, så trumf til esset og stor ruter fra syd. Nå er forsvaret maktesløst. Hvis vest ikke trumfer med kongen som nå er singel kastes spar og det fortsettes med ruter. Hvis vest trumfer med den da single kongen kastes spar. Idet spillefører kommer inn igjen spilles trumfdamen som feller knekten, så hjerter til åtteren og stående ruter.

Det skal litt "guts" til for å spille slik. For som sagt er det i teorien ingen sjanse hvis utspillet var en singelton, og om du da hadde gått bet fordi vest kanskje trumfet i andre stikk fra hjerter knekt tredje så er kontrakten bortspilt, trumfen var i så fall uten taper!

FLAKS!

Dagens spill er fra en lagturnering på søndag. For å komme i riktig kontrakt må N/S ha bra avtaler. Hvis ikke kan de ende i en kontrakt som forutsetter flaks, men har visse sjanser. Selv om flaksen er på N/S sin side i første omgang er det litt mer å tenke på. Ta først meldeprøven syd fikk.

Du har altså svart 1 hjerter over makkers åpning 1 kløver. Så kommer han tilbake med 3 ruter. Hva betyr det?

Noen vil kanskje si det bør vise fem ruter og seks kløver og sterk hånd, men det er bedre å bruke vanlig reversmelding (sterk) 2 ruter. Reversmelding 2 ruter kan selvsagt også være med kun fire ruter og minst fem kløver og kanonkort. 

Siden 2 ruter som reversmelding er ledig kan man bruke slike dobbelthopp som såkalt "minisplinter". Det viser vanligvis en hånd minst god nok til støttemeldingen 3 hjerter og kortfarge i ruter. Situasjonene som denne konvensjonen kan brukes er:

1C   -   1H/1S

3R


1C   -   1S

3H


1R   -   1S

3R/3H


Det som er tilfellet i alle de seksvensene er at åpneren har til rådighet reversmelding på to-trinnet hvis han har sterke kort og lengde i den fargen som dobbelthoppet brukes til å vise "minispilinter".

Syd vil i slem etter den starten. Kanskje bør han forsikre seg om at det ikke er to kløvertapere da nord kanskje kan ha bare Q-J på topp i kløverfargen og alt annet av honnørpoeng slik at det selv uten kløverkontroll blir styrke nok til hoppmeldingen. Men her har nord kløverkontroll, så uansett ender syd på et tidspunkt med å spørre med 4 grand, Key-Card Blackwood.

Makkeren viser tre nøkkelkort, altså har han spar ess, hjerter ess og kløver ess. Nå må det satses på slem. Og det må være en bra storeslem her om makkeren har spar ess, A-Q i hjerter og A-K i kløver. Det kan syd finne ut!

Han spør over svaret på Key-Card Blackwood etter trumfdamen med laveste mulige melding på fem-trinnet unntatt 5 i trumffargen som er stoppmelding. Hvis svaret som viste tre nøkkelkort var 5 ruter blir spørremeldingen 5 spar. Hvis det var 5 kløver som viste tre er 5 ruter spørremeldingen. (noen bruker 5 ruter som 3 eller 0 nøkkelkort, andre bruker 5 ruter for det og at 5 kløver viser ett 1 eller 4).

La oss si 5 ruter viste tre nøkkelkort. Da spør syd med 5 spar. Svarene på spørsmålet om trumf dame må avtales. Jeg liker at tilbake til trumfen er "nei, jeg har ikke trumf dame", alt annet viser damen. Her sier nord 6 kløver som viser trumf dame og kløver konge. Da melder syd med konfidens 7 hjerter!

Det gjorde jeg, og fikk et lite sjokk da makker begynte å unnskylde seg idet han la ned blindemann:

Ja, han hadde svart feil på spørsmålet 5 spar. Her skulle han sagt 6 hjerter - "nei, jeg har ikke trumfdamen" - da 5 spar åpenbart er på jakt etter storeslem (vi er jo i slem uansett når syd melder 5 spar). Hvis syd hadde sagt 5 grand i stedet for 5 spar ville syds melding vært storeslemsinteresse og bekreftet at alle nøkkelkortene er på plass. I så fall burde nord vist kløver konge. Men siden 5 spar spør etter trumf dame mangler jo den og nord må slå av med 6 hjerter, storeslem kan ikke være bra siden vi mangler trumfdamen. 

Det er fint med meldeteori og bra system, men her misbrukte N/S det og endte i en for hard storeslem som avhenger av 3-2 i trumf og at damen sitter i saks.

Det er en mulighet å toppe hjerteren, men da vinnes kun om vest har damen dobbel. At damen sitter tredje hos øst er større sjanse (tre mot to) enn at den sitter andre hos vest.

Den matematikken var ikke nødvendig da vest i den tro at N/S hadde tett trumf spilte ut trumf! Takk for det, men med riktig spill ville uansett trumfen blitt løst siden øst altså hadde trumf damen tredje.

Er det noe mer i dette spillet etter å ha tatt tre runder trumf?

Ja, det er det. Med kun en trumf igjen på begge hender kan det bli en taper om spar sitter 4-1.

En ruter kan trumfes hos nord med en siste trumfen, men sparen må gå eller du kan få ett ekstra i kløver noen gagner.

La oss se på sparfargen. Den gir selvsagt veldig ofte fire stikk, men ikke alltid. Normalt spill er kongen fulgt av liten til esset. Da er alt over hvis begge følger to ganger (sitter 3-2), men du får også med deg knekten fjerde hos øst siden vest ikke følger farge i det det spilles liten til esset i fargens andre runde. 

Er det noen annen mulighet?

Ja, det kan jo sitte fire spar med knekten hos vest. Men hvis han har kn-9 fjerde har han en sikker stopper. Om vest har fire må øst ha nieren singel for at det skal gå bra med en annen fargebehandling enn den normale.

Den singel nieren følger han i så fall på med under spar konge i første sparrunde. Det kan det selvsagt ikke spilles liten til åtteren på direkten i andre sparrunde, for øst kan godt ha J-9, eller J-9-x også. Men hvis nieren kommer i første runde fra øst kan du legge ned spar dame i andre sparrunde og oppdage sitsen, så ta en enkel finesse over vest med nords A-8!

De 4-1 sitsene som er aktuelle og kan løses med riktig spill er altså:

Du spiller kongen og fortsetter med liten til esset. Sitsen oppdages idet vest ikke følger farge andre gang, og du tar den markerte finessen over østs knekt.

Du spiller kongen. Idet øst følger med nieren fortsetter du med damen for å oppdage denne sitsen idet øst ikke følger farge, og gjør han ikke det kan du ta den markerte finessen med nords A-8.

Men om du spiller på den måten etter spar 9 kommer på fra øst kan det bli veldig lang nese hvis øst er en god spiller. Det kan jo sitte slik:

Pent motspill av øst å legge nieren under kongen, for om han følger med liten spar første gang vil du spille liten til esset og enkelt løse fargen uten taper. Nieren er kortet som gir deg en sjanse til å skifte fot og legge ned den andre sparhonnøren fra syd, og booom, vest er fri for spar og det blir en spartaper. 

Så hvis nieren kommer på får du et valg. Har han singel nier? Eller er han en luring med J-9 fjerde? Det er imidlertid slik at de aller fleste "glemmer" å legge nieren i et slikt tilfelle, og hvis derfor nieren kommer på under kongen er det som oftest nieren singel (eller J-9), og sitsen oppdages i det du tar for damen i andre sparrunde.

Er det noen mulighet for å finne ut hvem som sannsynligvis har sparlengden hvis en av dem har fire spar?

Ja.

Etter tre runder trumf (øst hadde altså trekorts hjerter med damen) spilles A-K i ruter og en ruter trumfes med nords siste trumf. Øst følger tre ganger ruter også, så han har minst trekorts ruter. Så A-K i kløver og kløver til stjeling. Noen ganger sitter kløver Q-J tredje. I så fall blir kløver 10 godspilt og er det trettende selv om det kanskje er kun tre stikk i spar.

La oss si det ikke sitter kløver Q-J-x tredje, men at vest følger kun to ganger. Da vet du at øst har fem kløver som sammen med tre hjerter og minst tre ruter = minst 11 kort!. Det betyr at øst ikke kan ha fire spar lenger. Hvis det i såfall sitter 4-1 må det være vest som har fire spar. Du spiller spar konge. Om øst følger med nieren kan du trygt spille damen i fargens andre runde uten å stå i fare for å bli lurt av øst med J-9-x-x.

Ja, det var mye "vås" om spilleføringen, og alt det her har ikke særelig betydning alt for ofte. Men det er ikke vås hvis man vil forsøke å sikre seg kontrakten best mulig.

Da spillet forekom satt imidlertid sparen 3-2, så all den tenkingen omkring den mulige taperen var unødvendig, tretten enkle stikk.

Det ble derfor en høyst uforjent +2210 hvor lilleslem i hjerter eller spar er korrekt. Både en selv og lagkameratene er selvsagt fornøyde med den heldige scoren, men det er ingen grunn til å være stolt over det. Og da vi scoret opp kampen ble det en slags rettferdighet, N/S ved det andre bordet hadde også meldt den for harde storeslemmen - uavgjort spill!

Hvem som satt N/S der? Jo, der satt fru Faith Tislevoll og hennes makker som var våre motstandere i denne kampen - fred i heimen .

Å melde korrekt ville gitt et stort tapsspill. Bridge er underlig spill av og til...

 

 

 

 

På riktig hånd?

Det er ikke alltid lærebokas teori om på hvilken hånd kontrakten bør spilles stemmer med virkeligheten.

Dette spillet fra en parturnering på lørdag spillet handlet mye om system og avtaler.

Giver syd. Alle i sonen.

Øst hadde fått utlevert en kanonhånd. Ved noen bord gikk det tre ganger pass før den med disse kortene skulle melde. Etter standard metoder åpnes med 2 kløver, noen kanskje med 2 NT hvis avtalen deres er at det viser den sterkeste av 2NT-hendene (20-21 og 22-24).

Som regel får man 2 ruter til svar på 2 kløver, men denne gangen svarer vest 2 spar, naturlig og positiv hånd med minst femkorts farge.

Hva melder du nå?

Det er her så mange har for mye hastverk. De blir ivrige, tenker SLEM" og så suser de på med 4NT - Key Card Blackwood. Hvis makkeren har spar konge og kløver ess (to nøkkelkort) meldes storeslem, og siden det er parturnering, hvorfor ikke 7NT. Men så får de ett nøkkelkort til svar og pessimismen sniker seg inn, for det ene nøkkelkortet er ganske sikkert spar konge. Og hvis ikke vest har kløverkontroll kan det være to kløvertapere på rappen. Derfor ble kontrakten 5 spar ved flere bord.

Igjen: hvorfor slik hastverk?

Her har Ø/V fått en fin start på meldingsforløpet og øst bør selvsagt bare løfte til 3 spar. Da vil helt sikkert vest bidra med en kontrollmelding hvis han har det. Min anbefaling er å bruke "laveste cuebid", dvs, man melder i slike situasjoner hvor det er vist sleminteresse og man har funnet en trumffarge den lavest meldingen hvor det er en første-eller andre kontroll. Så hvis vest her over støtten til 3 spar passerer 4 kløver og kontrollmelder ruter eller hjerter mangler han kløverkontroll, og de stopper i 4 spar. Hvis vest viser kløverkontroll spør simpelthen øst med 4NT og melder 6 spar hvis det mangler ett nøkkelkort, storeslem hvis vest har spar konge og kløver ess - to nøkkelkort.

I dette tilfellet vil slike realtivt enkle avtaler løse dette spillet perfekt:

Noen likte ikke åpne med svake 2 spar med vest sine kort. Det er fordi de ikke liker å ha god trekorts farge i den andre majoren da kontrakt i hjerter noen ganger kan være vanskeilig å finne etter svake 2 i åpning. Det (å passe) tror jeg er feil, for passivt. Det kan godt hende motparten har kortene, så oppsiden med å klinke til med 2 spar for å sette press på dem er stor.

Mange åpnet dog med svake 2 spar, eller Multi 2 ruter med vests kort. Da bør også den glimrende lilleslemmen meldes. Det bør også da være mulig å sjekke om det finnes kløverkontroll hos vest etter 2 NT svar fra øst (krav, spør om mer informasjon), alt etter hvilken struktur som er avtalt for de videre meldinger.

Som du ser er det tretten toppstikk om ikke N/S får med seg kløver ess. Og den litt merkelige konklusjonen som overskriften henspeiler på er at lilleslem i spar (eller grand) bør spilles av vest (!) som har 9 HP, ikke av øst som har 23 HP!

Det er en kjent sak at generelt er det den med de sterke kortene som bør blir spillefører for å beskytte mot gjennomspill (får utspill opp mot den sterkeste hånden), og også for å skjule de sterke kortene for motspillerne. Mye i systemteori er lagt opp for å få til det, for eksempel overføringsmeldinger, og også etter for eksempel 2 ruter - Multi - har mange et apparat som gjør at svarhånden - den med de sterkeste kortene - blir spillefører i den svakeste håndens majorfarge. Men her var det ikke slik om man ser kun på Ø/V sine kort.

De som fikk kontrakten på øst sin hånd var avhengige av kløver ess foran! Siden det satt velplassert gikk det bra i denne gangen. Og selvsagt skal du og din makker fortsette med å prøve å få kontraktene på den sterkest hånden så ofte som mulig. Det vil lønne seg i lengden.

Omtrent halvparten av Ø/V-parene meldte slem. Av dem fikk halvparten kontrakten på øst sin hånd. Da spilte noen ut kløver ess og holdt kontrakten på tolv stikk Ø/V +1430 som ga strø under middels til N/S.

De som fikk tretten stikk i 6 spar fikk 90%. Ett par var i 6 NT spilt av øst og fikk tretten stikk - +1470 og ren topp! Det var også en haug med utganger, og i mellom de og slemmene var det ett par som noterte den merkelig scoren +1160. Det var for ett redoblet overstikk i den snodige kontrakten på 3-2 tilpasning.

Signaler på godt og vondt

Signaler i motspill er et viktig og nyttig hjelpemiddel, men det er nettopp det, kun et hjelpemiddel. Så vær forsiktig!

Å legge fordelingskast kan være nyttig på samme måte som andre signaler som styrke/svakhet, Lavinthal osv. Men å bli en slave av signalene er farlig. For det første kan signaler gi informasjon til spillefører også. For det andre kan det hende man kaster et kort som gjør at vi mister kontrollen på mellomkortene i fargen.

Under et seminar forleden advarte jeg mot å bli for fiksert på signalisering. Det er nesten slik at veldig mange bridgespillere burde spilt en stund helt uten signaler for å lære seg å se på spillet og mulighetene, og å se hva som er viktige kort (mellomkort kan være veldig viktige). Det er viktig å tenke logisk. Signaler er selvsagt en viktig del av ethvert makkerskaps repertoar, men signalene ordner ikke motspillet for dem! Det er minst like viktig å tenke…

Da jeg tok en liten titt på resultatene fra den nylig avholdte finalen i det danske mix-mesterskapet (på RealBridge) fant jeg et skrekkens eksempel på feilaktig, ja jeg vil si hårreisende bruk av signaler. Både vinnerparet og de som ble nr. 2 fikk kanonspill pga. dette. Artikkelen er på ingen måte ment for å gjøre narr av spillerne som gjorde feil, men for å illustrere poenget med at signalene må ikke følges slavisk. Det var til vanlig gode spillere som var involvert her. 

Noen bruker norsk fordeling (høy lav = likt antall), andre bruker det vi i Norge kaller svensk fordeling (motsatt av norsk). Dessuten er det vanlig å ha en regel for når makker har spilt en farge og du skal spille den tilbake. Da er norsk fordeling fra gjenværende vanlig, og selv de som ellers bruker svensk fordeling når de følger farge bruker det samme fra gjenværende, eller om man vil «svensk fra opprinnelig lengde). Ha det i mente når det leser om dette spillet.

Vinnerparets øst hoppet direkte til 4 hjerter over nord sin åpning 1kløver.

Med åpne kort (for motspillerne) bør det bli to bet i 4 hjerter med kløverutspill. N/S vinner ett stikk i kløver, to i trumf og to i ruter. Men syd kan ikke klandres for å spille ut spar knekt.

Det gikk spar knekt, dame, ess og stjeling. Spillefører la kløver knekt på bordet, men han tok ikke finessen da syd ikke dekket. Det var jo ett sparstikk hos vest nå som ga avkast for østs andre kløver. Så fulgte hjerter til knekten som stod, deretter hjerter ess. Nå er det to hjertertapere som sammen med to sikre rutertapere gir en bet.

Spillefører måtte gå i gang med ruteren, og da det ikke var noen inntak hos vest lenger spilte han ruter dame. N/S brukte svensk fordeling, og i et spill hvor å vite fordelingen i ruter ikke kan ha noen nytteverdi for makkeren er det helt hodeløst å legge ruter 9 for å vise tre-korts ruter. Men det gjorde syd. Siden nord hadde J-10 i ruter ble det nå kun en taper i ruter. Idet øst fortsatte med kongen som tok med seg esset og nords andre mellomhonnør måtte syd beskjemmet se ned på en helt ubrukbar ruter 4 hvor det burde vært ruter 9 som ville vært et stikk. Spillefører tapte kun to trumfstikk og ett i ruter, en massiv +420 til notering. Det ga 100% score. En bet ville gitt 82% til N/S og vinnerparet ville ikke vunnet gull. N/S som forærte øst denne utgangen havnet en del over middels i turneringen.

For paret som ble nr. 2 hoppet øst kun til 3 hjerter og fikk spille den kontrakten.

Syd spilte også der ut spar, og det startet likt, dame-ess og stjeling. Der la spillefører ned hjerter ess og spilte mer hjerter til nord. Nå er det to hjertertapere samt to rutertapere, det er alt. Å notere +140 bør være bra for Ø/V (og ville gitt over middels), men da nord skiftet til ruter knekt og syd også ved det bordet var for slavisk med motspills-metodene sine skulle det bli mer.

Nord skiftet altså til ruter knekt. Det gikk damen fra øst og esset fra syd. Da syd spilte ruter tilbake falt valget på automatisk å spille ruter 9, en helt feilslått tanke om å vise fordeling fra gjenværende istedet for den minste ruteren (eller spille kløver). Ruter 9 ble spilt, og det kostet ett stikk. Spillefører kunne se at både nieren, knekten og tieren var gått, og stakk fornøyd med kongen. Ruter 7-6 mot 8-3 var plutselig toppstikk (!) ved det bordet også, +170 for ti stikk. N/S som ganske så unødvendig forærte øst ett overstikk i delkontrakten kom på 5.plass i turneringen, ikke langt fra pallen.

Parturnering - ekstra stikk!

Å spille parturnering er intenst. I lagkamp går det an å slappe av litt, selv om det med å være for avslappet med hensyn til ekstra stikk når kontrakten er sikker osv. koster litt der og. Men når det spilles IMP er det mest om å gjøre å ikke rote bort de store spillene, vinne kontraktene sine, ta beitene, og ikke bruke alt for mye energi på overstikk og slikt. Noen småspill er ganske uinterssante i lagkamp. I lagkamp er intensiteten annerledes og forekommer når det virkelig store svingspillene kommer og man står i fare for å ødelegge hele kampen pga. av ett eller noen få spill. I parturnering kan man aldri slappe av, det deles i hvert enkelt spill ut fra 0 til 100% uansett om kontrakten er 2 ruter eller storeslem. Det lille ekstra overstikket, eller den andre beita kan godt være mye mer verdifullt når det gjelder matchpoints enn å vinne 7 grand! Derfor blir parturnering intenst, hele tiden.

Her er et eksempel på en ganske kjedelig kontrakt - vil mange si - fra en parturnering. Men nei, den er ikke kjedelig. De som har en stor hunger etter ekstra stikk, og evne til å se muligheter kan sikre seg en god slump ekstra prosent i dette spillet. 

Giver nord, Ø/V i sonen

Øst havner i 4 hjerter etter at nord har åpnet med 1 spar. Idet øst melder inn 2 hjerter bør vest vise en god løft med overmeldingen 2 spar (såkalt cueraise). Da finner de enkelt utgangen som er nedlegg. 

Syd spiller ut spar 9. 

Det kan ikke tapes mer enn ett stikk i spar, ett stikk til trumfesset og ett i ruter. Det kan være muligheter for å godspille kløveren, og i så fall kan det bli hele tolv stikk. Men det er litt farlig å gå i gang med kløverspill tidlig siden kløveren kan sitte 5-1.

Utspillet bør stikkes med østs ess. Hvis spar sitter 6-1 er det viktig, for om nord kommer inn på trumfesset kan han i så fall gi syd en stjeling. Hvis du stikker utspillet hos øst (som virker naturlig uansett) kommer i så fall den stjelingen på luft (legger liten fra vests spar K-4 hvis syd stjeler) og stjelingen går på bekostning av det sparstikket de kunne fått. Det blir fortsatt ti stikk. Hvis du av en eller annen dårlig grunn stikker utspillet med spar konge risikerer du at nord vinner første trumf og spille spar dame som presser ut østs ess mot trumf hos syd. Da blir det nistrist.

Spillefører vinner altså med spar ess og går på trumfen i andre stikk. Nord stikker med trumfesset og spiller spar dame som vinnes med kongen idet syd følger med spar 2. Motpartens trumf tas ut, og det viser seg nord startet med tre trumf og syd kun en.

Mange slapper av nå, utgangen er helt sikker. Men det er nå hungeren etter ekstra stikk bør gjøre seg gjeldende. Først forsøkes kløver konge (nord legger damen), kløver til esset (syd legger i tieren) og kløver til stjeling. Hvis kløveren sitter 3-3, eller 4-2 med dame-knekt dobbel, er det enkelt å ta tolv stikk. Her sitter det ikke slik, nord startet med singel kløver dame.

Slik så hele spillet ut fra start:

Det kan se ut som om det må bli en spar- og en rutertaper i tillegg til trumfesset de allerede har fått for - ti stikk - men det er litt for dårlig.

Spillefører vet hele fordelingen idet han fikk vite kløversitsen og han vet jo spar- og trumfsitsen. Ikke nok med det, han vet også med sikkerhet hvem som har ruter konge siden nord åpnet. Nord vil bli utsatt for et kraftig press siden han må holde ruter konge dobbel og er alene om å holde sparfargen. Spillefører tar alle trumfene. Før den siste trumfen ser det slik ut:

Hvis spillefører hadde fridd seg med spar tidligere, eller gjør det i diagramsituasjonen tar nord det stikket før han frir seg med sin siste spar og venter på forsvarets tredje stikk for ruter konge. Men øst er på hugget etter overstikk nå og spiller den siste trumfen. Nord kan ikke lure spillefører ved å blanke ruter konge. I så fall toppes den ut, for spillefører har full telling.

Nord må kaste spar 10. Så, idet øst spiller spar får nord for spar knekt som nå er singel. Nord må avslutte med å spille unna ruter konge dobbel til kombinert saks, damen hos øst og esset hos vest - elleve stikk. 

Da spillet forekom ga +650 for 4 hjerter med elleve stikk 79% score, mens +620 for ti stikk ville gitt kun 33%. Det er nesten like stor forskjell som fra middels til topp på et spill!

Sånne tilsynelatende kjedelige spill kan i parturnering være akkurat det som skal til for å klatre en plass eller to på resultatlisten, og noen ganger kan det til og med være det som avgjør om det blir 2. eller 1.plass!

 

 

     

Gjennkjennelse - fra læreboka?

Det spillet du her får presentert er IKKE fra læreboka, men forekom i en lagturnering på lørdag. Litt over halvparten av spilleførerne i standardkontrakten 4 spar gikk bet. Prøv deg selv om du gjenkjenner den vinnende spilleplanen. 

Giver nord. Alle i sonen

Å gjennkjenne varianter for hvordan kortene kan spilles er særdeles viktig om man skal kunne bli en god spillefører. Det som må gjøres i dette spillet forekommer i mange forskjellige forkledninger.

Du er i 4 spar som nord etter at øst har vært innpå med 2 kløver over din åpning 1 spar. Øst spiller ut ruter knekt. Hvordan tenker du om dette?

Siden øst har meldt inn er det en god sjanse for at hjerter ess sitter foran kongen. Da blir spillet veldig uinteressant, du kan ikke tape mer enn til trumfesset, til hjerter ess (en hjerter kastes på kløver ess) og kanskje ett ruterstikk hvis den fargen sitter 4-1 som utspillet kan tyde på. Men om det er to hjertertapere er det fare for bet om ruterfargen sitter skjevt. 

Rutertutspillet vinnes av nord. Du må spille trumf nå. La oss si øst hopper på med trumfesset og spiller kløver konge. Du stikker med esset og kaster en hjerter. Så tas en andre runde trumf, og begge motstanderne følger farge. Det er nå spillefører må tenke seg litt om så ikke en gratis ekstrasjanse misses. Ruteren kan godt sitter 4-1 her, og om du tar ut motpartens siste trumf blir det i så fall en rutertaper. I så fall kunne 4 spar likevel blitt vunnet om øst hadde hatt hjerter ess, men så gunstig var det ikke denne gangen. Men du kan jo bli kvitt den rutertaperen om sitsen er gunstig, og det var den:

Etter andre trumfrunde bør spillefører ta en stor ruter selv om enten vest ellre øst har igjen en trumf. Hvis ruteren sitter 3-2 (begge følger andre gang ruter) er alt greit. I så fall tas den siste trumfen ut siden ruteren er gående, og du spiller for ett mulig overstikk i hjerter (men taper to stikk i fargen denne gangen). Men hvis du tar ut den tredje trumfen må du gi bort ruterstikk i dette spillet, og da blir det en trist bet siden det også blir to hjertertapere.

Løsningen er altså å forsøke en andre ruterrunde før tredje trumfrunde. Hvis ruteren sitter 4-1 er håpet at den som har singel ruter ikke har den siste trumfen. Her kaster øst en kløver. Du kan fortsette med den tredje store ruteren fulgt av en fjerde ruter til trumf. Vest følger farge, og han har den siste trumfen deres. Ruterfargen er godspilt, og du stjeler deg hjem på hånden og tar ut vests siste trumf. Så tas ruterstikket som har blitt godspilt uten å få rutertaper, og til slutt forsøkes hjerter mot kongen for overstikket. Det blir ti stikk.

Å teste en andre ruterrunde før den siste trumfen deres tas ut er helt gratis.

Hva om øst har den siste trumfen deres og trumfer, spør kanskje noen?

Vel, sitter det slik blir det bytting av stikk. Du taper i så fall ett (unødvendig, på en måte) trumfstikk, men får igjen det for du du ikke taper ruterstikk. Du har etter den uviklingen fortsatt en trumf igjen hos syd til å stjele god ruteren senere. Dermed ville du vært like langt som om du tok ut trumfen og måtte gitt bort ruterstikk, og kontrakten ville vært avhengig av hjerter ess foran.  

Ps. Det hjelper ikke forsvaret om øst ligger unna med trumfeesset i fargens første runde. Spillefører kan spille mer trumf til esset, og pga. at øst ikke har tre trumf kan han ikke spille en tredje runde og forpurre spilleførers mulighet til å trumfe en ruter. Spillefører kan slik det sitter også gå igang med ruteren allerede etter en trumfrunde hvis øst ligger unna og dermed sitter igjen med esset singel som han gjerne må få stjele ruter med.

Det hjelper heller ikke for forsvaret om øst stikker opp tvert med trumfesset og spiller hjerter, men da må spillefører tippe hjerteren. Øst kan jo ha enten damen eller esset. Hvis øst spiller den lille hjerteren må altså spillefører gjette. Legger han liten fra syd må esset på fra vest og det blir kun en hjertertaper (en forsvinner på kløver ess). Vest kan riktignok gi makkerent en stjeling, men det blir deres siste stikk siden ruterefargen kan også etter den utviklingen godspilles med en stjeling mens kun vest har igjen trumf. Hvis spillefører med det motspillet som nok er det skarpeste forsøket Ø/V kan få til (opp med trumfesset, liten hjerter) gjetter feil. Hvis han spiller på hjerter ess foran og forlanger kongen på liten hjerter fra øst blir det bet med en ruterstjeling, to hjertertapere og ett stikk til trumfesset.