HAUGE vant NM Monrad Lag

Lag Hauge med Rune Hauge, Erik Sælensminde, Boye Brogeland og Espen Lindqvist gikk til topps i NM Monrad Lag på lørdag.

Etter at laget tok over ledelsen så de seg ikke tilbake og vant ganske klart, marginen til nr. 2 ble 15 VP.

På andreplass kom SKIEN BK med Frydenberg, Bergheim, Jørstad og Jørstad.

Tredjeplassen tok VETERANLAGET som bestod av Bakke, Marstrander, Stabell og Stabell. Det deltok 68 lag.

Hele resultatlisten finner du her.

De norske jentene slo England

I en BBO-overført match fra Ungdoms-VM slo de norske jentene England i formiddag (norsk tid). Kampen var jevn, men denne fine slemmen bidro til seieren som ble på 33-23 i IMP, akkurat den marginene slemspillet ga Norge.


Sjødal-Kjensli meldte 6 spar etter en fin meldesekvens. Nøkkelen til slemmen er syds 4 kløver - cuebid - og at nord var med på notene med kontrollmelding i hjerter. Ved det andre bordet gikk det likt, men den engelske jenta sa 4 spar. Hun turde kanskje ikke kontrollmelde med singelton i makkerens hjerterfarge. Det er en makkerskapsavtale, skal man gjøre det, eller ikke. Jeg liker at man kan gjøre det, for andre ganger kan syd være søkklastet i alle andre farger, men ha noe sånt som QJ-femte i hjerter, og da er hun helt avhengig av å høre kontrollmeldingen i hjerter for å kunne melde sparslem.

Lilleslem i spar var nedlegg, og det gikk an å ta tretten stikk også med den snille sitsen (hjerter 3-3). Men i 6 spar sikrer man tolv stikk og begynner ikke med hjerterstjelinger tidlig da det medfører risiko for overstjeling osv., og da kan det bli en unødvendig bet i 6 spar. 

Pluss 980 var verd 10 IMP da England ikke meldte slemmen.

Etter denne seieren er det norske jentelaget med i medaljekampen og ligger på 5.plass like bak de foran etter seks kamper i den klassen.

I KIDS (U-16) ligger Norge som nr. 7 etter syv kamper, og i U-21 er vi på 17 .plass noe under middels, men det er veldig jevnt foran det norske laget.

Ungdommene er i gang i VM!

Mens den norske bridgefestivalen fortsatt pågår i Drammen har Ungdoms VM for nasjonslag startet. Norge deltar i tre av de fire klassene. Vi er ikke med i U-26, men er kvalifisert og stiller lag i U-21, Girls og Kids (U-16).

Lagoppstillinger, bulletiner og resultater m.m. finner du her.

I klassen U-21 og Girls har våre lag startet litt moderat, men ok. De ligger rundt middels. I Kids (U-16) fikk Norge til en kanonkamp i runde 4 og ligger etter det på 3.plass. Det deltar 22 lag i U-21, 15 i Girls og 18 i U-16. 

Storseieren (20-0 VP) til U-16 laget kom mot Botswana. Begge de norske parene hadde gode lister, men det ene paret var nok redd for den scoren de måtte skrive ned i motpartens kolonne etter dette spillet: 

 

Der Norge satt N/S ble resultatet merkelig da Ø/V fikk spille 3 hjerter doblet! N/S har nesten ikke HP, så hvordan meldingsforløpet gikk er litt vanskelig å gjette seg til. Det ble elleve stikk og -1130, en uvanlig score. Men det norske paret så nok at Ø/V har slem i kortene, i sonen, og den måtte vel være mulig å melde? 

Det var slem ved 14 av 18 bord i U-16 klassen, imponerende. Men noen var i hjerterslem, og det gikk galt med den uheldige 5-0 sitsen. Skulle -1130 bli et tapsspill, eller ville Thomas Tøsse og Marius Dalemar Austad komme seg i kløverslem?

Enda bedre, de meldte den sikre kontrakten 6 grand av øst. Dermed var det allerede et gevinstspill for Norge, og større ble det da motparten doblet 6 grand. Det stoppet ikke der, enda bedre ble det av at syd ikke tok for ruter ess i utspill, så de norske guttene noterte seg for 6 grand doblet med ett overstikk, +1880! Dermed ga spillet 13 IMP til Norge, en uvanlighet når laget har -1130 ved det ene bordet!

 

 

Blink!

I Monrad par ble det normalt elleve eller ti stikk i denne 3 granden:


Mot Kjell Ove Helmersen (nord) og Lars Tore Langørgen fra Heimdal BK fikk vest som spillefører i 3 grand ruter 10 i utspill fra nord. Den ble stukket med kongen, og spillefører gikk i gang med å godspille hjerterfargen. Han måtte gi bort tre stikk der, og etter å ha gjort det arbeidet visste spillefører at nord satt med knekten dobbel i hjerter fra start, syd med K-Q tynt femte.

Idet nord kom inn på hjerter knekt i fargens første runde fortsatte han med ruter 8. Liten fra øst, knekten (!) fra syd og esset. Hva har skjedd nå, motparten har brukt veldig mange mellomstore ruter?

Nord har altså spilt ut tieren og senere fortsatt med åtteren, og syd har fulgt med en liten og knekten. Det er igjen kun en større ruter enn østs syver, og det er ruter 9. Den har vel nord etter det utspillet og fortsettelsen?

Østs Q-7 har blitt en perfekt finesse over nord som må ha gjort en feil med 10-9-8-x da han fortsatte med åtteren, for han kan da ikke ha startet med tieren tredje etter denne utviklingen?

Spillefører måtte kaste kort fra øst idet han spilte god hjerteren, og etter hvert fikk han kastet alle østs kløver samt en spar han ikke trodde han hadde bruk for, og det ble etter det godspilte stikket for den femte hjerteren kun to ruter igjen hos øst, og det var den lekre finessekombinasjonen Q-7! Og det er vel bedre å spille på den finessen enn at sparfargen sitter 3-3? Spillefører tok sidestikkene siden inkludert kløver ess. Med to kort igjen spilte han liten ruter fra vest og ba med stø røst om syveren fra øst, men da ramlet taket i hodet på han. Slik så hele spillet ut fra start:


Kjell hadde truffet et særdeles lumsk utspill. Det skapte en situasjon som egentlig ikke eksisterte - en perfekt GRESK GAVE. Han og Langørgens våkne påspill av ruter knekt i andre ruterrunde skapte altså en finessemulighet med Q-7. Det var viktig at syd la på knekten i stedet for nieren, for om syd følger med nieren vet spillefører at nord ikke kan ha kn-10-8-x fra start, for da ville han ha spilt ut knekten. Så legges nieren av syd i andre ruterrunde må han også ha knekten og da går det ikke an å tråkke feil.

Det ser dumt ut, men det så unektelig ut som om nord satt igjen med 9-x i ruter? Jeg synes i alle fall det er menneskelig å gå på denne her. Og da spillefører falt for dette og tok den finessen til slutt vant Langørgen med ruter 9 (!) og tok beten med kløver konge.

Å få +50 mot 3 grand er selvsagt et helt utrolig resultat. Det vanlige var ti stikk i grand, og noen fikk elleve etter et nokså vanlig kløverutspill fra nord. Da går det ganske greit å få elleve stikk siden alt sitter trillende rundt!

Denne «tryllebeten» ga imidlertid kun delt topp med ett annet par, men de fikk ikke +50 i noen lav kontrakt. Mot dem hadde kanskje øst eller vest, eller begge fått et lite solstikk siden de meldte seg opp i 7 spar, bra spilt, men en bet var kun verdt delt bunn med Helmersen/Langørgens motstandere som spilte kontrakt fire trinn lavere…

Et snodig spill, i to varianter

En komisk situasjon oppstod i forbindelse med dette spillet fra Monrad Par under festivalen. Noe av skylden for det som skjedde er nok kanskje at det kan bli litt vel lange dager når man er på bridgefestival...

Du sitter syd og tar opp disse kortene:

Vest åpner foran deg med 2 spar, vanlig svake 2. Merk at du sitter i ugunstig sone. Melder du?

En ting er at å melde kan føre til at du bli slaktet fullstendig, en annen er at makker kanskje tror du har bedre kort. Hvis du melder inn 3 kløver tror han du ofte har seks kort i fargen. Dobler du og øst er sterk er du skikkelig i gjørma. Det er viktig å ikke bli for passiv, men i slike soneforhold kan det lønne å ikke være for tøff i trynet av og til. Jeg passet. Øst sa 3 ruter, og vest meldte 3 spar med pass rundt. Slik så hele spillet ut:

 

Merk at N/S har 26 hp til sammen, men makker Erik Berg og jeg avga ingen andre meldinger enn pass. Og, hvis du analyserer spillet ser du at N/S kan vinne 3 grand - uten sparstopper - da motpartens spar er blokkert! Men kan vi melde 3 grand? Etter sparåpning fra vest vil enten nord eller syd - om de altså kommer med i meldingene - spørre om sparstopper, og det er det ingen av dem som kan si ja til. Skulle de fortsatt tro på utgang ville de kanskje forsøkt 5 kløver som går helt galt. Motparten kan krysstjele slik at de tar tre sparstikk, og vest får to ruterstjeling - normalt tre bet!! Også i 4 hjerter kan Ø/V få dreisen på det i motspillet.


Hva var så komikken med dette, et ikke så uvanlig spill?

Vi skulle altså spille mot 3 spar, og jeg spilte ut kløver ess. Da blindemann (øst) kom ned begynte vi å le, for vi hadde spilt spillet før - i forrige runde! Da satt vi imidlertid Ø/V og var heldige, N/S gikk bet mot oss i stedet for at vi som Ø/V eventuelt ville gått bet som mange gjorde, noen i spar- og noen i ruterkontrakt. Mange av dem var doblet, og N/S fikk hele +800 ved fem bord. Hvis vi hadde spilt spillet sånn som det gikk andre gangen vi førsøkte oss på det ville vi fått litt over middels for et par udoblede bet i 3 spar.   

Flere NM-vinnere

Onsdag ble det kåret tre nye NM-vinnere, i klassene Monrad Par, Damepar og Veteranpar.

Medaljevinnere ble:

NM Monrad:

1. Tor Eivind Grude - Christian Bakke (Sømna/Bergen Ak)

2. Terje Lie - Jo Arne Ovesen (Sandefjord/Topbridge)

3. Bjørnar Hagen - Kjell Gaute Furyn (Ringebu/Fåvang - Lillehammer)

Dermed vant Bakke sitt andre gull i løpet av uken, han vant jo også NM for junior (sammen med Marcus Scheie) i begynnelsen av festivalen.

NM Damer:

1. Tonje Brogeland - Åse Langeland (Flekkefjord/Klepp)

2.Pernille Lindaas - Maja Rom Anjer (Aust Agder Jr. BK/Topbridge)

3. Torhild Heskje - Gunn Tove Vist (Nærbø/Klepp)

NM for veteraner:

1. Bjørn Fjellstad - Kai Jørstad (Kristiansand/Skien)

2.Harald Nordby - Hans Hiorth (Topbridge)

3.Jan Arne Rasmussen - Asbjørn Bjellånes (Haga og Aurskog)

Alle resultatene og spill osv. finner du her.

 

Tonje og Åse, glade vinnere av dameklassen 

Hvordan kunne jeg glemme...

Grusom tabbe av meg, bloggeren, da jeg ramset opp vinnerne av NM for mix-lag. Fem spillere var nevnt, men jeg glemte Ingunn Uran, en god venn og en tidligere mix-makker for undertegnede.

Gratulerer Ingunn!

Ingunn Uran - Norgesmester!

NM for mixlag: Ikke helt klin kokos

Laget som hadde tatt lagnavnet klin kokos tok hjem seieren i NM for mix lag. På det laget spilte Siv Thoresen, Aksel Hornslien, Anne Bi Fossum, Tolle Stabell, Jo Arne Ovesen og ingunn Uran. 

Sølv: Anne Lene Krogh-Vennemo Johnsen, Jan Erik Olsen, Virginia Chediak og Espen Fasting. 

Bronse:  Kjell Gaute Fyrun, Ingeborg Andersen, Stian Andersen og Mari Fonkalsrud.

Hele resultatlisten (86 lag) og butler finner du her.

I går kveld startet NM Monrad par, damepar og veteranpar. Resultatlistene med stillingen i de tre turneringene etter en sesjon av tre finner du her. 

Vi tar med et ellevilt spilt fra monrad par, siste runde tirsdag kveld.

Hvis du ikke var med å spille dette spillet i går kveld kan du jo diskutere N/S-kortene med din faste makker. HVordan melde seg frem til 7 ruter (eller 7 kløver) med styring?

I monrad-par deltar 104 par, 52 bord. Av de 52 ble det på seks bord meldt storeslem i minor, +1440. Noen par hadde stoppet i utgang, andre hadde gått bet i grandkontrakter. Så de som var i 6 ruter med tretten stikk fikk +4 på spillet. SEKS (!) par var i 6 grand. Der er det enten tretten stikk, eller du går seks bet, alt etter om øst finner hjerter i utspill, eller ikke. Er hjerterutspill mot 6 grand opplagt? Ikke så godt å si, men med en sterk og grandpreget hånd hos nord kan godt hjerter ut mot slem (6NT) være å gi spillefører ett ekstra strikk, kanskje det tolvte.

Jeg skal ikke påstå noe om det var et utspillsegg av de som ikke traff hjerter ut, men det er i alle fall sikkert at mot 3 grand vil de fleste spille ut hjerter. Altså betes 3 grand lettere enn 6 grand! Tre par traff hjerter ut mot 6 grand og delte toppen.   

 

Helnessene vinner alt!

Omtrent samtidig med at ektemann og pappa Tor Helness sammen med Geir Helgemo var på vinnerlaget i Spingold i USA tok Gunn og Fredrik Helness seg av NM for mix-par i Drammen under bridgesfestivalen.

Mor og sønn vant med litt over 200 poeng (1,3%) foran Håkon Kippe og Maja Rom Anjer. På bronseplassen finner vi Helen og Espen Erichsen.

Hele resultatlisten finner du her.

Siste dag i mix par var det noen typiske lærebokspill. Ser du ekstrasjansen i dette spillet?

  

Du er i 4 hjerter, og syd tar for kongen og damen i kløver før han skifter til spar til spilleførers konge. Hva nå?

Det ser ut som et kjedelig spill, tilsynelatende elleve enkle stikk. Men det er et lite poeng som kan gi ekstra sjanse for det ellevte stikket. Ruteren kan jo sitte 4-1. Riktig spill er å ta kun to runder trumf (trumfen sitter 3-2), så to runder ruter. Hvis ruteren sitter 3-2 tar du ut den siste trumfen og forlanger resten. Men ekstrasjansen nå er at samme motstander har fire ruter sammen med den tredje trumfen og følger farge hele tiden. Da kan en fjerde runde ruter trumfes med vest sin siste trumf. Og slik satt det:

Flere steder hadde selvsagt syd meldt inn over østs 1 hjerter i åpning. Det ser stygt ut om syd blir straffedoblet, men N/S har kanontilpasning i kløver. Noen steder skiftet syd til ruter i tredje stikk etter å ha tatt to store kløver mot 4 hjerter. Da ble ruterfargen rullet opp av seg selv. Men likevel var det en god del spilleførere som ikke fikk meg seg spillets poeng etter to runder kløver og sparskift, så 4 hjerter med elleve stikk ga et pent pluss-spill, bare ved å ta de stikkene som var der. 

Helness - Helgemo vant Spingold!

Etter 2.plass i Yeh Bros Cup i Kina for kort tid siden smakte det nok ekstra godt for Tor Helness og Geir Helgemo da de vant lagturneringen Spingold i USA. En ganske jevn finalekamp mot lag Rosenthal ble til slutt vunnet av lag Gawrys med 33 IMPs margin .

De to nordmennes lagkamerater var Multon, Zimmermann, Klukowski og Gawrys.

Vinnerlaget (foto: Jessica Larsson)

Spingold: Helness-Helgemo til finalen!

Lag Gawrys med Helness-Helgemo hadde ikke store problemer med å avansere til finalen i SPINGOLD da de slo lag Tulin med 69 IMP i semifinalen etter knokkelkampen i kvartfinalen da Brogeland-Lindqvist sitt lag ble slått ut på dramatisk vis.

I finalen møter laget med de to norske spillerne lag Rosenthal. Det er selvsagt et meget sterkt lag, men GAWRYS antas likevel av de fleste å være favoritt til å vinne denne prestisjetunge turneringen slik det har utviklet seg.

Vi kommer tilbake med mer fra både semifinalen og finalen i SPINGOLD senere.

Alt av resultater, bulletiner og annen informasjon fra det amerkanske sommermesterskapet finner du her.

 

Favorittene vant junior-NM

I sommerheten i Drammen bl e de første norgesmestrene kåret lørdag. Etter to dagers spilling var det storfavorittene Christian Bakke og Marcus Andreas Scheie (Bergen AK/Norrøna) som vant junior-NM.

Sølv gikk til Joakim Sæther og Mia Statle (Melhus/Vestvågøy), mens Kaja Brekke og Thomas Tøsse (Jessheim/Heimdal) kom på 3.plass. Hele resultatlisten finner du her. 

I NM for mix-par gjenstår en sesjon (30 spill). Der har Håkon Kippe og Maja Rom Anjer (Snåsa/Topbridge) ledelsen med 62,3%. Det er 1.9% foran Marianne og Egli Homme (Kristiansand). På 3.plass ligger Gunn Kari og Fredrik Helness (Topbridge). Hele listen over de 183 parene finner du her.

I siste runde første spilledag i mixen kom et par spill med slempotensiale for Ø/V-parene. Det ene var en nedlegg 6 spar som det bare var om å gjøre å melde, kontrakten stod uten problemer. I det andre handlet det om hvordan åpneren meldte sin spesielle hånd som vest, ingen i sonen og giveren på syds plass passer.


De aller fleste åpnet med 1 ruter. Som forventet svarer makkeren 1 spar. Hva melder du nå?

Det er to måter å melde denne hånden på. Kortene har jo et enormt potensiale hvis det er tilpasning ute og går. Mitt inntrykk er at flertallet sa 2 hjerter i andre runde. Det er revers og innebærer normalt mange flere HP, men med 5-6 eller 5-7 kan man ha færre poeng og likevel melde slik. De som meldte kortene slik havnet i slem.

De som tok den forsiktige linjen og sa 2 ruter hørte 3 grand fra makkeren. Da bør de melde 4 hjerter, og det må nesten innebære en 5-6 eller 5-7 hånd med lite honnørpoeng.

Etter den sekvensen stoppet de i 4 hjerter, eller de burde i alle fall det hvis øst forstår tegningen.

Slik så hele spillet ut:


Slem i ruter avhenger av at ruteren er uten taper og hjerteren heller ikke er umedgjørlig, så der var det slik det satt i ruter ingen sjanse.

6 hjerter er noe bedre.

Om nord starter med riktig ess (kløver) er det en taper der. Hvis du da ser kun på Ø/V sine kort, hvordan bør det spilles etter at nord i andre stikk også forsøker å ta for spar ess som trumfes?

Det bør startes med ess-dame i hjerter. Hvis syd har fire hjerter med knekten må det så tas finesse over syd i trumf og ut med trumfen etterpå. Da må ruteren gå.

Siden hjerter satt 3-2 er det en ekstra sjanse om det spilles riktig. Vest bør da stoppe uttrumingen og ta for ess-konge i ruter. Sitter den 2-2 tas den siste trumfen ut, så claimes tolv stikk.

Tilleggsjansen er at ruter sitter 3-1 og at den som har tre kort i ruter har trekorts trumf så vest kan trumfe den tredje runden ruter hos øst, så stjele seg hjem til hånden og ta ut den siste trumfen. Flytt en hjerter fra syd til nord, og et sort kort fra nord til syd så ville dette fungert utmerket.

Men i Drammenshallen var ikke slemmelderne så heldige, syd kunne trumfe i andre runde ruter. Spillefører tapte ikke noe på det, en ruter kunne så stjeles etterpå, men det var en bet å notere.

Bridgefestivalen er i gang!

Bridgefestivalen har startet, og det har allerede vært en god del aktivitet med juniorleir, golfbridge og samling av en haug med bridgespillere i Drammen.

Fredag startet de offisielle mesterskapene med junior NM som avsluttes i dag, lørdag. Der tok Joakim Sæther-Mia Statle (Melhus/Vestvåggøy) ledelsen foran favorittene Bakke-Scheie. Resultater og spill finner du her.

I åpningsturneringen deltok 41 par. Der ble det en overlegen seier til Erik Sælensminde-Ole Berset. På 2.plass kom Verina Dahl-Einar Hamre (Nøtterøy/Asker) med Normann Birkelund-Raymond Jensen (Mo) på 3.plass.

Resultater og spill fra "åpningen" finner du her.

Morten Olsen var fornøyd med dette spillet får «Åpningen». Han og Odd Arne Solberg satt Ø/V.


Kjenner du til systemet Vienna? Vienna er jo et system som nesten ikke brukes lenger, men historisk er dette området, Drammen/Buskerud og litt lenger sørover, "Vienna-land".

Olsen (vest) åpnet etter to passer med 1 kløver – Vienna – som ikke lover kløver, og det kan være en meget sterk hånd (kravmelding). Øst svarte 1 ruter som viser enten en veldig dårlig hånd, eller en veldig god hånd (!) slik de har avtalt det, det sier ingenting om ruter. Vest kom tilbake med 1 hjerter, og da sa øst 3 hjerter og hadde vist sin allerede passede hånd ganske bra. Olsen brukte magefølelsen og sa 6 hjerter direkte.

Det er ikke noen direkte dårlig kontrakt, men som det sitter blir det bet om man ikke tar en småsuspekt kløverfinesse over nords knekt femte.

Det slapp Olsen da nord var behjelpelig og spilte ut kløver! Med fire stikk i boks der var det bare å ta to store hjerter, så kløverstikkene med avkast av en spar etterfulgt av to store spar og sparstjeling. Da stod vest sin sparkvist også, og forsvaret kunne ikke få mer enn ett stikk i trumf – ren topp!

SPINGOLD: Dramatisk kvartfinale

Det ble slutt for Brogeland-Lindqvist sitt lag DIAMOND som var førsteseedet i SPINGOLD da de tapte i kvartfinalen mot Helness-Helgemo sitt lag.

Det så lenge lyst ut for DIAMOND som ledet med hele 42 IMP etter første sett og økte til 43 da kampen var halvspilt. Men lag GAWRYS (nevnte H-H, Gawrys-Klukowski og Zimmermann-Multon) kom voldsomt tilbake, og da 16 spill gjenstod hadde de tatt ledelsen med 4 IMP. Og det var det laget som satt i flyten på det tidspunktet. Siste sett ble vunnet etter en forrykende start på de siste 16, og seiersmarginen ble 25 IMP - kampen var snudd.

Her er et typisk spill fra perioden hvor det var lag GAWRYS som traff på det meste, og dette var det første spillet i siste sett .

Gawrys fant det lumske utspillet kløver 2. Det er nokså naturlig å slippe utspillet som godt kunne ha ha vært fra for eksempel QJ32, men denne gangen ble det feil å slippe inn vest da han fikk komme inn en gang for mye. Han vant med kløver dame og spilte ruter til østs knekt, så mer kløver. Spillefører hadde tre stikk i kløver, spar ess og fire stikk i hjerter siden den fargen satt 3-3, men var bare åtte. Sparfinessen måtte til for å kunne etablere det niende, men da kom vest inn en gang for mye og spilte en andre runde ruter gjennom. Forsvaret vant tre ruterstikk, ett i kløver og spar konge - totalt fem stikk.

Ved det andre bordet spilte DIAMONDs øst ut ruter knekt, og spillefører hadde ingen problemer med å vinne ni stikk. 

 

Norske gladspill i USA

Tidligere lagkamerater på det norske landslaget, Boye Brogeland-Espen Lindqvist og Tor Helness-Geir Helgemo sine lag kom begge videre til kvartfinalen i SPINGOLD i Atlanta, USA, hvor det amerikanske sommermesterskapet pågår. Det blir et veldig interessant møte som du kan følge på BBO i kveld!

Begge lagene vant klart. Her er et par spill hvor det rullet inn IMP til de norske lagene. I det første spilte Helness-Helgemo mot sine til vanlig lagkamerater på Monaco sitt lag.


Her meldte Helness-Helgemo kontrollert og godt, mens amerikanerne ved det andre bordet kom i slem. Jeg har ikke fått det bekreftet, men tror kanskje Helness sin 4 kløver er kortfarge. Mange spiller slik, og om de ikke har kortfarge, men er sleminteresserte i slike sekvenser sier de 3 grand. Det eneste man mister er å kunne foreslå 3 grand, men det er det neppe så særlig frekvent bruk for når majorfarge har blitt meldt og støtte i en kravsituasjon.

Syd har bra kort, men ingen ruterkontroll og K-Q i kløver mot kortfarge har ikke så stor verdi. Om de 6 poengene hadde vært i de andre fargene ville det vært en helt annen sak! Og om syd hadde hatt kløver ess i stedet for K-Q ville han vel også vurdert å bidratt over makkerens sleminvitt (f.eks. med 4 spar, kontrollmelding). Slem i hjerter er temmelig dårlig; hjerteren må være uten taper og ruterfinessen må gå siden det jo er en sikker kløvertaper.

Helness fikk ruter ut mot 4 hjerter og vant det stikket - en favør. Han tok to store hjerter fulgt av tre runder spar, den tredje trumfet hos nord. Siden fargen satt 3-3 kunne han få kastet kløver knekt på godspilt spar og endte opp med tolv stikk, det ble kun en trumftaper. Ved det andre bordet spilte Zimmermann ut kløver ess mot 6 hjerter, og da ble det to bet og 13 IMP til "vårt" lag. 

Etter halvspilt kamp var det jevnspilt i Brogeland-Lindqvist sin kamp. Derfra var det enveiskjøring. Det spillet vi her tar med kom som siste spill i tredje av fire sett.


Brogelands 2 spar var overføring til minor, og idet han sa 3 kløver ba han om å få spille den kontrakten. Weichsel på østs plass følte seg kanskje litt robbet og kom tilbake med en opplysende dobling i siste hånd. Da vest gjorde om doblingen til straff var Ø/V i trøbbel. Det kom spar ut, og da kløveren ble spilt riktig og motspillet kanskje heller ikke var så skarpt endte det med ni ganske enkle stikk, +670! Siden N/S hadde spilt 3 kløver udoblet ved det andre bordet ga dette 11 IMP til "Norge".  

  

SPINGOLD: Nordmenn til kvartifinaler

Under sommermesterskapet i USA gikk både Tor Helness-Geir Helgemo og Boye Brogeland og Espen Lindqvist sine lag DIAMOND og GAWRYS til kvartfinalen i SPINGOLD da begge lagene vant sine Round of 16 kamper i natt.

Det står GAWRYS på H-H sitt lag, og det er polakkene Gawrys-Klukowski, men i tillegg til dem og de to nordmennene er det «Monaco», dvs. Zimmermann og Multon.

Laget med Brogeland-Lindqvist (DIAMOND) møtte et sterkt amerikansk lag, og kampen var jevn ved halvtid hvor DIAMOND ledet med kun 5 IMP. Derfra var det enveiskjøring og avansement ble sikret med 71 IMPs margin. Lag DIAMOND er tittelforsvarer i turneringen.

Helness og Helgemo sitt lag slo ut CAYNE som bl.a. har med Lauria-Versace som nå spiller for Monaco/Zimmermann i andre sammenhenger. I kvartfinalen møtes DIAMOND og GAWRYS, et særdeles interessant «norsk» møte.

I en annen kamp ble det en sensasjon da 2. seedede NICKELL tapte for et lag bestående av spillere fra India, Argentina og min til vanlig lagkamerat Michael Whibley fra New Zealand. Laget var seedet som nr. 47 fra start!

Flerer resultater, informasjon og bulletiner finner du på mesterskapets hjemmeside, her.

Unøyaktig analyse, 7 ruter i Chairman's Cup

 I artikkelen om Chariman's Cup i går var jeg nok for rask i analysen av den ruterslemmen fra kampen mellom to norske lag i Round of 32.

Jeg sa at 7 ruter var glimrende, men det er ikke korrekt. Kontrakten er ganske bra, men heller ikke nedlegg selv om ruteren sitter 2-2. Etter uttrumfing i to runder blir det kun igjen to trumf hos syd, og de kan brukes til å trumfe opp spar med. Men det må mer til, hjerteren må gi fire stikk, eller spillefører må få fatt i ett stikk i kløver. Og med skjevere trumfsits er det en god del arebid som må gjøres. 7 ruter har vel neppe mer enn rundt 50% sjanse. Så det var ikke så uheldig som jeg antydet at laget som ble slått kraftig av lag Zorro tapte 16 IMP på dette spillet da deres 7 ruter gikk bet, mens de ville vunnet 13 IMP om den hadde stått. Lag Zorro sitt lag har all grunn til å være fornøyde med også det spillet, stoppe i 6 ruter var god bridge. 

Svensk Bridgefestival - Chairman's Cup

Som vanlig er en del nordmenn på plass i Ørebro for å delta i den svenske bridgefestivalen. Svenskenes festival får mye skryt. Godt organisert, bra nivå og masse deltakere.

Festivalen avsluttes 5.august, så forhåpentligvis kommer flere av de som har tatt turen over kjølen også til Drammen for å spille i Norsk Bridgefestival som starter til helgen.

Hjemmesiden for Svensk bridgefestival finner du her.

Chairmans Cup er en stor og prestisjetung lagturnering under Svensk Bridgefestival. Det stod 152 lag på startstreken, og først dreide det om å komme seg gjennom kvalifiseringen på topp-32 for å bli med i sluttspillet som er utslagskamper. Det klarte tre norske lag.

Best av de norske i kvalifiseringen var lag Zorro som består av Terje Lie, Ole Marius Myrvold, Ole Berset, Bjørn Olav Ekren, Arild Rasmussen og Christian Bakke. De kvalifiserte seg som nr. 5.

I Round of 32 møtte så Zorro et annet norsk lag (Anne Lene Johnsen, Jan Erik Olsen, Fredrik Helness og Kåre Bogø) og vant overlegent. Zorro var klart det beste laget i den kampen, men noen ganger kommer poengene fordi kortgudene er på det ene lagets side.


Hva ville du ønsket å være i med disse kortene? Det klare svaret ditt er vel 7 ruter? Den kontrakten er god om ikke ruteren sitter 4-0, og helt nedlegg om trumfen sitter 2-2. At en farge hvor makkerparet har ni kort til sammen sitter 4-0 skjer statistisk i litt mindre enn 10% av tilfellene (I tillegg er det en svært marginal sjanse for at det kommer en farge ut til stjeling hos han andre, men det utgjør nesten ingen ting).

Bogø-Helness fant frem til storelsemmen, Zorro stoppet i lilleslem. Slik så imidlertid hele spillet ut:


En bet var ikke til å unngå med denne trumfsitsen, 16 IMP ut for storeslemmelderne i stedet for 13 inn om 7 ruter hadde føket hjem - 29 IMP i sving! Temmelig uheldig for Zorro sine motstandere vil jeg si, men som sagt var lag Zorro overlegne i alt i denne kampen, og de vant til slutt med hele 87 IMP.

I Round of 16 vant det norske laget over et bra svensk lag med engelsk innslag. Dermed blir det nå kvartfinale hvor motstanderene blir et sterkt svensk, men ikke sterkere enn at jeg holder det norske laget som favoritt til å komme seg til semifinalen.

USA: Tor Eivind Grude beste nordmann i LM-pairs

I Atlanta hvor US Summer Nationals foregår nå er de ferdige med den første av hovedturneringene, Life Master Pairs.

Boye Brogeland og Espen Lindqvist fortsatte der de har holdt på en god stund med kanonspilling de første dagene, og ledet etter to dager. I finalerundene ble det imidlertid mye tyngre, og det norske superparet endte bare rundt middels (35.plass av 78 finalistpar).

Tor Eivind Grude gjorde det skarpere i finalen. Han spilte med Liam Milne som står oppført som australier (Sydney), men dit flyttet han for noen få år siden fra Wellington, New Zealand. Grude-Milne endte som nr. 13 i turneringen, en meget bra prestasjon.

LM-pairs ble vunnet av to kanadiske veteraner, John Carruthers og Michael Roche, foran svenskene Fredirk Wrang og Peter Bertheu med amerikanerne Passell-Greco på 3.plass.

Geir Helgemo vant en av sideturneringene for par på søndag sammen med svenske Jessica Larsson som makker.

Alle resultater, bulletiner osv. fra det amerikanske sommermesterskapet finner du her.

Mandag starter den mest prestisjetunge turneringen, lagturneringen Spingold. Mange husker vel at Brogeland-Lindqvist var på vinnerlaget i Spingold i fjor, og de er førsteseedet i årets mesterskap. Da spilte de med firemannslag, de to norske og Platnic-Diamond . I år har de fått med seg Fred Gitelman og hans kone Sheri Wienstock. Gitelman er kjent av mange som "far" til Bridge Base Online (BBO).  

Vi tar med et spill fra helgens spilling:

Barry Rigal - eks-engelskmann som bor i New York - er en av de mest produktive og beste bridgeskribentene i verden. Bulletinene har alltid flere spill skrevet av han. Her sakses ett hvor det var et litt ekkelt motspill som måtte finnes. Ta nord si plass og forsøk om du finner løsningen. 


Du skal altså som nord spille motspill mot 4 spar og spiller ut hjerter knekt. Spillefører forlanger damen, makker på syds plass dekker med kongen og spillefører stikker med esset. Da folger liten ruter fra vest. Hva legger du nå? Det kan vel neppe koste noe å legge liten, og syd vinner med kongen. Derfra kommer trumfskift, og spillefører legger lavt så du vinner med kongen. Hva nå?


Slik spillet gikk var det helt kritisk idet nord kom inn på trumfkongen. Hvis han forsøker å ta hjerterstikk vinnes 4 spar. Spillefører stjeler, tar ut trumfen, og setter opp to ruterstikk som gir avkast for to kløver hos øst. Siden trumfen sitter 2-2 blir det igjen en trumf hos øst slik at vests lille kløver kan trumfes opp.

Nederlenderen Jan Jansma var spillefører, og trekket med å legge hjerter dame i første stikk var lurt da det nok kunne fristet mange til å forsøke å ta ett stikk i hjerter. Men det kan neppe haste? Det beste, og eneste betende motspillet på det tidspunktet er å skifte til kløver. De motspillet ble funnet av Marshall Lewis som spilte sammen med Jan van Cleef, en av Jansmas tidligere makkere..  

US SUMMER NATIONALS 2018

I Atlanta har Summer Nationals startet, og det pågår frem til 5.august. 

Brogeland-Lindqvist leder etter to dager i Von Zedwitz Life Master Pairs.

Vi kommer med mer fra Atlanta de neste dagene.

Hjemmesiden for sommermesterskapet med bulletiner, program osv. finner du her.