"Don't think twice"...eller bør du nettopp det? (m/video)

«Dont think twice», eller bør du alltid tenke deg om en gang til når spiller bridge?

De fleste bridgelærere og bridgetrenere vil vel si at man bør tenke seg om både en, to og tre ganger før en avgjørelse tas eller en plan legges. Det høres selvsagt fornuftig ut, men det er ikke sjelden sånn at «overtenking» gjør at vi roter oss bort også.

«Den første tanke vi har er ofte rett!» Det er noe mange bridgespillere sier etter at de har ombestemt seg og spilt på noe annet, eller ombestemt seg og ikke meldt det de tenkte på først, og det ville fungert best.

Men det er nok ikke alltid sånn.

Det er ofte det beste å tenke seg om en gang til, hvis du ikke vikler deg inn i endeløse tankerekker som ender med at du overbeviser deg selv om noe annet enn det du først tenkte på.

I dag forteller jeg i en video (ca. 20 minutter pluss litt musikk) et par spill fra påskebridgen i Auckland.

I det første ser det kanskje ut som om det er det samme hva du gjør, men ved å tenke seg om en ekstra gang kan kanskje den beste løsningen finnes. «Think twice!»

Det andre spillet handler om å velge sin første melding, og dreier seg mye om stil. Hvis du tror på noe med hensyn til meldestil, følg den nokså konsekvent, og ikke ombestem deg! «Don’t think twice»!

 

Gull i junior-nordisk til Johnsen-Sætre!

I junior-nordisk for par i Varberg, Sverige (U-16), ble det gull til norske Christian Johnsen og Magnus Sætre etter en knallspurt.

Her er resultatlisten:

Stolte nordiske mestre, Magnus Sætre og Christian Johnsen!

 

YOU NEVER CAN TELL (m/video)

Du kan aldri vite sikkert...

YOU NEVER CAN TELL som synges i Chuck Berrys klassiker, er ord som så absolutt gjelder i bridge. 

Dagens video (18 minutter) handler bare om et motspill, men egentlig er det mest om en måte å tenke bridge på.

Det som er poenget er det svært viktige både som spillefører og motspiller med å tenke på hva den med den skjulte hånda ville gjort hvis han hadde den eller den andre kombinasjonen av mulige kort (forutsatt at han er en normal, dyktig spiller). Å tenke sånn kan fortelle mye! Det kan hjelpe deg til å ta gode avgjørelse selv om ikke du ikke vet sikkert, selv om det er sant at du "NEVER CAN TELL"

God påske!

 

Hvem skal til lagfinale i Mo i Rana?

Det skal spilles 6.runde i NM for klubblag innen midten av april, og syv kamper avgjør hvilke syv lag som får spille LAGFINALEN i Mo i Rana sammen med arrangørens lag, og arrangør av lagfinalen er Båsmo BK. 

Her er kampene som skal spilles, og selv om det for meg ser ut til å være en rekke helt åpne oppgjør har jeg uthevet mine favoritter:

Sortland BK 2 - Bergen Akademiske BK 2

Flekkefjord BK - Sogndal BK 1

TopBridge BC 6 - Vikersund BK 2/TopBridge BC

BK Norrøna 1 - Kristiansands BK 1

Namsos BK - Sunndalsøra BK 1

Sunndalsøra BK 2 - Nøtterøy BK 1

Lillehammer BK - Bergen Akademiske BK 1

Her er jeg på dypt vann. Det er kun når det gjelder et par av kampene jeg føler meg rimelig sikker på hvem som vil vinne, så finalefeltet kan godt bli temmelig annerledes enn jeg tipper. Arrangøren har allerede annonsert mange planer både når det gjelder sideturnering og andre arrangement som gjør at Mo i Rana definitivt er stedet å befinne seg for bridgespillere mens lagfinalen pågår! Vi kommer tilbake til både de planene, spill og restultater fra 6. runde og hvem som kvaller til finalen og navnene på de spiller på de lagene. 

 

 

Olrud LAG

Det deltok 27 lag i den avsluttende lagturneringen under Olrud-påsken.

Det var jevnt før den siste runden, og laget med 3 x Eide (Harald, Erik og Lars) samt Håkon Kippe og Olav Lomsdalen snappet 1.plassen med den største seieren i siste kamp, av de som la an til å kunne vinne med en runde igjen å spille. 

Her er listen over de fem beste lagene:

Alle resultatene, butler osv. finner du her.

Det var endel slemmer og "nesten-slemmer" mot slutten av lagturneringen. Her er et spill hvor syd hadde en god, men en litt ekkel hånd å melde (Giver øst, Ø/V i sonen):

  

Øst passer, og det er syd sin tur. Hva ville du åpnet med?

Noen (ganske mange) mener det er riktig å åpne med 1 ruter. Da kan det gå pass rundt og vi mister en utgang om makker har 3-4 poeng, men om det ikke går pass rundt ligger du ikke så dårlig an. Jeg liker imidlertid ikke 1 ruter med så knallsterke kort, for selv om det ikke går pass rundt synes ikke jeg får meldt kortene bra. For hvordan skal makker kunne se for seg at vi er så søkklastet etter å ha åpnet med 1 ruter?

For meg blir dette 2 kløveråpning, men hva skal man så melde over makkers forventede 2 ruter? Å si 3 ruter er vel ikke så galt, men det synes jeg viser en litt annen hånd (typisk mer ensfarget og ofte sekskorts farge). Nødløsningen er kanskje å vise dette som en 23(2)-24 grand. Alt blir litt "løgn" med slike kort, så det er vel mest om å gjøre å "lyve" minst? 

De som åpnet med 2 kløver fikk (i alle fall noen av de) svaret 2 hjerter fra nord, naturlig med minst femkorts farge. Igjen er det et lite gjenmeldingsproblem, men 2 grand synes fortsatt best etter min mening. Alt det her kan diskuteres, og det er ingen facit. Det er når man får slike kort som dette at man virkelig skulle ønsket at systemet var sterk, kunstig 1 køver...

 

Det var etter 2 kløveråpning en viss fare for å havne i 6 hjerter med nord som spillefører, og den går bet om øst spiller ut spar.

Å spille 6 grand med syd som spillefører ser veldig bra ut. Han som spiller ser imidlertid ikke hvor snilt ruter og kløver sitter. Kløver-, ruter- eller sparutspill fra vest gir det tolvte stikket på et sølvfat. La oss si vest finner et nøyttralt hjerterutspill. Da er det elleve toppstikk (0+6+2+3) med sjanser for det tolvte i ruter eller kløver (eller spar...). Uten å ha regnet på alle prosentsjanser kan kanskje å ta for A-K i kløver før bordets spilles inn på det eneste inntaket til hjerteren - kløver dame. Hvis da kløveren viser seg å gi fire stikk (som den gjør her) er kontrakten sikker. Hvis ikke kan spillefører falle tilbake på ruterfinssen etter å ha tatt alle hjerterstikkene. Slik det satt var det omtrent umulig å ikke få tolv stikk samme hvordan man spilte, bare slemmen ble spilt av syd!

Tre par gikk bet i 6 hjerter spilt av nord, etter spar ut fra øst. Fire par vant 6 hjerter, to av dem med nord som spillefører (de andre med syd som spillefører etter at syd meldte sine sterke kort som en grandhånd, og nord overførte til hjerter). De som vant 6 hjerter spilt av nord var heldige da det unektelig ser ut som et naturlig sparutspill fra øst.

Fire par fant frem til 6 grand med syd som spillefører, og resten var i utgang. 

 

 

 

 

Parvinnere på Olrud

Olrudpåskens parturnering ble avsluttet søndag. Vinnere i mesterpuljen ble Lars Arthur Johansen og Tor Eivind Grude (Rognan/Sømna) foran Sam Inge Høyland-Helge Hantveit (Topbridge/Bergen Ak.), med Erik Berg-Marius Bartnes (Studentenes/Ringebu/Fåvang) på 3.plass.

Lars Arthur og Tor Evind vant mesterpujen.

Resultater for mesterpuljen finner du her.

I Åpen pulje vant Kent André Lieng og John Ivar Seiersten (Branbu). Resultater for den puljen finner du her. 

Brandbu-paret Lieng-Seieresten tok seg av par i åpen klasse

Flott innsats av ungdommene Magnus Sætre og Christian Fredrik Johnsen (Lyngseidet/Målselv) som ble nr. 5 i Åpen klasse!

I skrivende stund pågår lagturneringen som avsluttes mandag. Der har et lag med 3 x Eide samt Kippe og Lomsdalen tatt ledelsen.

Vi tar med et spill fra parturneringen hvor meldesystemet og valg av meldinger var avgjørende for å komme frem til toppkontrakten.

Ø/V har storeslem i hjerter på åttekorts tilpasning, men ikke i kløver hvor de har ni kort til sammen! Det er selvsagt fordi kløveren sitter uvanlig, 4-0, og de som klarte å finne 7 kløver var sannelig uheldige. Men det er kanskje lettere å finne frem til storeslem med styring hvis hjerter blir trumffargen i meldingene?

La oss si øst åpner med 1NT. Hvis ikke syd finner tiden inne til en veldig sprek innmelding (for eks. 2 kløver som begge major) får Ø/V melde i fred. Og N/S er i ugunstig, så syd passer nok nesten over alt. Da kan vest sleminvitere med kløverfargen. Men det blir vanskelig å finne ut at makker har så perfekte kort med ingenting bortkastet i hjerter, så de ender nok kun i 6 kløver - heldig, da storeslem er glimrende når en ser bare på Ø/V sine kort.

Hvis derimot vest undersøker om makkeren har femkorts hjerter kan det kanske gå an å finne 7 hjerter?

La oss si vest starter med 3 kløver som Puppet Stayman (ingen dum konvensjon også over 1NT for å finne 5-3 tilpasning i majorfarge), eller har en annen måte å finne ut om grandåpneren har femkorts major. Hvis åpneren ikke har fem hjerter kan saktens vest sleminvitere med kløveren i neste runde. Her viser imidlertid øst femkorts hjerter. Da bør vel et hopp fra 3 hjerter til 4 spar kanskje være Exclusion Blackwood? Skjer det finner vest først ut at øst har AK og ruter ess (tre Key-Cards, spar ess teller ikke med siden 4 spar altså er Exclusion). Så kan vest spørre om hjerter dame og får til svar at det har øst, og vest kan melde storeslemmen i hjerter.

Dette er nok et idealmeldingsforløp, og få fikk til noen sekvens som det her. Men to par meldte seg opp i 7 kløver og fikk de dårlige nyhetene. Ett par fortjente bunnen de fikk da de var i 6 grand helt uten sparstopper! Resten av feltet bortsett fra ett par fordelte seg mellom 6 kløver med tolv stikk og 6 hjerter med tretten, og det eneste paret som meldte og vant 7 hjerter var Lisbeth Aulid Eide og Kjetil Byrkjeland.   

I Åpen klasse var det tre par som fant frem til 7 hjerter! Det var Knut og Anne Marie Pettersen, Reidun Margrethe Hansen og Håvard Moe og de allerede nevnte juniorparet Magnus Sætre og Christian Fredrik Johnsen. 

Hvis du har lyst til å studere Exclusion Key Card Blackwood nærmere kan du for eksempel lese denne artikkelen. 

 

Olrudpåsken - 30 år!

I år er det 30-års jubileum for denne tradisjonsrike turneringen på Scandic Ringsaker Hotel (tidligere Olrud Hotel) utenfor Hamar. Det er egentlig er en festival, med velkomstturnering fredag, parturnering i flere klasser og lagturnering som avsluttes mandag.

I "Velkomsten" var det Per-Ove Grime og Sven Aril Naas Olsen som stakk av med seieren foran Kåre Bogø-Espen C. Fasting og Johnny Hansen-Atle Sæterdal. Det deltok 30 par. 


Vinnerparet i "Velkomsten", Naas Olsen (t.v) og Grime flankerer "festivalgeneral" Finn Brandsnes

I dag fredag og i morgen spiiles parrurnering, og det deltar 38 par i mester samt 59 par i åpen klasse, totalt nesten 100 par på startstreken lar seg høre.

Etter første dag i par leder Erik Berg (Studentenes BK)-Marius Bartnes (Ringebu/Fåvang) mesterpuljen, mens Jan Roger Nøkleby (Sinsen)-Jon Henrik Tschudi (Bridgekam.) leder i åpen klasse. 

 

"Det handle om å følg med" (m/video)

INFORMSJON OG PROSENTSJANSER

I dag får dere en video (ca. 18 min), en slags opplæringsvideo som handler om å bruke tilgjengelig informasjon som spillefører, og hvordan det påvirker sannsynligheter.

Slik nyttig informasjon bør av og til påvirke vår spilleplan og kanskje endre den i forhold til hva vi først tenkte oss.

Det dreier seg egentlig om «facts» som vi har tidlig, eller kanskje får utover i spillet.

Hvordan få utnyttet slik informasjon?

Det handler først og fremst om å følge med!

Og så handler det om å danne seg et «bilde» av de skjulte hendene.

Videoen har med to spill, og noen vil sikkert se poenget tidlig, i alle fall i det første spillet, men meningen med denne gjennomgangen er mest for å få frem tankegangen om det med å bruke informasjon (og ikke glemme informasjon man får tidlig) for å kunne ta gode avgjørelser i spilleføringene våre.

Gladspill fra Philly

Det amerikanske vårmesterskapet er over. Det var flere bra norske prestasjoner i Philadelphia. Brogeland og Lindqvist sin sterke 3.plass (tapende semifinalister) i hovedturneringen Vanderbilt er nevnt. Allan Livgård og Terje Aa sammen med Jostein Sørvoll-Sverre Koch hang også med et stykke ut i Vanderbilt, det samme gjelder Tor Eivind Grude og Lars Arthur Johansen. Odin Svendsen og Fredrik Helness var nære på en skikkelig topp plassering i Silidors Pairs, en parturneing over to dager for rundt 400 par. De ledet i begynnelsen, var lenge blant de tre-fire beste, men en litt svak avslutning gjorde at det ble 8.plass, også det et godt resultat. I den avsluttende Jacoby Swiss Teams ble samme par nr. 7 på lag med Tor Helness og Geir Helgemo og Jessica Larsson-Cecilia Rimsted fra Sverige.

Jeg har fått med meg et par morsomme spill fra Svendsen og Helness sine turneringer. Det første er fra Silidors Pairs:

 

Meldingene gikk slik før den siste avgjørelsen den unge nordmannen måtte ta:


Ville du doblet, passet eller meldt en gang (5 hjerter) til nå? Etter at nord har vist sterk hånd med kortfarge i ruter og hjerterstøtte med 4 ruter er spørsmålet: er syds pass på 5 ruter kravpass? Jeg tror mange mener det. Nord har sagt vi skal spille utgang med en konstruktiv melding (sleminvitt), og da skal vi vel sjelden la motparte spille 5 ruter utdoblet? I så fall er syds pass en invitt, og nord bør melde en gang til. Fredrik sa 5 hjerter og det gikk to passer før vest doblet. Og slik så N/S sine kort ut:


Jeg vet ikke sikkert om syd mente passen over 5 ruter som krav, men gjorde han det var det i alle fall ganske hardt? Noen liker at det skal være avgitt et definitivt utgangskav for at det skal være kravpass, men dette er vel så godt som det? Likevel er det nok "case" for å ikke spille kravpass i meldesitusjoner som er konkurrerende da det ikke er alltid man vet med sikkerhet hvem som faktisk har kortene. 

Uansett var vel nords 5 hjertermelding en grei sats med disse spesielle kortene, men det er klart det godt kan være feil melding.

Fredrik fikk ruter ut mot 5 hjerter doblet og trumfet. I andre stikk spilte han kløver til damen som stod. Så hjerter dame som vest la liten på, damen fikk seile og vant stikket mens øst kastet en ruter. En andre runde hjerter fulgte til åtteren og så nok en kløver fra hånden. Da den fargen satt 2-2 lysnet de betraktelig! Det kom nok en ruter som ble trumfet hos nord. Så ned med hjerter ess og kløver fra taket. Vest hadde ett trumfstikk, men spillefører hadde nå kontroll og kunne kaste tre spar hos syd på kløverstikkene. Å vinne 5 hjerter doblet ga selvsagt en score helt oppunder mønet. 

Det neste spillet jeg tar med er fra Jacoby Swiss Teams. Her var også den siste meldingen Fredrik avga helt avgjørende for utfallet, selv om utspillet var det som endelig avgjorde hvilken vei poengene gikk. Fredrik satt nord som giver med disse kortene (Ø/V var i sonen):

 

Hva ville du gjort nå? Fredrik visste egen side måtte ha mange stikk i hjerter, med passende fordeling mot hverandre mest sannsynlig ti eller elleve stikk. Er det trolig at motparten kan vinne 5 spar? Ja, hvorfor ikke. Om makker har bare hjerter kan det vel nesten stå slem deres vei. Det ble til at Fredrik meldte 6 hjerter, og det mente han nok som en stamp over 5 spar. Slik så N/S sine kort ut i dette tilfellet: 

 

  

Odin (syd) sine kort var slik at motpartens 5 spar ikke stod, men samtidig var det en sjanse i 6 hjerter! Motparten har jo bare en trumf, og da det kom ruter ut til esset avhang plutselig kontrakten kun av at kløveren satt 4-3. Odin rakk og trumfe god den femte kløveren og hente den for sparavkast, 12 stikk og +1210!

Spar ut ville ført til en bet.

Ved det andre bordet ble kontrakten 5 hjerter doblet med ett overstikk, +750 til N/S, likevel et godt pluss-spill til det norsk-svenske laget. 

 

FLEICHER slo seiersvante NICKELL

Det ble lag DIAMOND (med Brogeland-Lindqvist) sine overmenn i semifinalen, FLEICHER, som gikk av med seieren i Vanderbilt i USA, etter at de slo et av de mestvinnende lagene i bridgehistorien, lag NICKELL i finalen. FLEICHER tok en oppsiktsvekkende ledelse med 56-0 i det første av fire sett, men som så ofte før kom NICKELL tilbake. De snek seg innpå lederlaget, og midtveis i det siste settet var ikke ledelsen så stor. Men noen gode spill mot slutten gjorde at FLEICHER vant kampen med 41 IMP. Vinnerlaget består av Joe Grue, Brad Moss, Geoff Hampson, Eric Greco, Martin Fleicher og Chip Martel.

Det var norske spillere i aksjon i finalerundene i JACOBY SWISS TEAMS som ble vunnet av lag PEPSI (Pszczola). Et lag besteående av Odin Svendsen, Fredrik Helness, Tor Helness, Geir Helgemo og de to svenskene Jessica Larsson og Cecilia Rimstedt kom på en sterk 7.plass. Vi kommer tilbake med noen spill med de norske i aksjon om litt, i mitt neste innlegg. 

 

 

VANDERBILT: Norsk tap i semifinalen

I Philadelphia ble semifinalene i Vanderbilt spilt lørdag. 

Det norske stjerneparet Brogeland-Lindqvist og laget deres DIAMOND ble dessverre slått ut. Det var match hele veien selv om laget med de to norske spillerne lå under gjennom hele kampen.

I tredje sett (av fire) tok våre gutter litt igjen på FLEICHER sin ledelse og lå kun 29 IMP under, men det gikk ikke likevel.

Mot slutten måtte DIAMOND få inn et par bra spill om det skulle være vinnersjanser, og da en stamp i 5 ruter (en melding som med litt andre kort godt kunne ha vært bedre enn en stamp!) gikk galt, -300 mot en 4 spar som i praksis ofte går bet, var det i realiteten (nesten) over, men ikke helt, det var tross alt seks spill igjen og en ledelse på 36 IMP. Men det ble en rekke med uavgjorte spill før det aller siste spillet som DIAMOND tapte stort (et spill som slik stillingen var egentlig var uinteressant).

Å komme til semifinalen i en av verdens mest prestisjetunge lagturneringer er uansett en god prestasjon selv om dette laget håpet på mer etter mange gode resultater de siste årene.

FLEICHER møter NICKELL i finalen, og de to lagene var seedet som nr. 1 og 2.

VANDERBILT: Brogeland-Lindqvist ligger under i semifinalen

FLEICHER virket lenge utilnærmelige i andre sett av semifinalen mot Brogeland og Lindqvists lag. Greco-Hampson var bunnsolide, det var ikke lett å få IMP mot dem bortsett fra da Hampson bommet et utspill så Brogeland vant en utgang som gikk bet ved det andre bordet. DIAMOND vant også en delkontraktssving, men bortsett fra det tikket stort sett IMP’ene FLEICHER sin vei. Det så litt mørkt ut helt til det nest siste spillet da Brogeland fant en lekker variant, dog med litt hjelp fra motspillerne som altså var menneskelige likevel.

Ved begge bord spilte vest ut en stor hjerter mot syds 3 grand, syd la tieren, men begge på vests plass skiftet til spar i andre stikk.

Det er bare åtte stikk, men vest kommer under press idet ruterstikkene spilles. Hampson kastet en hjerter på den andre ruterhonnøren, og idet Boye tok det tredje ruterstikket som godspilte to ruterstikk til øst kastet vest kløver konge. Det så umiddelbart ut som et godt avkast, men det var ikke godt nok. I stedet burde han holdt to kløver med kongen. Hvis så spillefører tar for kløver ess må han imidlertid legge kongen.

Slik det var med kløver konge i avkast tidlig (vest holdt altså igjen 10-9 dobbel i kløver) fikk nordmannen til en søt sluttposisjon. Han tok de gjenværende sparstikkene før han spilte kløver mot hånden. Øst måtte legge liten, og det gjorde syd også! Vest var tvunget til å vinne stikket, og inne på kløver 9 satt han igjen med hjerterne sine og kløver 10. Han måtte fortsette med kløver 10, men da kunne Brogeland dekke og måtte få kløverstikk for enten knekten eller åtteren!

Kontrakten gikk bet ved det andre bordet, og dette var 12 sårt tiltrengte IMP til lag DIAMOND. Det gjorde at settet ikke ble helsvart likevel, og FLEICHER leder kampen halvveis med 37 IMP. Det er ingen umulig oppgave for et lag DIAMOND som har for vane å komme sterkt utover i slike kamper. De siste 30 spillene kan følges på BBO fra omtrent midnatt norsk tid.

VANDERBILT: Brogeland - Lindqvist i semifinale

Etter at det norske parets lag DIAMOND vant sin kvarfinale mot MAHAFFEY møter de i skrivende stund (fredag kveld norsk tid) FLEICHER i semifinalen. FLEICHER består av et sterkt amerikansk lag med Martel-Fleicher og Greco-Hampson. Amerikanerne tok ledelsen i det første settet, men det er en lang kamp. Semifinalene kan sees på BBO. 

I den andre semifinalen møtes NICKELL og BERG. Nickell er velkjent nok med Nickell, Katz, Weinstein, Levin, Rodwell og Meckstroth. Berg består av Mary Ann Berg, og Feldman fra USA sammen med fire polakker.

 

Vanderbilt: Thriller da "norske" lag DIAMOND møtte ZAGORIN

I Round of 16 ble det en slags skandinavisk duell med Brogeland-Lindqvist på lag DIAMOND mot Peter Fredin, Peter Bertheu (Sverige) og Jacob Røn (Danmark) på lag ZAGORIN.

Kampen ble usedvanlig jevn. Før nest siste sett var det helt likt i IMP. Før de to siste spillene i det settet var det fortsatt helt likt! Da vant Brogeland-Lindqvist sitt lag 1 IMP for en 3 spar med ni stikk der det ble spilt 2 grand med åtte stikk ved det andre bordet. DIAMOND var altså 1 IMP foran og kun ett spill til skulle spilles i det nest siste settet. Det spillet så slik ut: 


Mot Røn og Fredin spilte Espen Lindqvist 3 kløver som øst og fikk ti stikk, +130. Zagorin og Bertheau hadde større ambisjoner og endte i an sprek 5 kløver. Den går normalt bet, og det er vel også bet om syd finner spar ut. Da det ikke skjedde fikk Bertheau fatt i elleve stikk pga. den veldig snille hjertersitsen. En finesse i fargen og en stjeling på østs hånd godspilt enda ett stikk i hjerter og det ble kun to trumftapere! Pluss 400 til ZAGORIN var nok til å smette forbi og ta en liten ledelse før de siste femten spillene.

Det siste settet startet med at ZAGORIN økte ledelsen noe, men så kom noen gevinstspill for DIAMOND: Brogeland kan være en friskus av og til, og her er hva han satt med som vest (giver) med alle i sonen:

Brogeland passet, men da nord åpnet med 1 ruter og syd sa 1 hjerter etter pass fra øst gikk han innpå med 2 kløver! Nord sa 2 ruter og Lindqvist løftet til 3 kløver som Brogland fikk spille. Den kontrakten gikk tre sonebeter, men det var et godt spill da N/S hadde mistet sin 4-4 tilpasning i spar, og de kunne vunnet utgang. Ved det andre bordet vant N/S +620, 8 IMP til DIAMOND.

Da Zagorin-Bertheau var i feil utgang i et spill like etterpå (11 IMP) så det lyst ut for DIAMOND, men så blåste Jacob Røn ut i en stoeslem som stod, og da nordmennene ikke klarte å kopiere det var det nesten like langt.

Før de to siste spillene ledet DIAMOND med 4 IMP, og de økte til 7 da Brogeland slapp unna med en bet i en 3 grand som burde gått to bet. Dermed ledet de med 7 IMP med ett spill igjen. Zagorin behøvde en utgangssving, men det kom bare et lite delkontraktsspill som DIAMOND vant med 3 IMP og var videre til kvartfinalen etter en meget spennende og morsom kamp.

I kvartfinalen i morgen møter laget med de to norske spillerne MAHAFFEY.  

Vanderbilt - kun ett "norsk lag" i Round of 16

Helness og Helgemo sitt lag ZIMMERMANN måtte se seg slått i Round of 32, det ble tap med 23 IMP mot SCWARTZ. For Brogeland og Lindqvist (DIAMOND) gikk det bedre. De lå under i begynnelsen av kampen sin, men vant til slutt med 35 IMPs margin mot DEMIREV. 

I Round of 16 som spilles nå, torsdag kveld og utover natten (norsk tid) møter DIAMOND lag ZAGORIN som bl.a har med svenskene Peter Fredin og Peter Bertheu og danske Jacob Røn.

Her et spill som kom godt med for Brogeland-Lindqvist i den relativt jevnspilte kampen i går:

   

Lindqvist (nord) åpnet med 4 ruter som for dem viser en god 4 sparåpning, så det ble syd som ble spillefører i 4 spar. Vest spilte ut kløver knekt. Hvis syd vinner det stikket blir det bet med to kløvertapere, en spar- og en rutertaper. Brogeland fant et fint trekk da han lasjerte utspillet, et uvanlig trekk når den utspilte fargen er en sidefarge hvor spillefører og blindemann har ni kort! Det fungerte godt siden vest hadde ruter ess. Han skiftet til hjerter, men da spilte Brogeland simpelthen spar ess og spar dame. Vest hadde da ikke flere trumf og kunne ikke få kløverstjeling, og øst kunne ikke få tak i ett stikk til i kløver da to kløver hos nord kunne kastes på hjerteren, +420.

Ved det andre bordet ble kontakten spilt av nord. Øst spilte litt uheldig ut kløver konge som gikk til esset, og knekten falt. Nå er det kun en kløvertaper, men fare for stjeling. Kontrakten vinnes om det spilles spar ess og mer stor spar, men det behøver ikke være riktig. Hvis spar konge sitter tredje i saks og øst har ruter ess blir det bet om det spilles slik. Vest ville i så fall fått for spar konge og kunne satt inn øst på ruter ess før kløver dame og kløver til stjeling ville gitt beten. Og sitter det slik må sparfinessen tas, så spar ess og mer spar om sparfinessen går bra. Men sånn satt det altså ikke, og da syd tok sparfinessen ble det en rask bet med ett stikk i ruter, ett i kløver og en kløverstjeling til Ø/V, 10 IMP til lag DIAMOND. 

VANDERBILT - Round of 64

Under Spring Nationals i Philadelphia, USA ble Round of 64 i lagturneringen VANDERBILT spilt tirsdag, og det er vårmesterskapets hovedturnering. 

Dette er en av de mest prestisjetunge lagturneringene i verden. Det ble først spilt en kvalifiseringsrunde for å komme ned til 64 lag (de best seedede lagene slapp å spille den kvalifiseringsrunden). Jeg har funnet fem lag med norske spillere i lagoppstillingene for Round of 64 (tips meg hvis jeg har oversett noen).

Det var disse lagene:

ZIMMERMANN: Tor Helness og Geir Helgemo

DIAMOND: Boye Brogeland og Espen Lindqvist

GROSSACK: Tor Eivind Grude og Lars Arthur Johansen

AA: Terje Aa, Allan Livgård, Jostein Sørvoll og Sverre Koch

MADNESS: Odin Svendsen og Fredrik Helness

GROSSACK: Tor Eivind Grude og Lars Arthur Johansen

Av de norske var det Helness-Helgemo som var på BBO tirsdag da laget deres sin kamp ble overført i de to siste settene, og jeg fulgte med der.

ZIMMERMANN kom en god del under i det første av det fire settene, men tok nesten igjen ledelsen i andre sett og lå under med kun 3 IMP. I starten av tredje sett satt det norske paret satt fullstendig mot kortene i de første spillene. Da Gromov-Dubininin som i denne turneringen er tatt med på Zimmermann sitt lag brant en bra lilleslem som ble meldt mot H/H så det litt skummelt ut – plutselig 14 IMP bak.

De IMPENE fikk ZIMMERMANN imidlertid tilbake i det neste spillet da en av H/H sine motspillere bommet hjerteren med denne beholdningen:

753 mot AKJ104

Spillefører tok en direkte hjerterfinesse med tieren og tapte stikk til damen singel bak – en læreboks-variant! Å spille en honnør først for å gardere mot damen singel var tingen (å ta direktekappen kunne kanskje vært riktig og gjort spillet lettere for spillefører om han i saksen satt med damen fjerde). Med det som var en unødvendig hjertertaper gikk 4 hjerter en bet mens russerne hadde spilt 3NT med elleve stikk ved det andre bordet, 13 IMP til ZIMMERMANN.

Etter det lå kampen og vippet lenge. Et viktig spill mot slutten av 3.dje sett var dette:

 

Ved det ene bordet stoppet N/S i utgang, men Helness-Helgemo meldte seg frem til den glimrende slemmen 6 hjerter. Den er dog kun sikker helt til man ser at Ø/V kan få seg en kløverstjeling med kløver ess ut, men skjer det er det uflaks. Og det må kløver ut mot kontrakten som spilles av nord. Heldigivis fant ikke øst utspillet av kløver ess og det ble fortjent (synes jeg) slem til bokføring for det norske paret. Et slikt spill svinger 26 IMP (13 inn i stedet for 13 ut om dte blir bet), og det avgjorde på en måte kampen skulle det vise seg.

Etter at denne slemmen føk hjem var ZIMMERMANN oppe i en brukbar ledelse, men så gjorde Dubinin en uforståelig feil i motspill i det siste spillet slik at en soneutgang som enkelt burde gått beit føyk hjem. ZIMMERMANN ledet dermed med kun 6 IMP før de siste femten spillene hvor det utviklet seg slik at det ikke var akkurat noen sikker vei til avansement. Men til slutt vant laget med de to norske spillerne med 10 IMP.

Lag DIAMOND med Brogeland-Lindqvist var store favoritter mot lag CASSEL, men slet litt underveis. Kampen deres ble også jevn helt til slutt, og da var DIAMOND foran med 14 IMP.

Helnorske lag AA lå endel under etter femten spill, vant andre sett klart og ledet kampen, men sterke PD-TIMES tok over og ledet med fattige 6 IMP før de siste femten spillene. Den kampen ble enda jevnere enn de to førstnevnte, og dessverre røk lag AA ut med fattige 7 IMPs margin.

Odin Svendsen og Fredrik Helness sitt lag bestod foruten av de to norske av noen svenske damespillere og en New Zealander. De lå ganske mye under underveis i sin kamp, men slo kraftig fra seg mot slutten og tapte med kun 6 IMP mot et kinesisk lag.

Grude-Johansen sitt lag GROSSACK møtte profflaget SCWARTZ. På det norske parets lag spilte en kjenning av meg her Down Under,  Liam Milne fra New Zealand (nå bosatt i Australia). I andre sett (av 3) fikk han og Bart Bramley bra draget på det og det så ganske lovende ut en lang stund. Etter en bra start på runden satt Milne vest med disse kortene:

Meldingene med nord som giver og ingen i sonen gikk 1 spar fra nord, 2 hjerter fra Bramley (øst) og 4 spar fra syd. Hva ville du meldt nå?

Ved det andre bordet meldte Stamatov (Bulgaria) 5 hjerter i samme meldesituasjon. Milne satset høyere og hoppet til 6 hjerter! Den ble doblet, og slik så hele spillet ut:

Nord (David Gold, England) kan vel neppe klandres for å doble slemmen med tre ess (!), men Bramley hadde ingen problemer med å vinne tolv stikk, forsvaret fikk kun for ruter ess.

Ved det andre bordet meldte altså vest 5 hjerter som også ble doblet, og den ble vunnet med ett overstikk, +750 til Ø/V. Men det var altså ikke god nok score, med doblet slem som ble vunnet ga spillet 10 IMP til Grude/Johansen sitt lag. Lag SCWARTZ ble imidlertid for sterkt, og det ble til slutt tap med 41 IMPs margin for Grude-Johansen sitt lag.

Dermed er altså to «norske» lag videre til Round of 32. ZIMMERMANN skal der møte SCHWARTZ (med bl.a. engelske Gold og bulgarerne Stamatov og Danilov) mens DIAMOND møter DEMIREV (et profflag som også har med noen velkjente bulgarere).

Nesten for Kiwier i USA!

Det ble det amerikanske stjerneparet Steve Weinstein-Bobby Levin som gikk av med en knepen seier i KAY PLATINUM PAIRS i det amerikanske vårmesterskapet i Philadelphia.

Terje Aa og Allan Livgård var eneste norske par i finalen som 28 par hadde kvalifisert seg til. De spilte solid og endte på en pen 14.plass i det råsterke feltet. 


Steve Weinstein og Bobby Levin til topps i parturneringen

De vant hårfint foran Padon-Demuy (Israel/USA står det, men Demuy er egentlig kanadier) og Delmonte-Bach. Bak treerne sine navn står det Las Vegas-USA og Tyskland, men begge er egentlig Kiwier (fra New Zealand). Ishmael Delmonte har riktignok i en årrekke bodd i Australia, og for et par år siden forlyttet han seg over til USA for å leve av bridgen. Ashely Bach er halvt dansk (dansk far) og han står oppført som tysk i ACBL sitt arkiv, men det er fordi han bodde i Munchen noen år og har fortsatt en sønn der. Men Ashley er fortsatt «vårres», han er ekte Kiwi og spiller (ganske) fast for det New Zealandske landslaget. Av alle de gode bridgemakkerne og lagkameratene jeg har hatt opp gjennom årene er Bach den som kommer nærmest Geir Helgemo i å forbløffe med motspill og spilleføringer man nesten ikke kan fatte hvordan han klarer å komme på.


Ashley Bach - fortsatt "vårres" mann!

Vi tar med et spill fra parturneringen.

Ta dette som en spilleprøve, eller egentlig to spilleprøver.

Uten motmeldinger fra motparten får du som syd hjerter 6 i utspill (fjerde høyeste) fra vest mot 3 grand og vinner med kongen over øst sin knekt. Hvordan spiller du (husk det er parturnering). Siden det nå er lagturnering på gang i Philadelphia (den prestisjetunge VANDERBILT starter mandag) kan du analysere denne utgangen også om det hadde dreid seg om lagkamp (IMP beregning) også. 

Dette er et godt eksempel på hvor galt det kan gå om man begynner å overtenke. Ved ett bord startet spillefører med fire ganger ruter. Vest fulgte fire ganger, og underveis avga han et positivt Smith-signal som fortalte makkeren (og spillefører…) at han likte utspillet. Et slikt signal avga også øst under ruterspillingen, så han har antagelig QJ i hjerter, trolig tredje fra start, kanskje fjerde (Smith-Ecco kan du lese mer om her). I den fjerde ruterrunden legger øst kløver 8, og paret bruker ulike kort som styrke.

Hva gjør du nå?

Det er kun åtte toppstikk. Å ta kløverfinessen er fristende selv om øst la svakhet i fargen, og å gjøre det vil om den lykkes gi bøtter og spann med overstikk som jo er fint i parturnering. Men om kløverfinessen ryker går du beit hvis vest har fem hjerter fra start. Og det er jo mulig å vinne kontrakten på en annen måte – minst ni stikk – om du tipper spare dames plassering i stedet.

Vår (anti)helt på syd sin plass trodde på østs kløversignal og gikk for sparfargen i stedet. Siden vest trolig startet med fem hjerter og har vist fire ruter har øst sparlengden, og da er han favoritt til å ha det kortet du leter etter - spar dame. Så spillefører tok for spar konge og fisket sparen gjennom øst med særdeles magert resultat:


Det ble ekstra lang nese idet det viste seg at øst hadde kløver konge, så det var mulig å vinne tretten stikk i stedet for den beita som syd gikk etter den feilslåtte spilleplanen.

I lagkamp bør det tenkes litt annerledes, overstikkene er ikke så viktige. Da er det antagelig riktig å spille på kombinerte sjanser for å forsøke å vinne kontrakten. Man kan ta for A-K i spar for å se om spar dame faller, og det gjør den jo i dette tilfellet så kontrakten er sikker! Hvis ikke spar dame faller må kløverfinessen forsøkes.

Livgård - Aa til parfinale i USA

Kun 28 par kvailfiserte seg til finalen i KAY PLATINUM PAIRS i det amerikanske vårmesterskapet som spilles i Philadelphia.

Eneste norske par i finalen blir Allan Livgård-Terje Aa. Vi finner også noen svensker og dansker på listen i det stjernespekkede feltet. Her må nok Allan og Terje spille opp mot sitt aller beste om det skal bli topp-plassering i finalen søndag ettermiddag amerikansk tid. Vi krysser det som er av fingre og tær håper på en sterk norsk plassering i den prestisjetunge turneringen.

Vårmesterskapet fortsetter med mange forskjellige mesterskap hvor hovedturneringen selvsagt er lagturneringen VANDERBILT som starter mandag. I den turneringen i fjor oppnådde Brogeland-Lindqvist ett av sine mange sterke resultater internasjonalt da de gikk helt til finalen hvor det dessverre ble tap mot lag Nickell.  

.

NM-vinnere kåret i Stavanger (endret, m/bilder)

På Quality Airport Hotel i Stavanger ble NM for dame- og veteranlag avgjort i helgen samtidig som bedriftsmesterskapet også ble spilt.

I dameklassen ledet laget med Gunn Tove Vist, Torild Heskje, Ann Karin Fuglestad og Marianne Harding stort sett hele veien. De ledet også før siste kamp, men et tap i den kampen gjorde at seieren ikke var sikker. Da toerne også tapte sin siste kamp ble det gull likevel.

Det var favorittlag i toppen, og her er de tre lagene som kom på pallen:

1. 137,95 VP, Dronninga med prinsesser (Vist - Heskje - Fuglestad – Harding)

2. 132,84 VP, BIG L (Helness - Wennevold - Grude – Øigarden)

3. 125,03 VP, Boogies (Sivertsvik - Chediak - Thoresen – Bogen)

Det deltok 32 lag i dameklassen. Hele resultatlisten med butlerberegning og det hele finner du her.


NM-titler til f.v. Fuglestad, Vist, Heskje og Harding

Veteranklassen ble vunnet av et lag bestående av Sverre Johnsen, Johnny Holmbakken, Odd Frydenberg og Jan Mikkelsen. 

Disse lagene kom på pallen i det 16 lag store veteranfeltet:

1. 139,94 VP Klubbrom 4 (Frydenberg - Mikkelsen - Johnsen – Holmbakken)

2. 132,88 VP Hurra (Hansen - Dahl - Jørstad – Fjellstad)

3. 132,54 VP HERO PETO (Bakke - Marstrander - Mæsel – Mæsel)


Gull i veteranklassen, f.v. Holmbakken, Mikkelsen, Johnsen og Frydenberg

Alle resultatene i veteranmesterskapet finner du her.

Bedriftsmesterskapet ble vunnet soleklart av ALINETT AS som bestod av Anne Lene Krogh-Vennemo Johnsen, Jan Erik Olsen, Vetle Faag og Jan Fjælberg.


Vinnerne av bedriftsmesterskapet, f.v. Faag, Fjælberg, Krogh-Vennemo Johnsen og Olsen

Resultatene i bedriftsmesterskapet finner du her. 

I helgens siste kamp kom det noen slemmer som nok bør meldes, men som vanlig i store felt var det ganske mange som ikke fant frem: .


Her har Ø/V tretten bombesikre stikk (men motparten har ett ess) i fargene spar, hjerter og ruter, og vest har kløver konge. Så 6 grand og 6 ruter spilt av vest er ideelle kontrakter, da er kløver konge beskyttet. Også 6 spar spilt av vest er like bra. Beste kontrakt er 6 grand hvor det ikke finnes noen fare i det hele tatt, mens i trumfkontrakt kan N/S noen ganger få seg en stjeling. Slik det satt var det ingen problemer i noen av de mulig slemmene, selv om slem ble spilt av øst gikk det bra siden kløveren satt gunstig. 

Hva bør vest åpne med?

De fleste åpner vel med 1 ruter. Problemet er neste melding med 19 kanoner og en nesten gående sekskorts farge. Jeg mener gjenmeldingen 2 grand etter et 1-over-1 svar er en grov undermelding, disse kortene er mye sterkere en en vanlig 18-19 grand. Et alternativ er å åpne med 1 ruter og gjenmelde 3 grand som bør være avtalt som god (helst gående) seks- eller syv kortsfarge og en maksimum hånd, men det er ikke ideelt med trekorts spar etter 1 spar i svar fra makkeren. Et annet alternativ er å åpne med 2 grand som 20-21 (eller vise 20-21 grand slik som makkerparet gjør det). Det er heller ikke helt ideelt med singelton hjerter ess, selvsagt, men i alle fall får man på den måten vist styrken sin med det samme, håndens reelle verdi. Begge de meldingene fører til slem på riktig hånd (1 ruter fulgt av 3 grand fører til 6 ruter og 2 grand i åpning fører til 6 spar spilt av vest etter ovreføring til spar fra øst). Som vi allerede har nevnt spilte det kun teoretisk rolle denne gangen da det ikke var mulig å gå bet i slem selv om øst ble spillefører. Men spillet viser litt om hvordan man må tenke når man avgir sin første melding. Det er ofte viktig å tenke på hva man skal melde neste gang og hva man da får vist. Litt over halvparten av Ø/V-parene meldte slem, resten var i utgang.

Denne meldeprøven var nok litt lettere. Igjen har makkerparet tretten stikk i spar, hjerter og ruter, men motparten har ett ess. Ved mange bord viste nord 20-21 grand, og syd blåste da ut i 6 hjerter, som regel etter å ha overført til hjerter. Igjen kunne det vært veldig viktig å ha kontrakten på den sterkeste hånden, for eksempel om nord hadde hatt kløver konge tynt tredje i stedet for KQ. På dette spillet ble det meldt og vunnet slem ved omtrent 80% av bordene. Ved to bord ble det meldt storeslem, og det ene paret som gjorde det fikk en noe ufortjent rom-topp da de vant den! På spillstensilen står det at kontrakten ble spilt av nord, og at øst ikke tok for kløver ess i utspill. Kanskje hadde meldingene gått sånn at utspilleren trodde syd var renons i kløver, men uansett måtte det ha vært en nitrist opplevelse for Ø/V. De få som var kun i utgang med disse kortene må ha stoppet etter at nord valgte å åpne som 1 spar, tipper jeg.  

Begge slemspillene er lettest å melde til toppkontrakten, på riktig hånd, etter sterk 2NT åpning. Dette er noe jeg alltid har hevdet, det er generelt en bra strategi å få sagt fra om styrken sin med det samme med grandhender, selv om det kanskje ikke alltid er helt korrekt grandfordeling. Det er ikke for å være "fancy" med smårustne grandmeldinger, men for å unngå gjenmeldingsproblemer i neste runde.   

 

Spring Nationals er i gang i Philadelhia

Det amerikanske vårmesterskapet (Spring Nationals) har startet i Philadelphia, som vanlig med en del nordmenn på startstreken. Den første hovedturneringen er KAY PLATINUM PAIRS hvor kvalfiseringen er avviklet. Greit videre til semifinalen gikk Boye Brogeland-Espen Lindqvist (14.plass), Allan Livgård-Terje Aa (16), Tor Evind Grude sammen med amerikanske Thomas Carmichael (26) og Tor Helness som spiller med Aaron Slverstein (USA) i denne parturneringen (43). I morgen er det semifinale. 

Vi kommer selvsagt tilbake med flere oppdateringer, resultater og spill fra USA. Mesterskapssiden med all informasjon, resultater og bulletiner finner du her.