NM for MIXLAG

Laget som kalte seg LIGGEUNDERLAGET ledet etter to tredeler av NM FOR MIXLAG, men de måtte til slutt se seg forbigått av lag ANNE LILL (I)DA. Gulllaget består av Eskil Monrad Hagen, Anne-Lill Hellemann, Odin Svendsen, Ida Wennevold og Jon Egil Furunes. Resultatene i denne turneringen finner du her.

Dermed er Bridgefestivalen over for denne gang og vi får de neste par ukene følge med hva som foregår i VM som spilles i LYON.

VM I LYON

Det ble en tøff start for de to "norske" lagene i Bermuda Bowl, Monaco og New Zealand. Monaco (med Helness-Helgemo) tapte klart for USA 1 i første kamp, men fikk endel poeng i de to neste kampene og ligger litt under middels. New Zealand som jeg spiller på fikk som ventet en estra tøff start med gullfavorittene Nederland i første kamp og USA 1 i andre. Mot Nederland ble det bank å få. USA 1 derimot spilte ganske svakt, faktisk, og vi hadde overtaket lenge. Mot slutten ble det jevnt, og da Weinstein-Levin i siste spill meldte 3 grand var de heldige, synes jeg. Vi hadde meldt og støttet spar, men de prøvde likevel 3 grand med kun en sparstopper. De to første sparrundene ble lasjert, og da han med kun trekorts spar hadde begge de to essene spillefører måtte innom ble det bare to motspillstikk i spar og to ess til forsvaret, han med to godspilte sparstikk satt og så ned på dem uten særlig glede resten av spillet. Dermed tapte New Zealand 10 IMP på spillet i stedet for å vinne 7 om ett av essene bytter plass. Det førte til at USA 1 var foran for første gang i kampen og vant den med 9 IMP. New Zealand vant knepent i tredje kamp mot Indonesia og ligger 9 under middels etter første dag.  

Resultater og annen info fra VM finner du her.

   

VM starter i morgen!

I Lyon, Frankrike starter i morgen årets VM. Det er fire turneringer, Bermuda Bowl, Venice Cup og Seniors Bowl samt World Transnationals som spilles den andre uken. Så etter en uke blir det en god del nordmenn på plass for å spille Transnationals.  

I VM-turneringene for nasjonslag som starter i morgen deltar tre nordmenn, Tor Helness, Geir Helgemo og undertegnede. De to førstnevnte spiller som kjent for Monaco som er et av favorittlagene, selv om laget kanskje er noe svekket fra tidligere. Mine personlige favoritter til gull i Bermuda Bowl blir hjemmelaget Frankrike, Nederland og USA. Men turneringen virker litt mer åpent enn det bruker å være.

Mitt eget lag New Zealand blir i beste fall en outsider til å kvalle til kvartfinalen (kun de åtte beste går videre etter Round Robin). Vi greide oss godt i fjor i Bridgeolympiaden (tapte i kvartfinalen), men laget sliter som vanlig med dårlige forberedelser (lite matching) som selvsagt skyldes de geografiske forhold. Vi gleder oss likevel enormt til å få spille mot de store gutta selv om starten av turneringen kan bli i overkant tøff for oss med Nederland og USA 1 som de to første motstanderne. Monaco møter i første kamp USA 1, kanskje dere største rival. 

Åpningssermonien er i kveld.

Link til informasjon om deltakere, resultater, fortløpende oppdatering osv. finner du her.

Det blir flere kamper overført på BBO fra hver runde, og spillingen starter søndag kl. 11.00.

 

Bogen tok mix-gull

Anne Irene og Håkon Bogen (Mo BK) hadde en god ledelse før siste sesjon i NM for mix-par, men det ble veldig jevnt da målstreken neærmet seg. De tok seieren med kun 23,7 poengs margin (en topp ga +84) foran Erik Eliassen - Hilde Bjørlo (Stavanger BK/Statoil). Bronse gikk til Siv Thoresen - Sam Inge Høyland (Ski BK/Topbridge).

Resultatene finner du her.

Glade mixmasters etter seieren i NM

I PATTON gikk seieren til laget som ledet etter første dag, lag "VET IKKE", som bestod av Frode Tveito, Øystein Meling, Daniel Bjørgo og Atle Seim.

Resultatlisten i Patton finner du her. 

 

I dag starter NM for mix-lag samt at det arrangeres diverse sideturneringer. Festivalen avsluttes i morgen.   

 

Bogen- Bogen fører i mixen

Med en sesjon igjen å spille har Anne Irene Bogen og Håkon Bogen fått opp en ledelse på 235 poeng til nr. 2, Tina Ovenstad - Haldor Sunde med Åse Langeland - Lar Arthur Johansen ikke langt bak dem igjen på 3.plass. Bak de tre første kommer imidlertid et helt kobbel som vil være med å kjempe hardt om medaljer, og med såpass mange spill igjen kan selvsagt en av de parene også med en god siste sesjon kjempe om gull. Den komplette resultatlisten etter to sesjoner finner du her.  

Hvordan ville du og din makker meldt disse kortene fra formiddagens mix-par (Ø/ingen, og Ø/V passer hele tiden)?

Det er ingen tvil om at 6 spar er korrekt - i teorien. Der er det bare å kaste to kløver på hjerter, og det spilles for overstikk ved å ta ruterfinessen. I 6 grand er det farlig med kløver ut (som kom der nord var spillefører), for ruterfinessen må tas for å komme til tolv stikk. Ryker den blir det bet! Dessuten er det kun tolv stikk i grand om kongen sitter fjerde eller mer i saks, og da er det fortsatt tretten i grand.

Siden det var parturnering satset en god del par på 6 grand, og de fikk betalt for satsingen da vest hadde ruter konge dobbel. Å notere +1470 ga +73 av 84 oppnåelige. 

Toppen på dette spillet gikk til Margot S. Alfheim - Magne Eide som noterte +2210 i 7 spar. Lederparet fikk +31 for 6 spar med tretten stikk.  

 

Langeland-Johansen leder mix-par

Åse Langeland og Lars Arthur Johansen fikk opp en bra ledelse (127 poeng) etter den første av tre sesjoner i NM for mix-par. Bak dem følger Ann Iren og Håkon Bogen og et kobbel av par som ligger like bak dem igjen. Det kan bli en spennende dag i morgen før mix-mestrene kåres og medaljer skal deles ut. Hele 170 par deltar.

I Patton deltar 21 lag, og et lag vet kanskje ikke helt om det er bra å lede på nåværende tidspunkt...for det er laget som har valgt seg navnet VET IKKE. Det består av Tveito, Meling, Bjørgo og Seim. Den turneringen avsluttes også i morgen kveld, samtidig som mix-par avgjøres. 

Vi tar med et spill fra mixen.


Hvordan liker du utsiktene for slem med disse N/S kortene hvis du bare kikker på N/S sine kort?

Lilleslem i kløver er faktisk veldig bra hvis den blir spilt av syd. Da er ruteren beskyttet, og det blir ofte tolv enkle stikk hvis dobbelfinessen i hjerter fungerer (enten kongen eller knekten hos vest). I hjerterkontrakt spilt av nord er slem mye mer sårbart, for da kan ruterutspill sette press på spillefører, og da går som regel slemmen bet om ruter konge sitter hos vest. Slik det satt står både 6 kløver og 6 hjerter, uansett hvem som er spillefører (hjerteren må spilles riktig). 

Leif Helland - Bente Fjelbærg (Hinna/Klepp) noterte seg for ren topp på spillet for +1430 i 6 hjerter.   

Lise Aasland - Harry Arne Vågen (Skien/Kragerø) var det eneste paret som meldte og vant 6 kløver, så +1370 ga nest topp. Resten var i utgang. 

Meldaljevinnere i parmesterskapene

Disse tok medalje i de tre parmesterskapene som ble avsluttet torsdag ettermiddag:


NM Monrad Par:

Gull: Arild Årmot - Finn Brentebråten (Lunde/Hen)

Sølv: Vidar Smith - Sigurd Evjen (Vikersund)

Bronse: Geir Brekka - Øyvind Saur (Kristiansand/Vikersund) 



NM for par, damer:

Gull: Ingunn Uran - Mariann W. Grude (Nittedal/Sømna)

Sølv: Maja Rom Anjer - Pernille Lindaas (Topbridge/Fløde) 

Bronse: Tonje Brogeland - Åse Langeland (Flekkefjord/Stavanger) 

(Mellom 2. og 3.plass var marginen 1 poeng!) 

 

NM for veteraner:

Gull: Jan Arne Rasmussen - Asbjørn Bjellånes (Haga BK)

Sølv: Roald Mæsel - Helge Mæsel (Kristiansand/Farsund)

Bronse: Kai Jørstad - Bjørn Fjellstad (Skien)

 

Alle resultater og spillstensiler finner du her. 



Etter pausen blir det første sesjon i Patton og Mix-par.

 

 

Årmot-Brentebråten fører i NM Monrad Par

Arild Årmot og Finn Brentebråten fikk opp en ledelse på litt over 100 poeng i NM Monrad Par etter to sesjoner (av tre). Mange gode par ligger på skuddhold, og undertegnede tror kanskje Tom Johansen-Terje Lie som ligger på 2.plass blir lederparets hardeste utfordrer utover dagen. Vidar Smith-Sigurd Evjen ligger på 3.plass.

I NM Damepar leder Maja Rom Ajer-Pernille Lindaas foran Tonje Brogeland-Åse Langeland. Ingunn Uran-Mariann Grude er på 3.plass like bak.

I veteranmesterskapet er det Jan Arne Rasmussen-Asbjørn Bjellånes som leder. Brødrene Roald og Helge Mæsel er på 2.plass så langt, og på 3.plass ligger Kaj Jørstad-Bjørn Fjellstad. 

 

Idet parturneringene er ferdigspilt er det starter i ettermiddag NM for mixpar og Patton.

er I dag er det reisedag for undertegnede, Lyon neste. Der starter Bermuda Bowl, Venice Cup og Seniors Bowl i helgen. Etter en ukes spilling blir sluttspill i hovedturneringene og VM Transnationals Teams. Det er meldt at det kommer en god del nordmenn til Frankrike.

Selv det pga. reising kanskje blir litt vanskelig å oppdatere her i bloggen utover dagen kommer det nok en postering i kveld, og det er dessuten greit å følge resultatene som oppdateres fortløpende. Link til resultater for de forskjellige turneringene finner du her.  

Søtt spillepoeng

Under bridgefestivalen kom et fint poeng i spilleføring som ikke ble utført slik jeg mener det skal på noen av de bordene jeg fulgte da jeg tuslet rundt i Drammenshallen.

Nord giver, Ø/V i sonen

Spillet er i fra NM Monrad Lag, og da det for de fleste dreide seg om et overstikk i kontrakten 4 spar ofret de ikke mye tid på varianten. Men selv i lagturnering teller overstikket, og etter den nye IMP-tabellen ble innført påvirker hvert eneste IMP vinnerpoengene (VP). Men la oss si N/S stopper i 5 spar etter et overmodig slemforsøk (noen meldte faktisk 6 spar på dette, og den er helt umulig å vinne uansett). I 5 spar må hjerteren tippes for å vinne kontrakten. Eller la oss si det dreier seg om parturnering. Da er forskjellen på 420 eller 450 veldig stor, kanskje noe sånt som fra 25 % for ti stikk til 75 % for elleve. 

Det handler altså om å tippe hjerteren. I teorien er det en ren 50-50 sjanse du velger mellom, enten damen foran i hjerter eller esset foran. Men det er en variant som øker sjansen for å gjøre riktig. Ikke glem at det er nord som er giver i dette spillet, og han åpner med 1 spar. Dermed blir NORD spillefører, altså er hans hånd skjult. Ser du hvordan det har noe med saken å gjøre?

Nords hånd er skjult for motspillerne, og særlig viktig er det at vest ikke ser nords hjerter. Vi er enig om det er 50-50 hva du gjør i teorien, men med J-8-2 i hjerter hos blindemann (syd) skal du spille knekten. Det er svært menneskelig å dekke den. Det kan til og med være å spille bort et motspillstikk å ikke dekke. De aller fleste vil dekke en sånn knekt. Derfor, hvis du forutsetter at vest vil dekke knekten om han har damen går du opp med kongen hvis han ikke dekker. I praksis hjelper han nok deg og dekker slik det satt i Drammenshallen, overstikket er boks.

Hvis hjerteren hadde sittet motsatt ville ikke vest hatt noen dame å dekke med, og idet han legger liten suser du opp med kongen som i så fall står. Det er ingen garanti for at dette er blir riktig, men det er i alle fall helt sikkert at du øker sjansen din fra 50-50 til mye høyere i det som i teorien er en "random guess".

 

Drammen: PARTURNERING

De neste par dagene er det parturnerig som står på programmet under Norsk Bridgefestival i Drammen. NM Monrad Par, NM for damepar og NM for veteraner startet i morges. I tillegg til hovedturneringene er det hver dag side- og kveldsturneringer, og bridgefolket storkoser seg.

I NM Monrad Par (92 par) tok Tolle og Leif Erik Stabell (Tøffelklubben/Bridgekameratene) ledelsen og holdt den lenge i den første av tre sesjoner, men etter 30 spill er det Trond Høines-Magnus Brun Larssen (Klepp/Fredrikstad) som er i tet.

I damenes parturnering (50 par) var det Maja Rom Anjer-Pernille Lindaas (Topbridge/Fløde BK), som gikk sterkest ut, mens veteranfeltet (107 par) ledes foreløpig av Arild Olsson-Kurt Olaussen, Nesodden BK.  

Alle resultater (oppdateres fortløpende) finner du her.

I dette spillet fra første sesjon hadde N/S morsomme kort.

Storeslem i spar har 50 % hvis sparfinessen tas (litt mindre da det i teorien kan komme hjerter eller kløver ut til stjeling. Å toppe sparen er mye mindre sjanse enn å ta finessen (riktig med kun en kombinasjon, 9-5 hos vest og singel konge hos øst, finessen riktig med både K-x og K-x-x hos vest). Seks par meldte storeslem, og en spillefører toppet sparen. Det var galt, vest hadde kongen dobbel foran, så de fem som spilte med oddsen noterte +2210. Ett av de parene var toerne så lang, Stabell-Stabell, mens lederparet satt i mot 6 spar med tretten og fikk strø over middels for det. 

NM Monrad Lag: The Final Cut

First cut is the deepest heter det i Cat Stevens klassiker fra 1967, men i bridgefestivalen i Drammen føltes nok The Final Cut enda dypere, spesielt for lag Hauge. Hauges lag hadde en klar ledelse før siste runde i NM Monrad lag, men de gikk på en solid smell i siste runde. Da benyttet THE FINAL CUT anledningen til å smette forbi å ta gull. På vinnerlaget spilte Sondre Laabrathen Hogstad, Andre Øberg, Kai og Ronny Jørstad. HAUGE med Espen Lindqvist, Boye Brogeland, Rune Hauge og Erik Sælensminde måtte ta til takke med sølv. Bronse gikk til lag NAMBAWAN med Fredrik Helness, Liv Marit Grude, og østerrikerne Simon Weinberger og Michael Strafner. De hadde en voldsom sluttspurt med to store seiere i de to siste kampene. Det var de som slo HAUGE i siste kamp, og det var med hele 35-0 (19,43 -0,57 VP). 

Hele resultatlisten finner du her. 

Et av spillene som bidro til at 1.plassen glapp for Hauge i den siste kampen var dette:

Hva synes du om disse kortene, slem eller utgang?

Da Lindqvist åpnet med østs kort var de ganske raskt i 6 spar som er en glimrende kontrakt. Den er kun avhengig av at trumfen sitter 3-2, en 68% sjanse. Men spar satt skjevt, for sikkerhets skyld 5-0. Uheldig, men ofte uavgjort spill. Ved det andre bordet doblet imidlerti N/S 4 spar som ble vunnet med ti stikk, 590 og 12 IMP til lag NAMBAWAN.

 

 

 

Far og sønn vant igjen!

I Marit Sveeas internasjonale bridgeturnering ble det en ekstremt dramatisk innspurt. Da Tor og Fredrik Helness vant i fjor var det også jevnt og spennende, men finishen i årets turnering var enda mer spesiell. Far og sønn fikk i år som i fjor til en knallspurt og avsluttet med en kanonrunde. Men det så egentlig ikke ut som om det ville være nok, resultatene fra andre bord var avgjørende.

To på rad for Fredrik og Tor Helness! 

På 2.plass kom nederlandske Marion Michielsen (bosatt i Sverige) og Johan Upmark (Sverige), kun 2,1 poeng bak! På 3.plass kom Ulf Tundal-Nils Kåre Kvangraven.

Beste damepar ble Sølvi Remen-Paula Leslie (13.plass) som ledet etter lørdag.

De som kanskje lettest kunne slått Helness-Helness i siste runde var imidlertid danskene Kasper Konow og Mikael Askgård som kom på 4.plass. Deres store mulighet var dette spillet:

 


Det var stort sett delkontraker i spar, noen få meldte for hardt og kom i utgang med bet. Det er åtte stikk i spar med muligheter for å få ni stikk. Konow ble doblet i 2 spar, og den hadde danskene så stor tro på - helt korrekt - at de redoblet! Men dansken mistet kontrollen i spilleføringen og gikk to redoblede bet. Hvordan det går an å få kun seks stikk i sparkontrakt er en gåte. Det svingte rundt 200 poeng om han hadde vunnet kontrakten.  

Sveeas-turneringen var en stor suksess, og det var et flott arrangment i Operahuset. Alt tyder på at arrangøren er i ferd med å lykkes i å få til en internasjonal toppturnering som  vil være populær i årene fremover.  

 

 

Marit Sveaas internasjonale bridgeturnering

Denne storturneringen avholdes for andre gang. I helgen foregår spillingen i Operahuset i Oslo, og det er et bra antall internasjonale størrelser blant de 216 parene. Etter ca. en tredel av turneringen er ferdigspilt er det fire utenlandske par først på listen. Tor Helness-Fredrik Helness er så langt beste norske par på 5.plass. De vant fjorårets Sveeas-turnering. 

Undertegnede har det litt travelt nå, fra fredag kveld til turneringen avsluttes søndag, da jeg deltar selv. Men vi kommer selvsagt tilbake til spill fra turneringen. Det er allerde flere interessante spill på blokka.

Her er link til MSIBT sin hjemmeside.

Resultatoppdatering finner du her.

 

 

Christian Bakke og André Hagen vant junior-NM

Siste del av junior-NM for par tok Bakke-Hagen (Bergen AK/Aurskog) kommandoen og vant til slutt ganske klart. På andreplass, sølvplassen kom Marcus Andreas Scheie-Markus Lund (Norrøna/Heimdal), mens bronsen gikk til Joakim Sæther-Ludvig M. Kristoffersen (Melhus/Kolbotn). Det deltok 21 par.

Resultatene finner du her.

Tidligere denne uken har det som de foregående blitt arrangert juniorleir i Drammen. Den ble en suksess. Total deltok 74 ungdommer hvorav 32 gikk på nybegynnerkurs mens resten spilte turneringer hvor det var en rekruttpulje (16 par) og en A-pulje.

Mer om juniorleiren vil du nok få senere her hos NBF, og det er også lagt ut bilder på NBF sin Facebookside.

I Chairmans Cup i Sverige ble det et klart tap for laget til Terje Lie og Ole Marius Myrvold. Likevel er det selvsagt en meget sterk prestasjon av de to norske spillerne. 

 

Junior NM

Norsk Bridgefestival spilles i neste uke, og en "tyvstart" på festivalen er junior NM som startet i går og avsluttes i kveld, torsdag. Dessuten spilles om kjent den internasjonale Marit Sveaas-turneringen i helgen i Oslo før Drammen blir fylt opp av bridgespillere.

I skrivende stund (torsdag ettermiddag) har juniorene omtrent en sesjon igjen å spille, så intet er avgjort. I øyeblikket leder Marcus Andreas Scheie - Markus Lund (Norrøna/Heimdal).

Dette spillet satte meldeteknikken på prøve, og mange av de unge spillerne gjorde det bra.

Du kan jo tenke gjennom hvordan du og din favorittmakker ville meldt.

Normalt vil vel syd åpne med 1 spar etter pass fra øst, og da har nord allerede til slem. Hvis han underveis får vite om K-Q i spar og hjerter ess (via Key-Card Blackwood) er det storeslem på gang. Da er det ikke mye å si på om nord tar sjansen på 7 grand siden det er parturnering, selv om 7 spar kan være sikrere.

Som N/S sine kort er har ikke N/S mer enn tolv toppstikk, og det trettende må komme ved at kløveren eller hjerteren gir ett ekstra. Kløver kan sitte 3-3, hjerter dame kan sitte dobbel, men det er også flere sjanser om det ikke kommer kløver ut. Hvis det spilles ut kløver brytes nemlig forbindelsen som er nødvendig for en eventuell skvis. Beholdes den forbindelsen kan det bli skvis i kløver-ruter, kløver-hjerter, eller en tosidig skvis om kløveren altså sitter 4-2 eller 5-1. Men i praksis var det ingen problemer, kløveren satt fordelt 3-3, og de som satset på 7 grand kunne notere +2220. Det var delt topp mellom to par, fire par meldte 7 spar som ble vunnet, to par var i lilleslem, ett par må vel ha hatt en misforståelse da de stoppet i utgang, og ett par gikk bet i 7 spar. 

 

 

Spennende Chairmans-semi

Da laget til Terje Lie og Ole Marius Myrvold (los Escandinavos) vant semifinalen i Chairmans Cup var det en råspennende avslutning av kampen. Laget med de to norske lå under med 9 IMP før de siste seksten spillene.  Før det aller siste spillet var de fortsatt bak, da med 11 IMP.

Her er kampens siste spill:

Los Escandinavos sitt Ø/V-par spilte 4 hjerter og vant elleve stikk. Lederlagets Ø/V meldte 6 hjerter etter at vest hadde åpnet med 1 grand. Vest ble spillefører etter overføring. Lie spilte ut spar 10 til syds konge. Nå spilte Myrvold ruter 9! Det så for meg i første omgang ut til å være et lurt spill for å lage et feilaktig bilde av rutersitsen. Og spillefører tråkket feil, han valgte en spilleplan som i utgangspunktet er bra; stjele en ruter lavt og håpe fargen sitter 4-3, og så stjele den siste ruteren med hjerter konge. Men da kunne Lie trumfe over i tredje ruterrunde - en bet. 

I etterpåklokskapens lys er kanskje ikke ruterskiften så briljant som jeg tenkte først? For spørsmålet er hva syd kan ha skiftet til ruter fra? Med det bordet (østs hånd) ser det unektelig ut til å være opplagt med kløvervri med de fleste ruterkombinasjoner hos syd. Hvis han for eksempel har 98-fjerde vil han vel aldri røre ruterfargen? Det kan jo godt løse akkurat den fargen spillefører må tippe (for eks. om han har KJ10). Og det finnes ikke mange ruterkombinasjoner han kan trygt vri ruter 9 fra. Jeg satt sammen med Tor Helness i morges, og da jeg ga ham spillet som spilleprøve med denne starten resonnerte han akkurat som beskrevet herover, og til slutt sa han: "Jeg tror han må ha vridd ruter 9 fra J109-femte! Han stakk med ruter konge og spilte ruter til nords dame og esset. Da ble antagelsen om den riktige rutersitsen bekreftet, for hva i all verden kan syd ha som gir en rutervri når det ser så normalt å vri til kløver i den situasjonen? Dette høres kanskje etterpåklokt ut det, men en spiller av Helness sitt format er kapabel til å trekke sånne slutninger. Og da spilles i tredje ruterrunde ruter til stjeling med trumfkongen. Så trumf, og etter dette er det elleve toppstikk. Det tolvte kan komme via kløverfinessen som går, men det er ikke nødvendig. Syd er alene om spar-, ruter- og kløverholdet og blir ganske tidlig svett og rar. Skvisposisjonen kan du pusle litt med selv.

Det er nok menneskelig å gå bet i slemmen, absolutt, og med kløvervri i andre stikk tror jeg det også blir bet. Spillefører vil nok da satse på 4-3 i ruter og stjele en lavt, så etterpå hvis det går bra stjele den siste ruteren med kongen. Så han stikker nok med kløver ess, og da er også forbindelsen til en eventuell skvis brutt. Spillet ga 13 IMP til laget med de to norske, og da var de foran med 2 IMP og klare for finalen.

 

 

Chairmans Cup: Lie og Myrvold i finalen

Vi fulgte utviklingen for det eneste helnorske laget (ProWenger) som hang lenge med i Chairmans Cup i Ørebro. De røk imidlertid ut med god margin i kvarfinalen.

Men det er andre nordmenn som spiller i Sverige, og da på lag med svenske spillere, eller også i noen tilfeller på lag med spillere fra andre nasjoner også.

TERJE LIE og OLE MARIUS MYRVOLD spiller på  LOS ESCANDINAVOS som i tillegg til de to norske består av svensker og dansker. Det har gjort det veldig skarpt og skal i dag spille finalen! Den blir overført på BBO.

Link til resultatsiden på swangames.com har du her.

 

Chairmans Cup: Sur norsk start i kvartfinalen

Etter første halvrunde i kvartfinalen (Chairmans Cup) ligger det norske laget med Liv Marit Grude, Bodil Nyheim Øigarden, Espen Haugstad og Fredrik Helness under med hele 62 IMP. Det er imidlertid fire 16-spills sett i kvartfinalen, så løpet er ikke kjørt.

Kampen startet dramatisk, og allerede i spill 1 stod det mange IMP på spill.

Ville du likt å spille slem med dette?

6 spar er en ganske bra slem, normalt avhengig av sparfinessen. Kontrakten bør imidlertid spilles av nord slik at kløveren er beskyttet. Da er normalt alt som skal til at trumfkongen sitter i saksen. Det norske paret N/S kom imidlertid i 6 spar med syd som spillefører. Og selvsagt, vest spilte kløver 3 ut. Hva legger du fra blindemann?

Den norske spilleføreren la knekten, men det ble feil siden vest hadde vært i topp utspillsform:

Forsvaret tok med denne starten på spillet to raske kløverstikk, +50 til det svenske Ø/V-paret. Ved det andre bordet kom svenskenes N/S-par i 6 spar spilt av nord, +980, og dermed var det 14 IMP ut for det norske laget allerede idet kampen såvidt hadde startet.  

Over til Norge - ganske snart...

For mange norske spillere er fortsatt i Sverige hvor den svenske bridgefestivalen pågår i Ørebro. Og noen av dem gjør det riktig bra! Så det går noen dager til før bridgefolket samles i Oslo, nærmere bestemt i operaen, for å spille Marit Sveeas Internasjonale bridgeturnering (MSIBT). Det er en tredagers parturnering som starter fredag 4.august, og det er meldt på mange internasjonale stornavn. I skrivende stund er det 207 påmeldte par.

I Oslo Operahus møter norske spillere utenlandske toppspillere i helgen

MSIBT har uvanlig store pengepremier, men det er verd å nevne at det også er kategoripremier, så mange får sjansen til å kjempe om pene pengepremier uten å være med helt i toppen på hovedresultatlisten. All informasjon om MSIBT kan du finne her. 

Rett etter MSIBT er avsluttet forflytter bridgefolket seg til Drammen for å delta Norsk Bridgefestival. Informasjon om den finner du her.

Men altså, det er noen dager til det braker løs i Norge, og i Ørebro spilles det fortsatt.

CHAIRMAN's CUP

De unge spillerne på lag ProWenger har gjort det meget skarpt. I går vant de både i Round of 32 og Round of 16 og skal derfor idag spille kvartfinale mot et svensk lag. På det norske laget spiller Liv Marit Grude, Bodil Nyheim Øigarden, Fredrik Helness og Espen Haugstad.  

Et ganske typisk trekk i gårsdagens kamper var et det norske laget meldte hardere utganger enn motparten, og de fleste stod. La oss håpe det fortsetter i dag, både at de ikke blir for overmodige og at mange av de tøffe, brukbare utgangene fyker hjem. Her en utgang Haugstad-Helness meldte hvor de svenske motstanderne ved det andre bordet stoppet i delkontrakt. (Øst giver, ingen i sonen)


Er dette en god utgang, og hvordan bør den meldes? Det er også et spørsmål om 5 ruter eller 3 grand er best. 

I 3 grand har du elleve enkle stikk om ruteren går. Det er dessuten en viss sjanse for å vinne 3 grand selv om ruteren ikke går, hvis du for eksempel får spar ut. Hvis den fargen sitter 4-4, og spillefører får beholde hjerter ess får ikke forsvaret mer enn tre sparstikk og ett i ruter. 

I 5 ruter er det elleve enkle stikk om ruteren løses uten taper, forsvaret får bare to sparstikk. Det er imidlertid et rutervalg. Men også i den utgangen kan det i praksis bli en sjanse selv om det blir rutertaper, og det er at det ikke kommer spar ut. Hvis det kommer for eksempel hjerter ut mot 5 ruter, eller sparhonnør fulgt av hjerterskift, kan det spille to runder ruter fra topp. Selv om det da viser seg at det er en rutertaper kan kanskje spillefører rekke å bli kvitt en spar på kløveren før forsvaret kommer inn.

Alt i alt: utgang er bra! For å komme dit etter pass-pass må vel vest åpne med 1 ruter og hoppe til 3 ruter i andre melderunde. Han har bare 14 hp, men den syvende ruteren i en bra farge gjør at å melde slik har mye for seg.

Slik så hele spillet ut:

 

Helness-Haugstad var i 5 ruter. Haugstad fikk spar ess i utspill, og om nord tar for spar konge også blir det et rutervalg, toppe eller ta finesse. Men nord skiftet til hjerter, og da prøvde Haugstad dobbelsjansen jeg nevnte, toppe ruteren først, og hvis det da viser seg å være rutertaper blir håpet at en spar kan kastes på kløver før han med ruterstikket kan stjele. Siden ruter dame falt var det sikker utgang, og nå ble nord automatisk skviset i kløver og spar for overstikket, +420.

Ved det andre bordet spilte Grude-Øigarden motspill mot delkontrakt i ruter hvor det ble elleve stikk, 7 IMP inn.

Omtrent halvparten av lagene var i utgang. To steder ble det tre bet i 3 grand etter hjerter dame i utspill fra syd da spillefører forsøkte ruterfinessen.

 

Over til Sverige!

Den svenske bridgefestivalen har pågått noen dager og varer til 6.august.Festivalen foregår i Ørebro.


Mange nordmenn har de siste årene tatt turen over kjølen og deltatt i svenskenes festival. Alle skyrter veldig av turneringene der.

CHAIRMAN's CUP har mange norske lag. Av helnorske lag henger ProWenger fortsatt med, de vant i formiddag sin kamp i Round of 26 mot Latvia.  

På ProWenger spiller Liv Marit Grude, Bodil Øygarden, Fredrik Helness og Espen Haugstad. Her er et eksempel på tøff lagbridge.

Dette er en hard, men ganske god utgang i 4 spar. Den er ikke på noen måte sikker, men det behøver bare sitte sånn noenlunde så ruller det hjem ti stikk og soneutgang. De som oppvurderte nords hånd til 15-17 grand kom ut. Men det var bare 8 av de 32 lagene som meldte utgang, resten fikk kun delkontraktscore. Fredrik Helness og Espen Haugstad fikk tak i den fete 620-plussen, og det var 10 IMP inn da latvierne spilte 2 spar med ni stikk.

 

Mortons fork i Spingold-finalen

Da Brogeland og Lindqvists lag satte inn den formidable sluttspurten i Spingold-finalens siste sett kom det ene gladspillet etter det andre. Det norske parets liste ble veldig solid, med bl.a. to ganger +800, to gode slemmer og masse annet bra. Men det spillet jeg likte best var dette:


Ved det andre bordet gikk Platnick-Diamond en bet i 4 spar doblet. Med denne type kort er det litt uvanlig å la N/S få spille 4 hjerter som italienerne gjorde mot Brogeland-Lindqvist, men det kan se ut som om det er riktig av Ø/V å gjøre det i dette tilfellet siden 4 spar går bet, og det tilsynelatende er fire tapere (en i hver farge) i 4 hjerter. Men det er et lite synsbedrag. I alle fall er det vanskelig for forsvaret etter at vest har spilt ut spar ess som Sementa gjorde. I andre stikk skiftet han til ruter knekt, liten fra nord. Da oppstår en variant av det som kalles "Mortons fork". Hvis øst ikke tar for ruter ess kan det kastes ruter fra syd på spar konge. For hvis øst legger liten vinner ruter dame stikket, så trumf. Øst er inne på hjerter ess, og tar han ikke for ruter ess da så får ikke forsvaret ruterstikk, syds andre ruter forsvinner på spar konge. Det hjelperimidlertid ikke å ta for ruter ess verken i fargens første runde, eller om han legger liten i det stikket og kommer inn på hjerter ess i neste stikk. For tas ruter ess "på luft" får spillefører to ruterstikk, og han har plutselig to avkast, ett på nords spar konge og ett på ruter konge. På de forsvinner syds to små kløver.

Ved bordet stakk øst med ruter ess i andre stikk, og Brogeland kunne raskt notere +790 som var verd 12 IMP.