Brogeland-Lindqvist sitt lag leder!

I European Winter Games i Monaco leder det norske paret Brogeland-Lindqvist sitt lag etter 10 av 15 runder i kvalifiseringen. Det er 16 lag som går videre til sluttspillet, ikke 8 som feilaktig ble meldt her i bloggen forleden (rettet opp i forrige innlegg).

Det norske paret spiller på det sterke proff-laget MAHAFFEY som har med amerikanske Meckstroth-Rodwell og Zia Mahmoud og de er såklart et av de store favorittene i mesterskapet. 

På andreplass så langt ligger engelsk/norske lag DE BOTTON hvor Thor Erik Hoftaniska, Thomas Charlsen og halvnorske Artur Malinowski spiller. DE BOTTON slo forøvrig MAHAFFEY i en jevn kamp.

I siste runde lørdag meldte Brogeland og Lindqvist enkelt og godt i dette spillet:

Slemmen er glimrende, avhagig av at enten ruter eller hjerter konge sitter i saks, omtrent 75% sjanse. Da begge de røde kongene satt velplassert ble det tretten stikk og +1460.

Ved det andre bordet kompliserte Ø/V det hele litt da Meckstroth (nord) og Zia var agressivt med:

Da vest tok ut i 5 spar ble det sluttkontrakten, tretten stikk der også og 13 IMP til MAHAFFEY. I 5 kløver doblet er det et lite blodbad, det kan se ut som om forsvaret der kan få takk i åtte-ni motspillstikk! Det er i så fall 14 eller 1700, og om han hadde blitt spillende der og sluppet med "kun" 1400 ville det fortsatt vært 2 IMP vunnet! 

2nd European Winter Games

Størstedelen av verdenseliten er på plass i Monaco for å spille 2nd European Winter Games.

Hovedturneringen er ZIMMERMANN CUP hvor hele 78 lag fra 26 nasjoner deltar, og seks av dem er norske, eller har norsk innslag.

Best av de norske etter første dag er Brogeland-Lindqvist som spiller på profflaget MAHAFFEY. De ligger på andreplass, mens ZIMMERMANN med Helness-Helgemo innehar fjerdeplassen etter fem kamper. Det skal imidlertid spilles 15 kamper i kvalifiseringen før 16 lag er kvalifisert for sluttspillet.

Alle resultatene, bulletiner osv. finner du her.

Landslaget er klart (åpen klasse)

Etter at to par ble tatt ut for en stund siden har kaptein Vennerød nå tatt ut det tredje paret på laget til EM i åpen klasse i sommer. Boye Brogeland - Espen Lindqvist og Nils Kåre Kvangraven - Ulf Tundal ble først tatt ut, og nå har altså laget blitt komplett ved at Terje Aa - Allan Livgård ble tatt ut. 

Dette ser ut som et sterkt og solid lag, og vi tror Norge har en god sjanse til å klare en topp-5 plass i EM som i så fall kvalifiserer Norge til VM 2019 (Bermuda Bowl).

Allan og Terje ble det tredje paret på EM-laget, åpen klasse 

Småkort til besvær (m/video)

Mens norske bridgespillere avgjorde fordelingen av medaljer og opp/nedrykk i divisjonssysystemet spilte jeg en turnering som oppvarming før Gold Coast Congress som starter i Surfers Paradise i Australia i helgen. 



Surfers Paradise/Gold Coast - ingen dum destinasjon for ferie og bridge!

Jeg tar med et par spill fra turneringen forrige helg hvor slemspill ble avgjort bl.a. av noen småkorts plassering. Det fortelles i en video (ca. 18 min.).

I ett av de spillene omtales en konvensjon som kalles Kokish, oppfunnet av kanadieren Erik Kokish. Konvensjonen brukes etter 2 kløveråpning for å melde mer kontrollert de gangene åpneren har minst 25 poeng og balansert hånd, hender som mange må melde 3 grand med etter 2 kløver og svaret 2 ruter, en måte å melde på som tar veldig mye melderom. De som ikke er så kjent med denne konvensjonen kan lese mer om den her. 

 

Spill fra seriehelgen

Vi tar med et par dramatiske spill fra den siste kampen i 1.divisjon.

I vår toppserie er nivået jevnt og høyt. Det er mye god bridge, men av og til går det galt også for dem som spiller på dette nivået, noe vårt første spill i dag forteller alt om.

Boye Brogeland og Espen Lindqvist er det ubestridte topp-paret av de norske parene som spiller mye internasjonalt. Når de sitter i flyten, og det er ikke sjelden, er det veldig tungt å spille mot dem. Her er et par spill hvor det meste gikk galt for motparten, og det var Tom Johansen og Lasse Aaseng som fikk juling i denne runden. Riktignok var det første eksempelet temmelig selvforskyldt, og et eksempel på hvor galt det kan gå om det bommes i Blackwood-situasjoner. Spillet førte til en av de største utbetalingene i helgen.

Syds 2NT-svar var Stenberg, utgangskrav med minst firekorts støtte, og nords 3 ruter var naturlig. Jeg vet ikke hva 3 hjerter og 3 spar var (kanskje 3 hjerter var spørsmål om singelton, eller 3 hjerter kun var hvilemelding og 3 spar kontrollmelding), men 4 ruter var antagelig (?) cuebid. Og da nord gikk i 4 NT og fikk ett eller fire Key-Cards gikk det fryktelig galt, for nord trodde åpenbart at syd hadde fire og satset på storeslem! Riktig melding ville vært 5 hjerter over 5 ruter, og da skal syd selvsagt melde videre om det er fire Key-Cards han har. 

En kan kanskje diskutere syd meldinger også. Jeg tror at et godt prinsipp er at den som melder Stenberg som oftest bør melde 4 i majorfargen neste gang om han har minimum for 2NT-svaret. Og det har syd, flat fordeling er det også. Men syd likte nok ruterhonnørene sine mot makkerens ruterfarge, og da syd viste interesse ble nord litt for ivrig med sin fordelingshånd. Idet nord meldte 4NT er spillet ødelagt allerede da det er en bet i 5 hjerter. Da trauet kom tilbake til Brogeland og nord hadde meldt 7 hjerter mente han at nok var nok, og doblet med sine to ess. Lite visste han at også makkeren hadde ett stikk! Storeslem meldt frivillig med kun to av fem Keycards er vel en liten rekord, og det kostet da også fortjent -800.

Sælensminde-Hauge stoppet i 4 hjerter og tok elleve stikk da forsvarets sparstikk forsvant etter spar knekt ut som fikk løpe til nords dame, +650 til N/S. Spillet ga dermed 16 IMP til lag Hauge.

I det neste spillet vi tar med var Johansen-Aaseng uheldige etter at Brogeland viste friske takter.

Med syd som giver og N/S i sonen hørte Brogeland syd åpne med svake-2 spar. Ville du meldt nå?

Slike 7-4 hender kan være enormt spillbare om det er tilpasning. Brogeland liker slike håndtyper, og her knallet han til med 4 hjerter på direkten! Meldingsforløpet fortsatte slik:

 

Til sammenligning kan fortelles at ved det andre bordet gikk meldingene 2 spar fra syd, 3 hjerter innmelding fra vest, 4 spar fra nord og dobler fra øst med pass rundt. 

Brogelands friske 4 hjerter-melding fungerte bedre da hele spillet så slik ut:

Hauges 4 spar doblet ved det andre bordet gikk en bet, N/S -200.

Ø/V hadde altså en enorm dobbeltilpasning i de røde fargene. I 5 hjerter som nord naturlig nok doblet var det elleve toppstikk, og da spillefører slapp med bare en trumftaper ble det sogar doblet overstikk, +750 til Ø/V, og 11 IMP til lag Hauge på deres vei mot gullmedaljer. 

Gull til lag Hauge

I toppserien (1.divisjon) tok lag Hauge (Rogaland 1) kommandoen utover den siste spillehelgen og vant nesten 12 VP foran nr. 2.

På vinnerlaget spilte Rune Hauge, Erik Sælensminde, Boye Brogeland, Espen Lindqvist, Erik Berg og Christer Kristoffersen.

Sølv gikk til Hordaland 1 (Hoftaniska, Charlsen, Helness, Helness og Svendsen).

På bronseplassen finner vi Østfold og Follo 1 med Thoresen, Stabell, Ovesen og Høyland. Den tunge veien ned i 2.divisjon i neste sesong må tas av Buskerud 1 (Smith), Oslo 1 (Lillevik) og Nord Trøndelag 1 (Flakstad).

Seriemestre: f.v. Brogeland, Lindqvist, Berg, Sælensminde, Hauge og Christofferesen

Fra de tre puljene i 2.divisjon går vinnerne opp i toppserien.

I avdeling A ble det dobbelt til Hedmark og Oppland krets med et Oslo-lag på 3.plass. Opp i førstedivisjon går laget som består av Bartnes, Morken, Andersbakken, Bogø, Lunna og Forfot.

I avdeling B vant Sør-Trøndelag 1 foran Hordaland 2 og Lofoten og Vesterålen 1 ble nr. 3. Sør-trønderne som blir å finne i toppserien neste år er Langen, Skjetne, Bjerkset, I. Berg og A. Helgemo.

I avdeling C vant Oslo 2 foran Nord-Trøndelag 2 og Haugland 1. Oslo-laget som spiller i 1.divisjon neste sesong består av Fodstad, Aarebrot, Sæterdal, Halderaker, Bang, Hagen og Anjer.

Vi kommer tilbake med noen spill fra helgens spilling i neste innglegg.

Alle resultater, spillfiler og butler finner du her.

 

 

SERIEMESTERSKAPET avsluttes i helgen

I helgen skal seriemesterskapets første- og andredivisjon avgjøres.

I toppserien er det Østfold og Follo (Thoresen, Stabell, Høyland og Ovesen) som leder etter seks av elleve kamper. Bak dem følger Rogaland 1 (Hauge) og Midt-Trøndelag 1 (Grøtheim), men det er også flere andre lag som er på skuddhold skulle lederlaget slå litt av på farten i helgen.

Toppserien er rekordjevn med kun 19 VP mellom lederlaget og Møre og Romsdal på sisteplass. Møre og Romsdal vant (!) i forrige sesong. At de foreløpig ligger sist sier alt om hvor jevn toppserien er, det er litt sånn «alle slår alle».

Så det tegner til å bli spennende i helgen, både medaljekampen og den vanlige, desperate kampen for å unngå nedrykk.

Andredivisjon (tre puljer) spilles samtidig, mens alle puljene i tredje- og fjerdedivisjon avsluttet sitt seriemesterskap forrige helg. Alle resultater fra de puljene, med butler og spillfiler finner du her.

I bridge på så høyt nivå som 1.divisjon er min oppfatning at de som spiller best over tid som regel også får flest poeng. Vinnerne fortjener det. Men det er ikke sjelden at kamper avgjøres pga. av store svingspill, og utfallet i de kan ofte være litt tilfeldig. Her er et «dramaspill» fra serie-helgen før jul, siste kamp:


Som du ser er det formidabel tilpasning i begge retninger. Da blir det som regel noen friske meldingsforløp. Resultatene svingte fra 6 spar doblet Ø/V med tre bet, +800 til N/S, via mange 5 kløverkontrakter N/S som ble vunnet, og noen 6 kløverkontrakter med bet, til to par som spilte og vant 5 spar med elleve stikk, +650 til Ø/V. Som kjent er det som oftest ingen god ide å spille til dobbeltrenons i motspill mot trumfkontakter. Her var det den sjeldne varianten at mot øst sin 5 spar ble et «uskyldig» utspill av kløver ess fatalt, for det var til dobbeltrenons! Da kunne spilleførerne stjele hos øst og kaste en ruter fra vest. Dermed ble det kun to tapere så lenge trumfen ble spilt for kun en taper, N/S fikk kun for ruter ess og ett stikk i trumf.

FJERDE FARGE KRAV (opplæringsvideo)

Dagens blogginnlegg inneholder en link til en video jeg har laget. Det er mitt første spede forsøke på en sånn screen-recording, så det er ikke noen avansert greie, men mer som en opplæringsvideo som omhandler FJERDE FARGE KRAV. Det er en enkel power-point presentasjon og noen eksempler på spill fra praktisk bridge som vises på BBO.

Forhåpentligvis kan det bli bedre videoer etter hvert når jeg har lært meg det ordentlig og fått litt trening i å være moderne . I første forsøk var fungerte ikke linken…her er det litt prøving og feiling, men nå tror jeg den skal funke.

Gjennomgangen er nok først og fremst for dem som ikke er så kjent med 4.farge krav, eller som bruker det og kanskje ikke har tenkte gjennom alt med de videre meldinger osv. Jeg er jo klar over at mange bruker XYZ, en god og mer omfattende konvensjon enn 4.farge som jeg snakker om her, men likevel kan det være noen tips her for noen og enhver.

Lydkvaliteten er kanskje ikke så bra heller, men det fungerer godt hvis man har høytalere, i alle fall her på min laptop som er koblet til høytalere. Videoen som varer i 23 minutter finner du her.

GeO blir moderne?

Skal GeO også bli moderne nå?

Vel, bare litt i så fall. Men inspirert av Stoffers (Christer Kristoffersen) og andre (bl.a australeren Pete Hollands) sine glimrende blogginnlegg med videoer har jeg bestemt meg for å forsøke å lage noen slike selv. Det jeg har sett av slike videoer sier meg at dette er bra saker, og mitt inntrykk er at publikum liker det.

Denne bloggen vil dog fortsatt i hovedsak være en tradisjonell tekst blogg, men for å ikke være helt fossil så vil jeg altså av og til poste noen videoer. Mine vil imidlertid neppe bli veldig avanserte, og sjansene for noen Oscar nominasjon for min "filmproduksjon" vil garantert bli absolutt null...  

Jeg håper på å få til noen slike instruktive videoer ganske snart. I dag skal jeg imidlertid fortelle et spill fra en lokal lagturnering forleden. 

INSTRUKTIVT SPILL (og litt matte)

Da blindemann kom opp så spilleførerne i en 4 hjerterkontrakt med det samme at det handlet om å løse ruteren:

 

Det var noe mer i dette spillet enn ruterbehandlingen, og det kommer jeg tilbake til etter at vi ser på ruterfargen isolert. Det var en taper utenom ruteren, og det handlet om å unngå to rutertapere. Hva er riktig spill i ruterfargen isolert sett?

Det er to muligheter:

Satse på esset foran.

Ta en dobbelfinesse i ruter (forutsatt at det er nok overganger til å komme seg over til nord nok ganger).

Hva er best?

Dette blir litt matte. 

Hvis liten til kongen er riktig må esset sitte foran, og det er en 50% sjanse.

Liten til nieren (eller tieren) ryker som regel til knekten eller damen. Hvis en senere går over til nord og spiller liten til tieren lykkes det om øst fra start satt med ENTEN knekten eller damen. Å spille på ett av to kort hos øst (damen eller knekten) heller enn satse på ett bestemt kort hos øst gir mye bedre sjanse (ett av to kort en bestemt plass gir ca. 75% sjanse). Så dobbelfinessen er klart beste sjanse her. I tillegg til enten knekten eller damen hos øst vinnes også med både dame og knekt hos øst (det hjelper ikke han å legge i en stor en første gangen, det hjelper bare spillefører til å unngå to rutertapere uten noe som helst valg).

Men det var altså mer i dette spillet (som det som oftest er) enn rutefargen isolert, altså ikke bare matte. Slik så hele spillet ut (Ø/V hadde ikke meldt, giver syd, alle i sonen):

  

Syd var altså i 4 hjerter. Vest spilte ut kløver 4 til østs konge. Øst forsøkte esset i andre stikk, og syd stjal. 

Det handler som sagt om å unngå to rutertapere. Når du ser alle kortene er sevsagt ikke det så vanskelig. Og den korrekte ruterbehandlingen vi gikk gjennom vil også fungere i dette tilfellet. Men ved bordet vet ikke spillefører hvordan det sitter, og det er da alltid et ekkelt valg i sånne spill. Spillefører vil dessuten også forsøke å få til noe om det sitter verre, for eksempel hvis vest har "alt" i ruter (AQJ).

Etter denne starten er det en mulighet for å unngå rutervalget. Spillefører må imidlertid ikke spille på noe som ødelegger muligheten for å spille ruteren korrekt (for eksempel forkludre overgangene så han ikke får spilt ruter to ganger mot syd).

Tre trumfrunder er nødvendig for å ta ut forsvarets trumf. Da har han kun en trumf igjen på begge sider. Så kan spillefører forsøke å eliminere sparfargen. Han tar for esset, kongen og spar til damen (hvis han spiller fire runder spar blir han inne på hånden, og det er ikke bra siden han i utgangspunktet ønsker å spille to ganger ruter mot syd). Siden vest ikke har en fjerde spar har han plutselig ingen frikort lenger, han sitter igjen med kun ruter og kløver. Dette er igjen:

Inne hos nord på spar dame spilles ruter, og syd dekker østs kort billigst mulig. Nieren krever her damen, og vest er innspilt. Han må spille ruter tilbake, eller kløver som er til dobbeltrenons og kan trumfes hos nord mens en rutertaper forsvinner fra syd.

Merk at i denne sluttposisjonen ville spillefører vunnet 4 hjerter selv om vest sitter med AQJ i ruter! Men om det sitter slik kunne forsvaret betet kontrakten med ruter tilbake fra øst i andre stikk, dog ikke noe opplagt utspill da øst ikke vet at syd har singel kløver. 

Ved noen bord kom ikke kløver i utspill. Enkelte spilte ut spar og andre spilte ut trumf. Da har spillefører et helt sikkert spill uansett hvordan sparfargen sitter. Trumfen tas ut, så fire runder spar med kløveravkast (!) fra nord. Så, med 1-1 i kløver spiller han kløver. Samme hvem som kommer inn må de åpne ruteren, eller spille til dobbeltrenons. Hvis vest kommer inn er det selvsagt helenkelt, og hvis øst kommer inn må han spille ruter. Med bare ruter og trumf igjen hos både nord og syd dekker syd østs ruter billigst mulig, og vest blir innspilt på lignende måte som i det siste diagrammet. Også da vinnes 4 hjerter selv om vest har AQJ i ruter!

Noen få gikk bet i 4 hjerter etter å ha spilt ruter til kongen og esset fulgt av ruter dame da det skjedde i en situasjon hvor vest hadde frikort i spar, og øst senere måtte få for ruter knekt . De fleste vant 4 hjerter, men ikke alle tok med seg det fine innspillet som kunne ført til +620 selv om vest satt med "alt" i ruter. 

 

Island: Svenskene vant lagturneringen også

I Reykjavik ble lagturneringen avsluttet søndag, og det ble jevnt i toppen. Sverige vant (Ekenberg, Hult, Fredin og Sylvan), men bare 1,78 VP foran Danmark. Et dansk lag til ble på 3.plass, 0,10 VP bak sine landsmenn på andreplass!. 

Beste norske lag ble Puljelaget på 9.plass. Det laget bestod av Lise Blågestad, Hans Thomas Holmøy, Anne Birgitte Fossum, Sven Arild Naas Olsen, Per Erik Austberg og Kjell Helmersen. 

Resultat og spillfiler finner du her. 

Når det er så jevnt i toppen er det alltid mange spill som kunne vippet sluttresultatet i favør av et annet lag enn det som vant. I et av de siste spillene fikk Sverige en gavepakke av sine hollandske motstandere:

De fleste var i utgang i hjerter eller grand, så også Hult-Ekenberg for Sverige som noterte +480 i 4 hjerter. Hollenderne hadde større ambisjoner og meldte slem. Men da de valgte å forsøke seg på 6 grand i stedet for hjerterkontrakt ble det en bet, det fantes ikke muligheter for å finne det tolvte stikket der. Spillet ga 11 IMP til Sverige.

I hjerterkontrakt er det ett ekstra stikk ved hjelp av en sparstjeling. Om Nederland hadde meldt 6 hjerter, eller kun meldt 4 hjerter ville Danmark vunnet turneringen!

Svensk parseier i Reykjavik

I parturneringen på Island ble det svenskene Simon Hult og Stefan Ekenberg som tok seieren blant 126 par.

På 2.plass kom David Gold (England) og Julius Sigurjønsson (Island) mens Dennis Bilde-Lars Blaset (Danmark) ble nr. 3.

Som vanlig er det en god del nordmenn på plass, og normalt gjør de det skarpt der borte. Men denne gangen ble ikke norsk suksess i parturneringen. Forhåpenligvis blir det bedre i lagturneringen som spilles i dag og i morgen.

Beste nordmann i par ble Thor Erik Hoftaniska som ble på 4.plass sammen med svenske Peter Bertheu.

Her er et spill som viser vinnerparets flyt.

Da nord hadde vist kløverfargen og senere foreslo 3NT (i meldingsforløpet som er vist mangler meldingene opp til 3NT) sleminviterte syd ved å støtte kløveren. Deretter meldte de seg opp i 7 kløver som er en meget god kontrakt om en ser kun på N/S sine kort. Men siden trumfen sitter 4-0 er storelslemmen dødfødt. Da kom øst til med en hjelpende hånd og doblet! Svenskene trodde på øst og flyttet til 7hjerter som ikke kunne rokkes da det var majortilpasningen på åttekort som satt fint hos motparten. Etter uttrumfing kunne kløverfargen godspilles med en stjeling og det var tretten stikk. Pluss 2210 ga tredelt nest-topp bak et par som tok toppen for +2470 i 7 hjerter doblet. Snakk om mislykket dobling!

Resultater og spillfiler fra parturneringen finner du her. 

 

 

Landslagsuttak

Som nevnt i forrige bloggartikkel er veteranlaget til EM klart. I dameklassen er foreløpig ingen par tatt ut, men i åpen klasse har landslagskaptein Christian Wennerød tatt ut to par: Boye Brogeland-Espen Lindqvist og Nils Kåre Kvangraven-Ulf Tundal.

Ett par til vil bli tatt ut senere. Terje Aa-Allan Livgård er ett av parene som kjemper om den ledige plassen på landslaget til EM for nasjonslag i Ostende, Belgia. I OBS-turneringen i Danmark i helgen ble de beste norske par.

Her er et spill som handler om logikk, og om å hjelpe makker til å gjøre det riktige. Det skjedde da Aa-Livgård møtte Tøndel-Grøtheim, en annen kandidat til å kunne bli det tredje paret på landslaget i åpen klasse. Se på situasjonen og tenk over hva som skjer, og hva som kanskje må gjøres her. Du sitter øst (vest er giver, alle i sonen) med disse kortene:

Meldingene gikk: .

 

N/S bruker altså overføringer som svar på 1 kløver, og nord har dermed vist spar (først) og hjerter. Øst vet derfor at makkeren har singel spar, for nord som viste sparfarge først og deretter meldte 4 hjerter må ha femkorts spar og firekorts hjerter, med 4-4 ville han innledet med å vise den laveste fargen. Men makker har utspillet, og det er ikke sikkert han spiller ut spar selv med singelton, for han har trolig en god ruterkombinasjon å spille ut fra. Så fra hans synsvinkel kan det godt være at sparutspill kun hjelper spillefører til å plassere sparen, kanskje til og med rulle opp makkerens sparkombinasjon. For å sikre seg at makker spiller ut spar bør kanskje øst doble? Han kan jo nesten se beten med spar til esset, spar til stjeling og kløver til øst som kan gi nok en sparstjeling. Og øst vet at syd har tre spar, så makker vil kunne få to sparstjelinger. Doblingen må be om spar ut her, for vest kan jo se at øst ikke har doblet på trumflengde. Slik så hele spillet ut:


Med spar ut mot 4 spar doblet ble det raskt to bet og +500 fete til Aa-Livgård. Eneste ankepunkt mot østs dobling er vel at N/S kunne i teorien ha tatt ut i 4 spar, og i så fall kunne det blitt utgang til notering for dem.

LANDSLAGENE

Årets store mål for våre landslag i åpen klasse, dameklassen og veteranklassen spilles i Ostende, Belgia i juni. Det er et gryende håp om at våre lag skal kunne kjempe høyt oppe i år, og vi tror det er muligheter for å kunne kvalle til VM-2019.

ÅPEN KLASSE og DAMEKLASSEN

På Blakset bridgesenter i København var det i helgen observasjonsturnering for landslagsaktuelle skandinaviske spillere. Flere norske par hadde tatt turen og fikk nyttig trening- Turneringen er også nyttig for landslagssjefene for å finsikte aktuelle par.

Det rapporteres at pga. et forfall blant de norske damespillerne fikk landslagskaptein Tormod Røren forsøkt seg i dameklassen, men ryktene sier at han neppe spilte seg inn på damelandslaget til tross for pluss sammen med Maja Rom Anjer .

Det ble spilt 112 spill totalt, Monrad par med IMP-a-cross-the-field beregning. Danske Jonas Houmuller og Lauge Shaffer vant turneringen. Best av de norske var Terje Aa-Allan Livgård som ble på 2.plass. Jeg kommer tilbake med spill fra turneringen ganske snart.

Alle resultatene finner du her.

VETERANKLASSEN

Like etter nyttår møtes to lag (tre par hver) til stikk-kamp om å få lov til å representere Norge i seniorklassen i EM for nasjonslag i Ostende til sommeren. Kampen ble vunnet av et lag som består av Peter Marstrander, Tor Bakke, Helge og Roald Mæsel, og Tolle og Leif Erik Stabell som dermed blir Norges seniorlag i Ostende. Resultater og spillfiler for veteranenes stikk-kamp finner du her. 

Norges representanter i EM for veteraner i juni: f.v. Roald Mæsel, Helge Mæsel, Leif Erik Stabell, Tor Bakke, Peter Marstrander og tolle Stabell.

 

Kommentatorer

Vu-graph (Rama) kommentatorer, for eks. under overføringer på BBO kan av og til være frustrerende å høre på. Noen av dem er bra, men mange virker å være mer opptatte av å fremheve seg selv og fortelle hva de ville gjort (som regel noe som er bedre enn spilleren ved bordet gjør), helt uten å tenke på at de og de som sitter og ser på har tilgang til alle 52 kort. En god kommentator forsøker å sette seg inn i situasjonen det er for spilleren som kun ser sine egne kort og blindemanns. Det er også vanlig at kommentatorer blir for påvirket av at de har tilgang til åpne kort og dermed ikke tenker seg nok om for å analysere hva spilleren egenlig satser på hvis en rett-frem spilleplan virker fordi det sitter slik eller sånn. Her er et eksempel fra en BBO-overføring lørdag.

Ashley Bach fra New Zealand er en fantastisk bridgespiller, helt klart i verdensklasse. Her var han veldig aggressiv i meldingene da han åpnet med 4 spar. Ikke unaturlig meldte makkeren 6 spar som er en ganske bra kontrakt selv om den kanskje er litt i hardeste laget.

Vest spilte ut kløver konge til esset. En kløver ble stjålet før spar til damen og så esset fortalte at det var en spartaper. Nå spilte Ashley hjerter ess og lot hjerter dame seile. Det ble helt feil, vest vant med kongen og hadde beten for trumfkongen.

Kommentatorene var nådeløse. Denne kontrakten burde vært vunnet, sa de. For de så jo alle kortene og kunne se at ved å spille hjerter til damen som holder, så hjerter ess som feller kongen blir det to hjerteravkast for ruteren. Det er selvsagt en reel sjanse å spille på, hjerter konge i saks, enten dobbel eller tredje.

Bach spilte derfor helt uten en plan, sa kommentatorene.

Er det riktig? Kan det være slik at en spiller av Bachs kaliber spilte helt uten en plan i en slem, i en viktig lagkamp?

Selvsagt spilte ikke Bach uten en plan. Han hadde sett at vest hadde spar konge og kløver K-Q (minst), så sjansen for hjerter konge hos øst er ganske stor. Men det hjelper ikke, sier du? Det blir bare ett ekstra stikk i hjerter ved å spille på å presse ut hjerter konge mot trumf, og da blir det en rutertaper uansett?

Nei, det er ikke sikkert.

Sjansen hvis øst har hjerter konge er at han også har minst fem hjerter og minst tre ruter. Da er han overmoden for en skvis. Flytt hjerter konge over til østs hånd og se hva som skjer. Vest får sparstikket sitt, og spillefører tar altså for hjerter ess og spiller damen. Om øst har kongen dekker han kanskje, men om han gjør det eller ikke spiller ingen rolle. La oss si han dekker. Da tas alle sparstikkene, og siden han med hjerterholdet (for å holde et større kort enn nords fjerde hjerter) også har tre ruter blir han skviset sønder og sammen. Sluttposisjonen blir i så fall slik hvis altså hjerter konge bytter plass fra vest til øst):

 

Spillefører har altså gitt bort ett stikk til trumfkongen, presset ut ØSTS hjerter konge mot trumf og kastet en ruter på godspilt hjerterstikk (det blir samme posisjon om ikke den godspilte hjerter knekt er innkassert og ligger igjen hos nord, og øst har en hjerter til, syd en ruter til).  På spar 4 med ruteravkast fra nord kan ikke øst finne noe godt avkast, han må gi spillefører for nords hjerter, eller gi opp ruterholdet.

Om altså kun ett kort hadde byttet plass ville neppe kommentarene omtalt spilleførers måte å spille på som planløs...  

Canberra: Så var jeg dårlig...

Den ellevte dagen med spilling fra morgen til kveld ble en nedtur for mitt lag, og for meg personlig, da spillingen i kvartfinalen var under pari. Flere utganger burde/kunne vært vunnet, og det forsvant noen andre stikk og. Feelingen var helt borte, antagelig for sliten, og kvarfinalens 64 spill ble et slit. Makker som hadde vært ganske rusten i ti dager spilte imidlertid opp mot sitt beste i denne kampen, og det var ikke mye som skulle til før det hadde blitt semifinale. Kvart'en ble tapt med fattige 8 imp. 

Motparten ledet hele tiden, og med få spill igjen så det ut til å være kjørt. Men så kom et dramaspill av dimensjoner i tredje siste spill, og som så ofte før pga. en feil melding. Jeg synes jeg hadde en vanskelig meldeprøve.

Øst åpnet med 3 hjerter som ble deklarert som super-aggressiv sperremelding. Det gikk to passer til meg. Hva ville du meldt?

Det er tre muligheter: melde fire i en minorfarge (og da stå i fare for å melde den fargen makker ikke har tilpasning i), si 4 grand som begge minor (som er ganske hardt), eller gamble 3 grand! Jeg gikk for utgang og sa 4 grand. Da trauet kom tilbake gjennom skjermen var makkers melding temmelig overraskende: 6 grand! Noe måtte være galt, for hvorfor meldte hun ikke over 3 hjerter? Slik så hele spillet ut:

6 grand er en helt tullette melding. Hun må ha vært på en annen planet her og ikke skjønt hva betydningen av 4 grand var. Ved flere bord i de andre kvartfinalene var 3 grand kontrakten, spilt av syd, og de gikk tre bet etter sparutspill. Mot 6 grand spilt av nord skulle øst spille ut, og da han valgte hjerterutspill var det over på sekunder. Siden kløver konge satt singel i saksen var det ikke vanskelig å gjette ruteren (øst har da vist en haug med kort i hjerter samt fire kløver), og +990 ble det nesten latterlige resultatet. Griseflaks! Med lagkamperatenes +150 der de spilte mot 3 grand og tok tre bet var 15 imp til oss, og med to spill igjen en god sjanse til å vinne kampen. Men det ebbet ut med to uavgjorte spill, og dramaet var til ingen nytte, ingen semifinale på oss.    

Canberra: vi greide det!

Summer Bridge Festival i Canberra, Australia er en gigantfestival som pågår over nesten to uker. Hovedturneringene for lag er South Pacific Teams som er et eget mesterskap, men de åtte beste går videre til National Open Teams final som spilles som cup-kamper. 

I SP-champs var det fire dagers spilling, 12 lagkamper over 20 spill. Vårt lag var aldri helt med før mot slutten. Jeg spiller på lag med en amerikansk proffspiller, Michael Pollowan, og et australsk ektepar, Joan Butts og Martin Moran som spiller med hver av oss, meg og amerikaneren. Min makker (Butts) er en organisator av bridgeundervisningen og lærerutdanningen i Australia. Så hun er bra skolert som bridgespiller selv, og hun er normalt en solid spiller. I denne uken har hun vært over alt annet enn ved bridgebordet for å organiserer seminarer, "functions" osv., og bridgehodet har ikke hele tiden vært ved det bordet vi spiller... men hun har også gjort mye bra selvsagt. Amerkaneren har spilt meget bra, og makkeren hans har antagelig også spilt opp mot sitt beste. Med en kanon siste dag klatret vi fra en plass mitt på 20-tallet (122 lag) til 7.plass etter 20-0 i siste kamp! Moro! Dermed blir det kvartfinale i dag, og kanskje semifinale lørdag?

Et spill mange snakket om etter siste kamp var dette:

De fleste spilte 6 spar. Noen var i storeslem, bl.a. Butts og jeg. Etter at vi hadde funnet spartilpasningen spurte syd etter Key-Cards og sa 5 grand etterpå som lovte at alle nøkkelkortene var på plass. Da var det naturlig for nord å si 7 spar med så fine kort, masse stikk!

Det meste var gjort, men det var ikke tretten toppstikk siden hjerteren satt 5-1. Butts var nok alt for fornøyd med kontrakten da hun trakk ut trumfen og forlangte resten. Et øyeblikk, sa motparten, det er bare tolv stikk der, hjerteren går ikke. Men bridgegudene var på vår side, for da hun til slutt blir sittende igjen med A-J dobbel i hjerter og spilte esset falt damen. Det gikk ikke an å gå seg bet! Hjelpemeg, det er mange måter å kvalle til en kvartfinale på! Griseflaks.

Kontrakten står selvsagt enkelt ved å ta en ruterstjeling hos nord, da kan trumfen tas ut og det er tretten toppstikk. 

Liten feiltrykk i forrige innlegg, sommerbridge i januar

Beklager, men i forrige innlegg (Sommerbridge i januar) ble det en liten feiltrykk. Ved det ene bordet gikk det 1 ruter og 3 spar innmelding, ved det andre 1 ruter, og 4 spar innmelding. Les det korrigerte innlegget og du ser hvordan det kan influere resultatet på spillet, basert i hvordan spillerne vurderer.  

Sommerbridge i januar

Undertegnede befinner seg denne uken i Australias hovedstad Canberrra hvor Summer Festival of Bridge pågår med en rekke turneringer. Nå har vi kommet frem til hovedturneringen, South Pacific Teams hvor ca. 200 lag deltar, noen med internasjonalt innslag. Litt lite aktivitet her i bloggen de siste dagene skyldes at det er så mye bridge i Canberra, det er full gass fra morgen til kveld hver dag. 

Travle bridgedager i sommervarme Canberra

Vi kan ta med et spill som typisk avgjør lagkamper. Ta det som en meldeprøve. Det forekom i vår kamp mot det australske seniorlandslaget, en gjeng med solide spillere. Kampen vippet frem og tilbake før dette kom mot slutten. Du sitter vest og din makker er giver og alle i sonen.


Øst åpner med 1 ruter, og syd melder inn 3 spar. Du har ingen god melding (dobling viser verdier, og mer ment som "take-out" slik som de fleste spiller). Så vest og nord passer før åpneren kommer tilbake med 5 kløver. Hva gjør du nå?

Simon Hinge gjorde hva jeg tror er en fornuftig avgjørelse. Det er ikke rom for å finne ut noe som helst, men når makker sier han tror at 5 i minor står med hans egne kort er det vel sannsynlig at det er ett stikk mer i kløverkontrakt når du har disse fine bladene til han? Simon løftet til 6 kløver, og slik så hele spillet ut:

 

Lilleslemmen var nedlegg, men meldt kun ved ca. 20% av bordene. Ved det andre bordet hoppet syd til 4 spar (som jeg mener er riktig melding med så god langfarge og  7-4 fordeling), og da det deretter gikk pass-pass-5 kløver ver det ikke fullt så lett for vest å lette til 6 kløver, for nå har kanskje åpneren strukket seg mye mer for å melde 5 kløver enn ved vårt bord, hvor han hoppet til 5 kløver og kunne ha sagt bare 4 kløver som også må innebære gode kort. Vest tenkte seg om og passet, og da er det svakt av nord at han doblet 5 kløver. Kanskje burde vest redoblet? Han gjorde ikke det, og de noterte seg for +950 for 6 kløver med ett doblet overstikk, men det var tapt spill med 9 IMP. 

 

Nyttårscupen i Letohallen - en tradisjon!

Både deltakerne - veldig mange i tallet - og arrangører er fornøyde med bridgeturneringen(e) som ble arrangert i Letohallen rett etter nyttår. Jessheims nyttårscup ble en suksess, og det har blitt til en skikkelig storturnering med et veldig hyggelig antall spillere på plass. Det er også hyggelig å kunne fortelle at dette fine arrangementet vil, eller allerede har blitt en tradisjon.

Vegar Brekke kan fortelle at det allerede jobbes med opplegget for nyttårscupen 2019 som vil gå av stabelen 4.-6. januar 2019, så merk av de datoene på kalenderen allerede nå.

Det jobbes mot sponsorer for kanskje å kunne bedre en allerede god premiering. Opplegget for de mindre rutinerte lagene jobbes det også med selv om formatet ikke er helt klart ennå. "Men todagers lagturnering blir det garantert, det er det ingen tvil om", forteller Brekke. 

Brekke ber meg også nevne at det var veldig mange unge og ferske spiller med i år også!

 

Nyttårscupen - knallsuksess for Jessheim BK

Nyttårscupen i Letohallen ved Gardermoen ble en dundrende suksess; en meget fin turnering, godt arrangert, flotte premier og god deltakelse med hele 65 lag på startstreken! Det er bare lovord å høre om arrangementet.

Jessheim BK har dermed fått til en riktig storturnering i starten av året, og vi håper det vil bli en tradisjon i mange år fremover. Mange har bidratt til det flotte arrangementet, (nesten) ingen nevnt, ingen glemt, men kanskje må Vegard Brekke nevnes likevel. Han har stått på utrettelig som inspirator og "innpisker" og får stor del av æren for den store deltakelsen.

Avslutningen av lagturneringen (som ble spilt over 15 kamper, ikke 16 som tidligere annonsert) ble spennende. Lederlaget fra lørdag fikk det tyngre utover søndagen og klarte ikke å holde den gode ledelsen de hadde. Til slutt var det "Prisson Break" som tronet øvert. På det laget spilte Steffen Fredrik Simonsen, Christian Bakke, Tor Helness og Fredrik Helness. På andreplass kom CLAIM med Nesdal, Rekstad, Hackett, Bowdery, Høines og Hjelvik. På tredjeplass kom "Noe Rusk" med Ovesen, Thorsen. S.I. Høiland, og Stabell. MORKEN BETONG som ledet ganske klart godt over halvveis falt til 4.plass. 

Alle resultatene, spillstensiler og butler finner du her. 


Vinnerlaget i Letohallen i helgen, f.v. Tor Helness, Steffen Fredrik Simonsen, Christian Bakke og Fredrik Helness

Vi tar med et slem-eller-utgang spill fra siste kamp hvor system spilte litt inn, men hvor graden av optimisme også var en faktor.

Er det en god lilleslem i ruter?

Ja, den er ganske bra selv om du ikke ser Ø/V sine kort og kan fastslå at med sitsen det var i dette spillet i Letohallen var det enkelt å vinne slem. Om ruterfargen ikke gir mer enn en taper er 6 ruter nesten nedlegg. Og ruter 2-2, er nok, 3-1 med kongen hos øst eller singel konge hos vest (esset bør spilles først) er også nok.

Det er imidlertid ikke lett å finne frem til slem. Jeg synes ikke nords 14 poenger er nok til å oppvurdere hånden til 15-17 grand, men noen gjorde det. Da er det ganske bra sjanse for at det blir slem til slutt, etter at syd hadde overført til hjerter og så vist ruterfargen som blir støttet.

Hvis nord åpner med 1 i minor er det verre. Da viser han i andre melderunde 12-14 grand, og syd må i så fall være ganske optimistisk for å satse på slem. Lettest finnes vel slemmen for de om åpner med 1 ruter med 4-4 i minor, da vet i alle fall syd om en fin 5-4 tilpasning.

Her er forslag til hvordan det kan meldes om syd har den riktige (denne gangen) optimismen, og paret spiller med konvensjoner som er ganske standard i Norge:

Nord viser 12-14 grand i andre melderunde og 2 ruter er utgangskrav (XY-NT). I det første forslaget fastsetter så syd trumfen med 3 ruter (men de kan fortsatt stoppe i 3 grand om nord foreslår det). Nord har imidlertid i denne konteksten fått en flott hånd for ruterkontrakt og er med på notene med 3 hjerter (trekorts hjertertilpasning er benektet med 2 grand). Syds 4 kløver er cuebid, og idet nord da melder 4 ruter bekrefter han sparcuebid hvis de spiller med laveste cue, for syd benktet sparcue med 4 kløver (ville sagt 3 spar med kontroll i fargen).   

Litt over fjerdedel av N/S-parene var i 6 ruter, resten i utgang. Det var ganske naturlig å havne i 3 grand spilt av nord. Det er faktisk en litt farlig kontrakt. Med spar ut fra øst kan disse N/S kortene føre til bet i 3 grand og sparen sitter annerledes (5-3 med kongen hos vest), og da kan det noen ganger bli bet i 3 grand selv om 6 ruter står!

Å søke etter slike marginale slemmer hvor det liksom må være korrekte kort hos makker er dog ofte feil strategi selv om det var riktig her. Vinnerlagets N/S var kun i utgang, men de fant den kanskje beste utgangen 4 hjerter som ble spilt av nord, bortsett da fra den nesten bombesikre kontrakten 5 ruter. Og i 4 hjerter ble det tretten stikk da øst forsøkte seg med et sprekt utspill, ruter konge. Pluss 510 ga 3 IMP da motstanderlagets N/S-par spilte 5 ruter med tolv stikk.