Utspillsdobling

Å doble en Stayman eller overføringsmelding for utspillet forekommer stadig. Her er et eksempel fra Ungdoms EM i morges, dagens første spill. Her er hva som skjedde i kampen Sverige-Latvia (U-26).

Med nord som giver og ingen i sonen gikk det tre passer før vest åpnet med 1 grand (15-17). Nord passet, og øst meldte 2 kløver - Stayman. Syd satt med:

Ville du doblet nå?

Det er fristende å doble for å indikere kløverutspill, hvis ikke kommer makker ofte til å gi spillefører ett stikk med utspill fra sin farge. Slike doblinger for utspill kan ha noe for seg i lag, det kan jo være at kontrakten betes med det utspillet du ønsker. Men oftere fører det kun til at det blir litt færre stikk i sluttkontrakten, ikke så ofte at det gjør at du beter deres kontrakt. Derfor har det kanskje mer for seg å være frempå ofte med utspillsdoblinger i parturnering hvor å holde kontrakten på minimum antall stikk er så uendelig viktig. Og i lagkamp (IMP) kan det bli fryktelig kostbart å doble om det viser seg han bak deg også har den fargen. Sånn var det i dette spillet, og svenskene Mikael og Ola Rimtstedt var ikke nådige:

2 kløver redoblet ble kontrakten, og da Mikael (øst) fikk tak i ett overstikk noterte svenskene den uvanlige scoren +760! Det ga 12 IMP til Sverige da det ble spilt delkontrakt i spar Ø/V ved det andre bordet. 

I Norge sin U-26 kamp meldte Flått-Bakke 4 spar som de vant i dette spillet. Den er litt vanskelig å bete, men i teorien er det ikke mer enn ni stikk. Plus 420 var verd 10 IMP for Norge da motstanderlaget Serbia gikk bet i 3 grand. 

Like etter plusset Norge U-26 på ledelsen sin og leder 27 -0 etter bare fem spill! Vi kommer selvsagt tilbake til utviklingen både i den kampen og de andre kampene litt senere. 

U-16 klassen avsluttes i dag

Vårt lag i U-16 har gjort en fremragende innsats i Ungdoms EM så langt, og uansett hvordan det går i de tre siste kampene i dag har de vært med å prege turneringen. Målet er å bli på topp-6 som gir VM-billetter, og det har de selvsagt gode muligheter til siden de ligger akkurat nr. 6 før innspurten. 

Underveis har det vært litt ujevnt, men de har slått til med fire (!) 20-0 seiere i de tolv kampene som har blitt spilt til nå. De var litt synd med to store tap i går. Hvis ikke det hadde skjedd hadde de vært helt med i medaljekampen! Det kan bli hardt å vinne medalje nå, mest teori, for marginen opp til nr. 3 har etter hvert blitt stor (28 VP).

At det har blitt litt ujevnt er ikke mer enn man kunne forvente med så unge spillere. Flere av dem får flere sjanser i U-16 klassen. Laget består av Marius Dalemark Austad (14 år), Anders Brogeland (12), Christian Fredrik Johnsen (13), Ida Marie Øberg (15), Magnus Sætre (13) og Thomas Tøsse (13).  

Det er veldig hyggelig at norsk bridge har fått opp enda en ny gruppe svært unge talenter i tillegg til de gode spillerne i klassene for eldre juniorer U-21 og U-26, og damelaget vårt. Vi håper og tror støtteapparatet Kristian Barstad Ellingsen (NPC) og Liv Marit Grude (Coach) har fått motivert de yngste ungdommene til den siste spilledagen, for å se dette laget i VM ville vært så spennende!

I dagens tre kamper spiller U-16 laget mot sterke Frankrike (ligger som nr. 2), Nederland (nr. 12) og Tsjekkia (nr. 13). 

Heia Norge!

Norge sliter litt i ettermiddag

De norske lagene i Ungdoms-EM fikk ikke helt dreisen på det i ettermiddag, men det er en kamp igjen å spille i dag. Og det er mange dager igjen for lagene, unntatt U-16 laget som avslutter i morgen, onsdag.

U-16 laget vårt har hatt en sterk periode, men i runde 11 (av 15) ble det et klart tap, og de ligger fortsatt på en bra 5.plass.

U-26 laget tapte to kamper på rad og har falt til 9.plass. 

Det kommer en oppsummering i NBF sin mesterskapsblogg etter dagens siste kamp, link til den er her.

 

 

Ungdoms EM, tirsdagens andre kamp

Det ble et aldri så lite tilbakeslag for Norge i U-26 i dagens andre kamp som var mot Israel. Det ble tap med 2,81-17,19, og med det falt de ned på 8.plass. Man skal være klar over at i den klassen er de fortsatt ikke halvveis i turneringen idet runde 11 starter i ettermiddag. Det skal spilles 27 runder i alt før medaljer kan utdeles.

Et viktig moment i alle klasser er å komme seg på topp-6 siden det gjør at de vil være kvalifisert for VM i den klassen.

I klassen for de yngste (U-16) fulgte vårt lag opp med nok en knallsterk seier, denne gangen mot lederlaget Polen som ble slått 13,45 - 6,55! Norge ligger på 4.plass, omtrent likt med Israel på 3.plass.

Også damelaget og U-21 laget vant i den runden som ble avsluttet for ikke lenge siden. 

I U-26 lagets kamp mot Israel var et spesielt spill litt irriterende, for det var en slem man så gjerne skulle likt å ha vært i.

Det er vel ikke så lett å finne ut hvor perfekt disse kortene sitter sammen. Dobbeltonene i spar og ruter er helt perfekte mot AK, og siden trumfen er en 5-5 tilpasning er det en nydelig lilleslem med bare 26 hp til sammen, uten singeltoner.

Israel meldte slemmen, men da Norge meldte spillet gikk det 1 hjerter fra vest, 2 grand fra øst og 3 kløver innpå fra syd. Vest passet, og det benkter slik de fleste melder at han har singelton i kløver (svært mange bruker dobling i den situasjonen som singelton i motpartens farge). Men pass bør vel også bety at man ikke har helt minimum? Selv mener jeg at man i slike situasjoner bør vise sin minimumshånd uten kløverkontroll med det samme med 4 hjerter, og at 3 hjerter og pass skal ha en annen betydning (for eks. 3 hjerter kan vise tillegg uten kløverkontroll, pass tillegg med kløverkontroll). Det er viktig å få differensiert åpnerens hånd raskt i en slik situasjon siden innmelderens makker også godt kan finne på å melde nå, for eksempel sprette til 5 kløver. Så her er det helt avgjørende at svarhånden får en beskjed om hvordan det ligger an! Men det dreier seg selvsagt om avtaler Jeg kjenner ikke det norske parets avtaler, men etter pass fra Sæther meldte Gundersen 4 hjerter, og slemmen ble ikke funnet. Siden trumfen satt 2-1 var det ikke mulig å gå bet i lilleslem, og dermed var det 13 IMP ut for det norske laget. I U-26 var det kun seks av 26 lag som meldte 6 hjerter. 

I U-16 var det uavghort med utgang i Norges kamp, tre lag av 16 meldte slemmen. 

I dameklassen var det kun to lag som meldte slem, og begge var i Norge sin kamp hvor både Thea Indrebø-Katarina Ekren og det latviske paret fant frem slik at det ble uavgjort spill med +1430!

 

U-26 og U-16 snuser på medaljene!

Det er langt igjen før medaljer skal deles ut, spesielt i U-26 klassen som skal spille helt til lørdag. Men både laget vårt i U-26 og U-16 laget gjør det skarpt. I formiddagstimene tirsdag fikk raskt Norge U-26 taket på Tyrkia som de møtte i BBO-overført kamp.

Ett av gevingstspillene tidlig i kampen var dette:

Anders Gundersen og Marcus Scheie endte i 3 grand i stedet for 4 spar som også er en grei utgang. Syd spilte ut ruter ess og skiftet til hjerter til nieren og kongen. Scheie tok et par sparrunder før han spilte kløver til knekten som var safe, ruter dame gardert. Dermed hadde han ti enkle stikk, +630.

Ved det andre bordet var tyrkerne i 4 spar. Bakke spilte ut sin single kløver til nieren, liten og liten. Spillefører startet med trumfen, men da den satt 4-1 innså han at det ikke var inntak til kløverfargen, så etter tre runder trumf spilte han kløver mot østs A-J. Bakke stjal (spillefører la da esset fra øst) og skiftet til ruter knekt som vant det stikket, så to ganger ruter til som vest måtte trumfe. Dermed var han uten trumf og uten inntak til vest, kløver knekt lå der og blokkerte den fargen. Till slutt fikk han en hjertertaper, en bet, og dette ga +12 IMP til Norge. Spillefører kunne nok gjort det bedre (for eksempel lagt kløver knekt i første stikk), men det spiller ingen rolle, +IMPS er +IMPs!

Dessverre kom Tyrkia bra tilbake i kampen. De vant noen småspill, men så bommet den norske spilleføreren et rutervalg i utgang og gikk bet mens Tyrkia vant den, 10 IMP tilbake. Kampen var plutselig ganske jevn igjen.

Så fikk Espen Flått en vanskelig meldeprøve som syd med vest som giver og N/S i sonen.

, . 

Østs 4 grand var selvsagt begge minor. Hva ville du meldt med så gode kort og sterk åttekorts farge?

Det er vel ikke så mye å si på at Espen tok sjansen på 6 spar, men litt gambling er det. Det blir gambling å nøye seg med utgang med slikt også...

Merk at vest ikke fant kløver ut mot 6 spar da han sendte i vei sin single ruter 9! Hadde vest hatt kun tre hjerter ville nå slemmen føket hjem med kun en trumftaper, Espen ville blitt kvitt begge sine kløver i tide. Siden vest stoppet hjerteren ble det kun et kløveravkast - en bet. 

Ved det andre bordet gikk meldingene litt annerledes (øst hoppet inn med 2 grand), og Tyrkia fikk stoppet i 5 spar. Den er også bet om det kommer kløver ut, men da vest ikke unaturlig startet med sin single ruter ble det 650 til Tyrkia, og 13 IMP ut for Norge. Etter dette spillet ledet Tyrkia kampen en liten stund, men Norge avsluttet bra.

Den spennende kampen endte med norsk seier 12,97-7,03 VP, og etter det ligger Norge på 4.plass.

Knallsterke seiere i U-16 og U-21!

Vårt U-16 lag er helt med der oppe! I denne runden slo de brukbare Tyskland med maksimum, 20-0! Etter det ligger de på 3.plass etter ni av 15 kamper i den klassen. Våre yngste representasjonsspillere har nå hele fire seiere med 20-0, helt fantastisk!

Norges damelag tapte med 4 IMP i sin kamp mot Polen. De har en tøff jobb å gjøre om det skal kunne bli medalje idet de nå ligger litt under middels.

U-21 laget ligger ikke så godt an i sammendraget, men i denne runden feide de Irland av banen med 20-0!

 

Bra norsk dag i Ungdoms EM

U-26 laget vårt vant fire strake seiere og ligger på 6.plass etter 8 kamper, og det er ganske jevnt (28 lag).

I U-26 damer ble det i dag to seiere, men også to store tap så vårt lag falt til 6.plass (10 lag). Det er ikke så stor avstand til lagene foran, så en kamp om medalje kan det fortsatt bli, men da må slike store tap som de fikk i dag unngås i fortsettelsen.

U-21 laget slet i dag og vant en kamp, tapte tre kamper. De ligger på en foreløpig 13.plass av 17 lag.

De yngste som spiller i klassen U-16 fikk til en kanondag med to raske 20-0 seiere på formiddagen, et veldig lite tap (-2 IMP, 9,70VP) og en stor seier til slutt. Det holder til foreløpig 5.plass, men de er omtrent likt med laget på 4.plass, og kun et par VP bak 3.plassen!

Det blir spennende å følge de norske de neste dagene. U-16 klassen avslutter sin turnering på onsdag, de andre spiller helt til lørdag ettermiddag.  

De norske lagene klatrer!

Vårt U-16 lag slo til med nok en storseier i dagens andre kamp da bunnlaget Skottland ble feid av banen med 20-0. To kamper med full uttelling er flott, selv om de nå har møtt et par av de svakeste lagene. Likevel, å få tak i full pott mot slike lag er kjempesterkt. Etter det lå vårt lag på 4.plass. I den klassen stiller 16 lag som spiller en kamp mot hver av de andre nasjonene, 12 spill i hver kamp.

I U-26 ble det også en storseier da Tyskland ble slått med 18,17-1,83. Norge U-26 ligger dermed på 8.plass og har god kontakt med lagene på topp-3. Dette er den største klassen med 28 deltakende nasjoner, og det skal spilles en kamp mot hver av de andre lagene.

Også vårt damelag vant sin sjette kamp, og de ligger på 4.plass. I dameklassen deltar kun 10 nasjoner, og de skal spille hele tre kamper mot hver av de andre nasjonene, 14 spills kamper.

Vårt U-21 lag sliter foreløpig litt mer og ligger litt under middels på 11.plass blant 18 nasjoner. I den klassen spilles kun 10 spill i hver kamp, og de skal møte de andre nasjonene to ganger.  .

I dagens andre kamp var dette spillet interessant:

Det er naturlig å havne i 4 hjerter selv om det ved noen bord ble spilt delkontrakt.

I 4 hjerter ser det ut til å kunne bli fire tapere (to i spar, en i ruter og en i kløver) selv om det går an å løse trumfen uten taper. Det forsvaret må gjøre er å ligge unna kløveren en gang så ikke spillefører får utnyttet kløveren til avkast, og det er ikke senere noe inntak til nord. For å vinne må spillefører gjøre alt riktig, for eksempel må han stikke over kløver knekt hos nord og ta hjerterfinesse, så hjerter ess og ute med den tredje trumfen siden kongen faller. Deretter frispiller han seg i kløver som vest må stikke. Da er imidlertid han innspilt! Han må hjelpe syd med sparspill, eller spille ruter. Spiller han ruter 2 må spillefører gjette riktig å legge tieren som gjør at østs kongen blir fanget.

Men er det ikke en ting jeg har glemt her?

Joda, vest må finne et godt utspill først, og det er ikke lett slik disse kortene er. Det er vel ganske naturlig å starte med trumf. Da får spillefører hjelp til å løse den fargen og spiller etter uttrumfing kløver. Vest må hjelpe spillefører en gang til. Så i praksis fyker utgangen hjem overalt, og flere steder spilte vest ut spar ess etter at han selv hadde meldt inn spar og fått støtte til 2 spar fra makkeren.

Det utspillet som kunne gitt litt problemer er liten kløver unna esset. Da må spillefører stikke hos nord og spille som beskrevet her over, hjerterfinesse, uttrumfing og så spille inn vest i kløver for å få den nødvendige hjelpen.   

For U-26 laget meldte og vant Marcus Scheie og Anders Gundersen 4 hjerter mens Tyskland stoppet i delkontrakt; 10 IMP til Norge.

I U-16 klassen ble det meldt og vunnet utgang ved begge bord, mens i dameklassen ble det spilt delkontrakt ved begge bord i Norges kamp.

Omtrent midtveis i runde 7 leder Norge over Irland og er oppe på 7.plass i U-26. Damelaget ligger litt under mot lederlaget Nederland med 6 spill igjen å spille, og U-16 laget har en knapp ledelse mot Hellas og er dermed opp på 3.plass i skrivende stund! U-21 klassen har pga. forskjellig antall spill andre startidspunkt enn de tre andre klassene.

 

 

Storseier til yngstelaget

I morgenkampen mandag fikk U-16 laget virkelig dreisen på det i sin kamp mot Irland. Det var ren overkjøring, og sluttresultatet ble hele 73-15, eller 20-0 i VP.

Det var godt spill, og det meste gikk bra i denne kampen. Men i dette spillet måtte Ida Marie Øberg og Marius Dalemark Austad ha litt hjelp fra motparten:


Er dette en god slem?

Ja, det er i alle fall langt i fra noen dårlig slem. Hvis hjerterfinessen går er den nesten nedlegg. Pussig nok var det norske paret det eneste i yngsteklassen som melde 6 spar. Slik det satt var det feil å melde slem, i teorien:

Hjerterfinessen gikk altså ikke, men hva gjør vel det når iren på nords plass valgte å spille hjerter ut! Da Irlands Ø/V-par hadde en stygg misforståelse og stoppet i delkontrakt (som eneste par, selvsagt) ble det hele 14 IMP til Norge.

Etter den fine seieren er U-16 laget oppe på 7.plass.

I U-26 slo Norge Skottland med 14,85-5,15 og klatret til 9.plass.

Damelaget vårt gikk på en smell mot Tyskland, og U-21 laget tapte knepent mot Tsjekkia. 

 

 

Tøffe meldinger

Det norske laget i EM klassen U-26 er blant meldajekandidatene. Første dag ble det hårfint under middels etter en fin seier mot Kroatia, så to relativt klare tap mot sterke Danmark og Polen før de hadde oversitt i dagens siste runde. Jeg tror vårt lag i eldsteklassen kommer sterkt utover i mesterskapet.

I kampen mot Danmark lå Norge kraftig under, men det kom et gladspill til slutt etter tøffe, norske meldinger ved begge bord.

Ganske hardt meldt av Christian Bakke. En invitt ville antagelig ha ført frem også, for Espen Flått har fine verdier selv om fordelingen er flat. Det spørs også hva invittene bør bety over 2 spar i slike situasjoner, for eks. kan dobler kanskje være kortfargeinvitt med singel spar (?).

Christian tok avgjørelsen selv. Det er vel ikke noen spesielt god utgang, men sjanserik og det dreier seg om soneutgang. Det satt snilt, begge minoressene foran og trumfen 3-2. Likevel kan det se ut som om det blir bet om forsvaret spiller spar hver gang de er inne, for da blir spillefører for kort i trumf til å kunne få godspilt kløver konge som er det tiende stikket. Men det ble en fet +620 til notering da vest i første ruterrunde gikk opp med esset og spilte mer ruter.

Ved det andre bordet ble det et helt annet meldingsforløp, med Anders Gundersen vest og Marcus Sheie som øst.

 

Det var gunstig sone for de norske, og Gundersen benyttet anledningen til en sperremelding. Det fungerte bra da den danske nord gikk inn med 3 hjerter og det gikk pass rundt. Kanskje burde syd løftet til 4 hjerter? Med kun +170 til Danmark ble det 10 kjærkomne IMPs til Norge, og dermed fikk vårt lag i alle fall 6,04 VP mot det velspillende danske laget.

  

Ungdoms EM: God start for damene

Norges lag i U26 - Women fikk en bra start i junior EM og ligger på 3.plass etter fire kamper. 

I de andre klassene gikk det litt tråere første dag, men U-16 laget har litt over middels. Mesterskapet har jo nettopp startet så det er gode muligheter for våre lag å spille seg oppover på listene.

 

Den norske troppen til EM i Samorin, Slovakia (foto: Andre Øberg)  

 

 

 

Nå blir det ungdommenes tur!

Søndag starter junior-EM i Samorin, Slovakia.

I mesterskapene (fire klasser) deltar Norge i alle klasser. Vi skal følge med og rapportere her i bloggen, men det vil også bli stoff fra junior-EM i NBF sin mesterskapsblogg hvor en av de norske kapteinene, Kristian Barstad Ellingsen vil skrive når han har tid innimellom gjøremålene som kaptein. Dessuten vil helt sikkert Nils Kåre Kvangraven følge godt med og levere interessante spill og historier i sin blogg, kvangraven.no. 

I Kvangravens blogg kan du også finne endel forhåndsstoff, bl.a. intervjuer med kapteinene osv. 


Norske juniorspillere (og et par som ikke er juniorer lenger) gleder seg stort til det braker løs i Slovakia

Mye annen informasjon om mesterskapet, lagoppstillinger, tidskjema osv. finnes på mesterskapets hjemmeside, her.

Følg med fra søndag morgen kl. 10.00!

YEH BROS CUP: Finalekampene

Finalen i Yeh Bros Cup gikk i favør av lag KOKISH da de slo lag PEPSI i finalen.


Vinnerlaget (f.v.): Fred Gitelman, Eric Kokish, Huub Bertens og Curtis Cheek.

At KOKISH vant denne knallharde turneringen er for mange en liten sensasjon selv om det selvsagt dreier seg om kjempegode spillere. At det er litt overraskende er mest fordi to av lagets spillere (Kokish og Gitelman) selv regner seg litt som bridgepensjonister, i alle fall på dette høyeste nivået. Meget sterkt gjort av Eric Kokish, Fred Gilteman, Curtis Cheek og Huub Bertens!


Fred Gitelman - av mange mest kjent som han som "oppfant" BBO

I kampen om 3.plassen møtte Monaco det amerikanske laget KRANYAK.

Helness og Helgemo sitt lag fikk bank i det første av de tre settene, 21-68. Det andre gikk i favør Monaco, men bare med 2 IMP. Dermed måtte Monaco vinne stort i det siste settet, Kranyak ledet med 44,5 IMP før de siste 16 spillene.

Det ble en «boksekamp» i siste sett, og Monaco med Helgeness ved det ene bordet og Lauria-Versace ved det andre ga absolutt alt i forsøket på å snu kampen.

I starten rullet det inn med gladspill, det første så slik ut, svingspill i begge kampene:

I finalen meldte Greco-Hampson 4 hjerter etter at øst hadde åpnet med 1 ruter. Syd doblet, og doblet igjen senere da øst kom tilbake med 2 kløver, og da nord over 3 kløver fra vest frivillig viste den anemiske hjerterfargen sin løftet syd til utgang. Som du ser er det tre minortapere i tillegg til vests trumfstikk. Men nord var spillefører, og etter kløver ess i utspill hadde Gitelmann et problem, han så ned på syds hånd som var blindemann, og den så skummel ut. Det er vel for de fleste en Lavinthalposisjon med esset ut og singelton i bordet. Vest la kløver 6. Etter en god del tenking la Gitelman ned ruter ess, og dermed var det +420 til N/S.

Ved det andre bordet mangler meldingene i filen på BBO, og derfor vites ikke hvorfor Ø/V fikk spille 3 kløver. En kan spørre seg hvor Curtis Cheek (syd) var da, for med syds hånd virker det vel merkelig å gi opp så tidlig? Ø/V noterte +130, 11 IMP til lag PEPSI. Men det var kun dette spillet, lag KOKISH vant kampen!

Tilbake til "bronsekampen".

Helgemo-Helness meldte også 4 hjerter, og vest doblet. Også der var nord spillefører, og kontrakten føk hjem for en massiv +590. Lauria-Versace startet også settet fantastisk, de snellet ved det andre bordet hjem 5 kløver doblet, +400. Totalt ga det 14 IMP til Monaco.

I et spill litt senere ble Helgeness motspillere i 5 kløver redoblet (!) og tok tre bet, +1600. Da Versace -Lauria fikk inn en god score ved det andre bordet ga det 19 IMP inn, og etter åtte spill stod det 41-0 til Monaco i settet. De var kun 3,5 IMP bak!

Amerikanerne tok seg imidlertid mesterlig sammen og Monaco tapte noen IMP i de følgende spillene. Mot slutten var det ikke mer å få tak i for Monaco som dermed tapte kampen, til slutt var det 19,5 IMPs margin i favør av lag Kranyak.

Tor og Geir ga alt, men det ble "bare" 4.plass denne gangen 

 

Monaco til bronsefinalen

Monaco med Helness og Helgemo røyk med helt minimal margin i tre-veis semifinalen mot KRANYAK og PEPSI.

Ingen av lagene vant begge sine oppgjør, og da er det totale antall VP som teller. Der hadde PEPSI 21,01 VP mot Monaco sine 20,48 VP, en forsvinnende liten margin. 

Dermed blir det PEPSI som møter KOKISH i finalen.

Monaco møter KRANYAK i kampen om 3.plassen. 

YEH BROS: Parkvalifiseringen

For de som nettopp har røket ut fra en knallhard lagturnering er det ofte vanskelig å motivere seg for den følgende parturneringen. Av de to norske parene greide Brogeland-Lindqvist det best da de ble nr. 12 i kvalifiseringen hvor det ble spilt "IMP-Across-The field" for 44 par. Livgård-Aa slet mye mer og ble nr. 33.

Svenske Nystrøm-Upmark toppet kvaliken. Du finner hele resultatlisten her.   

MONACO og PEPSI møter KRANYAK i semifinale

Dermed var det slutt for det norske laget i Yeh Bros, men ikke uten hard kamp i tre-veiskampen i morges. Norge slo BulGer (+12 IMP), men tapte for PEPSI (-22 IMP) som gikk til tre-veis semifinale fra den gruppen. I den andre gruppen var det Monaco som vant, og laget med Tor Helness og Geir Helgemo blir kanskje knepen favoritt i semifinalen. Monaco er alltid blant favorittene, samme hvilken turnering de spiller. Og at Zimmermann har tatt med det velkjente italienske topp-paret Lauria-Versace er neppe noen svekkelse.

Det norske laget med Allan Livgård, Terje Aa, Boye Brogeland og Espen Lindqvist har gjort det skarpt. Det er svært hyggelig at de fulgte opp den norske triumfen i EM-lag i forrige måned med nok et resultat som bidrar til å re-plassere Norge der vi håper å være, som en fryktet nasjon i internasjonal bridge igjen etter noen nedturer i det siste. 

Men nå er det altså over i lagturneringen for Norge, og det blir parturnering for de norske parene.

 

 

 

Yeh Bros: KOKISH til finalen

Det ble lag KOKISH som gikk gjennom sluttspillskampene ubeseiret fra No-Loss-Bracket og dermed er klare for finalen i Yeh Bros Cup 2017 i Tokyo. Laget består av Eric Kokish, Fred Gitelman, Curtis Cheek og Huub Bertens.

Det er fire sterke bridgenavn, men likevel drister jeg meg til å si at det er en liten sensasjon at dette laget blir første finalist, men de andre gjenværende lagene må via en treveis kamp senere i ettermiddag. Dette fordi Eric Kokish i svært mange år ikke har spilt mye selv, men i stedet brukt tiden sin på å være coach, bl.a. for det fremgangsrike Nickell-laget. Gitelman har også mer eller mindre gitt seg med turneringsbridge på topp-plan etter han spilte proff for noen år siden. Gitelman er for mange kjent som "oppfinneren" av Bridge Base Online. Cheek og Bertens er anerkjente proffer, sistnevnte utvandret nederlender som har bosatt seg i USA.

Lag Kranyak består av noen av spillerne som regnes som amerikansk bridges fremtid: John Kranyak, Vincent Demuy, Joel Wooldridge og John Hurd. De får altså en ekstra sjanse via tre-veis semifinalen og kan selvsagt komme tilbake å møte Kokish i et revansjeoppgjør i finalen.

I treveis-kampen hvor Norge møter BulGer og Pepsi lå vårt lag under med henholdsvis 1 og 14 IMP ved halvtid. Sluttresultatene har ikke kommet (det er litt mer komplisert å kjøre live update i den typen kamper), men er ventet ganske snart.

Monaco ledet ved halvtid begge sine kamper som er mot IsPolta og Frankrike.

 

 

Yeh Bros: kampoppsett torsdag

Her er oppsettet (sakset fra bulletinen) for kampene som skal spilles torsdag morgen japansk tid (starter i natt):


I "No Loss Bracket" var lagene som var fra nr. 1-8 i kvalifiseringen, og de to som fortsatt er der har ikke tapt en kamp i sluttspillet. Det laget som vinner kampen mellom Kranyak og Kokish er klar for finalen. Taperen av den kampen har da fortsatt ett "liv" og vil spille om finaleplass mot de to vinnerne fra de to tre-lags kampene i "One Loss Bracket".

Hvis dette synes komplisert så trenger du egentlig ikke vite annet enn at Norge må vinne sin treveis kamp mot BulGer og PEPSI. Vinnes der må de gjennom enda en sånn tre-veis kamp til om det skal bli finale. En knallhard utfordring for de norske spillerne, men laget har spilt så bra i Tokyo at ingenting er umulig!

Om det ikke lykkes å gå hele veien er det fortsatt en turnering til å spille, Open Pairs. Det er store pengepremier i turneringene i Yeh Bros Cup. 

Norge gikk videre!

I andre utslagskamp ble det nok en sterk norsk seier da Beijing BEIH ble slått med 71-46.

Allan Livgård, Terje Aa, Espen Lindqvist og Boye Brogeland har allerede gjort det meget sterkt, men det er ingen grunn til å gi seg med dette! 

Monaco med Tor Helness og Geir Helgemo hadde også god kontroll i sin kamp mot YBM og gikk videre med seier 70-45.

Dermed kan det bli nordmenn mot nordmenn i morgendagens kamper, så følg med på BBO eller på live-updaten som du finner på denne siden. 

Norge ledet med 19 IMP ved halvtid, og tidlig i andre halvrunde gjorde Brogeland-Lindqvist sine motstandere noe merkelig. 

Da det norske paret hadde meldt seg opp i 4 spar doblet Ø/V. I den kontrakten var det kun tre tapere, +790 til Norge. Ved det andre bordet stampet Livgård-Aa i 5 kløver som ble doblet. Det var litt uheldig å være i kløverkontrakt da spillefører ble kortet i trumf. Dermed kostet det 500, likevel 7 IMP i Norge.

Å stampe i 5 hjerter var slik kortene satt bedre. Der er det +100 eller kanskje +300, litt etter hvordan spillet går. I kampen Monaco-YBM var det gode vurderinger over alt i dette spillet. Ved begge bord ble resultatet +100 til N/S i kontrakten 5 hjerter doblet.

Begge de norske parene hadde solide lister. Det kunne kanskje se ut som et feilskjær i spill 29 da det norske paret gikk bet i en slem hvor det ved første øyekast ser ut som det bare er å ta en enkel finesse. Så enkelt er det ikke alltid, spesielt ikke for en ekspert. Slik så det spillet ut:

Jeg fulgte spillet under overføringen på BBO. Sabine Auken (Tyskland), en spiller i verdensklasse skulle forsøke seg i 6 spar og fikk hjerter 9 i utspill. Som du ser står kontrakten ved rett og slett å ta en kløverfinesse med knekten. Ryker den er det imidlertid helt dødt om ikke hjerter dame sitter dobbel.

Auken fant en god spilleplan som jeg mistenker ble kopiert der Norge spilte 6 spar (Norge-Beijing ble ikke overført på BBO). Hun vant med stor hjerter, tok ut trumfen og da den satt 2-2 spilte på eliminasjon og innspill. To store kløver ble spilt, så kløver til trumf fulgt av hjerter til den andre honnøren og mer hjerter. Uansett hvem som kommer inn (her vest) står da kontrakten om ruterhonnørene sitter fordelt siden forsvaret må åpne ruteren eller spille til dobbeltrenons. Men her satt Q-J i ruter på samme side, og da var det ikke til å unngå en rutertaper og en bet i slemmen.

På dette nivået ser de fleste spillerne slike muligheter og risikerer å gå bet i kontrakter som mange antagelig ville vunnet i din lokale klubb. Heldigvis for Norge spilte kineseren også slik i 6 spar, så en bet ble uavgjort spill i vår kamp.  

 

YEH BROS: Norge har en fin ledelse i Round of 12

Onsdag formiddag (norsk tid) pågår den andre KO-kampen i sluttspillet av Yeh Bros Cup. Tolv lag er fortsatt med i det litt uvanlige og kanskje litt infløkte utslagsystemet. I neste runde blir det tre-veis kamper. Vi kommer tilbake til hvordan det fungerer når de kampene starter, forhåpentligvis med Norge fortsatt inne.

Norge møter i denne runden det kinesiske laget Beijing BEIH. Kampen startet med en liten ledelse til kinseserne, men mot slutten av runden tok Norge over. Da var det tid for 3 grand fremfor 5 i minor i to spill på rad. Livgård-Aa vant sin 3 grand mens Beijing gikk bet i 5 ruter. Så var det Brogeland-Lindqvist som vant 3 grand i sonen, Beijing gikk to bet i 5 ruter! De spillene ga henholdsvis 10 og 13 IMP, og Norge leder etter halvspilt kamp med 36-17.

 

Yeh Bros: Første hinder gikk bra for Norge

Etter å ha spilt veldig sterkt i første del av kvalifiseringen i Yeh Bros Cup i Tokyo avsluttet Norge svakt og havnet i Bracket 2, dvs. sammen med lagene som ble plassert fra nr. 8-16 som kun har ett "liv" -  det er vinn eller forsvinn.

I den første knock-out kampen møtte Norge Kina. Kineserne ledet med 11 IMP ved halvtid, men andre halvrunde gikk i norsk farvør med 14 IMP, og dermed ble det norsk avansement til neste runde med kun 3 IMPs margin!

Monaco gikk også videre etter å ha slått Japan med 28 IMP.

I den spennende kampen som tippet i norsk favør til slutt var dette spillet dramatisk:

 

Storeslem i kløver kan ikke rokkes. Ved noen bord endte N/S i 7 hjerter som er en dårligere kontrakt. Det kan se ut som den står også om hjerteren ikke gir taper (3-2 eller knekten singel), og trumfen satt jo som du ser rundt. Men med spar ut måtte det trumfes hos syd, og da var 7 hjerter plutselig avhengig av knekten dobbel i hjerter! To lag forsøkte seg på den kontrakten, begge med dårlig resultat - en bet da det ble en trumftaper. Omtrent halvparten av lagene fant frem til 7 kløver, resten spilte lilleslem.

For Norge meldte Brogeland - Lindqvist 7 kløver og noterte +2140. Ved det andre bordet meldte også kineserne storeslem, men der stampet Aa-Livgård i 7 spar! Den kontrakten gikk seks doblede bet, +1700 til Kina. Det var for spedt for Kina, spillet ga 10 verdifulle IMP til Norge i den jevne kampen.

I neste knock-out kamp møter Norge et annet kinesisk lag. I skrivende stund ligger vi under med 4 IMP. Det er spilt 11 av 16 spill i første halvrunde. 

Monaco møter YBM og leder med 8 IMP også etter 11 spill.