YEH BROS: Parkvalifiseringen

For de som nettopp har røket ut fra en knallhard lagturnering er det ofte vanskelig å motivere seg for den følgende parturneringen. Av de to norske parene greide Brogeland-Lindqvist det best da de ble nr. 12 i kvalifiseringen hvor det ble spilt "IMP-Across-The field" for 44 par. Livgård-Aa slet mye mer og ble nr. 33.

Svenske Nystrøm-Upmark toppet kvaliken. Du finner hele resultatlisten her.   

MONACO og PEPSI møter KRANYAK i semifinale

Dermed var det slutt for det norske laget i Yeh Bros, men ikke uten hard kamp i tre-veiskampen i morges. Norge slo BulGer (+12 IMP), men tapte for PEPSI (-22 IMP) som gikk til tre-veis semifinale fra den gruppen. I den andre gruppen var det Monaco som vant, og laget med Tor Helness og Geir Helgemo blir kanskje knepen favoritt i semifinalen. Monaco er alltid blant favorittene, samme hvilken turnering de spiller. Og at Zimmermann har tatt med det velkjente italienske topp-paret Lauria-Versace er neppe noen svekkelse.

Det norske laget med Allan Livgård, Terje Aa, Boye Brogeland og Espen Lindqvist har gjort det skarpt. Det er svært hyggelig at de fulgte opp den norske triumfen i EM-lag i forrige måned med nok et resultat som bidrar til å re-plassere Norge der vi håper å være, som en fryktet nasjon i internasjonal bridge igjen etter noen nedturer i det siste. 

Men nå er det altså over i lagturneringen for Norge, og det blir parturnering for de norske parene.

 

 

 

Yeh Bros: KOKISH til finalen

Det ble lag KOKISH som gikk gjennom sluttspillskampene ubeseiret fra No-Loss-Bracket og dermed er klare for finalen i Yeh Bros Cup 2017 i Tokyo. Laget består av Eric Kokish, Fred Gitelman, Curtis Cheek og Huub Bertens.

Det er fire sterke bridgenavn, men likevel drister jeg meg til å si at det er en liten sensasjon at dette laget blir første finalist, men de andre gjenværende lagene må via en treveis kamp senere i ettermiddag. Dette fordi Eric Kokish i svært mange år ikke har spilt mye selv, men i stedet brukt tiden sin på å være coach, bl.a. for det fremgangsrike Nickell-laget. Gitelman har også mer eller mindre gitt seg med turneringsbridge på topp-plan etter han spilte proff for noen år siden. Gitelman er for mange kjent som "oppfinneren" av Bridge Base Online. Cheek og Bertens er anerkjente proffer, sistnevnte utvandret nederlender som har bosatt seg i USA.

Lag Kranyak består av noen av spillerne som regnes som amerikansk bridges fremtid: John Kranyak, Vincent Demuy, Joel Wooldridge og John Hurd. De får altså en ekstra sjanse via tre-veis semifinalen og kan selvsagt komme tilbake å møte Kokish i et revansjeoppgjør i finalen.

I treveis-kampen hvor Norge møter BulGer og Pepsi lå vårt lag under med henholdsvis 1 og 14 IMP ved halvtid. Sluttresultatene har ikke kommet (det er litt mer komplisert å kjøre live update i den typen kamper), men er ventet ganske snart.

Monaco ledet ved halvtid begge sine kamper som er mot IsPolta og Frankrike.

 

 

Yeh Bros: kampoppsett torsdag

Her er oppsettet (sakset fra bulletinen) for kampene som skal spilles torsdag morgen japansk tid (starter i natt):


I "No Loss Bracket" var lagene som var fra nr. 1-8 i kvalifiseringen, og de to som fortsatt er der har ikke tapt en kamp i sluttspillet. Det laget som vinner kampen mellom Kranyak og Kokish er klar for finalen. Taperen av den kampen har da fortsatt ett "liv" og vil spille om finaleplass mot de to vinnerne fra de to tre-lags kampene i "One Loss Bracket".

Hvis dette synes komplisert så trenger du egentlig ikke vite annet enn at Norge må vinne sin treveis kamp mot BulGer og PEPSI. Vinnes der må de gjennom enda en sånn tre-veis kamp til om det skal bli finale. En knallhard utfordring for de norske spillerne, men laget har spilt så bra i Tokyo at ingenting er umulig!

Om det ikke lykkes å gå hele veien er det fortsatt en turnering til å spille, Open Pairs. Det er store pengepremier i turneringene i Yeh Bros Cup. 

Norge gikk videre!

I andre utslagskamp ble det nok en sterk norsk seier da Beijing BEIH ble slått med 71-46.

Allan Livgård, Terje Aa, Espen Lindqvist og Boye Brogeland har allerede gjort det meget sterkt, men det er ingen grunn til å gi seg med dette! 

Monaco med Tor Helness og Geir Helgemo hadde også god kontroll i sin kamp mot YBM og gikk videre med seier 70-45.

Dermed kan det bli nordmenn mot nordmenn i morgendagens kamper, så følg med på BBO eller på live-updaten som du finner på denne siden. 

Norge ledet med 19 IMP ved halvtid, og tidlig i andre halvrunde gjorde Brogeland-Lindqvist sine motstandere noe merkelig. 

Da det norske paret hadde meldt seg opp i 4 spar doblet Ø/V. I den kontrakten var det kun tre tapere, +790 til Norge. Ved det andre bordet stampet Livgård-Aa i 5 kløver som ble doblet. Det var litt uheldig å være i kløverkontrakt da spillefører ble kortet i trumf. Dermed kostet det 500, likevel 7 IMP i Norge.

Å stampe i 5 hjerter var slik kortene satt bedre. Der er det +100 eller kanskje +300, litt etter hvordan spillet går. I kampen Monaco-YBM var det gode vurderinger over alt i dette spillet. Ved begge bord ble resultatet +100 til N/S i kontrakten 5 hjerter doblet.

Begge de norske parene hadde solide lister. Det kunne kanskje se ut som et feilskjær i spill 29 da det norske paret gikk bet i en slem hvor det ved første øyekast ser ut som det bare er å ta en enkel finesse. Så enkelt er det ikke alltid, spesielt ikke for en ekspert. Slik så det spillet ut:

Jeg fulgte spillet under overføringen på BBO. Sabine Auken (Tyskland), en spiller i verdensklasse skulle forsøke seg i 6 spar og fikk hjerter 9 i utspill. Som du ser står kontrakten ved rett og slett å ta en kløverfinesse med knekten. Ryker den er det imidlertid helt dødt om ikke hjerter dame sitter dobbel.

Auken fant en god spilleplan som jeg mistenker ble kopiert der Norge spilte 6 spar (Norge-Beijing ble ikke overført på BBO). Hun vant med stor hjerter, tok ut trumfen og da den satt 2-2 spilte på eliminasjon og innspill. To store kløver ble spilt, så kløver til trumf fulgt av hjerter til den andre honnøren og mer hjerter. Uansett hvem som kommer inn (her vest) står da kontrakten om ruterhonnørene sitter fordelt siden forsvaret må åpne ruteren eller spille til dobbeltrenons. Men her satt Q-J i ruter på samme side, og da var det ikke til å unngå en rutertaper og en bet i slemmen.

På dette nivået ser de fleste spillerne slike muligheter og risikerer å gå bet i kontrakter som mange antagelig ville vunnet i din lokale klubb. Heldigvis for Norge spilte kineseren også slik i 6 spar, så en bet ble uavgjort spill i vår kamp.  

 

YEH BROS: Norge har en fin ledelse i Round of 12

Onsdag formiddag (norsk tid) pågår den andre KO-kampen i sluttspillet av Yeh Bros Cup. Tolv lag er fortsatt med i det litt uvanlige og kanskje litt infløkte utslagsystemet. I neste runde blir det tre-veis kamper. Vi kommer tilbake til hvordan det fungerer når de kampene starter, forhåpentligvis med Norge fortsatt inne.

Norge møter i denne runden det kinesiske laget Beijing BEIH. Kampen startet med en liten ledelse til kinseserne, men mot slutten av runden tok Norge over. Da var det tid for 3 grand fremfor 5 i minor i to spill på rad. Livgård-Aa vant sin 3 grand mens Beijing gikk bet i 5 ruter. Så var det Brogeland-Lindqvist som vant 3 grand i sonen, Beijing gikk to bet i 5 ruter! De spillene ga henholdsvis 10 og 13 IMP, og Norge leder etter halvspilt kamp med 36-17.

 

Yeh Bros: Første hinder gikk bra for Norge

Etter å ha spilt veldig sterkt i første del av kvalifiseringen i Yeh Bros Cup i Tokyo avsluttet Norge svakt og havnet i Bracket 2, dvs. sammen med lagene som ble plassert fra nr. 8-16 som kun har ett "liv" -  det er vinn eller forsvinn.

I den første knock-out kampen møtte Norge Kina. Kineserne ledet med 11 IMP ved halvtid, men andre halvrunde gikk i norsk farvør med 14 IMP, og dermed ble det norsk avansement til neste runde med kun 3 IMPs margin!

Monaco gikk også videre etter å ha slått Japan med 28 IMP.

I den spennende kampen som tippet i norsk favør til slutt var dette spillet dramatisk:

 

Storeslem i kløver kan ikke rokkes. Ved noen bord endte N/S i 7 hjerter som er en dårligere kontrakt. Det kan se ut som den står også om hjerteren ikke gir taper (3-2 eller knekten singel), og trumfen satt jo som du ser rundt. Men med spar ut måtte det trumfes hos syd, og da var 7 hjerter plutselig avhengig av knekten dobbel i hjerter! To lag forsøkte seg på den kontrakten, begge med dårlig resultat - en bet da det ble en trumftaper. Omtrent halvparten av lagene fant frem til 7 kløver, resten spilte lilleslem.

For Norge meldte Brogeland - Lindqvist 7 kløver og noterte +2140. Ved det andre bordet meldte også kineserne storeslem, men der stampet Aa-Livgård i 7 spar! Den kontrakten gikk seks doblede bet, +1700 til Kina. Det var for spedt for Kina, spillet ga 10 verdifulle IMP til Norge i den jevne kampen.

I neste knock-out kamp møter Norge et annet kinesisk lag. I skrivende stund ligger vi under med 4 IMP. Det er spilt 11 av 16 spill i første halvrunde. 

Monaco møter YBM og leder med 8 IMP også etter 11 spill.

 

YEH BROS CUP 2017: Monaco i bracket 2?

Uten å ha fått bekreftet det 100% så er det ganske sikkert at Monaco som ble nr. 8 i kvalifiseringen i Yeh Bros Cup må finne seg i å spille i bracket 2. Det er de 15 beste som går videre, fordelt i to brackets hvor de i bracket 1 har fordelen av ett ekstra "liv" (de tåler å tape en kamp). Lag YEH med Mr. Yeh som "eier" turneringen (og sponser den) har friplass som det sekstende laget, og tidligere år har det laget blitt plasset i den gunstigste bracketen i sluttspillet.

Sluttspillet starter i morgen og flere av kampene blir overført på BBO.

Link til mesterskapets turneringside på internett finner du her.

 

 

YEH BROS: Råspennende avslutning i Round Robin (med rettelse)

I Yeh Bros Cup lå Norge lenge komfortabelt høyt oppe på listen i Round Robin, men så kom tre store tap mot slutten. Det gjorde at vårt lag falt akkurat ut av topp-8 som utgjør bracket 1 i sluttspillet.

Opplegget videre i turneringenrer slik at de åtte beste spiller utslagskamper, men de som er i den bracketen har ett ekstra "liv". Taper de rykker de ned i bracket 2 som startes med de som endte som nr. 9-16 i Round Robin. Havner man i den gruppen må det vinnes, hvis ikke er man ute.

Norge ble altså nr. 9 etter en høydramatisk avslutning hvor Norge, BULGER (Bulgaria/Tyskland), Monaco og Sverige (samt et par andre) lå og knivet. Lagene vesklet mellom å være inne eller ute av topp-8. Det siste spillet ble avgjørende.

 

Det er ikke så lett å melde disse kortene med 100% styring. Toppkontrakten er 7 spar, men mange fant ikke ut av det og spilte lilleslem. Den må spilles i spar, for med hjerter ut mot for eksempel 6 hjerter blir det nitrist, østs hånd er verdiløs! I sparkontrakt er det tretten enkle stikk. Omtrent ved halvparten av bordene ble storeslem meldt og vunnet. Ved noen få bord var det mislykkede hjerterkontrakter med bet, resten spilte 6 spar. 

BULGER måtte ha et gevinstsspill i siste spill, og det fikk de da de noterte +2210 for 7 spar mens motstanderlaget stoppet i lilleslem.

I Norges kamp ble +2210 uavgjort spill da Terje Aa-Allan Livgård meldte storeslem, men det halp ikke da også motstanderlaget fant toppkontrakten. Dermed smatt BULGER forbi Norge og ble nr. 7, mens Monaco på 8.plass var 1 fattig VP foran Norge.

Alt i alt bra innsats av det norske laget i det knallsterke feltet, men avslutningen var ikke av beste merke. De har altså likevel en sjanse til å komme langt i turneringen, men da må hver kamp vinnes herfra.

Det amerikanske laget KRANYAK vant Round Robin.

RETTELSE 

"Klagenemda" var raskt på plass da jeg i et forsøk på å være tidlig ute med nyheter fra Yeh Bros, og i iveren ikke hadde fått tak i riktige detaljer om det siste spillet. Det er riktig at BULGER smatt forbi i siste spill, men det var ikke fordi de vant lille/storeslemsving som jeg fortalte. Det var enda verre. Det bulgarske paret meldte og vant 7 spar. Ved det andre bordet stoppet ikke motstanderlaget i 6 spar som jeg fortalte, men de meldte 7 hjerter som gikk bet. Dermed vant BULGER 20 imp som var nok til å gå forbi Norge på listen. 

Det norske laget ergrer seg nok veldig over den svake avslutningen, de tre siste kampene, men man må føle med dem når de mister den viktige 8.plassen med så liten margin, og egentlig pga. tilfeldigheter i siste spill. Men løpet er altså ikke kjørt, sluttspillet starter i morgen med Norge i Bracket 2.

YEH BROS: God norsk start

Etter uavgjort i første kamp mot Japan fulgte tre strake seiere for Norge første dag (fem kamper) i Yeh Bros Cup i Tokyo, og de lå på andreplass etter fire kamper.

For Norge spiller Terje Aa, Allan Livgård, Boye Brogeland og Espen Lindqvist. All informasjon om resultater, lagoppstillinger, hand-records osv. finner du her. 

I dagens siste kamp møtte vårt lag lederlaget PEPSI som er en polsk-amerikansk lagkombinasjon. Da så det ut som det skulle bli et stort tap og Norge ville falle litt på listen, men nordmennene fikk inn noen IMP mot slutten av kampen. I det aller siste spillet meldte Brogeland-Lindqvist en fin slem: (Norges kamp ble ikke overført på BBO, så bildet av diagrammet er fra en annen kamp)   .

N/S har en nesten hundre prosent sikker lilleslem i hjerter med kun 27 HP til sammen. At det er en så sikker slem med så liten samlet styrke skyldes den fine tilpasningen, singeltonen i ruter er mot tre små - lite bortkastet i den fargen. Alle honnørpoengene "virker" og når det den type tilpasning så må man huske at det er kun tre farger som må dekkes opp med honnørkort. En god gammeldags Splinter-melding gjør det ganske enkelt med slikt. Slemmen ble imidlertid ikke meldt ved en rekke bord, men lag PEPSI fant slemmen så det ble uavgjort spill med 1430 i den kampen. Likevel tok Norge inn litt av PEPSI sin ledelse mot slutten og tapte kampen med kun 11 IMP. Det ga 6,28 VP. Med det blir Norge liggende på en pen 3.plass etter første dag (to dager Round Robin/kvalifisering, ti kamper).

Monaco med Tor Helness og Geir Helgemo ligger så langt på 4.plass.   

2017 YEH BROS CUP

Store deler av verdenseliten forflyttet seg ganske umiddelbart fra Italia hvor de spilte åpent EM, til Tokyo hvor den prestisjetunge Yeh Bros Cup spilles fra 2.juli. Fra Norge deltar et sterkt lag: Allan Livgård, Terje Aa, Boye Brogeland og Espen Lindqvist. De bør ha en mulighet for å gjøre det skarpt, men det er sannelig et stjernespekket felt de skal møte, av mange ansett som et sterkere felt enn VM!

Vi kommer til å følge turneringen nøye med jevnlige rapporter her i bloggen. Spillestart: mandag 3.juli kl. 09.30 japansk tid.

Turneringens hjemmeside med masse informasjon finner du her.

 

Arrivederci Montecatini!

Det er ingen tvil om at alle tilreisende til Toscana hadde fine dager der under åpent bridge EM, og for mange andre steder i det forlokkende området. Men det er vel ingen tvil om at enkelte ting ved Europamesterskapet satte en liten demper på opplevelsen for mange. Spillestedet ble flyttet, og det fra et fint spillested i sentrum til elendige forhold utenfor byen. Årsaken til flyttingen er oppgitt til å ha noe å gjøre med forsikringspenger, og uenighet om penger mellom det italienske bridgeforbundet og EBL. Det er merkelig at slikt kan skje like før mesterskapet som har vært planlagt lenge. 

Det var forskjellige ting spillerne irriterte seg over selv om de fleste beholdt det gode humøret. Særlig det med at spillestedet ble endret kort tid før mesterskapet irriterte. De fleste hadde bestilt sine hotelrom i sentrum av Montecatini, og der lå det fantastisk flotte spillestedet. Like før EM ble det altså endret, og da var det for sent å flytte hotell, og det var dessuten heller ikke kapasitet til å huse særlig mange nært der vi endte opp med å spille. Det var en kjøretur ut av byen, og kvaliteten på det spillestedet som til slutt ble brukt var elendig. Vi spilte faktisk i et enormt telt. Det kunne vel gått sånn noenlunde, men det ble veldig nært ren fiasko når værgudene forærte Montecatini stekende sol og tempraturer opp i mot 40 grader.  Det er som mange vet mange bridgespillere som ikke akkurat har stålhelse, og mange av dem er godt oppe i årene. Det kunne ikke gå bra. Flere kollapset, noen måtte sendes på sykehus. For mange ble hele oppholdet fullstendig ødelagt.

EBL med presidenten i spissen har lagt seg helt flat og offisielt gitt sin unnskyldning. Det er jo bra at de gjør det, men holder ikke helt likevel, synes jeg. Kritikken har vært massiv. Riktignok ble det satt opp shuttlebusser, men det tok de betalt for. Ikke bare ble det praktisk sett mer ukomfortabelt for deltakerne, men spillerne måtte altså også betale mer for et mye dårligere produkt. Det holder ikke! 

Det jeg her sier, som selvsagt også er kritikk, er undertegnedes personlige oppfatning og ikke skrevet på vegne av NBF. Men mange har tatt til orde for at de forskjellige bridgeforbundene burde avgi offisielle klager til EBL på vegne av sine medlemmer som deltok i EM.

Etter det jeg har hørt vil saken mellom det italienske bridgeforbundet og EBL faktisk ende i retten. Vi kommer tilbake til hva som skjer i denne saken om det da blir det etterspill som det kan tyde på. 

Jeg avslutter dette siste reisebrevet fra Italia med et spill som kom i siste runde av semifinalen for par. (Giver nord, alle i sonen)

Mange kommer i slem med slike kort, men med 4333 på svarhånden og 32 hp til sammen er det ofte bare elleve stikk. Siden syd har 4234 fordeling er det mye bedre i trumfkontrakt med 4-4 tilpasningen i spar fordi dobbeltonen gir en stjeling så det blir fem sparstikk, og tolv i alt hvis ruteren løses med fire stikk.

Mange av slemspillerne gikk imidlertid bet. Særlig de som var i 6 grand hadde problemer med å få tak i det tolvte stikket. Det går an, og noen fikk det relativt enkelt da de fikk hjerter eller kløver ut fra vest, og det ga enten to hjerterstikk eller tre kløverstikk, mens det uten favørutspill i en av de fargene er kun ett hjerterstikk eller to kløverstikk. Selv med favørutspill er det kun elleve sikre, men det tolvte kommer ved å gjette ruteren for fire stikk. Det gjøres med kongen fulgt av liten til esset som tar med seg vests tier, så finesse med ruter 9 som blir riktig spill her, men feil om vest har J10x i ruter.

Noen vant 6 spar, og noen få, bla. den unge australeren Justin Mill vant 6 grand uten favørutspill i hjerter eller kløver. 

Justin Mill (tidligere Justin Howard) fra Australia

Justin (27) er et supertalent av de sjeldne som sin unge alder til tross har masse erfaring ved bridgebordet, også internasjonalt. Noen husker sikkert at han var på lag med Jon Sveindal og Arild Rasmussen da de vant bronse i åpent lag i Tromsø-EM for to år siden. Han er en av de få som har vunnet flere turneringer før fylte 10 år (!), og han deltok i juniorturnering første gang som seksåring hvor han vant i klassen under 16 år.

Han fikk spar ut mot 6 grand og vant hos syd. Kløver til knekten fulgte, så resten av sparstikkene. Etter det fant han ruteren slik beskrevet, og vest kom under press. Det hele kom ned til en sluttposjon hvor vest måtte holde fire kort (etter fire sparrunder, fire ruterrunder og en kløverrunde). Han holdt kongen dobbel i både kløver og hjerter, og Justin kunne spille han i en av de fargene for å få oppspill til kombinert saks damen dobbel på hånden og esset dobbel på bordet i den andre - tolv stikk! Pluss 1440 var verd 98% i semfinale B, i semifinale A ville det gitt 100%!.

Det resultatet kunne ikke jeg matche, spesielt ikke siden vi ikke var i slem engang, men stoppet i 4 grand. Men jeg slo ham i antall stikk.

Vest spilte ut hjerter 9 som fikk løpe til damen. Nieren var konvensjonelt utspill som viste honnør-10-9, og øst la lavt. Da var det tolv stikk hvis ruteren ble løst. På fire runder spar gjorde øst en feil da han kastet hjerter knekt, kanskje for å hjelpe makkeren som ikke visste hvor knekten var. Men det avkastet kostet stikk, for nå var vest moden for skvis for det trettende stikket da ruteren ble løst med fire stikk. Før den siste ruteren så det slik ut:



På ruter dame måtte vest enten kaste kløver eller hjerter, og fra nord kastes motsatt. De tre siste tas med ett ess og to stikk i den andre fargen. Å notere +720 berget spillet selv om slem kunne vinnes, det ga 62% mens 3 grand med tolv ville gitt kun ca. 40%.

 

Slitsomme dager for de norske parfinalistene

Ingen av de seks norske parene i EM-finalen for par i åpen klasse fikk dreisen på det i det knallsterke feltet.

Tyrkiske Kubac-Zorlu vant.

 Her har du sluttresultatet.

Heller ikke Helgemo-Helness (Monaco) fikk til noen stor turnering selv om de luktet på en topp-plassering. De slet og slet, men greide i alle fall å bli nr. 11 til slutt. Ole Berset og Terje Lie endte som beste norske par som nr. 20.

En litt skuffende parfinalle for Norge, selv om det er sterkt å få med så mange par til finalen ble dermed avsluttet lørdag ettermiddag her i Montecatini, og slitne bridgespillere vender nesen hjem etter lange bridgedager i tropevarmen.

Arrivederci Italia!    

Et EM-spill - korrigert versjon

Et spill fra EM par som ble fortalt i bloggen forleden ble litt feil da det hadde sneket seg inn en feiltrykk, Beklager feilen. Her er spillet i korrigert versjon:

Spilleføringen klar allerede under meldingsforløpet!

I dette spillet fra parturneringen var det mulig å få så mye informasjon i meldingene at man kunne planlegge spilleføringen før blindemann var lagt opp! .

 
Syd (spilet er vridd for å få syd som spillefører) hadde fått vite at makker hadde minst fem spar, kontroll i ruter, og han var med på notene da syd slemvinterte. Dessuten hadde vest vært ikke med et svakt innhopp i hjerter. På Key-Card Blackwood får syd vite at makker har tre key-cards, altså spar A-K og kløver A. Syd fortsatte med et spørsmål om trumfdamen, og på det svarte nord at han hadde den og han viste samtidig kløver konge med 6 kløver. Hva melder du nå?

Det står i 7 spar, det vet du fordi nords hånd altså har AKQ i spar minst femte, og kløver A-K. Men du kan også telle tolv sikre stikk i grand (fem i spar, A-K i hjerter, AK i ruter og AK i kløver. Hvis nord har seks spar er det tretten toppstikk i grand. Hvis han har kløver knekt eller ruter dame er det også tretten toppstikk. Hvis ikke han har ett kort av de kortene som gir det trettende er det likevel store muligheter i 7 grand. Nord kan ha tre hjerter, og da er det tegnet for en tosidig skvis, hjerter mot vest, kløver mot øst, og ingen kan holde ruteren mot slutten. Og om nord ikke har tre hjerter har han mange kløver, og da ligger det an for en såkalt show-up skvis mot øst i kløver og ruter. Og det betyr at rutfinesse ikke må tas, hvis øst må holde kløveren mot slutten vil han kun klare å holde to ruter, så spillefører kan toppe ruteren og også vinne om vest har ruter dame dobbel! Så å ta sjansen på 7 grand siden det er parturnering må våre en bra sats. Slik så hele spillet ut:


Nord hadde ikke seks spar, og heller ikke ruter dame/kløver knekt, så det er bare de tolv toppstikkene du visste om i meldingsforløpet. Og han hadde heller ikke tre hjerter, noe som ville vært verdifullt. Flytt en av østs hjertere over til nord og en kløver fra nord til øst, og den nevnte tosidige skvisen ville fungert. Idet alle stikkene cashes og spillefører fortsatt har overgang mellom nord og syd måtte i så fall vest holde en hjerter og øst en ruter i det som blir en trekorts sluttposisjon, og ruteren ville da vært fordelt 2-2 til slutt! Sluttposisjonen med de kortene (nord har tre hjerter) kan du pusle litt med selv.

Her, siden nord hadde kun to hjerter måtte imidlertid øst ha ruter dame, eller vest ruter dame dobbel. For show-up skvisen kommer nesten av seg selv. Syd vinner utspillet (kløver eller hjerter), tar av seg kløver dame og ess-konge i hjerter, og spiller spar til nord, A-K i kløver, og sparen til bunns. Før det siste sparstikket ser det slik ut:

På spar ess må øst ned på kun to ruter, og syd vet da at øst har bare to ruter fordi han jo har en kløver, så syd topper ruteren til slutt, finessen er unødvendig. Da faller østs dame i dette tilfelle (han måtte holde kløver 9 og gå ned på kun to ruter) , men det ville også gått bra om vest hadde hatt ruter dame dobbel fra start! Å ta sjansen på 7 grand fremfor den bombesikre 7 spar var verdifullt i parturnering; +2220 for 7 grand ga 91% mens de som fikk +2210 for 7 spar måtte nøye seg med 51%.

  

Gode norske resultater i par

Til finalen i åpen klasse gikk hele seks norske par, meget bra av 52 kvalifiserte par. Finalen startet i dag og avsluttes i morgen, lørdag.

Det er ganske oppsiktsvekkende at brødrene Høyland klarte å motivere seg for semifinalen i par etter å vunnet lagfinalen. De ble beste norske par på 4.plass i semien. Helness- Helgemo var riktignok foran dem (2.plass), men de representerer jo Monaco. Hoftaniska- F. Helness ble nr. 8, Stokkeland-Johnsen nr. 21, Sivertsen-Stokkvik nr. 22, Berset-Lie nr. 23 og Voll-Kindsbekken nr. .31.

I damefinalen kom Vicky Chediak og Ranja Sivertsvik sterkt i begynnelsen og klatret opp på medaljeplass. Det stoppet imidlertid opp, og de endte til slutt som 13, likevel en bra prestasjon.

I veteranklassen ble Johnny Holmbakken-Petter Lindqvist nr. 10.

 

 

 

 

 

EM-semifinale for par

Mens lagmesterskapet ble avsluttet spilte de som ikke lenger var med der parkvalifisering over to dager.

Fra Norge kvalifiserte hele 9 par seg til semifinale A i åpen klasse. Hvis vi regner med Helgemo-Helness (Moncaco) og undertegnede (New Zealand) som også kom videre blir det mange nordmenn i a-semien, og forhåpentligvis flere av dem i finalen som spilles fredag og lørdag.

Resultater, kvaliken i åpen klasse finner du her.

Vicky Chediak og Ranja Sivertsvik kom seg til finalen i damepar som spilles i dag torsdag.

I veteranklassen greide Petter Lindqvist og Johny Holmbakken å komme seg videre til finalen via semifinale B hvor de tok en sterk 2.plass. 

Stolte gullvinnere

Her er de stolte norske gullvinnerne i EM for lag idet det fikk medaljene sine:

Gullguttene: Harald Eide, Sven Olai Høyland, Lars Eide og Sam Inge Høyland.

Norsk gull!

Etter Norge som bridgenasjon har slitt litt internasjonalt i det siste slo vi tilbake voldsomt i Montecatini EM med gull i lagturnerigen. Norsk bridge er vel på vei mot friskmelding nå?

HIGHLANDERS, laget med brødrene Sam Inge og Sven Olai Høyland gjorde det utrolige da de vant EM finalen for lag mot Hellas i dag. I første sett lå de norske kraftig under, men de slo kraftig tilbake og vant den jevne kampen.

Nå skal gullmedaljene feires her i Italia!

 

Far og sønn Eide (Lars og Harald) kan slippe jubelen løs. EUROPAMESTERE!!!

Så var Sam Inge og Sven Olai også ferdige med siste sett. Full jubel!

fra venstre, Sam Inge Høyland, Harald Eide, Sven Olai Høyland og Lars Eide

Fantastisk skandinavisk dag! NORGE TIL FINALE!

"Highlanders" gjorde en helt fantastisk prestasjon tirsdag i EM i Montecatini da de vant sin semifinale i EM for lag. Norsk bridge er BACK!!

I tillegg vant Danmark damefinalen, så det var feiring utenfor spillelokalene etter spillingen i kveld.  

På det norske laget som er i EM-finalen (!) spiller "gamlefar" Lars Eide og hans sønn Harald med brødrene Sam Inge og Sven Olai Høyland.

I finalen møter de Hellas som har overrasket stort. De var ikke blant favorittene, så det betyr at det norske laget har en fair sjanse for gull!!

Min odds for finalen som spilles i morgen er at det er en ren 50-50 affære.

Da jeg spurte min gamle juniormakker (men det er nesten 40 år siden) Lars Eide om ett godt spill fra semifinalen sa han jeg har godt utspill, men det ble feil...


Lars var i utspill mot 6 hjerter og prøvde liten ruter ut fra AKQJ10 - en klassiker! Hvis makker har ruter 9 kan han gi deg en kløverstjeling, et fantastisk motspill.

Harald hadde fire ruter, men MEN...., likevel (mot oddsen) ikke ruter 9...Slik så nemlig hele spillet ut:

 

Heldigvis var det at spillefører litt overraskende vant første stikk for ruter 9 ikke avgjørende for kamputfallet, overstikket kostet kun ett imp, +980 mot +1010.

Jeg er enig med Lars, det var et godt utspill. 

 

Highlanders i semifinalen!

Team HIGHLANDERS stod for en stor bragd i dag i Montecatini-EM da de vant begge sine knock-out kamper og er kvalifisert for semifinalen i EM for lag. På laget spiller Sam Inge og Sven Olai Høyland og far og sønn Lars og Harald Eide. I kvartfinalen skjedde også det at storfarvorittene LAVAZZA røk ut mot Greece. Det norske laget har gjort det fantastisk allerede, men det er ingen grunn til at det skal stoppe her!

Alle de andre norske lagene har røket ut av lagturneringene.