LAGKAMP - småspillenes betydning

Det er en vanlig oppfatning at lagkamp (IMP) er det de store spillene, utganger og slemmer som teller.

Vel, det er riktig at de teller mer, og mye mer relativt sett i forhold til parturnering hvor alle spill teller akkurat likt. Det er imidlertid veldig mange IMP å hente på småspillene også lagkamp.

Hvis du går gjennom noen lagkamplister fra et mesterskap så vil du finne at de stekeste lagene henter veldig mange 5-6 imp’ere på småspill, og noen fine 3 imp’ere fordi de får fatt i en ekstra sonebet og slike ting. Og disse impene blir til sammen verdifulle, de kan være nettopp det som skiller!

Fra 1.divisjon skal jeg ta med et søtt lite spill som ikke ga noen som helst dramatikk ved de fleste bordene.


N/S har en sparkontrakt, og Ø/V kan vel vinne et par hjerter. På listen over scorene på dette spillet fra 1. og 2.divisjon samlet var det noen få hjerterkontrakter, de fleste 3 hjerter med en bet, noen svært få scorer Ø/V for vunnede hjerterkontrakter, men ellers var det sparkontakter N/S over alt.

Vanligvis gikk meldingene 1R (syd), 1S (N) og 2S fra syd som avsluttet meldingene.

Det ser ut som det er åtte eller ni greie stikk i sparkontrakt med en taper i trumf hvis ikke spillefører finner på noe «fancy» i den fargen, en taper i hjerter og en i kløver, og så et valg i ruter som kan gi to tapere om det bommes, likevel åtte stikk.

Det er nesten vanskelig å se hvordan det skal kunne bli bet i 2 spar, men der Christer Kristoffersen og Erik Berg (lag Hauge) satt vest og øst fant de et søtt motspill mot nords 2 spar.

Berg spilte ut hjerter dame som han fikk for. I andre stikk skiftet han til ruter 9 (!) som satte spillefører på prøve med en gang i den fargen. Det var en fifty-fifty variant, og det begynte å bli litt press på spillefører da han ba om kongen. Kristoffersen stakk med esset og spilte ruter tilbake til øst sin dame. Derfra kom nå kløver til esset og nok en ruter fra vest idet forsvaret allerede hadde tatt fire stikk.

Se på sparkombinasjonen. Det kommer altså ruter fra vest, en farge verken nord eller øst har, men syd har ruter. Spillefører er sjanseløs! Trumfer han lavt eller med tieren trumfer øst over og vil senere få betestikket for spar konge. Hvis spillefører trumfer med esset kaster øst et kort, for eksempel en hjerter. Med K-J-9 i spar har da øst sikret seg to stikk i trumf mot spilleførers 10-4-3 på hånden og Q-8-5-2 på bordet - en liten «tryllebet»!

Da Sælensminde-Hauge spilte 2 spar med åtte stikk ved det andre bordet ga dette 5 IMP til lag Hauge.

OPPRYKK og nedrykk

I går ble lagene som må ta den tunge veien ned i 2.divisjon nevnt her i bloggen. De blir erstattet med vinnerne i de tre 2.divisjonspuljene som ble ferdigspilt i helgen.

Opprykk til toppserien i neste seong blir det for:

NORD TRØNDELAG 2 med Håkon Kippe, Kristoffer Hegge, Sverre Johan Aal og Petter Aulid Eide

OSLO 3 med Jon Egil Furunes, Jan Mikkelsen, Sverre Johnsen, Åsmund Stokkeland, Tom Johansen og Lasse Aaseng

LOFOTEN og VESTERÅLEN 1 med Gunnar Harr, Peter Marstrander, Kristian B. Ellingsen, Stig Arne Iversen, Ståle Digre og Olav Ellingsen

Vi gratulerer!

Her er et spesielt spill fra divisjonshelgen.


Av alle N/S-parene i de to toppdivisjonene spilte alle unntatt ett par hjerterkontrakt. Aaseng- Johansen fant imidlertid frem til slemmen som var lett å vinne, 6 ruter på 5-3 tilpasning heller enn å spille med ni trumf på 7-2 tilpasning i en majorfarge!

For å være helt ærlig er det vel ikke så galt å spille hjerterkontrakt, og 6 hjerter har gode sjanse: enten 2-2 i trumf, eller damen singel. Siden hjerteren satt 3-1 måtte det tas direkte finesse mot K-J, og det er neppe beste variant.

Kun ett par var i hjerterslem og gikk bet, de andre - med ett unntak - stoppet i utgang. Aaseng-Johansen var altså i 6 ruter, og der kunne hjerterfargen godspilles med en stjeling, +920!

OSLO 1 (Thoresen) vant 1.divisjon!

I andre halvrunde av den nest siste kampen tok Oslo 1 (Thoresen) kommandoen og slo Telemark 1 som var hovedutfordrer i gullkampen. Etter å ha vunnet den kampen hadde oslolaget full kontroll og vant med over 10 VP, selv om det ble tap for dem i siste kamp mot Vest Agder som ble sist! Dette viser for øvrig hvor jevn 1.divisjon er, lagene som rykker ned er alltid gode nok til at de kan slå hvem som helst i enkeltkamper.

Midt-Trøndelag 1 avsluttet meget sterkt, og til slutt kom de seg forbi Telemark 1 og sølvet gikk til Trøndelag. De slo nettopp Telemark i siste kamp og Telemark fikk dermed bronse. Et par spill fra den kommer nederst.

Ned i andredivisjon går:

Rogaland 2, Sør-Trøndelag 1 og Vest-Agder 1.

Hele resultatlisten, butler og spillstensiler osv. finner du her.

På laget som ble seriemestre spilte Siv Thorsen, Jo Arne Ovesen, Tolle Stabell og Sam Inge Høyland.

I den intense sølvkampen i runde 11 kom et par store svingspill i favør av trønderne mot slutten av kampen

Her var det naturlig å være i 3NT, og Livgård ble spillefører etter en naturlig 3NT over makkerens åpning.

Syd spilte ut hjerter, og vest vant første stikk for åtteren. Livgård tok to store ruter og avblokkerte ruter 10 i andre runde. Nieren kom fra syd, og det så ganske ut som om det satt akkurat som det faktisk gjorde. Og sitter ruteren 3-3 så sitter den 3-3 senere også.

Så spillefører stoppet ruterspillet og spilte tre runder kløver, nord vant med damen. Derfra kom hjerter som ble sluppet til syds konge, mer hjerter gikk til esset.

Den trettende kløveren ble innkassert idet det så slik ut:


Nå blir det ni stikk om ikke øst spiller ruter og setter opp tre stikk til nord. Nord så dette og hadde et lite håp om at syde kunne hatt spar knekt, så i diagramsituasjonen kastet han spar konge idet kløver 7 ble innkassert! Hvis ikke han gjør det kan spillefører vinne ved å spille spar, og nord må avslutte med ruter fra J-5 til vests saks, Q-8!

Nå var spillefører safe siden han hadde Q-J i spar og det ble +600 til Midt-Trøndelag.

Ved det andre bordet ble 3NT spilt av vest, og Tøndel (nord) spilte ut spar ess fulgt av liten spar i andre stikk for å beholde overgang fra syd til nords hånd (den tredje sparen). Det var en viss mulighet for å vinne 3NT likevel med et lignende innspill som skjedde ved det andre bordet, nord kan mot slutten bli innspilt på kløver dame for å spille til ruter Q-8. Men spillefører avblokkerte ikke ruter 10, og det kan jo være riktig spill om ruter knekt hadde sittet dobbel. Men der ble det en bet, og 12 IMP til sølvlaget.

Det ble 14 IMP til i dette spillet:


Begge lag var i 6 hjerter spilt av nord, en glimrende kontrakt.

Tøndel vant første stikk for kløver dame (vest la nieren) og gikk på trumfen. Hvis den sitter 3-2 er det bare å «claime», det er elleve toppstikk pluss en stjeling på den ene siden.

Da trumfen satt 4-1 var det litt mer arbeid.

Midt-Trøndelags spillefører stoppet uttrumfingen og spilte spar konge, spar til esset og stjal spar 10 lavt. Så hjerter dame, ruter til esset og ut med trumfen med nords siste hjerter – tolv stikk.

Ved det andre bordet må en antagelig litt sliten (!) spillefører ha oversett den relativt enkle måten å vinnen tolv stikk på og valgte en annen plan som ikke fungerte; tre store ruter etter to runder trumf, og det ble etter hvert litt skjæring med en bet som resultat - 14 IMP til Midt-Trøndelag.

Disse to spillene var gode bidrag for Midt-Trøndelag i deres kamp for å vinne sølvet!

Thrilleravslutning i TOPPSERIEN

Idet 1. og 2.divisjon nærmet seg slutten av seriemesterskapet dro det seg skikkelig til i 1.divisjon. Med to kamper igjen var det jevnt mellom nummer 1 og 2, Telemark 1 (Øberg) og Oslo 1 (Thoresen). Og de to lagene møttes i nest siste kamp (runde 10).

På 3.plass lå Midt-Trøndelag 1 (Grøtheim) da det var to runder igjen, men det var en margin opp så de måtte ha en stor seier i runde 10. Fikk de det ville de ha en sjanse da de ville møte Telemark i siste runde. Oslolaget (Thorsen) skulle i siste runde opp mot Vest-Agder som ligger sist. Så det lå an til en skikkelig thriller i kampen om gull!:

Her er et interessant spill fra runde 10:

 

 La oss si du hører at motparten "inviterer" seg ut i 3 grand, med sterk grandhåpning til høyre for deg. Hva spiller du ut?

Som du ser er spar 10 makert, og det er et normalt utspill med dette. Men det var ikke godt nok i dette spillet selv om makkeren hadde to honnører!

 

I toppkampen var riktignok ikke Oslo 1 i utgang, og østs pass er selvsagt grei nok med bare 8 jevne poeng, selv om han har to bra firekorts farger. 3 grand er heller ikke noen god utgang, og den kan betes. 

Med spar 10 ut blir det imidlertid mange stikk med riktig spill. Syd vinner med esset og spiller spar knekt. Da lasjerer vest (Thoresen gjorde det i 1NT), og nord kan ikke stikke over og fortsette fargen da det i så fall blir fra blir fra 9-7-4 rett opp i vests saks, K-8. Så syd vinner stikket, og må skifte til en annen farge, og dte blir hjerter dame. Vest vinner og spiller ruter mot bordet to ganger og får syv minorstikk med denhelgie sitsen, to stik i hjerter og spar konge, totalt ti stikk. Oslo fikk altså +180. Med liten spar ut er det umulig å vinne ni stikk i grand da nord i andre sparrunde kan stikke over og sette opp fargen sin. Forsvaret får fire sparstikk og for ruter ess. VEd det andre bordet åpnet nord med en sprek 2 spar (det er i gunstig sone). Det gikk to passer før vest sa 2NT. En slik innmelding er som en vanlig sterk grand, men ofte litt sterkere og kanskje 18 poeng.

Øst la på til 3NT.

Nord måtte altså finne liten spar ut, men det gjorde han ikke og kontrakten føk hjem. 9 IMP til Telemark. 

I skrivende stund er den nest siste kampen halvspilt, og Telemark leder. De har dermed et lite grep i gullkampen, men det er tolv spill til i den kampen, og en kamp til å spille. Midt-Trøndelag 1 leder stort i sin kamp, men de må nok ha hjelp om de skulle kunne gå helt til topps, og må antagelig ha full pott i de to siste kampen. Og det blir i så fall meste teori, det står nok mellom Oslo 1 og Telemark 1 i gullkampen.

Du kan følge dramaet på BBO, eller du kan følge med på live-updaten som du finner i resultatlinken på NBF sin side.

Resultatsiden (m/butler, live update og alt) er her.

 

 

 

Cavendish: Bessis-Meckstroth vant etter fotofinish

Det ble svært spennende i den store auksjonsturneringen Cavendish Pairs i Monaco. Til slutt ble det fransk-amerikansk seier for Thomas Bessis og Jeff Meckstroth, en ung, men allerede etablert fransk verdensklasse-spiller og en levende bridgelegende. Men de vant med mindre enn 3 IMPs margin - nesten ingenting i IMP-A-Cross - foran nederlenderne Luuk Verhees-Ricco Van Projien. Ikke langt bak dem kom Zia og David Gold.

Målfoto: Thomas Bessis (t.v) og Jeff Meckstroth vant med liten margin!

På en sterk 10.plass i det stjernespekkede feltet finner vi Glenn Grøtheim og Petter Tøndel. 22 par var kvalifisert for finalen.

Hele resultatlisten og all annen info, for eks. bulletiner fra Cavendish finner du her.

Her et interessant spill fra turneringen:

Etter pass fra nord åpner øst med 1 spar, femkorts farge.

Hva melder du som vest?

Å foreslå 3 grand har mye for seg. Det er ofte det er like bra eller bedre å spille 3 grand som å være i 4 i majorfarge med 5-3 når begge har jevnt fordeling.

Det er ikke det at 4 spar er uten sjanse, men i praksis finner nok ikke spillefører den vridde sparfinessen (esset fulgt av knekten som funker bare når nord har damen og syd eksakt tieren dobbel). Så i praksis blir det bet om sparfinessen tas, men det er en god løsning å toppe sparen. Hvis damen hadde falt ville det vært enkelt, og om ikke det skjer er det en sjanse for å bli kvitt en ruter på hjerter før de kommer inn (syd spiller jo ruter konge ut).

I 3 grand spilt av øst kommer ruter konge ut og det blir bet om ikke den "dårligste" sparvarianten (matematisk sett) velges da syd da har inntak på kløver ess idet nord kommer inn på spar dame (spillefører lasjerer ruterutspillet).

Hvis vest er spillefører kommer kløver knekt ut til konge og esset. Nå kan syd skifte til ruter konge som spillefører må lasjere. Men da, uten flere inntak, kan syd skifte tilbake til kløver!

Spillefører kan muligens lykkes om han klarer å slippe inn riktig motstander i spar (slippe inn han som ikke har godspilte stikk).

Noen vant 3 grand etter hjerter 9 i utspill fra nord, et dårlig valg synes jeg med den kløverfargen. 

 

 

 

 

 

 

 

CAVENDISH PAIRS: Bra start for Grøtheim-Tøndel

Etter første dag i kvalifiseringen av CAVENDISH PAIRS i Monaco har nederlandske Van Proijen-Verhees tatt ledelsen.

Best ut av de norske kom Petter Tøndel og Glenn Grøtheim som ligger på en pen 7.plass.

Så vidt jeg har kunnet finne ut vil 20 eller 22 par kvalifisere seg for finalen etter to dagers kvalik.

Dette er jo den store auksjonsturneringen hvor i parene blir «kjøpt». «Eierne» av de parene som gjør det best vinner haugevis med penger!

I auksjonen ble det omsatt for 424.000 Euro! Høyeste bud kom på Dennis Bilde og Agustin Madala som foreløpig ligger på 22.plass.

Vinnerne av forrige Cavendish Pairs (2017), Stamatov-Danailov fra Bulgaria ligger som nr. 30.

Informasjon og resultater finner du her.

Island, lag: Kåre Bogø på 3.plass

I Reykjavik ble bridgefestivalen avsluttet med lagturnering for 74 lag.

Beste nordmann ble Kåre Bogø som spilte på lag med tre dansker (lag Denmark), Mads Grove, Anders Hagen og Mads Eyde. De ble kun slått av to islandske lag.

Lag SILLA (Brogeland, Sælensminde, Gillis og Austberg) ble nr. 15, men de snubla skikkelig i siste runde. De lå på 6.plass før den kampen, men stortap mot laget som til slutt vant sendte dem nedover på listen. 

Resultatene finner du her.

Sterk 3.plass til Mads Grove, Anders Hagen, Mads Eyde og Kåre Bogø

I dette spillet samarbeidet Mads Eyde og Kåre Bogø godt for å finne frem til toppkontrakten.

En kan kansje synes Ø/V var litt passive her. For eksempel kunne øst ha åpnet i tredje hånd, og vest i så fall sperret i spar. Men uansett er meldingsforløpet flott. Syd fastsatte hjerter som trumf og fortalte om en kanonhånd med hjerterstøtte. Nord hadde ingenting å skjemmes over og bidro med en kontrollmeling. Da spurte Bogå om antall Key-Cards, og Mads viste ett med 5 kløver. Syds 5 ruter spurte etter trumf dame, og nord sa "Ja, den har jeg" med sitt hopp til 6 hjerter. Hvis han ikke hadde hatt trumfdamen ville han sagt 5 hjerter (avslag). Da visste Bogø nok og avsluttet med å melde storeslem som ikke var helt nedlegg, men nesten. Ruterfargen lot seg enkelt godspille, og +1510 ble notert ganske raskt. Godt meldt!

Dette ga 14 IMP til lag Denmark da N/S ved det andre bordet stoppet i utgang! Det var faktisk ikke så uvanlig med utgang N/S, over halvparten av N/S-parene spilte 4 hjerter. Ved mange av de bordene var Ø/V mer aktive, og det ble ikke så lett for N/S. I mange kamper ble det 11 IMP inn for å spille 6 hjerter med tretten mot utgang ved det andre bordet! 

Hoftaniska - Erichsen til topps på Island

Reykjavik Bridge Festival pågår nå og avsluttes med lagturnering i helgen.

I parturneringen gikk to nordmenn, eller mer korrekt to norske-engelske spillere til topps:

THOR ERIK HOFTANISKA og ESPEN ERICHSEN.


Espen Erichsen måtte ifølge en Facebook-post gjennom noen "system lectures" med Hoffa før Island-turneringen

Det deltok 127 par, og som vanlig var det en rekke kjente navn på plass bl.a. med Bilde-Madala (Danmark/Argentina) på 3.plass bak evigunge Baldursson (og Jønnson) fra Island, og Zia-David Gold på 4.plass. 


Hoffa: "Makker husket det meste..."

Alt om REYKJAVIK BRIDGE FESTIVAL finner du her.

Vi tar med et spill fra starten av turneringen:

La oss si øst åpner med 1 kløver (eller 1 ruter) og vest sier 1 hjerter. Hva melder du?

Det er vel normalt å melde inn spar rett og slett, selv om enkelte kanskje velger å doble. La oss si da meldte 1 spar før øst hoppstøttet vests hjertermelding til 3 hjerter, syd passet, og vest sa 4 hjerter. Melder du 4 spar nå?

De som doblet først følte seg kanskje litt mer forpliktet til å melde 4 spar andre gangen. Men det må da være temmelig risikabelt å melde nå? Makker behøver ikke ha noe i spar i det hele tatt. 4 hjerter behøver således ikke stå en gang, og 4 spar kan godt bli veldig dyrt i disse soneforholdene. En vanlig meldesituasjon, egentlig, det er farlig å melde, men farlig å passe også! Personlig mener jeg pass oftere er riktig i denne situasjonen, men det behøver jo ikke være riktig i praksis.

Slik så hele spillet ut:


4 spar ville fungert bra her, normalt blir det ni stikk, det du trenger når motpartens hjerterutgang står og du selv er i ugunstig sone. 

Ett par vant (!) med god hjelp av motparten 4 spar.

Det vanligste var hjerterkontrakter Ø/V, noen på fire-trinnet, andre på fem trinnet etter at nord hadde funnet den spreke stampen i 4 spar. Det var endel +200 til Ø/V for å spille mot 4 spar, men også noen +500 for to doblede i motspill mot 4 eller 5 spar. Vinnerparet spilte som Ø/V den normale utgangen i hjerter og noterte +450. Det ga faktisk litt under middels. Det var nemlig en rekke +690 Ø/V (4 hjerter doblet med ett overstikk) og noen noterte +650 for 5 hjerter doblet med elleve stikk.  

 

Klart for Cavendish 2019!

På søndag starter Cavendish 2019 i Monaco, lag og par, i perioden 3.2 til fredag 8.2.

Først er det lagturnering, som vanlig et stjernespekket felt. Idet den er ferdig er det tirsdag kveld den store auksjonen for Cavendish Auction Pairs, en veldig prestisjetung turnering, og antagelig den største "pengeturneringen" i verden.

Ofte leder velkjente Zia auksjonen og han har sammen med seg som auksjonarius danske Christina Lund Madsen. Det er et kjempeshow, og det handles for store penger!

Parene blir solgt til høystbydende. Eierne av et par kan så få utbetalt en andel av auksjonspotten om paret de «eier» gjør det godt. Hvor mye blir alt etter hvor høyt de kommer, hvis de er høyt nok. Og det er alltid litt trading etter selve auksjonen også. Eierne av et kostbart par kan selge ut andeler. Det blir ved spillestart litt som å ha en andel i en travbong!

Det blir selvsagt vanlig premier også, men auksjonspotten blir mye større enn premiepotten (player’s pool). Det minste beløpet et par kan kjøpes for under auksjonen er 5000 Euro. Å eie en outsider kan dermed være veldig lukrativt hvis de skulle komme helt i toppen (god odds!). Men...

Cavendish handler selvsagt om bridge også, ikke bare om penger!

Det kommer til å delta norske spillere både i par og lag. I skrivende stund, tre dager før spillestart er det påmeldt 22 lag og 59 par til parturneringen. Vi kommer tilbake til spill, nyheter osv. idet turneringen pågår, men du kan også finne all slags informasjon om Cavendish på den offisielle hjemmesiden, her.

I forrige Cavendish Pairs (2017) vant det bulgarske paret Danialov-Stamatov. De eneste norske paret jeg kan finne på resultatlisten fra finalen den gangen er Thor Erik Hoftaniska – Fredrik Helness som kom noe over middels. Begge de spiller i årets utgave. Thor Erik med halvt norske, halvt polske, men nå engelske Artur Malinowski. Fredrik spiller med Martin Andresen.

I finalen i 2017 ga det god score å finne frem til slem i dette spillet:

Å melde 6 hjerter er knallhardt. Det er vel dog en kontrakt med ganske bra sjanser?

Men hvordan melde den?

Syd åpner med 1 ruter og støtter makkerens hjerter, vanligvis kun med en enkel høyning, vil jeg tro. Da skal det godt gjøres å tro mye på slem som nord, men om han tråkker til med en Splintermelding (4 ruter) har syd fine verdier. Likevel, det er tynt, han har absolutt ingenting utenom essene. Vel, det er jo faktisk ved første øyekast på hele spillet syds dobbeltoner i kløver og spar som er knallbra her.

Slemmen har som sagt sjanser, men kommer det trumf ut ser det ikke så lett å godspille nords hånd. Det går kanskje å få tatt tre stjelinger hos syd likevel (to spar og en kløver), men normalt ville jo øst kunne kommet seg inn i kløver for å spille nok en trumf, og dessuten kan det fort bli at øst ender med å få ett trumfstikk hvis det spilles slik. Her hadde ikke øst noen større kløver enn spilleførers, så forsvaret får ikke spilt mer trumf. Og det er en annen plan som kan fungerer. Ruteren kan godspilles siden den sitter 4-3. Det blir dessuten en sklags kryss-stjeling av det siden øst som har trumfknekten har fire ruter. 

Uansett, dette er et vanskelig spill i slem, og det sier litt om det høye nivået at bare en spillefører endte med å ta kun elleve stikk i hjerterkontrakt, og det var i utgang. Det var 22 par med i finalen, og av de elleve N/S-parene fikk altså resten av dem tak i tolv stikk, fire av dem i 6 hjerter for en massiv +1430 som ga 91 IMP!

Ett av parene som meldte og vant lilleslem var det bulgarske vinnerparet.

Spill fra en treningskamp

Dagens tema og de to spillene du får fortalt er vel ikke for de mest erfarne ekspertene. Men for mer uerfarne spillere kan det være noen nyttige tips her.

Under en treningskamp forleden kom et par interessante spill som kanskje ikke er så vanskelige, men det er fort gjort å ikke få øye på vinnervariantene hvis man spiller for fort, og uten å tenke seg om.

Man snakker ofte om viktigheten av planlegging. Mange slurver der, og det er ikke så rart. Det er nemlig ofte vanskelig å planlegge hele spillet i detalj. Og forutsetningene kan jo forandre seg etter hvordan motspillet er, og det må av og til endres plan idet man får uventet informasjon om heldig eller uheldig sits. Likevel, det er ALLTID en god ide å tenke seg litt om før man setter i gang, og i alle fall ha en formening om hva man ønsker å satse på. Ikke sjelden skjer feilen i første stikk, eller tidlig i spillet. Husk også å følge med på mellomkortene som ikke sjelden kan vokse og bli betydningsfulle. 

Først får du et spørsmål som kan se ut som et "dustespørsmål": 


Hvordan bør denne fargen spilles?

Ja, du lurer kanskje på hva jeg vil med dette, men en sånn "uinteressant" tre-stikks kombinasjon kan faktisk spilles på flere måter. Og det kan ha avgjørende betydning!

Fargen kan brukes som flere inntak til den siden du behøver inntak. Hvis du behøver mange inntak til nord kan A-Q-10 gi tre inntak ved å stikke over syds honnører; 9'ern til 10'ern, senere knekten til damen og til slutt kongen til esset. Eller motsatt, du kan godt spille kongen først og stikke over med esset, osv. Du tar altså finnesser over din egen beholdning (!) for å få maksimalt med inntak til nord. Hvis du spiller nieren til damen (eller esset) først blir det kun to inntak til nord.

Hvis du derimot behøver mange inntak til syd kan fargen spilles slik at det blir bare en gang du havner hos nord (esset kan ikke stikkes over), og to inntak til syd, for eksempel ved å starte med esset, så stikke over damen med kongen, og senere stikke over tieren med knekten. I det spillet du nå skal få se var det viktig å kjenne igjen denne "uinteressante" fargens potensiale:


Syd er i 3 grand og får kløver dame i utspill. Øst bør stikke over den for ikke å blokkere, for hvis øst legger lavt lasjerer syd, og lasjerer igjen i andre stikk idet konge vinner stikk. Og da kan ikke øst spille mer kløver. Så øst legger på kongen over vests dame i stikk en. Syd lasjerer i tilfelle østs konge er singel, men det kommer en ny kløver. La oss si spillefører lasjerer en gang til. Den gode nyheten for spillefører at forsvaret ikke kan få mer enn tre kløverstikk siden fargen er fordelt 4-2.

Ruterfagen må utnyttes. Men for at spillefører skal kunne utnytte den for tre stikk med den sitsen her må det tas tre finesser i fargen. Først liten til finesse som ryker, så må det senere tas to finesser til siden øst har fire ruter. Følgelig behøves mange inntak til nords hånd.

Hvis øst hadde hatt en ruterhonnør, og en, to eller tre ruter ville ikke den tredje finessen vært nødvendig, men om øst har honnør fjerde eller femte må vi over til nord tre ganger. Inne på kløver ess spiller syd en spar som stikkes akkurat over hos nord (for eksempel kongen til esset), så ruter til knekten og kongen. Vest tar sitt kløverstikk og forsvaret har fire stikk. Idet spillefører kommer inn igjen spilles spar knekt til damen (eller nieren til tieren), så ruterfinesse som holder, og det tredje sparinntaket brukes til å komme seg over til nord for den siste ruterfinessen. Spillefører vinner 3+2-3-1= 9 stikk.


Nå er du plassert på østs plass:

Nord åpnet meldingene med 1 spar, øst sa 1 grand, og etter Stayman som ga negativt svar meldte vest 3 grand. Syd spiller ut spar 9.

Spilleplan?

Her er det viktig å være våken på mellomkortenes betydning. Spillefører har nemlig i denne settingen et MEGA-kort: spar 8!

Hvordan tror du sparen sitter?

Syd har nieren singel eller dobbel, og nord har K-10 femte eller sjette.


Hvis du legger lavt fra blindemann (vest) på utspillet vinner damen stikket, og nord blir sittende igjen med K-10 over vest sin knekt.

Nei, her skal du utnytte situasjonen, for den utspilte nieren og den informasjonen du har fra meldingene gjør at du har tre bombesikre sparstikk ved å dekke med knekten over syds nier. Se hva som da skjer:

Det går spar 9, knekt, konge og ess. Hvis ikke nord dekker med kongen over knekten vinner knekten stikket, og øst vil ha igjen A-Q over kongen - tre sparstikk til spillefører. Så nord dekker knekten med kongen. 

Hva er igjen etter spar 9, knekt, konge og ess?

Nord har da igjen 10-x-x-x og øst Q-8 som en perfekt saks over tieren. Utviklingen i stikk en gjør at østs gjenværende beholding Q-8 er like sterk som om han hadde hatt A-Q over nords konge!

Etter denne starten vinnes normalt 3 grand med 3+2+3+1 = ni stikk.  

Bridge på Tenerife - knallsuksess!

Bridge for Alle på Tenerife foregikk fra 7. til 24 januar. I år var det 10 årsjubileum for arrangementene på Paradise Park Fun Lifestyle hotel. Det ble behørig markert med en stor fest. Knut Kjærnsrød forteller: 

"Det er tiende gangen vi arrangerer her nede i januar på Paradise Park Fun Lifestyle Hotel, og det markerte vi med en stor fest for 200 mennesker lørdag 19.1 der hotellet og NBF delte på utgiftene. I 2012 utvidet vi med et 2-ukers opplegg i november der vi til å begynne med bare hadde nybegynnerkurs, men der vi nå har fokus både kurs og spilling. Det har vært en kjempesuksess, og i år slo vi alle rekorder med godt over 300 personer innom. Vi spilte på det meste 57 1/2 bord samtidig."


Knut Kjærnsrød (t.v.) og lederen for Bridge for alle, Per Bryde Sunseth under jubileumsfesten

Alle som var der ned som jeg har vært i kontakt med var kjempefornøyde. For de fleste er det en perfekt måte å starte året på, komme seg vekk fra kulda i Norge og kose seg på ferie, ispedd masse bridge! Det ble spilt en rekke turneringer, og alt om festivalen, resultater, bilder osv. kan du finne på BRIDGE FOR ALLE sin hjemmeside, her.

Vi har fått med oss et spill også fra årets Bridge for alle festival. Det var Sten Bjertnes som fikk til dette fine spillet:

Sten satt altså øst og skulle spille 4 ruter doblet. Det ser unektelig vanskelig ut med den fæle trumfsitsen.

Det kom spar ut til kongen og kløver til tieren og damen. Nå prøvde Nord å få for hjerter ess, men Sten stjal. Han spilte spar til esset, kløver til knekten, tok for ruter ess og kløver ess og spilte kløver 8 som Syd stjal med ruter 9. Han fortsatte med hjerter dame til bordets konge, og Stens siste kløver forsvant. Han stjal en hjerter og med tre kort igjen var det bare å spille en liten trumf. Syd kom inn og måtte spille trumf opp i saksen, +510 og ren topp!

Sten klarer antagelig brasene selv om Nord ikke prøver hjerter ess. Han stjeler vekselvis hjerter og kløver, og sluttposisjonen blir noe av den samme.

Brev fra ROGALAND

NM for klubblag har kommet frem til 4. runde. For å nå finalen må man altså vinne og vinne, og først etter 6.runde er ferdigspilt er finalistene klare for lagfinalen på Sola i Rogaland.

Det er imidlertid ett lag som allerede er klart for finalen, arrangørklubens. Om det kan du lese i et brev jeg fikk fra Sjur Nedrebø:

I helgen ble det spilt kvalifisering til NM klubblag, finalen, der vinnerne er direktekvalifisert til finalen som går på Clarion air hotel på Sola.

Kvalifiseringen ble aldri skikkelig spennende, da Stavanger 1, med Are Nesdal/ Gjermund Rekstad-Bjørn Børre Leinan/ Erik Eliassen- Geir Larsen og (en ferierende) Thorleif Skimmeland, ledet klart fra start til slutt. Seiersmarginen ble til slutt på ca.33 VP!

Dermed er laget det første som er klar for årets finale. Vi gratulerer!

Nummer 2 ble Klepp 1, med Jon Helge Herland/Jon Våge- Torild Heskje/ Gunn Tove Vist. De har ennå en teoretisk mulighet til finalespill, da Stavanger 1 også henger med i den ordinære kvalifiseringen. Går de hele veien til finalen der, er Klepp 1 kvalifisert som nr.2 i kvalen.

Resultater finner du her.

KM Handikap Lag.

Tidenes første KM lag med handicapturnering ble spilt samme sted med 10 lag på startstreken. Turneringsformen ble godt motatt, og kan absolutt anbefales for andre!

 

Vinnerne ble "Superheltene", med Per Reidar Karlsen/ Hege Sundland-Torbjørn Høie/Trond Kåre Knutsen. Kjell Ramsvik og Bjørn Sanne spilte også på laget. Vi gratulerer!

Nr.2 ble: Odd Mydland/ Svein Ove Hetlesæter-Jan Egil Karlsen/ Petter Guldbrandsen (ikke på bildet).

Gledelig med to juniorlag på startstreken. God innsats av begge lag.


Europamester Anders Brogeland, sammen med Are Landsvik, samt Sigrun Faag og Maren Idland Sægrov tok en sterk 4.plass.

Resultatene fra Handikap-KM finner du her.

Stor takk til Bjørn Svela som vanlig hadde kontroll. Takk også til Rita Edland Øyerhavn, som styrte KM lag handikap på beste vis.//

Klagenemda i aksjon - rettelse

Joda, klagenemda fungerer fortsatt bra!

Forleden skrev jeg en artikkel som ble kalt "Varmt, ja", fra Canberra, Australia nå i januar, hvor det var godt over 40 grader i skyggen, 50 grader varmere enn jeg fikk høre det var i Trondheim akkurat da.

Og som en i klagenemda sa: "det må ha vært litt varmt også i toppen da du skrev om sluttposisjonen, GeO". 

Han har rett.

Her er det fine sluttposisjonen som oppstod i det aktuelle spillet:

  

Det var altså ruter som var trumf, kontrakt 5 ruter, og spillefører har ikke gitt bort noen stikk så langt. Han er inne hos vest. Og jeg skrev:

Nord har åpnet og må nesten ha kløver ess og spar ess. Derfor spilles i diagramsituasjonen kløver konge!

(Det er altså nettopp det spillefører ikke må gjøre. Han må spille kløver dame!) Teksten fortsetter slik:

Nord må vinne det stikket, hvis ikke spilles simpelten liten mot damen etterpå for kun en kløvertaper.

(Men det riktige er altså motsatt. Damen må spilles, og nord må stikke, hvis ikke han gjør det spilles simplethen liten mot kongen)

Men idet nord vinner med kløver ess over kongen er han innspilt! (feil...vinner med esset over damen er riktig)

Han må enten spille spar som gir stikk for kongen som en kløver kan kastes hos øst på, eller spille kløver unna knekten til kombinert saks, 10-6-4 hos vest og K-8 hos øst. Nord har bare sorte kort igjen, men om han hadde hatt en hjerter i stedet for den fjerde kløvren ville å spillle den til dobbeltrenons gitt stjeling hos vest med avkast av kløvertaperen. Ved å finne det fine sluttspillet - kongen fra vest etter å ha eliminert - vinnes utgangen også om nord har A-J-9 i kløver! 

(Hvis kløver konge spilles i diagramsituasjonen lasjerer bare nord, og spillefører må tape to kløverstikk og til spar ess.) 

Riktig tekst er altså slik:

Nord har åpnet og må nesten ha kløver ess og spar ess. Derfor spilles i diagramsituasjonen kløver dame! Nord må vinne det stikket, hvis ikke spilles simpelten liten mot kongen etterpå for kun en kløvertaper. Men idet nord vinner med kløver ess over damen er han innspilt! Han må enten spille spar som gir stikk for kongen som en kløver kan kastes hos øst på, eller spille kløver unna knekten til kombinert saks, 10-6-4 hos vest og K-8 hos øst. Nord har bare sorte kort igjen, men om han hadde hatt en hjerter i stedet for den fjerde kløveren ville å spillle den til dobbeltrenons gitt stjeling hos vest med avkast av kløvertaperen. Ved å finne det fine sluttspillet - damen fra vest etter å ha eliminert - vinnes utgangen også om nord har A-J-9 i kløver! 

Beklager feilen.

 

Parturnering - det lille ekstra

Det er utrolig mange poeng å hente i parturnering på å få med seg ekstrastikket, kanskje det andre overstikket, og gjerne i nokså uinteressante kontrakter. Det kan være en enorm forskjell på +110 for 3 ruter med ni stikk og +130 for ett overstikk for eksempel.Også hvis det spilles utgang eller slem er det ofte slik at man ubevisst slapper av idet kontrakten er sikret, men så var det en haug med poeng å hente hvis man spilte til slutt og fikk tak i ett ekstra (over)stikk. Her er et par spill hvor dette var poenget i en parturnering i Australia forleden. De to spillene kom innimellom dårlige spill, det skal innrømmes, men av og til må man kunne glede seg over de gode og/eller morsomme spillene, ikke bare snakke om alt som gikk galt?

  

Populær kontakt var 6 grand. Hos oss ble den spilt av nord, og øst spilte ut hjerter 7. Det skulle han ikke gjort, noe du skal få se om litt.

Det er tolv enkle stikk med to i hjerter, og muligheter for det trettende ved hjelp av en skvis, eller hvis spar sitter 3-3. Men vest holdt sparen, og han hadde også de andre holdene, ruter og hjerter. Det kan se ut som om vest vil bli utsatt for en skvis i tre farger, men det er en hake ved dette. Alle spilleførers trusler mot vest er i syd (ruterdame, hjerter dame og den fjerde sparen. Vest vil kaste etter syd idet kløvrene blir tatt. Generell skvisteori tilsier at for at en skvis må fungere må en motspiller være alene om to hold, og spilleførers trussel i minst en farge må sitte bak den som skal skvise. Så skvisen fungerer ikke, men den gjør det likevel etter hjerter 7 i utspill. For nå kan ikke øst stoppe nords tredje hjerter, og da har den blitt en trussel mot vest, trussele mot han i hjerter er ikke damen!

Spilleføringen er enkel, kløverstikkene tas simpelthen. Idet det er to kløver igjen ser det slik ut: 

Det er altså tolv sikre (3+2+1+6), og nå er vest i ferd med å bli "toast". Spillefører tar for kløver 4 og skviser først syd. Han kaster seg ned på singel hjerter dame. Hvis øst hadde hatt igjen 7-5 i hjerter istedet for 5-4 ville han kunne passet på hjerteren (kontroll mot nords sekser). Men det hadde altså ikke øst, syveren var skuslet bort! Så vest har ikke noe godt avkast allerede idet den nest siste kløveren spilles! Kastes spar blir det fire sparstikk. Kastes ruter tar spillefører for esset og feller kongen. Så vest kaster en hjerter. Da tester spillefører fargen i rekkefølge, ruter ess - ingen konge kommer - han tar for den siste kløveren og kaster ruter dame, så tre runder spar - ikke noe stikk for den fjerde sparen. Til slutt spilles den nå single hjerter damen til kongen og esset - og hjerter 6 tar det trettende stikket!

Det er ikke lett å se tidlig at det er øst som er nøkkelspilleren i dett spillet. Men det var han, og han rotet bort nøkkelkortet hjerter 7 i aller første stikk.

Det var mange som var i 6 grand, men likevel ga 6 grand med tolv stikk 65%. Det er tretten stikk i kløverkontrakt, for der kan ruter konge trumfes ut og ruter dame gir det trettende stikket. Men ingen meldte 7 kløver, så 6 grand med tretten ga 98%, verdifulle ekstra poeng for et lite ekstra stikk!

  

Her var kontrakten 3 grand spilt av øst. Nord hadde meldt hjerter, og litt overraskende spilte ikke syd ut hjerter, men ruter knekt. Ruter ess vant første stikk, så spar 10 som fikk løpe. Da den holdt så det lysegrønt ut, og et godt spill var sikret med ni sikre og gode sjanser for det tiende.

Det ble for fristende å spille en hjerter mot damen. Syd ville vel ha spilt ut sin makkers farge om han hadde en honnør? Som du ser gjør hjerter mot damen at det blir ti sikre stikk, og da er det nesten sikkert nært en topp, for mer enn ti stikk kan det neppe bli i sparutgang. Da hjerter 8 ble spilt fra vest i tredje stikk gjorde nord en feil, han la liten. Damen vant stikket, og det ville den jo gjort før eller siden selv om nord stikker opp. Men nå skulle det bli mer. Alle sparstikkene ble tatt, og deretter de to siste ruterstikkene. Idet de siste ruterstikket ble tatt så det slik ut: 

 

På ruter konge må nord kaste hjerter knekt, alternativet er jo å blanke kløver konge. Men så er nord moden for et innspill. Øst spiller med fire kort igjen hjerter til nord som kan ta for esset og kongen, men så må han spille kløver fra K-J, og spillefører tar de to siste. 

3 grand med ni stikk ville gitt litt under middels, 4 spar med ti ga 56%, og 3 grand med ti stikk ville gitt 75%. Det ekstra, ellevte stikket var som alltid verdifullt, +660 ga 100% score. 

 

NBP-prisene: Tom Johansen vant i åpen klasse

Vi fortalte i går om Thomas Tøsse som vant Norsk Bridgepresse sin juniorpris for 2018 (beste spill). I åpen klasse ble et spill fra lag NM signert Tom Johansen kåret til det beste spillet av en nordmann i året som gikk. 

Jeg liker at det var Tom sitt spill som vant - en "uskyldig" delkontrakt. Ofte får de store spillene, utganger og slemmer mest oppmerksomhet. Det kan imidlertid godt være like mye (eller mer) bridge i småkontraktene.

Vinnerspillet, Tom Johansens 3 kløver er spekket av BRIDGE. Det handler om å se hva som må til, men også se for seg hvordan motspilleren vil tenke og handle deretter for å tegne et feilaktig bilde for motspilleren for å få han/hun til å gjøre feil. Med andre ord, bridgespykologi kombinert med kunnskap om det rent tekniske.

Tom er en mester på det området, kort sagt en skikkelig  "kortspeller".


Vær på vakt hvis du spiller mot denne mannen. Det er ikke sikkert spillet er akkurat sånn som det ser ut...

Selv har jeg kjent Tom Johansen lenge. Vi var flere som tidlig raskt fant ut at her dreide det seg om et stort bridgetalent da han spilte på juniorlandslaget som tenårling. En del år senere hadde han vel en liten pause fra bridgen, spilte i alle fall lite, men da han kom tilbake og deltok mer igjen var han like farlig å møte som før.

NBP sin reportasje om kåringen finner du her.

Journalistprisen gikk til Nils Kåre Kvangraven. Hans reportasje om Toms vinnerspill ble publisert på på kvangraven.no, og du kan du lese her.

 

 

 

NBP pris til Thomas Tøsse

Thomas Tøsse fra Trondheim vant Norsk Bridgepresse sin pris for beste juniorspill i 2018.

Thomas som fortsatt ikke har fylt 15 år debuterte internasjonalt under Ungdoms-VM i Kina. Der fikk han til et spill hvor en slem ble vunnet ved hjelp av en fin-fin skvis. Av de innsendte spillene som var kandidater i juniorklassen ble Thomas sin skvis kåret til årets beste spill - veldig fortjent!


Thomas Tøsse: ...så ble han skviset sønder og sammen!

NBP sin reportasje om kåringen finner du her.

Det var Boye Brogeland som skrev om spillet i Dagbladet og fikk journalistprisen for det. Boyes artikkel kan du lese her. 

Juryen bestod av Knut Kjærnrød, Leif-Erik Stabell og Harald Skjæran.

Herfra gratulerer vi Thomas med prisen og tipper det ikke er den siste skvisen vi får lese om fra den karen!

  

Nederland var klart best

Nederland var best i landskampen mot Norge i helgen. Selv om det ble tap med soleklar margin var dette en meget nyttig gjennomkjøring for det norske landslaget. Alle resultatene, lagkamplister og spillstensiler finner du her.

Christian Bakke (til venstre) og Tor Eivind Grude spiller mot Bart Nab og Bob Drijver (med ryggen til)

Selv om det stort sett ble stryk i de fleste settene var det noen lyspunkter. Her et gladspill da Livgård-Aa sine motstandere ikke fant motspillet mot 3NT.

 

Uten å ha fått sjekket det tror jeg syds 2 spar viser at han har en dårlig dobbelton. Det ga vest sjansen for å doble for utspill.

Syd er altså blindemann og øst spiller ut spar knekt. Hva gjør du som vest?

Vest vant med spar konge og skiftet til hjerter 10 som kan være betende, for eksempel om øst har A-J-x-x, men her var det påtråkk av utgang:

Da vest vant med spar konge og skiftet til hjerter 10 dekket Livgård med knekten og fikk hjerter ess på. Det kom nok en hjerter rett inn i K-9 saksen. Dermed hadde han ni sikre med to hjerterstikk, tre ruterstikk og fire kløverstikk. Etter å ha testet om ruteren gikk spilte han spar mot damen for overstikket, +630.

Der Ulf Tundal satt vest åpnet han i andre hånd med 1 spar! Stilen og systemet deres tillater tynne åpninger, spesielt med god farge, og her var det god hjelp slik at Kvangraven fant sparutspillet som faktisk er nokså drepende, om vest ikke prøver å være lur i motspillet (lur? vel hjerterskift kan jo være riktig). Tundal la styrke i første sparrunde, og nå kunne ikke kontrakten vinnes om ikke spillefører tar en sprek ruterfinesse over østs knekt fjerde. Det gjorde han ikke, og en bet ga stort gevinstspill for Norge.

Nederland spilte veldig bra i denne kampen, men de hadde også god flyt. Her et eksempel på det:

 

Det er en ganske hardmeldt slem som selvsagt stod som et segl, faktisk i tretten stikk. Slemmen har to sjanser. Hvis kløveren sitter 3-1  er det kløvertaper, og da må ruterfinessen gå. Her satt alt snilt, og tapt spill for Norge som spilte 3 grand med tolv stikk.

En liten "rapport" fra NPC Christian Vennerød tilsier at oppholdet i Nederland var vellykket og nyttig. Humøret var på topp hos de norske spillerne selv om altså nederlenderne ble for sterke denne gangen. Men det er i Bermuda Bowl i september det virkelig gjelder!

 

 

 

Tøft for de norske mot Nederland

Det norske laget som spiller landskamp mot Nederland i helgen får kjørt seg litt. Vi har et sterkt lag selv om Brogeland-Lindqvist ikke spiller, men Nederlands lag er knallsterkt. Landskampen blir spilt på tre bord, alle seks parene er i aksjon hele tiden, og det blir scoret opp som to kamper. Nederland har hele veien økt sin ledelse, men det er på ingen måte slik at det norske laget blir utspilt. Resultatene i hvert enkeltsett er slik at en sving eller to ville gitt norske sett-gevinst, og Norge har vunnet noen sett også, dog med liten margin.

Det gjenstår to ganger 16 spill søndag, og selv om det sannsynligvis blir tap totalt er denne helgens spilling helt super som trening for alle tre parene, Aa-Livgård, Kvangraven-Tundal og Grude-Bakke, og kanskje spesielt det unge debutantparet Grude-Bakke. Det er fint å få kjent på hva man skal opp i mot når det skal spilles lange lagkamper mot de beste lagene i verden.

Vi tar med et par spill fra lørdagens spilling.

I dette settet var det Grude-Bakke som skulle opp mot De Wijs-Muller, det antatt sterkeste nederlandske paret. Her gikk det de norske unguttenes vei:


Åpningen 1 ruter var Presisjon (lover ikke ruter) Nords redobling i andre melderunde viste trekorts hjerter. Grude sin 2 hjerter - krav - fulgt av 2 grand antyder antagelig at han ikke er helt sikker på hva som er riktig utgang (han ha kun en hjerterstopper). Jeg forstår ikke helt hvordan De Wijs kan finne på å doble vests 3 grand-melding etter å ha åpnet meldingene med 10 hp, og han tror vel ikke ruteren er gående egentlig? Muller sin utspilte hjerter dame var ingen trussel for Grude, men ruteren var skrøpelig. Idet Tor Eivind spilte spar 9 i andre stikk dekkete Muller (korrekt motspill i teorien) var det enkelt, ingen rutertrussel, for nordmannen vant med esset og gikk hjem på hånden i kløver og tok hjerterfinesse med tieren. Hvis sparfinessen hadde tapt til nord og det kom liten ruter tilbake ville det blitt spennende for øst...Slik det gikk vant Grude enekelt 2+3+0+4=9 stikk, og kunne notere den hyggelige scoren +950.

Det gikk verre for for Norge i dette spillet:

  

Du sitter som nord og er giver med dette, og Ø/V er i faresonen.

Du åpner med 1 kløver etter relrativt stantard metoder, og hører 4 spar fra øst, pass og pass fra syd og vest. Hva gjør du nå?

Pass? Dobler? 5 kløver? 4 grand (to farger, normalt med ruter ved siden av kløverfarge)?

Du kan ikke passe da det er grunn til å føle seg litt robbet. Makker som måtte ta stilling til dette så høyt kan godt ha bra kort. Mer sannsynlig at vi har en vinnende kontrakt på femtrinnet er det at vi har en stamp mot 4 spar, men det behøver jo ikke være i kløver. Likevel, du kan nok ikke trygt gjøre noe annet enn å si 5 kløver her. Hvis du dobler har du en liten "oppside", makker kan passe og det viser seg å være at dette er hvor vi skal spille hvis det er en bet, eller to i 4 spar, og vi ikke har noen vinnende kontrakt. Men det er alt for farlig å doble. Sannsynligheten for at makker sier 5 ruter er stor, og da må du nesten si 5 hjerter. Har han ikke hjertertilpasning kommer vi for høyt!

Riktig melding er 5 kløver, og det ble meldingen i samme situasjon ved de andre to bordene. Norges nord ved det ene bordet doblet imidlertid 4 spar, og da det gikk pass rundt ble det et nitrist resultat slik hele spillet så ut:

 

Det er faktisk en bra 6 spar, kun ruterstjeling beter den siden sparen sitter 2-1. I 4 spar doblet ble det to overstikk da ruterstjelingen ikke ble funnet, +1190 til Nederland! 

Slike spill med kritiske avgjørelse høyt i meldingene etter at meldingsforløpet har gått raskt er veldig vanskelige. En undersøkelse for mange år siden (The Bridge World) viste at de mest erfarne spilleren oftere tråkker riktig når det kan se ut som det er ganske tilfeldig. Erfaring er kanskje stikkordet mer enn forståelse og system.

Min konklusjon - sittende her ved pc'en og uten uten noe som helst press av typen de har ved bordet - er at dobling er feil. Men hvis man skal være kritisk så tror jeg heller ikke syd burde passet ut doblingen, men meldt 4 grand - to steder (minst) å spille. Da kommer de seg ut av dette.

Landskampen fortsetter altså søndag med to kamper til (32 spill).  

Fint spill av Bakke (Nederland-Norge)

Christian Bakke og Tor Eivind Grude (23 og 27 år) spilte på Norge-åpen for første gang på fredag. Det skjedde i landskampen som pågår i helgen mot Nederland på et slott i nærheten av en liten by som heter Vorden i det østlige Nederland. Debuten for Norge gikk greit, og vi tipper det ikke blir siste gang de to spiller med flagget på brystet.

Bakke-Grude fant frem til en søt utgangskontrakt i dette spillet, og Bakke vant den på en pen måte:


I grandkontrakt blir det fort ni stikk om ikke motspillet klaffer. Om øst er spillefører må syd spille ut spar knekt. Hvis da spillefører lasjerer vinnes ni stikk hvis ikke nord stikker over og spiller kløver. Hvis han ikke gjør det må syd fortsette med spar. Spillefører vinner og presser ut ruter ess. Syd vinner og skifter til hjerter, eller spiller mer ruter. Da tas hjerter og ruterstikkene før det spiles køver til knekten og damen, og på det tidspunktet har syd kun kløver igjen. Dermed må spillefører også få ett stikk i kløver - det niende stikket. Hvis vest er spillefører blir det ni stikk på lignende måte om ikke nord får spilt en gang kløver gjennom østs beholdning.

Bakke var imidlertid i 4 hjerter etter at syd hadde åpnet med en 10-12 grand og nord hadde vist spar etter vest sin dobling. Øst sin dobling var opplysende (for uttak) så han må ha noe tilpasning i de andre fargene, ofte fire kort i hjerter. Bakke tok sjansen på utgang i majorargen.

Han fikk spar konge ut fra nord, syd la knekten og vest lasjerte. Nå blir det problemer om nord skifter til kløver, men hvordan skal han kunne vite at det er riktig? Verbeek spilte ruter i andre stikk. Syd la liten, og vest vant stikket for tieren. Da fulgte spar ess og spar til stjeling med kongen. Så tre runder trumf fulgt av ruter dame. Syd stakk og fridde seg med ruter som Christian vant med knekten slik at han bevarte den siste store ruteren hos øst. Da var det tid for innspill, og kløver til knekten ble stukket av syd sin dame. Men han var da innspilt og måtte spille kløver tilbake, den eneste fargen han på det tidspunket hadde! Ekstrastikket i kløver på samme måte som det kan skje i 3 grand, men med den forskjell at nordmannen hadde fått ett ekstra stikk i hjerter ved å stjele en spar hos øst. Syd spilte kløver ess tilbake. Vest kunne stjele og hadde inntak til øst på ruter konge til å kunne hente det tiende stikket for kløver konge. +620!   

NEDERLAND-NORGE, første dag

Over tre dager nå i helgen spiller Norge (åpen klasse) en treningskamp mot Nederland. Slik matching er veldig verdifull for laget som senere i år skal spille i Bermuda Bowl (i Kina), og to av parene til VM skal spille i Nordisk også. Landskamper og treningsturneringer av denne typen mot internasjonal motstand blir selvsagt foruten "vanlige" turneringer og andre forberedelser viktig utover året for spillerne som skal forsvare Norges ære i VM.


Norges landslag i Nederland i helgen: Aa, Grude, Bakke, Tundal, Kvangraven, Livgård og Vennerød (NPC)

Nederland vil som Norge vil være en klar medaljekandidat i årets VM. I helgen spiller de med flere forskjellige par, alle gode nok til å kunne sies å være i verdensklasse. Ankerparet etter min mening er De Wijs-Muller som har vært et par i ypperste verdensklasse i en årrekke.


Bauke Muller

Muller er en levende legende i nederlandsk bridge, men også et meget stort navn internasjonalt. Han har fått en prestesjetung utmerkelse av den nederlandske dronningen for sin innsats for bridgen. Første gang Muller ble verdensmester var da Nederland slo Norge i VM finalen i 1993 (Chile).

Nederland tok ledelsen med 43 IMP etter landskampens første dag. Det var særlig ett spill som kostet flesk, og det var kanskje mest pga. av det som skjedde ved De Wijs-Muller sitt bord.

De Wijs-Muller spiller et sterk kløver-system de kaller TARZAN.

Quiz: Hvorfor det navnet på et bridgesystem tror du?


Tarzan, spilt av?

Got it?

Weiss....Muller, ikke sant...

Johnny Weissmuller ble kjent som svømmer (fem OL gull), men også senere som skuespiller da han spilte Tarzan.

I De Wijs-Muller sitt Tarzan-system bruker de variable grander i forhold til soneforholdene, og i gunstig sone viser grandåpningene deres 9-12 hp. Det kan være svært ekkelt å spille mot, og det fikk Norge erfare på fredag i det meste kostbare spillet, dette:


Dette er slike spill som idet de vises på BBO mener mange av tilskuerne at det som skjer er merkelig, og kanskje til og med svak bridge. Det som er riktig å gjøre ser så enkelt ut når man ser alle kortene. Ved bordet er det mye vanskeligere!

Her åpnet De Wijs med 1 grand som vest (9-12), og det var Livgård sin tur som nord. De norske spillerne vet jo at det er farlig å være for passive mot slike grandåpninger, men det kan være farlig å være for aktiv også. Nord har lyst til å melde inn, men skulle gjerne hatt en bedre farge, eller sekskorts farge for å melde i andre hånd i ugunstig. Øst kan jo ha veldig sterke kort og syd ingen ting. I så fall blir det fort et blodbad om nord melder inn. Nord passet.

Da smalt Muller (øst) til med 4 spar. Syd har også en hånd han absolut ønsker å melde med, men her blir det i så fall minst på femtrinnet de må spille kontakt!

5 kløver, kanskje?

Melder han det kan det bli sluttkontrakten.

En bedre mulighet er 4 grand som bør vise to farger, i utgangspunktet begge minorfargene. Men finnes det ikke tilpasning N/S blir dette også feil. Nord melder typisk 5 ruter som preferanse til ruter, og den kan ikke syd passe på. Idet han over en eventuell 5 ruter sier 5 hjerter er det langt i fra sikkert de er på trygg grunn om nord har et par flere spar!

Idet syd passet fikk det norske paret kun inn en fattig 50-lapp mot 4 spar.

Om syd melder er det ikke sikkert at det norske paret finner toppkontrakten. Men det gjør vel antagelig det, for over 4 grand fra syd, 5 ruter fra nord og 5 hjerter fra syd, bør nord legge på.

Her hadde N/S en nedlegg slem i hjerter, selv om de manglet to ess. Og siden vest har begge de essene, og øst normalt har meldt, er det ikke unaturlig at han dobler slem med +1660 til N/S som resultat.

Vi kommer tilbake med flere spill og resultater fra landskampen her i bloggen såsnart undertegnede får fulgt med (fredag var jeg på reise).