Sommerbridge i januar

I Australias hovedstad Canberra spilles SUMMER FESTIVAL OF BRIDGE akkurat nå. Det spilles bridge i ti dager med spilling fra morgen til kveld. Dette er en av de tre store årlige bridgefestivalene (NATIONALS) her i landet.

.

Vi har allerede spilt tre turneringer. I den første ble det seier til min austalske damemakker Joan Butts og meg, men for å være ærlig var nok det turneringen med svakest nivå hvis en ser bort fra nybegynnerturneringene. Likevel artig å vinne, og det var tross alt over 40 par med i den åpningsturningen.

Da vi lå og kjempet om en topp-plassering mot slutten kom et spill jeg trodde kostet "pokalen", og det var jeg selv som hadde prøven som ikke ble bestått. Se om du kan gjøre det bedre enn meg i dette spillet:

.

Du sitter nord og hører motstanderen til høyre (vest) åpne med 4 hjerter. Du sier 5 kløver som øst dobler. Litt overraskende sier vest 5 hjerter. Det går pass, pass og makker dobler før det går pass rundt. Hva spiller du ut?

Jeg tipper mange svarer kløver på det spørsmålet. Og det kan godt være riktig, makker kan for eksempel være renons! Men det kan spillefører også være, og i så fall er det ganske klart at makker må ha noe bra i ruter, for han har jo ikke mer en eventuelt kongen i spar. Og om det er spillefører som er renons i kløver så kan det hende hans ruter forsvinner. Slik tenkte jeg, kanskje overtenking synes du, og det ble en grusom skivebom da jeg la ruter 5 på bordet:


Makker hadde ruterverdier, det var riktig...men resten av ressonnement mitt var ren tyttebærtur. Hvis det spilles ut kløver mot 5 hjerter - sikkert førstevalget for mange - stjeler makker, og vi kunne vi hentet tre doblede bet. Vi får i alle fall to bet selv om vi ikke får med oss alle tre sparstikkene. Med ruter ut var det tolv enkle stikk. Spillefører kastet en spar på ruter ess, tok ut trumfen og tok to kløverfinesser for tolv stikk og +850, en soleklar bunn for oss da ingen hadde funnet på det jeg fant på, ruterutspill mot 5 hjerter doblet. Å ta to doblede (bare) ville gitt 83% vår vei.

Etter den kaldusjen gikk det likevel greit i de siste spillene og det holdt til seier uansett.

I den neste turneringen gikk det tråere i et hardere felt, og vi endte som nr. 14 blant 56 par.

Så gikk den første hovedturneringen av stabelen, swiss paris (IMPs) med 206 par på startstreken. Vi startet fryktelig og var en stund på 115.plass. Men en bra avslutning bragte oss opp til 8.plass til slutt, ikke langt fra en pallplassering. I dag (mandag) starter lagturneringen for 112 lag, og den foregår over hele fire dager. Så det er mye bridge her varmen i Canberra.   

NYTTÅRSCUPEN - LAG

Nyttårscupen for lag i Letohallen ble avsluttet søndag. Laget som ledet lørdag holdt lenge teten, men en sterk avslutning av lag Thoresen ble for mye. Siv Thoresen, Tolle Stabell, Jo Andre Ovesen og Sam Inge Høyland gikk til topps, og Thoresen-Stabel toppet også butleren foran sine lagkamerater Ovesen-Høyland.

På andreplass kom laget med A. Hogstad, S. Øberg, G.E. Bergheim og O. Frydenberg.

Tredjeplassen gikk til E. Berg, C, Kristoffersen, F.Helness og M. Andresen.

Det deltok 62 lag og arrangøren Jessheim BK hadde fått i orden et flott premiebudsjett. Nyttårscupen i Letohallen ser ut til å ha kommet for å bli, en fin tradisjon for bridgespillere fra hele landet.

Du finner hele resultatlisten, spilldiagram for alle spill og butleren her.

Her er et spill hvor resultatene overrasker litt:

Giver nord, ingen i sonen.

Idet nord åpner med 1 hjerter og får støtte kan det være fristende å melde slem. Siden syd har spar ess skal det lite til. Litt mer i ruter enn åtteren dobbel ville hjulpet på, og selv slik det var er det sjanser. Står 6 hjerter?

Nei. 

Men det kommer litt an på utspillet.Hvis øst spiller ut trumf blir det tolv stikk fordi syd får ett esktra inntak i hjerter i andre eller første hjerterrunde, og spillefører får spilt to ganger ruter mot hånden. For eksempel liten hjerter ut til nieren som står, ruter mot hånden til kongen, ned med hjerter ess, spar til esset og ruter for andre gang mot nord. Da, med stikk både for konge og dame i ruter vinnes tolv enkelt ved å stjele en ruter. Med hjerter 10 ut vinnes, så hjerter til nieren og ruter opp. Det samme skjer, spar ess er det andre inntaket til syd og en andre runde ruter kan spilles mot hånden mens syd fortsatt har en trumf igjen til å stjele god ruteren etterpå.

Et annet usannsynlig utspill som gir tolv stikk er ruter, men øst vil nok heller enn det spille spar ut (Ø/V har normalt meldt og støttet spar), eller kløver ess. Da bør det bli kun elleve stikk fordi det er kun ett inntak til syd for å spille ruter. Vest legger liten. Om ikke spillefører tar to runder trumf kan øst stjele med tieren i tredje ruterrunde. Og om spillefører tar tre runder trumf for å komme seg over på nieren i tredje trumfrunde blir det ikke igjen trumf til å stjele god ruteren. Hvis vest går opp med ruter ess i første ruterrunde blir det tolv stikk siden nord da får stikk både for kongen og damen og kan etter å ha tatt to runder trumf stjele god ruteren.

Fire N/S par vant 6 hjerter (tre av dem doblet). To av dem fikk trumf ut, men de to andre fikk kløver ess ut og skulle vel da gått bet. De vant altså slemmen likevel, og det må antagelig ha skjedd ved at vest føk opp med ruter ess?

I kontraktene 4 eller 5 hjerter fikk tretten par tolv stikk. I kampen mellom laget som vant og de som ble nummer to var resultatet 4 hjerter med elleve stikk.

 

 

NYTTÅRSCUP i Letohallen

I helgen arrangerer Jessheim BK Nyttårscup. Lagturneringen avsluttes søndag. I den turneringa hvor imponerende 62 lag deltar leder et lag med Øberg, Hogstad, Bergheim og Frydenberg. 

Fredag var det åpningsturnering for par hvor det deltok 52 par. Den ble vunnet av Kristin Bjørbekk Kjellin-Jonas Brekke, KGB Klyve-Gulset BK/Jessheim BK. 

Alle resultatene fra den turneringa finner du her.

Resultater fra lagturneringen (med butler og spillstensiler) finner du her.

Vi tar med et spill fra åpningsturneringa. Se først på en fargekombinasjon isolert sett.


Hvordan spiller du denne sparfargen om du må løse denfor maks en taper? Hva om du må unngå taper i fargen?

Det kan være fristende å ta en dobbelfinsse, dvs. satse på at syd har minst en honnør da det går galt bare om nord har K-J, eller K-J-x-(x).

Hvis du må unngå taper i fargen er det to muligheter; enten dra damen som løser fargen om nord har knekten singel, eller spille liten til esset som gjør at det ordner seg om syd har kongen singel som kommer på, og du tar finesse over nords knekt tredje. Det to sjansene er like store - ett bestemt kort må sitte singel på et bestemt sted. Så hvis det er tilfellet, du må altså løse fargen helt uten taper, må du forsøke å gjette på hvem som mest sannsynlig har singel spar og håpet at det er den riktige, single honnoren. Men normalt dreier det seg om å unngå to tapere. Og er det trumfkontrakt er det andre ting å tenke på, for eksempel om du risikerer at de får en stjeling hvis du slipper dem inn i første trumfrunde. I så fall bør det spilles esset og en til som går bra veldig ofte. Det kan være andre ting som er avgjørende også, for eksempel om en av motspillerne har meldt, og hva han i så fall meldte. Med andre ord, fargebehandling er sjelden ren teori fargen isolert sett. Slik så spillet ut i Letohallen, og ca. en tredel av Ø/V-parene var i 6 spar. 

 
Å spille på dobbelfinesse fører til en nitrist bet i 6 spar. Men mange steder hadde nord meldt og var favoritt til å ha spar konge, så sparvalget ble funnet. 

Vinnerparet satt imot 5 spar med tolv stikk og fikk +5. Å spille 6 spar med tolv ga +15 til Ø/V (av 25 oppnåelige). Tre par delte toppen Ø/V for 6 spar doblet, +1660. 

Toppen N/S gikk til et par som fikk en gavepakke da Ø/V spilte 5 hjerter! Den kontrakten gikk seks bet, og +500 var den eneste scoren på N/S. Hvordan meldingsforløpet gikk til 5 hjerter? Det vet jeg ikke, men kanskje er det min skyld? En mulighet er at det Ø/V-paret som havnet i 5 hjerter på 3-2 tilpasning hadde "forlest seg" på min artikkel forleden om "spørsmål om trumfdamen" i forbindelse med Blackwood? Eller, kanskje ikke... Like sannsynlig er det at det var øst som spurte om esser, og da vest sa "to ess" (eller Key Cards) tenkte øst vi må stoppe, og så glemte han å korrigere til 5 spar og passet! Det er en sånn feil vi faktisk har sett mange ganger, man bestemmer seg for å bremse og passer på Blackwoodsvaret. Da er det nesten så man har lyst å gi det tilbake til han som var uheldlg, det er jo bare en tulleglipp som ikke har noe med bridge å gjøre. Men samtidig er det jo slik at det handler om å være konsentrert også, og er man ikke det får man ta det dårlige spillet?

SLEMTEKNIKK 2

I dag får dere litt mer om slemteknikk, en oppfølger til artikkelen i bloggen i går om cuebids – kontrollmeldinger.

I forrige artikkel ble det beskrevet en anbefalt stil for kontrollmeldinger.

Men først, husk dette med at før vi starter med cuebids og/eller ess-spørsmål, eventuelt Key Card Blackwood, må vi ha meldt skikkelig og funnet ut om vi har en trumftilpasning, og om vi har samlet styrke nok til at slem kan være et bra stoppested!

Hvis vi tror det – slem kan stå – kan vi bruke cuebids for å avsløre om en farge er «åpen», dvs. vi har to direkte tapere i en farge. Hvis ikke det er slik kan vi gå på videre mot slem, men vi må også forsikre oss om vi ikke mangler to ess, eller at vi mangler ett ess og trumfen er for dårlig så vi i alt har to tapere.

Vi kan selv om alle fargene er dekket med første eller andre rundes kontroll godt mangle to ess, fordi vi altså har blitt anbefalt å bruke såkalt LAVESTE CUEBID (se forrige artikkel!) hvor vi viser også andre rundes kontroller (kongen eller singelton). Derfor er anbefalingen å bruke Blackwood midt i en cuebid-sekvens. Og i moderne bridge er Key-Card Blackwood mest brukt, for den konvensjonen tar også høyde for å finne ut om trumffargen er god nok.

KEY-CARD BLACKWOOD

I denne konvensjonen er 4 grand spørsmålet. Vi snakker om Key-Cards - nøkkelkort, og det er:

- De fire essene

- Trumf konge

Det er altså fem Key-Cards, og vi må ha minst fire av dem for å melde slem. I tillegg må trumfen være god nok, for om vi mangler ett ess og har en trumftaper, for eksempel trumfen ser slik ut: A872 mot K963 - så blir det jo en taper i den fargen og, og slem går bet.

Spørsmålet 4 grand kan komme tidlig, eller etter å ha forsikret oss via cuebids om at en farge ikke er åpen (to kjappe tapere).

Svarene på 4 grand er:

Vest               Øst

….                 ….

4NT               5kløver   = 0 eller 3 Key-Cards

                      5 ruter    = 1 eller 4 Key Cards

                      5 hjerter = 2 Key-Cards, men ikke trumf dame

                      5 spar    = 2 Key-Cards

(Noen bytter om svarene 5 kløver og 5 ruter, men det spiller ikke noen stor rolle, det blir kun et avtalespørsmål)

Hvis svaret på 4 grand er 5 hjerter eller 5 spar har den som spør fått nok informasjon til å ta den siste avgjørelsen, han vet det samlede antall Key-Cards og hvordan trumfen ser ut. Men hvis svaret er 5 kløver eller 5 ruter vet ikke den som spør alltid om trumfen er god nok hvis han ikke selv har trumf dame. Derfor har vi i denne konvensjonen noe som kaller SPØRSMÅL OM TRUMF DAME.

SPØRSMÅL OM TRUMF DAME (anbefalt struktur)

Det er altså SEKS viktige kort å sjekke ut:

- Fem Key-Cards (fire ess og trumf konge)

- Trumf dame

Hvis vi mangler to av disse seks viktige kortene er det sannsynlig vi har to tapere, og da bør vi holde oss unna slem! (hvis vi da ikke har en renons)

Hvordan spørre om trumf dame?

Meldingen rett over svaret på 4 grand (5 kløver eller 5 ruter) spør:

Har du trumf dame, makker?

Dette er kun hvis meldingen over svaret på 4 grand IKKE er trumffargen vår. Er det trumffargen må den meldingen logisk være stoppmelding, for det kan jo hende svaret på 4 grand fortalte oss at vi har for få Key-Cards og må stoppe på fem-trinnet.

Hvordan svares på spørsmålet om trumf dame?

- LAVEST i vår trumffarge (for eks. 5 spar) sier: Nei, jeg har ikke trumf dame

- Hopp til 6 i trumffargen sier: Ja, jeg har trumfdamen

Hvis det skal være noen mening i makkerens spørsmål om trumfdamen må jo han som spør og vet hvor mange Key-Cards vi har til sammen vite at det holder til slem hvis trumfdamen er på plass!

Alle andre svar (annet enn fem eller seks i trumffargen vår) viser også trumf dame, men da noe ekstra i den fargen, vanligvis avtalt som at han viser en konge i den fargen. Han sier i så fall: Ja, jeg har trumf dame og kongen i denne fargen. Dette siste kan være viktig, hvis den spør er på jakt etter storeslem. Men det viktigste du behøver å huske når det gjelder dette trumf dame spørsmålet er at avslaget er i 5 i trumffargen vår (så vi kan stoppe), og hopp til 6 i trumffargen bekrefter at trumf dame er på plass.

Vi tar et eksempel:

Giver ØST, ALLE i sonen.


La oss si at makker åpner med 1 grand, 15-17. Du overfører til 2 spar med 2 hjerter, og i neste runde sier du 3 hjerter som dere har avtalt som naturlig utgangskrav. Grandåpneren sier 3 spar, støtte. Det viser ettter min mening (hvis 3 hjerter er utgangskrav) en hyggelig hånd, med en dårlig 15-17 hånd og tre-korts spar bør han i en slik utgangskravsituasjon si 4 spar (såkalt "principle of fast arrival").

Du tror det kan stå slem?

Du har kontroller overalt selv, men kan likevel avgi en kontrollmelding selv om det ikke er helt nødvendig. Det kan likevel ha noe for seg å kontrollmelde her fordi du vil like at makkeren din viser hjerterkontroll (kongen siden han har jevn hånd). Og det gjør han med 4 hjerter,  og han passerer altså 4 ruter så han har ikke ruterkontroll, men åpenbart hjerter konge. Det er en rutertaper, men resten kan godt stå.

Du spør med 4 grand etter de to kontrollmeldingene (eller direkte over 3 spar). Makker din viser ett Key-Card med 5 ruter (det må være ett for du har tre selv, så makker kan ikke ha fire KCs).

Hva nå?

Her vet du det er en taper i ruter, så om slem skal stå må makker ha trumf dame. Derfor spør du om det med 5 hjerter!

Dette var litt tøft meldt, og ikke ideelt å havne på fem-trinnet som kan bli bet om det er to trumfapere (4-1 sits). Noen vil kanskje klare å stoppe i 4 spar, men det er ikke unaturlig å komme i 5 spar her etter et mislykket slemforsøk hvor vest har fått vite at det er en ruteraper og en taper i trumf. Og vi unngikk i alle fall en helt håpløs slem! Og noen ganger skjer det, vi må bråbremse på fem-trinnet, for vi må av og til forsøke siden slem kan stå. Her kunne det godt ha sett slik ut:

 

I dette tilfellet ville øst ha bekreftet at han har trumf dame, og de ville havnet i den gode slemmen 6 spar.  

Merk en spesialvariant når vi skal svare på Key-Card Blackwood:

Hvis vi VET at vi har minst ti trumf til sammen kan vi «lyve» på oss trumfdamen selv om vi ikke har den. Det er fordi at med ti (minst) trumf så er trumfen sterk nok til at vi unngår trumftaper selv uten trumf dame. Har du for eksempel A-7-6-5-2 mot makkers viste femkorts farge bør du vise trumfdamen, for eksempel med meldingen 5 spar hvis du har ett Key-Card i tillegg (2KCs + trumf dame), eller svare «Ja» om du først har vist ett Key-Card og makker spør om du har trumfdamen. Da ser trumfen normalt slik ut: Kxxxx mot Axxxx (eller kanskje også knekten på en av sidene). Det gir veldig sjelden en trumftaper, kun en 3-0 sits ødelegger. Derfor bør vi om det er kun en taper utenom og resten er greit være i slem med en slik trumffarge.

Gjennom disse to artiklene har dere fått beskrevet et greit og nyttig apparat: cuebids kombinert med Key-Card Blackwood, for å undersøke om slem bør meldes. Det er imidlertid viktig å huske at dette bør skje først ETTER at har fått undersøkt om vi har tilpasning, og at den samlede styrken er god nok for slem.

SLEMTEKNIKK 1

Årets to første blogginnlegg handler om slemteknikk, og mer spesifikt Cuebids (kontrollmeldinger) og Key-Card Blackwood.

Det er jo populære konvensjoner, men for mange kan det kanskje passe med noen tips om hvordan bruke dem, mer enn bare akkurat svarene på 4 grand. I dette første innlegget omhandles hvilken stil som anbefales (av meg) med hensyn til kontrollmeldinger.

Noen spørsmål helt først:

1. Når bør vi bruke Cuebids?

2. Hvorfor bruker vi Cuebids?

1. Cuebids/kontrollmeldinger brukes når vi allerede har funnet en tilpasning og også har funnet ut av vi har styrke som tilsier at slem er mulig, eller sannsynlig. Det må altså først meldes ordentlig for å finne ut det, gjerne via noen kravmeldinger som for eksemepel Stenberg-2NT, via fjerde farge utgangskrav, eller Check Back. Da finner vi eventuell trumftilpasning, og hvis det fortsatt kan være styrke nok til at det kan være slem kan vi avgi en sleminvitt. I slike meldingsforløp kan det neste være, med enkelte håndtyper, å kontrollmelde. Hvorfor det? Og hvilke håndtyper? Det ligger i svaret på det andre spørsmålet.

2. Vi bruker kontrollmeldinger for å avdekke om vi er "åpen" i en farge, dvs. verken du eller makkeren din kan stoppe motparten fra å ta to kjappe stikk i fargen. Hvis det er tilfellet, vi har en farge vi ikke kan stoppe i fargens første eller andre runde, er det logisk at det lønner seg å stoppe i utgang!

Det er to stiler for Cuebids: 1) førstekontroller meldes først, og 2) første og andrekontroller om en annen.

ANBEFALING

Tradisjonelt ble kontrollmeldinger brukt slik at man først meldte av førstekontroller, senere kunne man melde andrekontroller i den fargen. Det er ikke en hensiktsmessig metode slik jeg ser det, og den stilen er omtrent gått av moten. 

Det vanlige i moderne bridge er å bruke LAVESTE CUEBID, dvs. si man melder den billigste meldingen i farge hvor man har en kontroll. Derfor meldes såvel første- som andrekontroll når man setter i gang med cuebids.

Hva er andre- og førsterundes kontroll?

Første rundes kontroll er ESSET, eller RENONS. Det ligger i navnet; en første rundes kontroll stopper motparten fra å ta stikk allerede i fargens første runde. Andrekontroll (andre rundes kontroll) er kongen eller singelton.

Ved hjelp av denne stilen hvor man i en slik meldesekvens ikke går forbi en farge man har enten andre- eller førstekontroll kan man effektivt få avdekket at det mangler kontroll i en farge, dvs. motparten kan ta to raske stikk i den fargen. Da må det bremses!

Hvis man har funnet ut det IKKE mangler kontroll i en farge, og at styrken tilsier slem, kan vi midt i en kotrollmeldingsseerie spørre med Key-CArd Blackwood for å unngå at vi mangler to ess, eller mangler ett ess, men likevel bør stoppe fordi vi har en trumffarge som er for svak. 

Vi tar et eksempel, en hånd som forekom i en lagkamp for en stund siden:


Din makker (vest) er giver, N/S i sonen, og han åpner med 1 spar. Du spiller med Stenberg 2NT, så svaret blir 2 NT som er utgangskrav med sparstøtte (vanligvis avtalt som minst firekorts trumfstøtte). Da hører du en eller annen beskrivende melding fra makker alt etter hvilken Stenberg-variant dere spiller med. La oss si han forteller deg at han har tillegg (ikke helt minimum) og ingen kortfarge med 3 spar. Hva gjør du nå?

Tillegg tilsier at vi tilsammen har godt opp på 30-tallet i antall honnørpoeng, og en fin 5-4 tilpasning i spar. Da står det vel slem her?

Mange vil sikkert være fristet til å gå rett i 4 grand på dette tispunktet, og det kan godt gå bra. Det koster dog ikke noe å sjekke om det er et svakt punkt i kortene (i så fall i kløver)?

Hvis man ønsker å gamble slem og håpe de ikke finner utspillet hvis vi mangler kontroll i en farge så kan selvsagt det godt gå bra. Men om de henter to kjappe stikk er det litt dumt å gå en bet når vi kunne funnet ut at det var slik.


Hvis man ønsker å melde teknisk korrekt er en kontrollmelding tingen i dette tilfellet, for eksempel nå (over vests 3 spar) å melde 4 ruter hvis man spiller enkelt og greit med cuebids etter en slik start. Da får du svaret som redder "dagen".

 

Makker på vests plass hørte 4 ruter, og om dere spiller med såkalt LAVESTE CUEBID så har du da benektet kløverkontroll. Det vet makkeren din! Siden han ikke har kontroll i den fargen slår han av med 4 spar. Han må ikke finne på å kontrollmelde hjerter i dette tilfellet. Hvis han hadde meldt 4 hjerter her ville han (logisk) lovet kontroll i kløver, fargen du benektet kontroll i. Hvis ikke han har det er meningsløst av han å fortsette kontrollmeldingene siden han jo vet vi har en åpen farge, så vi bør ikke melde slem uansett.

Slik var hele spillet da det forekom i en lagturnering:


Nøkkelen til å løse slike spill er ofte at den som fortsetter å kontrollmelde etter at makkeren har hoppet over en farge (her meldte ikke øst 4 kløver) lover kontroll i den fargen siden han gjør ytterligere ett forsøk på slem. Hvis han har oppdaget at en farge er "åpen" må han slå av med utgang i trumffargen.

Det kan være en ulempe ved å melde teknisk korrekt sånn som dette; man forteller også motparten hvordan det ligger an. Ved å melde slem uten for mye undersøkelser har man den fordelen at motparten kanskje ikke finner utspillet. Det kunne vært tilfelle med Ø/V sine kort i dette spillet, og da ville de vunnet tretten stikk! Men ikke slik det satt, nord hadde et enkelt kløverutspill. Da nesten halvparten av lagene i den nevnte turneringen meldte slem gikk de raskt bet og tapte spillet stort.

Hvis man har muligheten til å undersøke slikt er det bra, solid bridge, spesielt i lagturnering, og det vil nok lønne seg i det lange løp. Slemteknikk handler like mye om å unngå dårlige og spesielt håpløse slemmer som å melde de slemmene som står.

Ø/V sine kort var bra og omtrent gode nok for slem i dette spillet. Det kunne for eksempel godt ha sett slik ut fra øst sitt synspunkt:


Legg merke til at i denne varianten har Ø/V samme samlede honnørstyrke som da spillet forekom. Men ser det slik ut som det her er slem nedlegg! Og da finnes slemmen ganske enkelt ved at vest over 4 ruter melder 4 hjerter som lover at han kan stoppe kløveren (!) - fargen øst hoppet over da han sa 4 ruter!

I morgen får du ett blogginnlegg til om slemteknikk. Da ser vi på hvordan bruke Key-Card Blackwood korrekt, bl.a. med hensyn til å sjekke om trumfen er godt nok (spørsmål om trumfdamen), og de videre meldinger, også for eventuelt å finne storeslemmer!           

 

Mot et spennende nytt bridge-år!

Det går mot et svært interessant år for norske bridge. Foruten de vanlige nasjonale mesterskapene, internasjonale turneringer av ulikt slag (f.eks. US Nationals) blir det en stor norsk tropp som skal til Wuhan i Kina for å spille VM i september.

I Bermuda Bowl har Norge gode tradisjoner. Det ble mange medaljer i storhetstida, toppet av gull i Shanghai VM 2007.


VM-gull i 2007!

Så kom tørketida.

Norge var med også i 2009 i Brasil uten å nå helt opp. Da hadde vårt landslag mistet ankerparet Helgemo-Helness og det ble tyngre å hevde seg. Etter 2009 har ikke Norge greid å kvalifisere seg for Bermuda Bowl en eneste gang så det gikk altså ti år før vi igjen er med i det gode selskap, selv om norske spillere har gjort bra internasjonale resultater i andre sammenhenger.

I 2011 var VM i Veldhoven, Nederland, og da var det tynt med nordmenn den første uka. Det kom en del norske den andre uken for å spille Transnationals, men undertegnede var eneste spiller med norsk pass som deltok i hovedmesterskapet (for New Zealand), men fra og med 2013 har vi vært tre nordmenn i Bermuda Bowl, Helness- Helgemo har jo representert Monaco.

I Wuhan vil det bli mange nordmenn som deltar, Norge er jo kvalifisert i alle tre klassene, Bermuda Bowl, Venice Cup (damer) og Seniors Bowl (veteraner). Dessuten er det en ny mix-klasse hvor også Norge vil delta.

For vårt lag i åpen klasse (Bermuda Bowl) ser det bra ut etter at det har tatt litt tid å få laget opp på et stabilt høyt nok nivå. Norge har nå igjen fått frem et topp internasjonalt ankerpar, Brogeland-Lindqvist. Å ha det virker inn på de andre parenes innsats også, det gir en trygghet som gjør at laget, enheten, blir mer solid. Som regjerende Europamester blir Norge å regne blant favorittene. Norge bør klare å kvalle til sluttspillet, og da er alt mulig! Jeg blir ikke overrasket om Norge vinner medalje i Bermuda-Bowl comebacket. Når New Zealand nesten kapret bronse i forrige VM bør absolutt Norge kunne havne på pallen!

Det er første gang det norske damelandslaget deltar i Venice Cup. Det er et nåløye å kvalle via EM, og det har ikke ordnet seg før nå. De norske damene har gjort det bra i nordisk sammenheng og vunnet flere ganger mot de sterke svenske og danske damene. Likevel har det aldri blitt VM-deltagelse, selv om svenskene og danskene har kvalifisert seg omtrent hver gang. Nå er det våre damer sin tur, og med en svært god giv i norsk damebridge er det grunn til å håp om en bra prestasjon i VM. Målet må først og fremst være å kvalifisere seg for sluttspillet, og går det er det å ta en kamp av gangen – hva som helst kan skje! Så hvorfor ikke norsk medalje i dameklassen i Wuhan? Det er absolutt mulig!

Jeg har også tro på det sterke seniorlaget Norge sender. Man skal dog være klar over at nivået i seniorklassen er høyt. Mange av toppnasjonene stiller med spillere som like gjerne kunne spilt på landenes Bermuda-Bowl lag. Så det blir tøft, men Norge vil bite fra seg.

Alt dette er imidlertid ikke før i september. Før det skal det spilles mye bridge, og vi håper og tror at landslagsparene satser skikkelig og gjør gode forberedelser gjennom første halvdel av året. Det kan det bli veldig moro å være nordmann i Wuhan hvor det også blir norsk innslag på New Zealand og Monaco sine lag.

Det er altså grunn til å se frem mot 2019 som et interessant og spennende bridge-år. Og med det vil jeg ønske leserne av bloggen min ET RIKTIG GODT NYTT ÅR, både generelt sett og bridgemessig!

TILBAKEBLIKK 2 - ORLANDO

Vi tar med et par morsomme spill til fra OPEN PAIRS i VM i Orlando i høst. Dette er en oppfølger til "Da Julekvelden kom tidlig" forleden, idag med et spill hvor en meget ufortjent gladscore tikket inn for det ene paret, men også et spill som om det var litt heldig ga en mer fortjent toppscore. 

Mine venner og lagkamerater Mike Cornell og Ashley Bach fra New Zealand vant nokså overraskende Open pairs i Polen for to år siden. I Orlando håpet de å gjøre noe lignende, men World Pairs er en tøff turnering. De kom seg til finalen i alle fall, men der gikk det tungt. Og når man sitter og sliter litt under middels midtveis i en turnering kan det ofte skje at man begynner å bli utålmodig, noe bra må liksom skje snart. Da kan det hende man slenger inn en melding som ikke er helt veloverveid.

Giver øst, Ø/V i sonen.


Her satt Cornell nord og hørte amerikanerne Katz-Nickell som Ø/V melde, og øst hadde vist kløverfarge, vest hjerterfarge. Da vest avga kravmeldingen 3 ruter tenkte Cornell det var tid for å slenge inn en utspillsdirigerende dobling. Det var ikke særlig godt tenkt, for nå gikk det lynraskt pass rundt.

Å doble for utspill kan ha mye for seg, men noen ganger på lavt trinn er det farlig da motparten kan velge å spille der, og av og til straffer de dobleren ekstra brutalt ved å redoble som kan gi en score av type postnummer om kontrakten står, kanskje med overstikk.

Her ble kontrakten 3 ruter doblet, og spillet så slik ut:


Spillefører hadde ingen problemer, det fantes ikke tapere utenom trumfen hvor spillefører tapte bare to stikk. Idet røyken la seg hadde Katz vunnet to doblede overstikk for den uvanlige scoren +1070.

Men julenissen var altså på plass i Orlando, og denne gangen satt han i regnskapet. Å se motparten få +1070 er normalt en bunn, men her betalte det seg godt. Den scoren var langt i fra god nok for amerikanerne! De hadde glemte å redoble! Merk at siden kløverfinessen går og fargen sitter 3-2 så står slem. Et stort antall par var i 6 grand og tok tretten stikk, +1470. Hvis Ø/V hadde redoblet ville de fått +1640 som hadde slått alle i 6 grand, men likevel ikke gitt 100%. Ett par var faktisk I overkant ambisiøse, men lyktes da de spilte 7 grand og vant den for +2220. Da kune et midnretall spilte utgang ga pluss 1070 kun 26% til det amerikanske paret, hele 76% til New Zealand selv om Mike Cornell innrømmet han var litt rød i toppen etter sin litt penible dobling.

Vel, vel, det er mange måter å få poeng!

Her kommer er en annen måte å få god score, men mer velfortjent, signert det danske paret Jacob Røn- Freddi Brøndum. Det skjedde ved hjelp av litt frisk satsing av Brøndum i meldingene, og en fin-fin spilleføring av Røn.

Giver nord, N/S i sonen.


Hva melder du med denne hånden over makkers åpning 2 grand som viser 22-23 hp?

Lurespørsmål?

Det er nokså standard å gå via Stayman (evt. Puppet Stayman) her, for det kan godt være (minst) ett stikk mer i hjerter eller sparkontrakt hvis grandåpneren har fire- eller femkorts majorfarge. Men Brøndum var i parturneringhumør og klinket til med 3 grand direkte – litt gambling som dog godt kan være riktig. Det kan være like mange stikk i grand, og en fordel med å melde slik er at motspillerne ikke vet noe om grandåpnerens fordeling.

Og Brøndums sats ga uttelling:


Nord hadde firekorts hjerter, men det var nå en god score allerede for det danske paret fordi de hadde unngått kontrakten 4 hjerter som var ganske populær rundt omkring i lokalet. Der er det to hjertertapere og en rutertaper, ti stikk.

Øst var uheldig da han intetanende spilte ut hjerter dame mot 3 grand  (jeg ville foretrukket liten hjerter i utspill fra dette mot grand, men…). Røn stakk med esset og sendte i vei hjerter 10 i andre stikk. Husk at øst ikke ser nord sine kort. Øst har bare en hjerterstopper uansett nå, men i andre stikk tok han ikke det stikket da han var redd makkeren kunne ha kongen dobbel i hjerter fra start (i så fall nå singel konge). Så øst la lavt og Røn vant stikket for hjerter 10. Fortsettelsen var spar til syd og liten ruter derfra. Om vest hopper på med kongen får Røn tre ruterstikk, så vest la liten og ruter dame vant det stikket. Det ble spilt nok en spar til syd og kløver til damen som også stod. Dette gikk jo på skinner.

Nå innkasserte Røn de to siste sparstikkene, og øst skulle kaste. Han kastet først en ruter, så gjorde han en liten feil da han kastet kløver på den siste sparen. Dermed var vest blitt alene om kløverholdet, og da viste Røn at han hadde oversikten.

Hjerter konge ble tatt i denne posisjonen:


Vest måtte holde to ruter og dermed måtte han kaste en kløver. Med fire kort igjen hadde vest kongen dobbel i begge minorfargene. Røn spilte kløver ess og mer kløver, og forsvaret fikk sitt første og eneste stikk for kløver konge. Avslutningen var ruter unna vests K-10 rett opp i bordets saks A-J.

Tolv stikk og topp til Danmark!

Da julekvelden kom tidlig til Orlando

Rett før jul avsluttet jeg en artikkel til den offisielle VM boken fra verdensmesterskapet i Orlando i høst. I noen år nå har jeg som en av fire skribenter hatt oppgaven å skrive i VM boken, og denne gangen blir mitt bidrag artikkelen om VM for par som ble vunnet av de svenske tvillingene Ola og Mikael Rimstedt (23).

Vi kan her i bloggen gjøre noen tilbakeblikk og se på morsomme spill fra turneringnen. Her et par skumle svingspill hvor det handlet om å være heldig, kanskje ha en gavmild julenisse som motspiller?

Nord giver, N/S i sonen


Øst har et valg i åpning etter standard system; 1 kløver, eller sterk kunstig 2 kløver, og spiller man med sterk kunstig 1 kløveråpning (16+) blir det selvsagt åpningsmeldingen 1 kløver.

Velges 1 kløver i standardsystem kommer et nytt valg i andre melderunde, 3 kløver er et alternativ, men en soleklar undermelding. En mulighet er gjenmeldingen 3 grand som for så vidt viser en slik håndtype, men det er også en undermelding. Dessuten kan det, siden øst har så dårlig hjerter, godt føre til at sluttkontrakten blir spilt fra feil side.

Mange Ø/V par endte i slem, kun en tredel var i utgang. Å spille 6 kløver var populært, og noen var i 6 grand. Øst var spillefører ved 30 av 54 bord, og da med fare for hjertertuspill hvor N/S kan ta to stikk med det samme (i kløverkontrakt), fire hjerterstikk og tre bet i 6 grand.

Likevel gikk kun tre par gikk bet i lilleslem spilt av øst.

Danske Freddi Brøndum og Jacob Røn endte i 6 grand spilt av øst. Røn (øst) åpnet med 2 kløver, og senere kom paret inn i en kontrollmeldings-sekvens. Da vest avga enda et cuebid i stedet for å spørre med 4 grand ble det galt siden øst måtte spørre med 4 grand, og dermed ble han spillefører. Men julenissen satt syd og spilte ut ruter! Dermed ble det +1020 for tretten stikk og 91% score.

De som var I den trygge sluttkontrakten 6 grand spilt av vest fikk ikke mer enn tolv stikk og måtte nøye seg med 69%. 

Ved noen bord vant øst 6 grand selv etter hjerterutspill! Østs eneste sjanse da – i teorien – er å suse opp med kongen i håp om at utspillet er unna esset. Men idet de la liten fra bordet (husk nord ser ikke øst sine kort) fikk nord en slags parturneringsangst, redselen for å tråkke på overstikket, noe som kan koste mye i parturnering. Så noen steder tok de esset, og en egentlig dødsdømt slem var vunnet.

Tre par hadde enda større ambisjoner og meldte 7 grand. Hvis man er i storeslem og mangler et ess - en ikke anbefalt strategi, selvsagt - så dreier det seg ikke om å spille den fra den siden som gjør at en konge er gardert mot gjennomspill, men å få han som ikke har esset som utspiller! To av dem var i 7 grand spilt av vest og ble da selvsagt doblet siden utspilleren hadde hjerter ess. Ved ett bord ble øst spillefører i 7 grand. Syd ble den som skulle avgjøre det hele. Da han spilte ut ruter ble det en noe ufortjent juelekveldfølelse for Ø/V, tretten stikk og +1520.

Her kommer en utspillsprøve:


Giver øst, ingen i sonen.

Nord har vist ruter og spar, langfarge i ruter og sterke kort. Syd har vist kløverfarge og ruterstøtte. Så avslutter syd med 7 grand som din makker dobler. Hva spiller du ut? Er det noen forskjell om kontrakten er 6 grand doblet?

Dette er Ligthnerdobling, makker ber om et unaturlig utspill.

Hva er mest naturlig her?

Umeldt farge hjerter er det mest naturlige, så det er det vel ikke makker vil ha ut. Spar kanskje? Det eneste jeg kan si før du får se hele spillet er at dette utspillet vil svinge mange poeng!



Dette er N/S kort som ikke er så enkle å melde hvis motparten er med i meldingene, noe som skjedde ved endel bord.

Storeslem i ruter er glimrende. Der er det ett toppstikk i kløver som gir sparavkast, og den femte kløveren kan godspilles med en stjeling å gi ett avkast til hvis ikke fargen sitter 5-1.

Slik det satt vant de som var I 7 ruter enkelt tretten stikk, uten en gang å måtte stjele god kløveren.

Å spille lilleslem ga bare 28% her, ikke så rart i et så sterkt fel. Å spille 7 ruter hvor spilleføringen var en formalitet ga +1440 og 80%.

Men som alltid i parturnering er det noen grandhaier!

Ved ett bord var kontrakten 6 grand doblet spilt av syd, og da vest ikke fant hjerter ut ble det tretten stikk som i 6 grand doblet gir +1330. Men det var ikke nok til noen topp da de som var i 7 ruter jo fikk scoren 1440, og å sitte mot den uvanlige scoren 1330 ga kun bitte litt under middels selv om de altså kunne tatt seks hjerterstikk og fem doblede bet!

Ved et annet bord var 7 grand doblet kontrakten med syd som spillefører, og vest med sin svake hånd var den som avgjorde det hele. Da han fant hjerter ut ble det seks doblede bet, +1700 til Ø/V! Om han hadde bommet utspillet ville nord fått en annen uvanlig score, +1790, altså medførte valget i utspill en sving på 3490 poeng.

Hva er kortene mine verd - egentlig? (m/video)

Hva er kortene mine verd - egentlig?

Og når er det viktigst å tenke på det?

Her har du en opplæringsvideo som handler om kortvurderinger. Litt sånn skolebenkvideo, kanskje, og den varer litt lengre enn vanlig (vel en halvtime).

I dag er det reserveversjonen som blir publisert, selv om den versjonen som jeg synes er best ble publisert i noen minutter her i bloggen. Men da den hadde et musikkinnslag, og videoen ble lastet opp via you-tube, ble den blokkert av opphavsretthensyn. Smekk på fingeren, dessverre…

Men her en video med omtrent det samme innholdet, uten musikkintroen hvor jeg spilte av en snutt 80-tallsmusikk, Pet shop Boys med «WAS IT WORTH IT».

Et relevant spørsmål i bridge, var kortene jeg meldte med verd den meldingen? Hva er kortene våre (egentlig) verd?

Altså, HANDEVALUATION, kortvurdering.

Det gås i videoen inn på hvordan en kan tenke, og i hvilke situasjoner det er nødvendig å tenke på det å få sagt fra om hva kortene EGENTLIG er verd. 

Det er ikke alltid man behøver å bruke tid på veldig nøyaktige kortvurderinger, men i meldesituasjoner hvor avgjørelsen er marginal, og hvor kortene er i grenseland er det viktig å forsøke å fastslå hva kortene egentlig er verd før man tar avgjørelsen om hva som bør meldes. For å si det sånn, tolv poeng er ikke alltid tolv poeng, liksom!

Her får du noen tips om hvordan vurdere i slike meldesituasjoner, og hvilke faktorer som er avgjørende for om du har en hånd som kanskje bør oppvurderes litt (eller nedvurderes) i forhold til de faktiske honnørpoengene du teller.

 

MESTERTREFF TORSDAG (m/dagens spill)

Torsdag deltok 321 par, og vi fikk årets den høyeste scoren i årets mestertreff, 70% til Jan Erik Olsen-Ludvig M. Kristoffersen, Kristiansand/Kolbotn.

Listen for de ti beste torsdag ser slik ut: 

Alle resultatene, spilldiagrammer og scorer finner du her.

Dagens spill

Om ikke dagens spill så var i hvert fall dette spillet spennende ved mange bord, her med forhåndskommentaren (som du kan finne her, for alle 27 spill):

//

//

De som kom med og fant den ni-korts spartilpasningen N/S var i trøbbel når det satt så skjevt i trumf, og med begge sparhonnørene bak K-J. Noen N/S par ble doblet i sparkontrakter.

Flere par vant +400 i 3NT som antydet, og noen fikk tak i et overstikk. De ble imidlertid slått av noen 500-lapper i doblede sparkontrakter, og fire N/S par-måtte notere 800 ut på listen sin. Å vinne 3NT som Ø/V var likevel et veldig godt spill for dem som gjorde det, i underkant av 80% score!  

MESTERTREFF ONSDAG m/dagens spill

Da er tirsdagens resultater komplett med alle puljene. Det ble ingen endringer helt i toppen på den listen vi presenterte i går. Kun Sverre Selfors-Oddbjørn Handå, Mo/Båsmo snek seg in på topp-10 (10.plass) med 63,4%. Tirsdag deltok totalt 428 par.

Onsdag deltok 104 par. Her er listen over de ti beste:

Hele resultatlisten, med spilldiagram og alle scorene finner du her.

Mine forhåndskommentarer til de 27 spillene finner du her. 

Det var noen fine spill onsdag også, og dette var nødt til å bli litt et sånn drama-spill, her først med forhåndskommentarene:

//

 

N/S: +200

//

Dette stemte antagelig ikke så aller verst med det som skjedde rundt omkring. Ved seksten av 55 bord ble scoren +200 til N/S. Men det er klart at med slike kort skjer det litt av hvert!

Resultatene varierte fra 5 kløver doblet Ø/V med to overstikk (må ha vært etter spar konge i utspill?) og +1150 den veien som Per Yngvar Hodnebrog-Camilla Stahl (Grimstad) noterte seg for, via en rekke forskjellige scorer til toppen N/S som var +2070 for 6 hjerter redoblet med hjemgang! Det var det Bjarte Haugland-Rune Fagerbakke (Austevoll) som fikk til. Men 2070 var bare akkurat nok til topp, for to par gikk som Ø/V syv doblede bet i 5 spar, +2000 til N/S! 

 

MESTERTREFF TIRSDAG (m/dagens spill)

I tirsdagens MESTERTREFF deltok godt over 400 par! Resultatlisten på landsbasis viser i skrivende stund 396 par, for resultatene for tre puljer mangler fortsatt. Om noen fra de tre puljene blander seg inn i toppen, eller scorene gjør at det endrer seg i toppen skal jeg komme tilbake til det, men her er resultatlisten for de ti beste parene slik det ser ut nå:

Alle resultatene, spilldiagram med scorene på alle spill finner du på linken til mestertreffen, her. Men det er altså tre puljer som mangler så det blir en oppdatering av resultatene.

På den samme siden finner du mine kommentarer til alle spillene i en pdf-fil, og den fila kan du åpne ved å klikke her.

DAGENS SPILL (?)

Det kan sikkert diskuteres hva de forksjellige spillerne som spilte turneringen mener er dagens spill. Men her er et spill jeg likte godt:

Hvis det meldes godt i dette spillet finner Ø/V storeslem, enten 7 ruter eller 7 NT. Hvis en ser kun på Ø/V sine kort er det tretten enkle stikk i grand om kløveren ikke sitter verre enn 4-2, så storeslem er glimrende.

Men som du ser sitter kløveren skjevt og gir kun fire stikk. Det er altså fare for å gå bet for de som har meldt godt!

Ved 11 av 207 bord ble det bet i 7NT. Men det er flere sjanser for det trettende stikket enn at kløveren skal sitte 3-3 eller 4-2!

Å være i lilleslem i ruter ga litt under middels, og 6NT med tolv stikk ga bare strø over middels. Og det er fordi det står i tretten stikk om spillefører leser situasjonen korrekt.

Om ikke mine kommentarer i den vedlagte kommentar-fila akkurat gjør at spillet får tittelen dagens feilanalyse så var det antagelig ikke så veldig godt forklart. Så studer spillet om du er interessert i slike ting.

For her er nord skviset i tre farger og må gi opp noe allerede tidlig!

La oss si vest spiller 7NT med nøytralt ruterutspill, eller kløver 10. Allerede etter to kløverrunder og fire ruterrunder er nord helt ferdig. Da har det gått seks kort, og nord skal holde syv kort. Det blir tre kløver – det vet han at han må holde om ikke østs femte kløver skal gi stikk – og han holder tre hjerter med damen. Da blir det kun plass til en spar!

Nord må altså blanke spar konge allerede på den nest siste ruteren. På den siste ruteren må alle ned på seks kort, og nord må enten gå ned på dobbel hjerter eller kaste spar konge/gi opp kløverstopperen! Han bør gå ned på kun to hjerter, for hvis han kaster spar konge eller en kløver blir det jo enkelt for spillefører. Idet nord kaster enda en hjerter vet imidlertid ikke spillefører med sikkerhet at hjerter dame vil falle, og det går an å gjette feil og ta sparfinessen. Det er dog slik at det er vanskelig å spille motspill mot en storeslem og ikke avsløre seg i sånne spill. Nord må tenke fort og kaste riktig i riktig tempo for å gi spillefører et valg.

I 7 ruter blir det litt annerledes. Der er det en mulighet for å trumfe ut hjerteren også etter fire runder trumf. Og etter de fire rundene med trumf er som sagt nord allerede skviset - i tre farger - og spillefører bør ha gode sjanser til å få til det her!

Du kan pusle litt selv med de forskjellige variantene som oppstår etter forskjellige utspill. For spilleføreren handler det om å se de forskjellige sjansene og ikke låse seg på en av dem.

Under tirsdagens spilling var det nok å spille 6NT med tretten stikk for å få et meget godt spill (over 70%). De som var i 7 ruter og vant den fikk over 80%, og meldt og vunnet 7NT som skjedde ved 20 av 207 bord ga delt topp og rundt 90% score.

MESTERTREFF mandag - med dagens spill...(og dagens feilanalyse)

Mestertreff 2018 er i gang, og mandag spilte hele 302 par i 28 puljer (klubber). 

Her er resultatene for de ti beste:

Alle resultatene med spillstensiler og scorer finner du her.

Som vanlig er det sendt ut til klubbene og postet på bridge.no sammen med resultatene en fil med kommentarer til alle 27 spillene som ble spilt. Det er det undertegnede som har stått for, og det kan ikke nektes for at det kanskje gikk litt fort, og ved å analysere og skrive om 108 spill (fire kvelder) i rask rekkefølge så blir det noen bomskudd, selv etter korrekturlesing. Beklager i så fall det. Vi håper kommentarene om forskjellige muligheter for hva som KAN skje i dissse spillene uansett er morsom lesing for de som spilte selv om det kan finnes noen unøyaktigheter. Kommentarene finner du her. 

Under gjennomgangen av mandagens spill var antagelig kommentatoren (og kanskje også korrekturleseren?) litt blind da spill 13 ble drøftet, og det spillet får tittelen dagens feilanalyse. Der sa jeg at "det blir elleve stikk bla bla bla", og at det blir fem kløverstikk, men kan ikke ha sett at Q-J-10 sjette i kløver mot K-x satt fordelt 5-0. Så det er uhyre vanskelig å få elleve stikk der, men resultatene viser at noen fikk det. Ja, noen fikk faktisk tolv stikk. Men i det spillet er det bra å få fatt i ti stikk også, og det ga godt over middels. 

DAGENS SPILL

Ved gjennomgangen av spillene likte jeg godt dette:

 //

 

//

Resultatene viser at elleve stikk i 4 spar ga god score, omkring 75%. Det var dog noen som fikk tolv, kanskje etter ruter 9 i utspill hvor øst (feilaktig ) la i damen. Eller at de har fått god ruterfargen, og idet Ø/V kom inn så tok de ikke begge essene sine. Dessuten fikk noen få elleve stikk i grand.

Merk det fine ruterspillet etter nieren ut hvor øst ikke legger i damen. Spillefører bør kunne se at alle nords rutere utenom kongen (J-8-7) på et vis har blitt like store. Så det er godt spilt å IKKE vinne med tieren i første stikk, men å stikke med esset. Så, etter uttrumfing spilles ruter 10 til kongen fulgt av stor ruter som presser ut damen mot trumf. Da får han/hun utnyttet ruterfargen og det blir det enkelt elleve stikk etter elegant spilleføring! 

 

Manila: Beyer til finalespill i lag

I Sør-øst Asiamesterskapet i Manila på Filipinene fortsatte det med lagturnering etter at de norske tok det meste i parturneringen. Etter innsatsen i par var det nok litt skuffende norsk innsats i lag, og laget med norsk flagg ble nr. 8 av 18 deltakende lag. Men norske Mathias Beyer (aka Kåre K) spiller på et lag med venner fra Filipinene, Singapore og Taiwan! De ble nr. 4 i grunnspillet (10 kamper) og blir å finne i finalespillet for fire lag sammen med to lag fra Indonesia og ett fra Singapore.

I den siste kampen ble det storseier til Beyer og hans lag mot laget fra Singapore som til slutt likevel ble nr. 3. Nordmannen og hans makker George Soo hadde kanonliste, og i ett av spillene skulle deres motstander spille en normal slem med dette:

Hvis du er i 6 spar og får ruter eller hjerter ut spiller du spar ess. Nord følger med knekten. Hva gjør du så? Gjør det noen forskjell om du får kløverutspill? 

Det er en safevariant her. For om du legger ned kongen i andre trumfrunde og den andre honnøren faller får du tretten stikk, men om knekten er singel har jo syd Q8xx, og da får du to trumftapere om du spiller A-K siden den andre honnøren tar med seg nieren, og du blir å ha igjen 7xx mot 10 singel, og motstanderen har Q-8. Du må altså spille liten i andre trumfrunde. Hvis det kommer kløver ut er det litt skummelt da de kanskje tar en kløverstjeling, og så sitter trumfen 3-2. I verste fall går du da bet med kløveren 4-1 og trumfen QJ dobbel, altså bet i stedet for tretten enkle stikk! Men safevarianten blir riktig spilt når det sitter som det satt i Manila:

Ved å spille spar ess fulgt av liten spar sikres kun en trumftaper. Syd får for damen, og senere er tieren god til å ta ut en trumf, så over til hånden for å ta ut syds siste trumf. Ved å ta A-K blir fås to tapere, syd blir helt sjef i trumf med Q-8.

Mot Beyer-Soo pådro spillefører seg to spartapere og gikk bet. Det var vest nokså alene om, men ikke helt. Tre spilleførere av 17 i 6 spar gikk bet, en spillefører var i 7 spar som er alt for hardt, og han gikk selvsagt to bet da han et lite sekund hadde et håp da spar knekt kom i første trumfrunde.

 

 

Spill fra Manila - magesjau ingen hindring!

Vi tar med et spill fra den allerede nevnte parturneringen i Manila hvor det ble norsk seier (Sælensminde-Martinussen) og tredjeplass (Stokkvik-Olsen).

En matforgiftet og dehydrert Morten Olsen fikk skryt fra makker og kompiser for dette spillet, etter at han måtte fly fra Thailand til Manila etter de andre fordi han var syk. Han kom til spillingen rett før start - ikke i form! Men det forhindret han ikke fra å få til et fint spill!

 

Stokkvik-Olsen var noen sekunder i 6 kløver, men Stokkvik tok ut den i 6 grand som Olsen skulle spille. Det viste seg å være klokt, for 6 kløver har ingen sjanser (der kan det bli to bet med ruter ess, ruterstjeling og enda ett trumfstikk til øst).

Morten Olsen skulle altså spille 6 grand som syd. Han fikk hjelp da vest spilte ut ruter ess, men selv med tre ruterstikk var det kun elleve stikk - mer måtte til.

Etter nok en ruter fra vest til knekten ble spar ess innkassert fulgt av to ruterstikk til. Så over på bordet og spar konge-dame, første sjanse var Kn-10-x i spar som ville gjort at spar 9 stod , men slik satt det ikke. Øst likte seg imidlertid ikke for han hadde sparholdet og var også alene om kløverholdet. Nå ble de to siste hjerterstikkene tatt, og før den siste hjerteren så det slik ut:

På nords siste hjerter som syd kaster ruter 8 på må øst kapitulere. Kaster øst spar står 10 spar 9, og kaster han kløver tar syd tre kløverstikk til slutt. Pent!

 

Norsk dominans i sør-øst Asia

Det ble soleklar norsk dominans i den første turneringen under South East Asia Championship som er et mesterskap for nasjoner i den regionen, hvor spillere fra andre land kan delta. Dette mesterskapet kan sammenlignes med Åpent EM og arrangeres landene i Sørøst Asia. Asia og Oceania har et annet mesterskap, APBF (Asia Pacific Champs) som er nasjonsmesterskapet for sone 6 og 7 og som kan sammenlignes med Nasjons EM i Europa.

Mesterskapet som denne gangen foregår i Manila på Filipinene har en rekke forskjellige turneringer, og først ble Open Pairs spilt.

Erik Sælensminde og Stig Martinussen gikk helt til topps i parturneringen, og Dag Stokkvik-Morten Olsen fulgte godt opp med 3.plass.

På 7.plass finner vi Mathias Beyer (ex. Kåre K) sammen med Georg Soo fra Filipinene (de har vunnet denne turneringen tidligere), og på 10.plass kom Terje Lie sammen med engelske Paul Hackett. Listen over de beste så slik ut:


Sørøst-asiamesterskapet fortsetter med lagturnering, og da regner vi med det er gode sjanser for det som blir et norsk/engelsk lag. Det deltar imidlertid lag fra en rekke nasjoner, og flere av de lagene er sterke, bla. lag fra Indonesia som ofte setter preg på disse turneringene.

Mesterskapssiden med resultater, bulletiner osv. finner du her. 

USA: Femteplass til Helnessene (far og sønn)

I Mitchell Open Board-A-Match Teams under høstmesterskapet på Hawaii ble Fredrik og Tor Helness nr. 5 (av 184 lag). Et amerikansk lag vant foran et svensk-preget lag med bla. de unge tvillingene Ola og Mikael Rimstedt på 2.plass, paret som vant VM for par tidligere i år. Fredrik og Tor spilte på Zimmermanns lag sammen med Zimmermann-Multon og Gawrys-Klukowski.

Her er listen over de beste i denne turneringen:

Hvordan vinne i Board-A-Match?

Board-A-Match, (eller Point a board) er turneringsformen som brukes i lagturneringene under Fall Nationals i USA. Det er lagkamp, men det scores ikke som IMPs. Derimot er det et klart parturneringselement i turneringsformen da de to resultatene i kampen sammenlignes som i parturnering, men kun mot det andre bordet i lagkampen, så du enten vinner/taper spillet, uansett hvor liten margin, eller det er uavgjort hvis scorene ved de to bordene er akkurat lik.

Det spiller altså ingen rolle hvor stor marginen er, +110 mot lagkameratenes -100 gir like klart gevinstspill som om du tar inn +1400 i beteplukk mot kun +100 samme vei ved det andre bordet.

Dette gir en veldig intens spilling, alle spill teller likt, og det favoriserer det typiske kortspillerne, de som er gode til å få tak i ekstra stikk.

Denne turneringsformen gjør at det noen ganger satses friskt for overstikk selv med fare for å gå bet i kontrakten sin. Det kan være riktig satset, for eksempel om man vet med stor grad av sikkerhet at det er tapt spill med la oss si 3 grand ni stikk. Det kan være hvis man tror ganske sikkert motparten ved det andre bordet er i 4 spar med ti stikk, for eksempel.

Den dyktige bridgeskribenten Barry Rigal skrev i gårsdagens bulletin en humoristisk artikkel som han kalte «How to earn a win at «Board-A-Match», og om ikke spillet er så lærerikt bridgemessig så er artikkelen morsom, synes jeg.

Jeg har sakset og oversatt den.

//

(Barry Rigal)

Fans av min lagkamerat Allan Falk (og det er muligens et tosifret antall hvis man regner med familien hans og de som blander han sammen med skuespilleren Peter Falk - Columbo) ser nok likhetstrekk med skuespilleren. Det er ikke bare pga. hans shabby regnjakke, men en viss Mr. Maggoo-tendens, i dette tilfellet dog ikke pga. av et glassøye.

Joda, Falk (øst) åpnet med 1 spar, dog pga. av at han tok feil i meldeboksen, meningen var å melde 1NT. Han ble overrasket da 2 kløver fra syd ikke ble alertert, og over at hans makker ikke brydde seg om å spørre, for ingen bruker vel 2 kløver som naturlig mot 1NT? Men Falk spurte selv, «hva betyr 2 kløver», og mottok til svar en skuldertrekning som antagelig indikerte: «Hva tror du, din dust».

Altså, ikke PETER Falk!

Da innså Falk han hadde åpnet feil, og måtte beholde et slags pokerfjes da han ble plassert i 4 spar.

Kløver konge kom i utspill til esset. Falk spilte spar til tieren og nords knekt. Fra nord kom hjerter til knekten og damen, og syd innkasserte stikk for kløver dame – forsvarets tredje stikk. Så spilte syd ruter som ble vunnet, og spar ess tok med seg trumfkongen. Nord hadde da beten med ett trumfstikk til, men situasjonen var ikke så ille. Falk kunne bruke effekten av å spille trumfkontrakt og stjele god hjerterfargen for så og spille spar til damen mens det fortsatt var en trumf ute. Så det godspilte hjerterstikket med kløveravkast, og forsvaret kunne ikke få mer enn den ene beten - 50.

Ved det andre bordet kom øst i 3NT uten motmeldinger. Syd spilte ut kløver konge, og spillefører stakk og spilte mer kløver for å godspille seg et gyllent kløverstikk, og i håp om at den fargen satt 4-3. Men det ble litt feil da kløveren satt 5-2, og syd spilte god kløveren sin (to stikk) med nok en kløver til knekten.

Nå ble en hjerterfinesse tatt, og syd vant for å kunne ta sine to kløverstikk. Forsvaret hadde allerede fire stikk. Dette var igjen:

Syd var inne og spilte lumsk spar 5. Spillefører trodde han hadde det klart nå for dobbelfinesse i hjerter må da kunne gå? Han stakk opp med spar ess og spilte tre ganger ruter med avkast av spar dame etterfulgt av en andre hjerterfinesse.

Teppe!

Syd tok to stikk, og kontrakten gikk to bet. Vunnet spill til Mr. Magoo og hans pussige 4 sparkontrakt!

Vicky til topps på damens online-ranking!

Vicky Chediak har klatret til topps på verdensrankingen for online damebridge.

Den plassen sikret hun seg etter å ha vunnet WBF Women’s Autumn Festival 2018 som foregikk nå i november.

Slike turneringer foregår to ganger i året, en på våren og en på høsten.

Vicky vant altså, og hun har vunnet disse turneringene tre ganger tidligere. Foruten online mesterpoeng vanket det fine premier. Vicky får dekket startkontingenten i damenes parturnering og delvis dekket opphold under EM i Tyrkia til sommeren. Og mesterpoengene den siste seieren ga gjorde altså at hun klatret til topps på verdensrankingen!


Vicky Chedia: Rett til topps!

Det er to norske kvinner på toppen på denne verdensrankingen nå. Louise Nilsen har også gjort det skarpt i online damebridge og er nå på andreplass på rankingen. Hun har vunnet slike verdensomspennende online-turneringer tre ganger tidligere.


Louise Nilsen - i verdenstoppen online!

Da jeg spurte Vicky om et spill kom først denne søte historien:

Ivrige damespillere lar seg ikke stoppe av at de er gravide eller småbarnsmødre. En gang satt Vicky og spilte på BBO samtidig som hun ammet sønnen! Så hadde hun meldt seg opp i 7 grand. Det var litt for hardt, for eneste sjanse til å få tretten stikk var å få tre hjerterstikk med AK2 mot kn54, for det var speilfordeling på hånda og bordet.

Altså måtte damen sitte singel eller dobbel, for dette er jo ingen finesse når man mangler tieren. Men det satt ikke, og kontrakten var dømt til bet.

Men da Vicky skulle taste på kongen i hjerter veivet lillegutt med hånda si og dultet borti Vicky så hun spilte liten hjerter mot knekten! Der satt en motspiller som kunne ta beita i 7 grand, men han ble grisk og tenkte at sånn kunne vel ikke spillefører spille i 7 grand? Så han la liten, og storeslemmen føk hjem takket være lillegutts manøver!

Her er et spill hvor Vicky nok fortjente poengene mer, etter godt samarbeid mellom henne og sin robot-makker (!).

Roboten på nords plass doblet negativt over vest sin 1 spar-innmelding, og Vicky viste sterke kort med 3 ruter. Da Roboten løftet til 4 ruter foreslo Vicky 4 hjerter, og det ble sluttkontrakten. 

Vest spilte ut trumf som gikk til hånden, og Vicky spilte kløver med det samme. Det er ofte riktig strategi når man spiller trumfkontrakt med bare 4-3 tilpasning, gå etter sidefargen! Og her var det prekært å kunne få kastet spar fra nord fortest mulig. Vest stakk andre gang kløver og spilte mer trumf. Men nå hadde spillefører kontroll uansett motspill. Hun rakk å få kastet et par spar fra nord før øst etter hvert fikk sitt trumfstikk, og forsvaret kunne ikke få mer enn ett stikk i fargene spar, hjerter og kløver. Plus 620 var verd 92% score!

 

USA: Nesten seier for Boye Brogeland

Etter meget sterk spilling i finalen i Life Master Pairs under høstmesterskapet i USA hadde Boye Brogeland og hans engelske makker David Gold klatret voldsomt på resultatlisten, og det manglet kun noen få poeng for å vinne hele greia.

Det ble andreplass like bak fra David Grainger-Greg Hinze (Canada/USA).


Brogeland-Gold er et nytt par satt sammen for dette mesterksapet, og de spilte sammen for første gang. I kvalifiseringen gikk det ganske trått og de kvalifiserte seg for videre spill som ett av de siste parene. Men så hadde de funnet tonen og klatret 99 plasser til andreplassen!

I kvalfiseringen gjorde Erik Eliassen-Espen Anfinssen fra Stavanger det skarpt og var beste norske par på listen med en sterk 7.plass.

På resultatlisten fra finalen (50 par) finner vi foruten Brogeland Tor Helness på listen som nr. 22 sammen med Jessica Larsson fra Sverige.

Høstmesterskapet fortsetter med lagturneringer, og til slutt den mest prestisjetunge av dem alle, Reisinger Board-A-Match.

Link til resultater, bulletiner osv. for Fall Nationals finner du her. 

Skolemesterskapet - kjempesuksess!

I helgen ble det arrangert skolemesterskap i bridge i Oslo. Det deltok 24 lag fra hele landet. Spillerne var fra 5.-10. klasse og videregående skole. 

Turneringen ble en knallsuksess, og spillerne lærte masse, traff nye venner og hadde en flott helg i Oslo.

 

Hard kamp om poengene i Skolemesterskapet

 

Til topps gikk Lundehaugen/Iglemyr Skole fra Sandnes med spillerne Sigrunn Faag, Maren Idland Sægrov, Selma Næsdal, Erleta Plana og Maja Nesdal. 

Sula ungdomsskole (Ålesund/Nesodden) ledet lenge, men ble forbigått mot slutten og endte på andreplass. På det laget spilte Linus Hjelvik, Martinus Hjelvik, Lars Olav Kjønsvik, Maren Hansen Kjensli og Nicolai Heiberg-Evenstad.

Tredjeplassen gikk til Eidebakken Skole, Lyngen. For det laget spilte Magnus Sætre, Frida Yanmin Letto, Emma Vang og Einar Langgård.

Alle resultatene finner du her.