Fotofinish!

Lenger nede i artikkelen finner du et slemspill hvor du kan vurdere hvordan du og din favorittmakker ville ha meldt.

I den nylig avholdte New Zealand Bridge Congress var som det er hvert år NZ Teams hovedturneringen, og den gjeveste turneringen her i landet. Det blir omtrent som NM for klubblag hjemme, med den forskjell at utlendinger kan delta, og det spilles en kvalifisering fulgt av utslagskamper frem til en finale.

Hvert år kommer en del tilreisende fra utlandet, spesielt de beste fra Australia som har lyst til å sikre seg denne tittelen.

Jeg har selv vært så heldig å være på det antatt sterkeste laget de fleste årene siden jeg kom hit i 2008/09. I år var jeg imidlertid engasjert for å spille med en veldig fersk spiller som ønsker å lære mer, og måtte derfor si fra meg plassen på laget slik at min makker til vanlig, Michael Ware måtte finne seg en annen å spille med. Det fikk han tak i, makkeren ble gode Justin Mill (tidligere Howard) som mange nordmenn kjenner som en av de to australerne som spilte på lag med Arild Rasmussen og Jon Sveindal i Tromsø-EM hvor de tok en sterk bronsemedalje i lagmesterskapet. 

Justin og Michael fungerte godt. Laget deres (REID) nådde finalen i årets NZ Teams, og der møtte de en australsk-new zealandsk lagkombinasjon (GUMBY). Finalen ble veldig jevn, og meget spennende. Det ble en riktig fotofinish.

Med et par spill igjen hadde GUMBY en hårfin ledelse. Ved Justin og Michaels bord hadde de spilt litt raskere, og så kom dette spillet på skjermen:

Makkerparet (N/S) som aldri hadde spilt en turnering sammen meldte godt:


Hoppet til 3 hjerter over 2 kløver var SPLINTER, kortfarge i hjerter og en god hånd for kløverkontrakt. Det er en god konvensjon når den forekommer, og kan med fordel brukes i systemet, spesielt kanskje om man spiller med 2-over-1 som utgangskrav. Å spille med 3 hjerter som naturlig, minst 5-5 og en kanonhånd er en alternativ definisjon på denne meldingen.

Nord hadde noe nokså bortkastet i hjerter (dame-knekt), men resten av kortene var veldig gode. Det er viktig i sånne Splinter-situasjoner å ikke se seg blind på bare hva man har i kortfargen! Nord meldte 4 kløver kontrollmelding, og over 4 ruter - kontroll i den fargen spurte nord med 4 grand. Det kunne om syd var mye sterkere ha vært en storeslem her av og til, men da det manglet ett ess ble 6 kløver sluttmeldingen. Det var ingen probelmer i spillet, tolv enkle stikk og +1370 til notering.

GUMBY hadde som sagt ledelsen i kampen, men bare med noen få IMP. Så da spillet skulle spilles ved det andre bordet måtte N/S melde slemmen, hvis de ikke gjorde det så ville det bli finaletap for dem. 

For Miller-Stout (New Zealand) startet meldingene slik:


De hadde ikke til rådighet 3 hjerter direkte over 2 kløver som Splinter, og siden paret spiller Presisjonskløver var syd begrenset til 15 poeng. Derfor foreslo nord 3 grand. Syd begynte å tenke, og nå var hele mesterskapet i hans hender: hvis han passer på 3 grand tapes finalekampen, hvis han går videre og de ender i slem blir det gull!

Ville han gå videre?

Etter en veldig lang tenkepause kom 4 kløver fra syd, og de kom seg etter hvert opp i 6 kløver. Med uavgjort spill ble det seier til lag GUMBY i turneringen.  

LOGIKK I MOTSPILL (m/video)

I dag får du noe om det å bruke logikk i motspill, kanskje nyttige tips for dem som har nådd et visst nivå men sliter med å komme seg videre, strever med å få ytterligere fremgang.

Det er ikke noe revolusjonerende å hente her, men det er mer forskjellige tips om FAKTA, om ting som man vet eller bør vite når man spiller motspill, informasjon som ofte kan utnyttes til å finne det riktige motspillet.

Spillene som fortelles i denne videoen er ikke så spesielle. Det er mer tankeprosessen omkring det å plassere kortene hos DE TO SKJULTE hendene som er budskapet. Det er en måte å tenke på som kan være nyttig i veldig mange spill!

Det ble egentlig ikke så mye «video» utav det denne gangen, mer «radiobridge», kanskje, for web kameraet mitt virka ikke i dag morges…

Videoen varer noe over 20 minutter.

GAMMELT OG UNGT PÅ BRIDGEFESTIVAL

Mens andre hadde (tydeligvis) fantastiske dager i Orlando, Florida og de fleste hjemmeværende fulgte med på World Series of Bridge hjemmefra (i Norge, eller New Zealand for meg) var det mens den siste ukens spilling i Orlando foregikk tid for å starte den New Zealandske festivalen, «New Zealand Bridge Congress».

I New Zealand er forholdene i bridgen veldig like det som er tilfelle i Norge. NZ sitt forbund har en god del flere medlemmer enn Norge, tror det er rundt 14-15000 medlemmer. Når det gjelder alder på spillerne sliter vi her med de samme som i Norge, gjennomsnittsalderen kryper oppover. Men også her er det lyspunkter på det området.

Det jobbes aktivt med rekruttering, både fra forbundet, klubbene og andre som driver med opplæring. Det har etter hvert grodd frem et par-tre grupper unge som spiller aktivt nå, forskjellige steder i landet, akkurat som i Norge. Og deres læringskurve er bratt!

Viktigere enn at de faktisk allerede spiller bra synes jeg det er det at de spiller! Og at de deltar i turneringer, spesielt at det kommer til den årlige festivalen som er omtrent som den norske, en rekke mesterskap hvor noen er mindre prestisjetunge enn andre. Også antallet spillere er nokså likt den norske festivalen, kanskje noen flere her. Nivået er blandet, og i dette landet er det generelt lavere nviå enn i Norge. Den finnes endel toppspillere, men neppe mer enn 12-15 stykker som ville hevdet seg i den norske toppserien. Men til bridgekongressen kommer alltid mange fra Australia, samt noen amerikanere, kanadiere, engelskmenn og ganske mange fra forskjellige asiatiske land. Men altså, heldigvis er det en gjeng med ungdommer i blant alle oss som har blitt noen år...

Under årets arrangement (åtte dager) som ble avsluttet i helgen var det imidlertid ikke akkurat en ung dame som den ene dagen fikk mest oppmerksomhet. Hun som ble "brutalt" dratt frem fra bordet hun så komfortabelt satt for å spille bridge ble klappet frem for å motta en blomsterkvast og en gave siden det var hennes etthundreårsdag!

100 ÅR!


Ryan Song (14 år) og Enid Tower (100 år) diskuterer spill på Enids bursdag som ble feiret med å spille bridgeturnering!

Slikt varmer for alle som er glade i bridge, det er simpelthen vakkert!

Unge Ryan var den yngste deltakeren på bridgekongressen med sine 14 år. Men i lagturneringen var laget hans til sammen 10 år mindre enn undertegnede som selv er en ungfole sammenlignet med Enid Trower!

Ryan er kanskje den mest talentfulle av akkurat denne gruppen av ungdommer som bor og spiller i Howick litt utenfor New Zealands største by Auckland. Jeg spilte selv mot han i en runde i en av de mange turneringene, og han og hans makker, en jente som så ut til å være omtrent året eldre enn Ryan, eller noe sånt, driblet oss i flere spill!

Fra siste dag i festivalen tar jeg med et spill som kan være litt konstruktivt når det gjelder meldestrategi, ikke akkurat system.

Dette handler om et klassisk problem i meldingene, hvordan kunne få sjekket essene (Key Cards) på en trygg måte når vi har en minortilpasning og "sniffer" på slem, da det i slike situasjoner godt kan være at vi ikke tåler svaret 5 ruter eller hjerter (1 ess, eller 2 ess, eller 2 Key Cards) på vårt spørsmål 4 grand, fordi svaret som er høyere enn trumffargen på fem-trinnet avdekker at vi mangler to Key Cards (kanskje to ess).

Meldingen startet de fleste stedene 1 spar – 2hjerter, eller 1 spar – 2 kløver som jeg synes er mest korrekt. Uansett finner vel de fleste tilpasningen i kløver, enten med det samme (etter 2 kløver-svar), eller i neste melderunde.

Da blir øst sleminteressert!

Det startet altså mange steder på en av disse to måtene (eller lignende):



(4 ruter med hopp i det siste forslaget til start på meldingene er Splinter, kortfarge med sleminteresse i kløver)

Ved en rekke bord satte de så i gang med kontrollmeldinger (cuebids), og etter litt av det sa vest 4 spar, sparkontroll. Det er det som ofte blir feil. Nå kan ikke øst på en trygg måte få sjekket essene, for sier han 4 grand så risikerer han at makkeren sier 5 ruter – ett Key Card, og da mangler det to ess, og pga. av svaret 5 ruter er vi allerede høyere enn trumffargen på fem-trinnet!

Så øst må kanskje si 5 kløver over sparcuebiddet, det er ikke trygt å si 4NT. I så fall bør antagelig vest løfte til 6, han vet jo selv at han har to Key Cards her, og han vet også om dette problemet (dette problemet kan også oppstå om man spiller med 1430-svar på Key Card Blackwood, dvs. at det første svaret viser ett eller fire, det andre null eller tre).

Tipset blir at når vi har funnet en minortilpasning og er i slemsonen og altså må være forsiktige fordi vi kanskje ikke tåler svaret vi får på 4 NT, så vil stadige, fortsatte kontrollmeldinger selvsagt vise interesse, men antyder at grunnen til at han ikke gjør det enkelt med 4 NT, men fortsetter å kontrollmelde, er nettopp pga. av at han frykter det kan være sånn. Så selv om den ene slår av i 5 i minor i en slik sekvens bør han andre ganske ofte løfte til slem hvis han har to Key Cards.

Noen mener de løser dette problemet ved at de spiller såkalt MINORWOOD, dvs. 4 i minor spør om Key Cards i den minorfargen. Det løser akkurat dette problemet (de får vite om det mangler 2 Key Cards mens de fortsatt er lavere enn utgang), men jeg er på ingen måte tilhenger av konvensjonen likevel. Det er fordi jeg mener vi trenger naturlige sleminvitter med 4 i minorfarge også, slik at vi kan ta makker med på råd. Og vi må kanskje også sleminvitere med 4 i minor for å kunne avdekke via cuebids om vi mangler kontroll i en farge. De fordelene med «naturlig» fremfor Minorwood er for store til at jeg tror det er riktig å spille med «rigide» Minorwood som gjør at vi blåser inn i ess-spørring og må enten bare melde slem, eller stoppe, kun etter hvor mange ess vi har, uten å kunne få invitert og kanskje akseptert (med ekstra), eller slått av (med minimum), og heller ikke få sjekket om vi faktisk har kontroll (første eller andre rundes) i alle farger.

Fra Orlando: Lise med drepende skift mot Klukowski

Et av de største stjerneskuddene i bridgen de siste årene er Michal Klukowski fra Polen som var på vinnerlaget i Rosenblum sammen med bl.a. Helness og Helgemo.

I lag-mixen hadde han ingen sjanse i dette spillet mot Lise Blågestad (som ble nr. 7 i mix-par senere, ikke nr. 9 som det stod i overskriften til forrige artikkel. Det er rettet nå, og det sto i alle fall nr. 7 lenger nede i artikkelen):

Ved begge bordene var kontrakten 3 grand spilt av vest. 

Lise Blågestad spilte ut hjerter dame mot Klukowskis 3 grand, kanskje et litt spesielt valg (?) da enkelte nok spiller ut liten hjerter mot grandkontrakt med en slik kombinasjon. Da syd var inne og fortsatte med hjerter kom Lise inn, og spillefører hadde full kontroll på hjerteren. Men da la Lise spar dame i disken! Det var en drepende skift som Klukowski (vest) ikke kunne gjøre noe med. Forsvaret hadde tre sparstikk (spar 10 faller, og N/S får stikk for åtteren), og kontrakten kunne ikke vinnes!

Mot Mona Lindstrøm som spillefører i 3 grand spilte en annen verdenstjerne, Pszczola (populært kalt Pepsi) ut liten hjerter. Da syd kom inn på kløver ess over kongen fortsatt hun med hjerter, men Mona hadde dobbestopper. Pepsi fant imidlertid ikke skiftet, og lag Viego hadde en deilig utgang til notering, hun endte faktisk opp med ti stikk. Sammen med Lises skift som betet kontraten ved det andre bordet ga dette resultatet 10 IMP til det norske laget!

Orlando: Blågestad med sterk 7.plass

Den siste uken av World Series i Orlando var viet mixturneringene.

I Mix-par kom to par med norske spillere til A-finalen som ble soleklart vunnet av franske Franck Multon og Sylvie Williard (Multon representerer Monaco) med en utrolig seiermargin på over 5% ned til nr. 2.

Lise Blågestad spilte med danske Dennis Bilde, og de fikk opp en meget sterk siste sesjon (2.plass i sesjonen) som førte til at de klatret til en pen 7.plass totalt. 


Fin 7.plass til Lise og Dennis i mix-VM!

Ann Karin Fuglestad og Erik Sælensminde kom på en respektabel 14. plass i finalefeltet.

Best av de norske i B-finalen ble Geir Engebretsen- Solbritt Lindahl med 21.plass.

Dermed er 15th World Serries of bridge ferdigspilt. Vi kommer dog tilbake her i bloggen med noen spill og tibakeblikk fra mesterskapene der borte. 

Alle resultater, forskjellig informasjon fra World Series, som bulletiner osv. finner du her. 

 

Stor norsk dag i Orlando

Det ble en svært så hyggelig norsk dag i Orlando da Tor Helness og Geir Helgemo ble verdensmestre. Lag Zimmermann vant finalen på en svært overbevisende måte da Lavazza ble klart slått.

På vinnerlaget spilte foruten de to norske spillerne Gawrys-Klukowski og Multon-Zimmermann,

Det var også stort at Sølvi Remen vant VM-sølv sammen med Paula Leslie, Nicole Smith-Yvonne Wisemann og de to svenskene Jessica Larsson-Kathrine Bertheau.

Bulletiner, resultater og all slags informasjon kan du finne på mesterskapssiden, her.

 

Mot gull for Helness og Helgemo

Med ett sett igjen (14 spill) ser det lysegrønt ut for ZIMMERMANN med det norske paret Tor Helness og Geir Helgemo. De har en meget solid ledelse mot LAVAZZA, og mye rart skal skje om det ikke skal bli VM-gull. Men det er ikke offisielt før siste spill er spilt, så vi får vente med å gratulere.

Vi kommer tilbake med spill og mer om VM-finalene senere.

 

Live oppdatering finner du her. (Running scores)

I damenes finale ser det ut til at Sølvi Remens lag SMITH må se seg slått, også der er det en stor ledelse i kampen.  

ZIMMERMANN leder VM-finalen!

Helgemo-Helness sitt lag ZIMMERMANN leder VM-finalen for lag i Orlando etter to av seks sett mot LAVAZZA. Stillingen er 59-52. Det ser ut til at finalen kan bli like spennende som semifinalen var. Følg med på BBO!

I semifinalen lå ZIMMERMANN under mot SPECTOR hele veien, men i siste sett dundret våre gutter på og tok igjen de 23 IMPene de lå under før de siste 14 spillene. Så kom et par utganger og andre gode spill i ZIMMERMANNS favør, og de var plutselig i ledelsen med få spill igjen. Et avgjørende spill var dette:

Helness-Helgemo spilte 3 grand og fikk tak i tolv stikk. Kanskje noen overstikks-IMP inn om motstanderne ved det andre bordet også spilte 3 grand, men det var vel en mulighet for slem?

Og italienerne meldte 6 ruter. Som du ser satt det skjevt i begge rødfargene, og da slemmen ble betet var det 13 deilige IMP inn! LAVAZZA fikk inn en 9-IMPer like etter, så det var veldig jevnt før de siste fire spillene, ZIMMERMANN foran med 4 IMP. Råspennende! Men så kom fire uavgjorte spill og det norske paret og deres lagkamerater var klare for finalen!

DRØMMEFINALE!

Et herlig siste sett bragte Helness og Helgemo sitt lag, ZIMMERMANN, foran i semifinalekampen mot SPECTOR.

Dermed er de i finalen, og det blir mot LAVAZZA, så dette blir en kamp mellom gigantene!

Semifinalen var uhyre spennnende, og vi kommer tilbake til det, for undertegnede har selv spllt bridge i dag og dermed ikke kunne vært der for vanlige, hyppige oppdateringer.

Kommer selvsagt også tilbake til hvordan det går i OPEN PAIRS!

 

ROSENBLUM: ZIMMERMANN ligger under (et skummelt spill)

Helgemo og Helness sitt lag ZIMMERMANN kan følge Sølvi Remen (VM-finalist i LADIES TEAMS) til finale, og det i ROSENBLUM, sammen med VM for par den mest prestisjetunge turneringen i WORLD SERIES i Orlando. 

Men litt over midtveis i semifinalen ligger ZIMMERMANN under mot SPECTOR. Avstanden (30 IMP i øyeblikket) er langt i fra umulig å hente inn. I det andre spillet i 3.sett (av 4) var det litt kritisk:

Helgemo og Helness meldte altså som du ser 6 grand. Som du også kan se er 7 ruter glimrende, en hjerter kan kastes på den fjerde sparen. Men å finne ut at det er så perfekt er bortimot umulig med et vanlig system. Det er spar knekt som er nøkkelkortet som gjør at storeslemmen er perfekt.

Riktignok ville 7 ruter vært ganske bra også uten det kortet (spar konge tynt fjerde hos øst). Da ville storeslem (i ruter) vært avhengig av spar 3-3 eller knekten dobbel (fire sparstikk som gir hjerteravkast), og om ikke det var tilfelle kunne jo hjerterfinessen gått.

Det er også en skvissjanse om øst hadde hatt spar konge tynt fjerde. Om det hadde vært kortene kunne spillefører etter uttrumfing tatt to store spar (for å sjekke om knekten sitter dobbel), så ta av seg hjerter ess og trumfet en kløver hos øst, deretter resten av trumfene. Det ville gitt en tokorts posisjon hvor vest kun har igjen singel spar 10 og hjerter dame, og en motstander med fire spar og hjerter konge ville ikke kunne holdt to spar i den sluttposisjonen. Men selvsagt, å spille slik ville vært et valg, satse på skvis eller forsøke en enkel hjerterfinesse. Slik det var hadde altså øst spar knekt, og da var 7 ruter nedlegg. Men hvordan finne ut det?

Spillet var ferdigspilt hos H/H da Hurd-Wooldridge skulle melde kortene for SPECTOR. Det så litt skummelt ut da de med litt andre metoder enn H/H fant rutertilpasningen. Ville de finne storeslem? I så fall ville SPECTOR sin ledelse økt til litt ukomfortabelt mye.

Det var deilig å se at Hurd-Wooldridge stoppet i 6 ruter. Dermed var det 2 IMP inn for ZIMMERMANN i stedet for potensielt et stort taps-spill!

Kampen lever, vi kan fortsatt få to nordmenn til i VM-finaler!  

Sølvi Remen til VM-finale!

I damenes lagturnering ble det uhyre spennende i semifinalen da lag SMITH med Nicola Smith, Yvonne Wiseman, Paula Leslie, Sølvi Remen (Norge) og Jessica Larsson og Kathrine Bertheau fra Sverige møtte APEROL med franske og russiske toppspillere i kamp om en plass i finale. Det gikk i norsk-svensk-engelsk favør i en thriller-kamp! (men resultatet er uoffisielt nå like etter kampen er ferdigspilt). 


En lykkelig Sølvi Remen har allerede sikret sølv. Hvorfor ikke ta gullet med det samme, Sølvi?

APEROL ledet med 2 IMP før de siste 14 spillene. Da tok SMITH over og ledet med 13 IMP idet seks spill gjensto. Så kom et stort svingspill med disse kortene:

Remen og Leslie spilte det siste avgjørende settet, og mot dem meldte Gromova-Ponomareva 6 ruter i dette spillet. Det er hardt, men med brukbare sjanser. Selv om ruteren hadde gitt en taper ville det vært en sjanse, da måtte spillefører for å vinne blitt kvitt begge sine små spar på hjerter ess og den fjerde kløveren. Slik som det satt var det ganske enkelt å vinne tolv stikk. Da Nicola Smith spilte 3 grand ved det andre bordet ble det 12 IMP ut for det norsk-svensk-engelske laget, og kampen var helt åpen igjen. 

SMITH vant noen små-IMP i de neste spillene, men i nest siste spill ble det tapt spill da Nicola Smith og Yvonne Wiseman prøvde en ok 3NT hvor ruteren måtte gå med

109x mot AKJ-sjette

en bra sjanse. Da ruter dame satt tredje bak ble det bet, og 5 IMP ut siden det russiske paret stoppet i 3 ruter mot Paula og Sølvi. SMITH sin ledelse var på kun 2 IMP før det siste spillet! SMITH var sannelig uheldige i spill med ni rutere hvor damen manglet mot slutten av kampen! 

Heldigvis kom det et uavgjort spill i en delkontrakt til slutt, og Sølvi og hennes lagvenninner kunne slippe jubelen løs.

Det blir VM-finale!

 

Lag SMITH, VM finalister (f.v.): Kathrine Bertheau (Sverige/Norge), Yvonne Wiseman, Jessica Larsson (Sverige), Nicola Smith, Sølvi Remen (Norge) og Paula Leslie  

  

 

Rett skal være rett om "butlerkongene"...

Da jeg i bloggen nevnte at det var norsk på topp av butlerlisten fra kvalifiseringen i OPEN TEAMS ble det feilaktig skrevet at det var Martin Andresen og Lars Arthur Johansen som toppet. Det var det ikke, Martin spilte i lagturneringen med Fredrik Helness. (LA spilte par sammen med Martin)

De hadde spilt 40 spill, ikke så mange i en lang kvalifisering, men nok spill til at resultatet er kjempebra i en VM-turnering! 

Beklager feilen.

  

Orlando: Helness og Helgemo til semifinalen i OPEN TEAMS!

ROSENBLUM (OPEN TEAMS)

Det ble et potte tett siste sett i kampen mellom ZIMMERMANN og TEXAN ACES. Helgemo og Helness sitt lag (ZIMMERMANN) ledet med 17 IMP før de siste 14 spillene, og med ingen tosifrede svingspill i siste sett, og de fleste småsvingene i våre gutters favør ble det til slutt avansement til semifinalen med 27 IMPs margin.

LAVAZZA var i trøbbel mot CHAGAS, men en 12-IMP'er med tre spill igjen bragte dem foran, og de vant sin kamp med fattige 6 IMP!

Det var også fryktelig jevnt i kampen STRUL mot SPECTOR som ville avgjøre ZIMMERMANNS motstanderlag i semi’en. Med tre spill igjen var det helt likt! SPECTOR med stort sett verdensmestre fra fjorårets Bermuda Bowl fikk så et lite overtak og vant kampen med 10 IMP. De møter altså ZIMMERMANN i semifinalen i morgen.

Det var som nevnt svært få store svingspill, og solid spilling overalt i det siste semifinalesettet. Et av spillene som kunne gitt utslag mer enn i en kamp var dette som satte meldeteknikk og vurderinger på prøve.


Hvordan melde seg frem til storeslem?

Har du og makker metoder som gjør at det kan meldes med styring?

Det er jo tretten toppstikk, men ikke så lett i diagnostisere alt, spesielt ruter dame er et meget viktig kort. Mot Helness-Helgemo kom N/S i 6 spar, og Gawrys-Klukowski greide heller ikke å melde mer enn lilleslem – uavgjort spill.

I STRUL mot SPECTOR ble det imidlertid meldt storeslem ved begge bord!


Her er meldesekvensen som Kamil-Coren hadde. Det er litt uklart hva de forskjellige meldingene betyr, men gjetter på at etter syd krevde til utgang med 3 hjerter (motpartens farge) og så gjentok sparen, var hans 4 hjerter kortfarge. Så kom Key-Card Blackwood, og 5 grand storeslemsinvitt hvor det vises spesifikk konge, her kløver konge. Så antas at 6 ruter var spørsmål om tredjekontroll som nord bekreftet at han hadde (damen), og de var fremme på riktig nivå - syv-trinnet!

Også Kranyak-Demuy fant frem - uavgjort spill!

Den eneste semifinalen hvor det ble utslag var dermed i ALLFREY-FROGS hvor sistnevnte melde 7 spar, lilleslem ved det andre bordet. Men ALLFREY vant kampen.

I parturneringen (Open) er semifinalen halvveis. Tor Eivind Grude og Christian Bakke har vært plassert høyt oppe store deler av semifinalen så langt, men falt en del tilbake mot slutten. De ligger fortsatt bra plassert på en 20.plass med 54,31%. Av de andre norske har Hoftaniska-Charlsen (litt over middels) og Høyland-Høyland (litt under middels) fortsatt bra muligheter for å kvalle til finalen, mens de andre norske må ha en knall-dag i morgen om det skal bli finalespill.

I dameklassen for lag ligger Sølvi Remen og Paula Leslie stt lag under med 21 IMP. Det gjenstår to 14-spills sett i den kampen.

I parturneringen for damer spilles nå semifinale, og der ligger Louise Nilsen og Solbritt Lindahl på 15.plass i øyeblikket (51,54%).

Sperreåpninger i Orlando

Etter kaldusjen(e) for lag ZIMMERMANN i starten av den nest siste kvarfinale-settet i ROSENBLUM fortsatt bare maskineriet og kjøre for Helness og Helgemo sitt lag, og de tok inn en del imp mot slutten før det kom et tapsspill av den uheldige sorten helt til slutt.

Et par valg med hensyn til sperreåpninger var interessante i dette settet. Idet ZIMMERMANNS ledelse hadde krympet til kun 14 IMP tok Helness opp denne hånden i første hånd, gunstig sone.

Hva ville du åpnet med?

Tor klinket til med 3 ruter, en god melding i slike soneforhold, synes jeg. Geir sa etter pass fra øst 3 grand.

Syds 3 grand er en slags semi-bløff, kanskje, på en god dag kan 3 grand fyke hjem, og om den ikke gjør det kan godt Ø/V ha et stort spill i kortene.

Kontrakten gikk raskt to bet (de kunne i teorien tatt tre bet) etter sparutspill, -100.

Antallet bet spilte egentlig ikke så stor rolle siden Klukowski (vest) var i 4 spar ved det andre bordet etter svake 2 ruter i åpning fra nord. Spillets utfall var avhengig av om Klukowski vant utgangen, eller ikke.

Det er to kløvertapere, og spillefører må tippe hvem som eventuelt har hjerter ess dobbel for å unngå to hjertertapere.

Nord spilte ut kløver og de tok to stikk der fulgt av en tredje kløver som ble stjålet høyt av vest. Han tok ut trumfen, og da det viste seg at nord hadde to trumf i tillegg til de to kløverne han hadde vist var resten barnemat for Klukowski, nord var den som måtte ha trekorts hjerter (hvis ikke har han syv ruter og ville ha åpnet med 3 ruter).

En liten hjerter fra øst gikk til tieren og damen, så liten hjerter fra begge hender og esset kom «på luft». Ti stikk og 620 ga sammen med -100 ved det andre bordet 11 IMP til ZIMMERMANN.

Så var polakkene uheldige i siste spill.

Hva ville du åpnet med i første hånd som øst med ingen i sonen?

Åpning 3 grand viser for mange makkerpar gående minor uten noen side-ess eller konge. Det kan fungere godt med dette hvis motparten har kortene, men også andre ganger da det er nokså beskrivende melding for makkeren.

Ankepunktet mot 3 grand i åpning med akkurat disse kortene er at det kan fort bli vanskelig å finne en kjempefin spar- eller hjerterkontrakt når øst har 3-3 i de fargene og en renons!

Og slik var det, Ø/V hadde en kjempfin sparkontrakt (bildet under er fra en annen kamp).

Der Tor og Geir satt N/S åpnet øst med 3 grand, og uten å vite noe om den fantastiske tilpasningen sa vest bare 4 spar. Det var tolv enkle stikk i spar, og ser ut som det kan bli tretten, men siden kløveren sitter så skjevt får ikke spillefører både kastet sine hjertere og trumfet nok rutertapere. Spillefører fikk tolv stikk, +480.

Ved det andre bordet valgte Gawrys å ikke åpne med 3 grand, antagelig nettopp pga. det argumentet om fin majortilpasning. Han startet med 2 kløver, naturlig melding (Polsk kløver). Syd spratt innpå med 3 ruter og Klukowski sa 3 spar, naturlig og krav. Nord hoppet til 5 ruter, Gawrys støttet med 5 spar og det kom pass fra syd. Klukowski kunne se makkeren var kort i ruter, og at øst ikke har mer enn maks ett honnørpoeng i spar. Alt som må dekkes opp av Gawrys åpningskort er vests to hjertere! Så storeslem må nesten ha meget gode sjanser, og han meldte 7 spar!

Det er en hard men god storeslem. Slik det satt ble det imidlertid bare tolv stikk, og ZIMMERMANN tapte nokså uheldig 11 IMP. Ved fire av de åtte bordene i kvartfinalene ble det bet i slemmer (flere i kløverkontrakter etter 3 grand i åpning), og kun ett par noterte +980 i 6 spar.

Før de siste 14 spillene i kvartfinalen leder ZIMMERMANN sin kamp med 17 IMP.

 

OPEN TEAMS KVARTFINALE - Inderne tar innpå (spill)

I tredje sett i kvartfinalen (ROSENBLUM) startet TEXAN ACES veldig bra. Her et spill hvor de traff godt mot Helness-Helgemo som var heldige med system-varianten sin, og TEXAN ACES spilte godt ved det andre bordet også.

Geir og Tor var i 3 grand etter at syd hadde vist 18-19 grand med hopp til 2NT i andre melderunde, og nord viste femkorts hjerter med 3 ruter (overføring). Da fikk øst doblet, og mot 3 grand kom ruter ut. Øst satte i ruter knekt, og forsvaret hadde kommunikasjon så de kunne hente beten siden hjerteren ikke ga full uttelling - en bet.

Ved det andre bordet kom N/S i 4 hjerter. Forsvaret fikk tatt en kløverstjeling, men deretter fikk de kun for ruter ess selv om det ser ut som om vest også har ett stikk i trumf (hjerter). Etter to runder kløver, den andre stjålet av øst, kom ruter ess og mer ruter til syds konge. Han dro hjerter dame som vant stikket, så hjerter 10 som vest dekket (spiller ingen rolle). Siden åtteren hadde falt var nords J-7 en saksekombinasjon mot vests 9-6 i trumf. Spillefører tok et par kløverstikk og spilte sin siste ruter til stjeling for å redusere nords trumf til to trumf, like mange som vest. Så igang med sparen, og da vest fulgte to ganger endte det med denne fine sluttposisjonen:

Idet spar spilles fra syd smuldrer vests tilsynelatende sikre trumfstikk bort, vunnet utgang - vakkert! Dette ga 10 IMP til TEXAN ACES.

Kort tid etter kom et dramaspill:

 

Sannelig ikke lett å finne spar ut fra AQJ, og da hjerter ble utspillet stod den doblede slemmen ved å sette opp to kløverstikk for to sparavkast, +1540 til TEXAN ACES. Ved det andre bordet gikk meldingene akkurat likt frem til 6 ruter, men syd stampet i 6 hjerter. Det er egentlig (i teorien) en såkalt fantomstamp (stamp mot kontrakt som ikke står), men ble gevinstspill likevel da utspillet mot 6 ruter altså ikke ble funnet ved det andre bordet. 6 hjerter doblet gikk kun to doblede, +500 til Ø/V, og dermed ga spillet hele 14 IMP til TEXAN ACES som har knappet kraftig inn på ZIMMERMANNS ledelse. Midtveis i det nest siste settet leder ZIMMERMANN kampen med 14 IMP. 

 

World Bridge Series - oppdatering torsdag ettermiddag (Orlando-tid)

Det spilles kvartfinale i OPEN TEAMS. ZIMMERMANN med Helness og Helgemo møter TEXAN ACES og leder med 47 IMP idet tredje av fire 14-spills sett starter.

Vi merker oss at i tillegg til at ett av forhåndsfavorittene, DIAMOND (med Brogeland-Lindqvist) har røket ut var det stopp også for NICKELL i går. Det er selvsagt likeval bare gode lag igjen, kanskje med ZIMMERMANN og LAVAZZA som de største favorittene av de gjenværende lagene. Oppsettet viser at det kan bli en slags drømmefinale mellom nettopp de to. Men først må dagens kamp vinnes, så er det et hinder til, en tøff semifinale i morgen.

I LADIES TEAMS pågår semifinalen, og der har vi med Sølvi Remen for lag SMITH. I øyeblikket har de en knapp ledelse i sin kamp.

Samtidig med dette pågår semifinalene i par, SEMI A og B. Det er sparsomt med informasjon om hvor mange av de som spiller i SEMI-A som går til finalen, men det blir vel noe mindre enn halvparten av de 114 parene som spiller der. Dessuten vil noen få kvalle til finalen gjennom nåløyet SEMI-B.

Av de norske har T.E.Grude-C.Bakke startet semifinalen veldig bra og ligger som nr. 10 idet noen få spill gjenstår å spille i andre sesjon. Hele seks norske par spiller i SEMI-A, i tillegg til nevnte Grude-Bakke spiller Furunes-Farstad, Charlsen-Hoftaniska, Grøtheim-Tøndel (alle de tre parene ligger også pent plassert over middels), Høyland-Høyland og Brogeland-Lindqvist. I SEMI-B spiller M.Andresen-L.A.Johansen, og for dem kan det bli for tøft å kjempe seg opp blandt de veldig få som kvaller derfra. Men vi noterer oss at det paret toppet butlerlisten for lagkvalifiseringen!

I damenes parturnering er det også semifinale i dag. Der spiller for Norge Louise Nilsen og Solbritt Lindahl, og de har spilt veldig bra. I øyeblikket ligger de på 6.plass i SEMI A!

 

Vi kommer tilbake med mer informasjon i kveld (amerikansk tid), og også noen spill. Minner om mesterskapssiden som du finner her.

    

ROSENBLUM: Dramatisk da Brogeland-Lindqvist ble slått ut

Dette er uoffisielt og skrives minutter etter Round of 16 i Rosenblum er ferdigspilt, onsdag kveld amerikansk tid.

Det ble uhyre spennende i Brogeland-Lindqvist sin Round of 16 kamp, en thriller du kan lese litt om avslutningen av nederst i artikkelen.

ZIMMERMANN (Multon, Zimmermann, Gawrys, Klukowski, Helness og Helgemo) hadde imidlertid full kontroll i siste del av sin kamp og vant med 56 IMP. De som fulgte den kampen på BBO fikk se dønn solid bridge av Helgemo-Helness.

Dermed er ZIMMERMANN klare for kvartfinalen, og det var klart på forhånd at om også DIAMOND vant sin kamp ville det bli «helnorsk» møte i kvart’en.

DIAMOND sin kamp mot TEXAN ACES ble mye mer spennende.

Brogeland-Lindqvist (DIAMOND) har (som vanlig) spilte meget godt så langt i turneringen, men da de midtveis i siste sett brant en tilsynelatende normal utgang (som langt i fra var sikker) og motstanderne ved det andre bordet meldte og vant den, tok TEXAN ACES over ledelsen.

Men bare med 2 IMP.

Derfra lå det og vippet, overstikk eller en ekstra bet kunne fort avgjøre denne kampen.

Så kom spillet vi håpet på da John Diamond satt med disse kortene:

Han åpnet som han skal og bør (etter min mening) med 1 spar. Siden svarhånden hadde 16 hp meldte de seg naturlig opp i 3 grand som var en ganske trygg utgang.

Ved det andre bordet åpnet vest med 2 spar, antagelig med definisjonen sekskorts spar og 8-11. Makkeren med singel spar konge tok en litt konservativ «view» og passet. Dermed brant de utgangen, men fikk tak i elleve stikk for +200, likevel 6 IMP til DIAMOND som tok tilbake ledelsen i kampen med 4 IMP – fire spill igjen!

Men så smalt det andre veien.

Ekrens 2 ruter (eller var det "søppel-Multi"?) var ikke tingen selv i gunstig sone. Lindqvists 2 ruteråpning var med 5-4 i major og nesten uten poeng. Brogeland hadde det verste han kunne ha; 16 hp og 2-2 i major. Med så mye hos svarhånden hadde ikke motparten soneutgang, og da motstanderne var ubønnhørlige endte dette med -500 i 2 hjerter doblet.

Ved det andre bordet greide ikke Diamond-Platnick å ta seg av N/S, og der ble det spilt 2 spar udoblet på 4-3 tilpass med to bet, 100 til Ø/V. Dette ga et tapspill med 9 IMP for DIAMOND, og med tre spill igjen lå de 5 IMP under.

En delkontakts-sving inn ville være nok til å gå videre! Phew!

Men dessverre ebbet kampen ut med tre spill uten særlig utslag, og DIAMOND var slått ut med 7 IMPs margin. ZIMMERMANN møter dermed TEXAN ACES i kvartfinalen. 

 

Spennende i lagturneringen! (m/spill)

I Round of 16 møter DIAMOND med Lindqvist-Brogeland på laget TEXAN ACES, et transnasjonalt lag med indere, irer og noen som representerer USA (også indere?). Kampen pågår fortsatt, og med 14 spill igjen leder DIAMOND med 4 IMP!

ZIMMERMANN med Helness-Helgemo møter CONNECTOR som er en Polsk-Litauisk kombinasjon. Kampen var ganske jevn lenge, men i tredje sett dro ZIMMERMANN litt i fra og leder med 36 IMP før de siste 14 spillene.

Det er ikke bare i utganger og slemmer som er spennende i lagkamper. I dette spillet var det på delkontraktsnivået det skjedde. 

 

Vest åpnet med 1 grand mot Helness-Helgemo, nord doblet (sterkt), og øst sa redobler som i deres system er måten å "rømme" til en farge. Makkeren sa (obligatorisk) 2 kløver, og øst sa 2 spar. Over dette kom Helness tilbake med en opplysende dobling, han hadde jo perfekt fordeling for det. Hva ville du meldt med Helgemo sine kort? Helgemo passet, en litt tøff avgjørelse vil mange si, men det så ikke særlig fristende ut å spille egen kontrakt på tre-trinnet i sonen heller, normalt med kun 4-3 tilpasning. Dessuten har jo nord vist kjempekort etter dette. Slik så hele spillet ut:



Å spille motspill mot 2 spar doblet var perfekt, N/S hadde fem minorstikk og hjerteress så de kunne notere en søt 200-lapp for en doblet bet.

N/S kan kanskje skrape sammen til 3 kløver eller 3 ruter. I kløverkontrakt vil ikke sparspill være så truende som i ruterkontrakt hvor trumfen sitter 4-2. Men i 3 kløver må spillefører ta åtte minorstikk for å vinne ni totalt, så ruteren må tippes.

Skrzypczak, syd for Connector endte i 3 ruter og fikk slite for å ha en sjanse til å vinne den kontrakten.

Det kom to runder spar ut, den andre stjålet. En måte å vinne ni stikk på er å kaste en hjerter i andre stikk. Vest har ikke flere spar og skifter kanskje til hjerter konge. Nå kan spillefører ta åtte minorstikk og hjerter ess om han tipper ruteren.

Da polakken stjal i andre stikk var han kortere enn vest i trumf. Han kunne han vel kanskje fortsatt vunnet ni stikk ved å ta tre runder kløver med det samme, og så trumfet den fjerde kløveren med ruter dame. En spar til kan trumfes med nords tier. Det ville gitt fire trumfstikk hos nord, ett hos syd ved å stjele en gang på den korte trumfhånden, og med hjerter ess og de tre kløverstikkene blir det ni totalt. Men det er ikke så lett ved bordet, med lukkede kort. Han prøvde, og var etter det på et vis, men det endte med en bet og dobbelscore til ZIMMERMANN, 7 IMP.

Så kom en knallhard utgang hvor utspillet spilte rolle, men selv etter å ha truffet det gikk det an å tråkke feil i motspillet senere. Hva som er riktig utspill er kanskje det mest tilfeldige i bridge. Dette spillet er et godt eksempel på det.   

CONNECTOR var i 4 spar spilt av øst og syd valgte spar ess i utspill. Det kan være et fornuftig utspill av flere grunner. Den viktigste er at syd ikke helt vet hvor forsvaret skal sette inn trykket, og ved å starte med trumfesset får han jo se bordet og kan vurdere hva som ser best ut i fortsettelsen.

Men her var det utspillet tempotap.

Spillefører hadde nå ingen problemer med å godspille ruter dame og senere få kastet en hjerter hos vest på ruter ess, overgang til øst i trumf.

Ved det andre bordet, mot 4 spar doblet spilte Skrzypczak ut hjerter knekt, en kanonstart på motspillet. Spillefører står nå i fare for å tape ett stikk i hver farge. Om han spiller trumf kan syd godspille seg ett hjerterstikk, og spillefører må tape også ett i ruter og ett i kløver senere – en bet.

Gawrys (øst) stakk hjerterutspillet på hånden fordi han måtte spille ruter derfra, og spilte liten ruter mot damen. Syd vant med kongen, og ved å fortsette med hjerter nå blir det bet. N/S får etter hvert tak i det gyldne hjerterstikket og må få ett stikk i kløver også.

Men Skrzypczak skiftet til kløver! Kanskje var det makkerens ruter 3 i ruterstikket som lurte han til å gjøre det? (polakkene spiller med mye Lavithal-betydning i signalene)?  

Med kløverskift var Gawrys ovenpå og kunne vinne med kløver ess, ta av seg ruter dame fra vest og spille trumf. Forsvaret kunne nå ta ett stikk i kløver, men spillefører hadde hjerter konge i behold og overgang i trumf til å kunne kaste en hjerter hos vest på ruter ess – ti stikk. Dermed ga også dette spillet gevinst for ZIMMERMANN, 5 IMP.

Sølvi Remen til semifinalen!

Under World Series i Orlando er damenes lagturnering (Mc Connell Cup) kommet frem til semifinalen, kvartfinalene ble avsluttet i dag, onsdag. 

Sølvi Remen og hennes makker Paula Leslie er med på lag SMITH som slo Polen i en spennende kvartfinale. På laget spiller Sølvi og makkeren Paula sammen med Nicola Smith og Yvonne Wiseman (England) og svenske Jessica Larsson - Kathrine Bertheau (Kathrine er opprinnelig norsk).

I semifinalen møter de et knallsterkt Russisk/Fransk lag.  

VM-semifinale for Sølvi (t.v.) og Paula!

I OPEN TEAMS (Rosenblum) spilles i øyeblikket Round of 16. De to lagene med norsk innslag leder sine kamper. Vinner begge de to "norske" lagene blir det helnorsk møte i kvartfinalen!

Vi kommer tilbake med mer derfra idet kampene avsluttes.

I OPEN PAIRS gjenstår en sesjon før semifinalistene er klare. Det skal spilles semifinale A (størst sjanse til å komme seg til finalen) og semifinale B. I øyeblikket ser det ut til at det kan bli mange norske par i semi-A, men detaljene om hvor mange par som kvaller er ikke helt klare pga. av regelen om "drop-ins" fra lagturneringen etter hvert som lag ryker ut der. I dag har C.Bakke og T.E. Grude gjort det bra etter en elendig sesjon i går, og de ligger i øyeblikket som nr. 14. Også A. Farstad - J.E. furunes har klatret (nr. 18).

Running scores for alle turneringene finner du her. 

 

OPPDATERING World Series - tirsdag kveld (amerikansk tid)

LAGTURNERINGENE

Det var slett ingen problemer for DIAMOND med Brogeland og Lindqvist på laget i siste del av ROUND of 32 lampen deres i Rosenblum (Open Teams). De vant kampen greit med 69 IMPs.

Det så også veldig lyst ut for ZIMMERMANN etter noen få spill i det siste settet, men så tapte de plutselig 12 IMP i et spill, og det kunne se litt mer spennende ut selv om de fortsatt ledet kampen med 26 IMP da det var 8 spill igjen å spille. Det taps-spillet er interessant, og du kan lese om det nederst i denne artikkelen.

Like etter det spillet bommet Helness-Helgemo sine motstandere kløveren i 4 spar, et mulig gevinstspill. Og ved det andre bordet var motspillet svakt. H/H sine lagkamerater vant 4 spar doblet etter at motstanderne var hjelpsomme og løste kløveren for spillefører. Det var 12 IMP tilbake, og ZIMMERMANN hadde etter det bra kontroll.

DE BOTTON kjempet bra i sin kamp, men måtte vinne siste sett ganske klart om det skulle bli avansement. De røk til slutt ut med kun 17 IMPs margin.

I dameklassen (lag) åpnet Paula Leslie og Sølvi Remens lag forrykende i fjerde sett og tok ledelsen i deres kvartfinale. I den kampen gjenstår imidlertid 28 spill før semifinalistene er klare. 

I parturneringen ble det en litt tøffere sesjon for de norske i kveldssesjonen, men de fire parene som lå godt an etter fem sesjoner ligger fortsatt godt an til å kvalle til semifinale B når kvalifiseringen avsluttes i morgen.

Alle resultater og live oppdaering finner du her.

HARDE TAK

Helness og Helgemo er et makkerpar som er veldig finjustert når det gjelder å melde knallharde utganger det er spill for, og å sette på bremsene når det er riktig. Det er pga. et bra utviklet system, to spillere med veldig gode vurderinger, og et samspilt makkerpar som vet hva de driver med. I dette spillet meldte de seg opp i 5 ruter, en bra men knallhard utgang. Den ble meldt ved det andre bordet også, og diagrammet under er derfra.

Det er kun to kløvertapere om en ser på kortene litt overfladisk, men kun to tapere betyr langt i fra alltid at det er elleve stikk!

Tre ganger kløver kom ut mot 5 ruter, og det måtte stjeles høyt fra nord.

For å komme til elleve stikk her må man gjøre noe med spartaperne, og det må skje før man tar ut trumfen. Det ble spilt på en kryss-stjelings plan som ville fungert om øst hadde hatt ruter 10. Ja, så marginalt er det av og til. Dette gikk galt, for idet en spar ble stjåletmed syds ruter 9 mot slutten kunne vest trumfe over - bet.

Ved det andre bordet satt Steve Bloom nord og ble spillefører i 5 ruter. Han var motspilleren som var så hjelpsom med å løse kløveren for +590 til Zimmermanns Ø/V i et senere spill, men i dette spillet var han god. Han hadde riktignok litt bedre peiling på fordelingen etter at vest hadde vist lang kløver med 2 kløveråpning (Presisjon), og øst hadde doblet nords innmelding 2 ruter for å vise majorfargene.

Også der kom det tre runder kløver fra start, Bloom stjal med esset. Så tok han spar ess og stjal en spar. Det fulgte ruter til nord og nok en spar til stjeling, denne gangen med nieren. Så ga han opp å stjele sin siste spar, men tok for trumfdamen. Deretter stjal han syds siste kløver og tok for ruter knekt i denne situasjonen:

 

På ruter knekt blir øst skviset i spar og hjerter, elleve stikk og +600.

Dette ga altså 12 IMP ut for ZIMMERMANN, men kampen ble likevel vunnet ganske komfortabelt (det var noen feilposteringer på bridgematen rett etter kampen, så det endelige resultatet er litt uklart, men ZIMMERMANN er videre med bra margin).